Cepēji

Rudzu rupjmaize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem, tāpēc tā ir viens no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Tradicionālā latviešu rudzu maize ir gatavota no vietējo, vēsturiski audzēto graudu šķirņu miltiem, raudzēta ar dabīgo ieraugu, veidota ar rokām un cepta ar malku kurinātā maizes krāsnī uz klona. Salinātā rudzu rupjmaize ir tumša, ar patīkamu ceptas maizes un ķimeņu aromātu, jūtama salda un skābena rudzu maizes garša. 

Šajā sadaļā atradīsiet maizes cepējus un maiznīcas, kas cep tradicinālo rudzu rupjmaizi, rudzu raušus vai kūkas no rudzu miltiem. Daudzas no šīm vietām piedāvā iegādāties maizi pie sevis ceptuvē, piedāvā ekskursijas, degustācijas un iespēju līdzdarboties.

Pārskats Detaļas
N/A
Latvija
no 60 EUR / nakts

Zirgu sēta KLAJUMI

Zirgu sētas „Klajumi” ķēķis brokastu galdos ceļ ceptas, karstas rupjmaizes šķēles ar šķiņķi, pusdienās – maizītes ar speķi, brētliņu vai līdaku. Viesiem ir pieejama literatūra par maizes cepšanu un ēdieniem, kas tiek pasniegti galdā. Apskatāmi senlaicīgi maizes cepšanas instrumenti. Saimniecība sadarbojas ar vairākām Latgales maizes cepējām Krāslavā, Aglonā un Andrupenē, tāpēc viesi var baudīt un salīdzināt dažādu garšu maizi.

Aktīvā atpūta Daba veselībai Klusums un miers Izjādes Viesi9 Guļamistabas3 Attālums no valsts galvaspilsētas275 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Iespējams pasūtīt maltītes
KamīnsLauku pirtsSaimniecībā ir mājdzīvniekiDārza kamīnsGrillsPirts slotiņasTelšu vietasAizliegts smēķēt mājā TV, video FēnsGludeklisElektriskā tējkannaLedusskapisElektriskā plītsVirtuve Makšķerēšana2kmPeldvieta2kmLaivu nomaVelosipēdu nomaLaukums sporta spēlēmZirgu izjādesZemledus makšķerēšanaJāšanas instruktorsBraukšana zirga pajūgā / kamanāsVietas atpūtai ar bērniemSēņošana un ogošanaGida pakalpojumiVelomaršrutsPiknika vietaDabas takaDabas vērošana Tuvākā autobusa pietura2kmTuvākie kaimiņi Tuvākais veikalsTuvākā sabiedriskās ēdināšanas vieta Tuvākā apdzīvotā vieta/pilsētaSaimnieku dzīvojamā māja Saimnieki runā angliskiSaimnieki runā krieviskiSagaidīšana tuvākajā pieturāMasāžaPirtnieka pakalpojumi
N/A
Latvija

Caunītes

Tiek cepta rudzu saldskābmaize no Dobeles dzirnavnieka miltiem un Salinātā rudzu rupjmaize no Grauda spēks miltiem. Piedāvā ēdināšanu grupām.
 

Vēsturiskā mantojuma agrotūrisms Attālums no valsts galvaspilsētas40 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Apmeklējums iepriekš jāpiesaka Pieņem tūristu grupas Elektroautomobiļu uzlāde iespējama1gab
N/A
Latvija

Upenīte

No ekoloģiskiem miltiem ar malku kurināmā maizes krāsnī tiek cepta rudzu un kviešu maize kā arī tautā iemīļotais ķieģelītis. Iepriekš sazinoties ar saimnieci, interesenti var apgūt mīklas taisīšanu, kukulīša veidošanas un pašas maizes cepšanas mākslu. Piedāvā ēdināšanu.

Vēsturiskā mantojuma agrotūrisms Makšķerēšana Izjādes Svinības Attālums no valsts galvaspilsētas229 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Pieņem individuālus apmeklētājus Nepieciešama iepriekšēja pasūtīšana Aizliegts ņemt līdzi mājdzīvniekus Apmeklējums iepriekš jāpiesaka SPA Iespējams pasūtīt maltītes Piedāvā naktsmītni Pieņem tūristu grupas
KamīnsLauku pirtsSaimniecībā ir mājdzīvniekiPirts slotiņasTelpas svinībām20pers.Telšu vietasAizliegts smēķēt mājāDzīvojamā istaba viesu lietošanā MakšķerēšanaPeldvietaLaivu nomaZirgu izjādesZemledus makšķerēšanaVietas atpūtai ar bērniemSēņošana un ogošanaGida pakalpojumiIzbraukumi ar kuģīti/laivuPiknika vietaDabas takaDabas vērošana Tuvākā sabiedriskās ēdināšanas vieta Tuvākā apdzīvotā vieta/pilsēta Saimnieki runā vāciskiSaimnieki runā krieviskiCitas valodasSagaidīšana tuvākajā pieturāMasāžaPirtnieka pakalpojumi
N/A
Latvija

Rucavas tradīciju nams "Zvanītāji"

Tradīciju namā ir iespēja iepazīt Rucavas kultūras mantojumu, nobaudīt īstu lauku rupjmaizi ar medu vai arī kādu no kurzemnieku iecienītajiem ēdieniem – rāciņus ar balto sviestu, kukulīšiem vai skābputru. Piedāvā ēdināšanu grupām.

Attālums no valsts galvaspilsētas259 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Apmeklējums iepriekš jāpiesaka Pieņem individuālus apmeklētājus Nepieciešama iepriekšēja pasūtīšana Pieņem tūristu grupas
N/A
Latvija

Brantu muiža

Saimniece cep rudzu rupjmazi, piedāvā maizes darbnīcu ar degustāciju un piedāvā ēdināšanas pakalpojumus.

N/A
Latvija

Sauleskalns

Tiek cepta rudzu maize no rudzu miltiem un ūdens (ar ieraugu). Sklandu rauši. Maizi iespējams pasūtīt un iegādāties uz vietas "Sauleskalnā", kā arī Ropažu novada mājražotāju veikaliņā "Cukurs".

Pie sevis piedāvā maizes darbnīcu, kurā iespējams apgūt rudzu maizes cepšanas iemaņas. Darbnīcas apmeklētāji saņem arī ieraugu un rudzu maizes recepti.

Aktīvā atpūta Svinības Bērniem un jauniešiem Pirts procedūras Laivošana Viesi32 (18) Guļamistabas3 (1) Attālums no valsts galvaspilsētas20 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Pieņem tūristu grupas Iespējams pasūtīt maltītes Apmeklējums iepriekš jāpiesaka
SaunaTelpas svinībām Laivu nomaLaukums sporta spēlēmVietas atpūtai ar bērniemPiknika vietaDabas taka Tuvākā apdzīvotā vieta/pilsēta
N/A
Latvija

Sklandraušu cepšana "Ūši"

Piedāvā sklandraušus, kas gatavoti no neraudzētas rudzu miltu mīklas. Piedāvā sklandraušu cepšanas meistarklasi kā arī ēdināšu grupām.

Pie jūras Vēsturiskā mantojuma agrotūrisms Attālums no valsts galvaspilsētas160 Aktīvie sezonas mēneši4-10 Nepieciešama iepriekšēja pasūtīšana Pieņem tūristu grupas Apmeklējums iepriekš jāpiesaka Piedāvā naktsmītni Iespējams pasūtīt maltītes
Vietas atpūtai ar bērniemPiknika vieta Tuvākā autobusa pietura0.5kmTuvākā sabiedriskās ēdināšanas vieta Tuvākā apdzīvotā vieta/pilsēta Saimnieki runā angliskiSaimnieki runā krieviski
N/A
Latvija

Ribbes vējdzirnavas

Ribbes vējdzirnavās tiek piedāvāta izzinoša ekspozīcija un ekskursija pa “Graudu ceļu”, kurā apmeklētāji uzzinās, kā no grauda tiek iegūts maizes klaips. 

Attālums no valsts galvaspilsētas76 Aktīvie sezonas mēneši1-12
N/A
Latvija

Maizes Māja

Piedāvā izglītojošas programmas, kurā iespējams izzināt ar maizi saistītas tradīcijas un pašiem līdzdarboties maizes cepšanas rituālos. Piedāvā ieskatu cepēja, kulināra un pavāra profesijās.

Cep rudzu rupjmaizi un saldskābmaizi no Kaupo rudziem.

Attālums no valsts galvaspilsētas90 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Apmeklējums iepriekš jāpiesaka Pieņem tūristu grupas
Tuvākā apdzīvotā vieta/pilsēta
N/A
Latvija

Āraišu vējdzirnavas

Saimniecībā tiek piedāvāts īpašais ēdiens - Dzirnavnieka pusdienas - miežu putru ar gaļas mērcīti un saldajā rupjmaizes kārtojumu ar avenēm un svaigo sieru. Rudzu maizes cepšana un maizītes pasniegšana ar gaļu, vai sieru un dārzeņiem. Pirkstiņu uzkodas ar dažādiem pildījumiem.

Attālums no valsts galvaspilsētas83 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Pieņem individuālus apmeklētājus Nepieciešama iepriekšēja pasūtīšana Vieta ar konkrētu darba laiku, kas jānoskaidro iepriekš Pieņem tūristu grupas
Vietas atpūtai ar bērniem
N/A
Latvija

Saldus maiznieks

Rudzu maize, rudzu rīvmaize (pamatā rudzu rupjie, rudzu skrotēti un rudzu bīdelētie milti). Piedāvā interaktīvas ekskursijas maizes ceptuvē ar degustāciju. Pieejama arī īpaša meistarklase ar maizes cepšanu.

Vēsturiskā mantojuma agrotūrisms Attālums no valsts galvaspilsētas120 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Apmeklējums iepriekš jāpiesaka Pieņem tūristu grupas
N/A
Latvija

Tērvetes maize

Vairāk kā 12 maizes veidi, kas tiek ražoti tikai no Latvijā audzētas labības. Tradicionālā/klasiskā maize papildināta ar mūsdienīgu “garšu pieprasījumiem” (īsti ķiploki, sēklas, dzērveņu sukādes, žāvētu augli utt.). Rupjmaize tiek cepta lielos klaipos, kas ir 8- 9 kg smagi un garumā sasniedz pat pus metru. Tai tiek pievienoti šķeltie rudzu graudi, tādā veidā maize dabīgā veidā tiek bagātināta ar šķiedrvielām un B vitamīnu.

Attālums no valsts galvaspilsētas80 Aktīvie sezonas mēneši1-12 Apmeklējums iepriekš jāpiesaka
Nearest town
N/A
Latvia

Recreation park Ramkalni

Maiznīca piedāvā pēc senām receptēm uz vietas ceptu BIO maizi, rupjmaizīti cep īstā malkas krāsnī. Maizes cepšanā izmanto tikai augstākā labuma bioloģiskās izejvielas un produktus.

Distance from countries capital city40 Active season months1-12 Accepts individual travellers This destination has specific opening hours which you must determine in advance Accepts tourist groups
Facilities  appropriate for children
N/A
Latvia

Café and bread museum KUKABURRA

A visit to the Bread Museum and taking part in bread baking, which takes place every weekend.

Distance from countries capital city115 Active season months1-12 Accepts individual travellers Accepts tourist groups This destination has specific opening hours which you must determine in advance
Facilities  appropriate for children
N/A
Latvia

Kelmeni, the Ranka bakery

Ceptuve te darbojas kopš 1993.gada, kur no pašu audzētiem "Kaupo" šķirnes rudziem cep Rankas rudzu rupjo maizi. Tiek cepta arī kviešu un rudzu saldskābā maize, baltmaize un graudu maize. Rudzu maizes cepšanas process neapstājas ne dienu un mīklas sakasnītis katru dienu tiek glabāts un izmantots nākošās dienas cepieniem. Plaucējuma dabiskā rūgšana noris koka kubulos, katrs kukulītis tiek veidots ar rokām un pacietību. Ik gadu saimniecība pārstrādā un izcep maizē aptuveni 800 tonnu rudzu.

Ja ir patiešām īsta interese iepazīt saimniecību un maizes cepšanas procesu, iepriekš piesakoties, ir iespējams izzinošs saimniecības un ražotnes apmeklējums.

Distance from countries capital city150 Active season months1-12
N/A
Latvia

Bread baking in BERZINI

Bread can be ordered, or you can bake your own by prior arrangement.

Agri Heritage Distance from countries capital city196 Active season months1-12 Must register in advance Accepts individual travellers Accepts tourist groups
N/A
Latvia

Bakery and campsite IEVLEJAS

Rye breadcrumbs, rye and garlic croutons.

 

Programmes for groups starting from 10 pers.:

1. Short programme: bread story, tasting, 40 min.

2. Bread baking for groups of up to 40 pers., 1 h 30 min.

3. Long programme for small groups with kneading the bread and enjoying the whole process of making bread, 3 h.

Student groups are also welcome. Bread baking programme must be booked at least 2 days in advance.

Agri Heritage Distance from countries capital city250 Active season months4-12 Accepts individual travellers Accommodation available Must register in advance Accepts tourist groups
Nearest town
N/A
Latvia

The “Dziles” bakery

The hosts bake Rye bread, Dzīļu bread, and Dark seed bread. They also prepare finger foods on rye bread, layered rye bread dessert, and rye bread cakes. Received several awards in exhibitions and competitions. Meals are available.

For groups of up to 50 people and individually, as well as for groups of students and for families with children:

The programme “Explore the Grain’s Journey From Field to Fork”: tasting 5 types of bread and, at the end, a cake or the traditional asuškas, 2-3 h.

Sweet and sour bread workshop: baking bread, making cheese, and preparing lunch, up to 6 h.

* Master class “Bake Your Own Celebratory Cake”.

* Brunch – up to 4 h.

* Meal 2-3 h.

For children and teenagers Agri Heritage Distance from countries capital city270 Active season months1-12 Accepts individual travellers Accepts tourist groups Pre-order required
Facilities  appropriate for children
N/A
Latvia

N.Bomja Bakery LIELEZERS

Tour of the factory and tasting of freshly baked bread for groups, 1 h. The bakery shop offers mini pies, pastries, cookies, coffee, tea, and broth.

Distance from countries capital city82 Active season months1-12 This destination has specific opening hours which you must determine in advance Accepts tourist groups Accepts individual travellers Must register in advance
Nearest town
N/A
Latvia

Bakery MADONAS MAIZNIEKS

Tour of the company and tasting for groups of 10-45 pers., 1 h.

Bread baking programme: a tour of the company, tasting, bread baking, taking the baked loaf home for groups of 10-15 pers., 2 h.

Distance from countries capital city170 Active season months1-12 Must register in advance
N/A
Latvia

Bakery and store CESU MAIZE

Bread is baked here with natural sourdough and flour that is made from organically grown oldest varieties of rye, buckwheat, spelt, and barley in Latvia.

Bread baking demonstration. Bread tasting, conversations about bread, cereals, history, sourdough, etc. For groups of up to 20 pers., 15-30 min.

Distance from countries capital city90 Active season months1-12 This destination has specific opening hours which you must determine in advance Accepts individual travellers Accepts tourist groups Must register in advance
N/A
Latvia

The Ausekli windmill

Creative workshop programme: baking rye/wheat bread and meat pies in a wood oven. For groups up to 15 pers., 3 h.

Agri Heritage Distance from countries capital city70 Active season months1-12 This destination has specific opening hours which you must determine in advance Accepts tourist groups Accommodation available Accepts individual travellers Must register in advance
Nearest town
N/A
Latvia

The “Liepkalni” café

"Liepkalnu" maizes ceptuvē uz vietas cep vairāku veidu rudzu maizi. Rupjmaize tiek cepta pēc tradicionānālām receptēm, kuru pamatā ir Mendziņu dzimtas iekoptās maizes cepšanas tradīcijas, kuras aizsākušās pirms vairāk nekā 80 gadiem. Šīs tradīcijas ir pārmantojusi maiznīca „Liepkalni” un veiksmīgi tās turpina pilnveidot un pielietot. Informācija no maizes ceptuvi "Liepkalni" - Maizes tapšanas ceļš: maize: https://liepkalni.lv/lv/maizes-tapsanas-cels

"Liepkalnu" ceptuves rudzu maize:

  • Spēka rupjmaize - pēc tradicinālās receptes cepta maize, bez kviešu miltiem un rauga, rauga vietā kā ieraugs izmantota tīrkultūra;
  • Spēka rupjmaize ar graudiem;
  • Pilngraudu rupjmaize - gatavota no rudzu pilngraudu miltiem, bez rauga. Miltus maļ no visa grauda,  iekļaujot gan dīgli, gan apvalku. Visas vērtīgās  vielas, kas ir graudos, ir saglabājušās. Maize ir pilnvērtīgāka.
  • Sevišķā rupjmaize - gatavota pēc klasiskas senas Liepkalnu dzimtas īpašas receptes, koka muciņās raudzējot, 30 stundu ilgā gatavošanas ceļā, veidojot ar rokām. Sevišķi izteiksmīga, saldi piesātināta garša. Ilgi saglabājas svaiga, nezaudē savu garšu;
  • Latviskā rupjmaize - Gatavota pēc senas receptes,salinot jeb plaucējot un gatavojot ieraugu koka muciņā. Gatavošanas laiks līdz 30 stundām!
  • Ķiploku rupjmaize - ar svaigiem ķiplokiem - gatavota ar ieraugu, koka kubuliņā raudzējot vairāk kā 24 stundas, katru klaipiņu veidojot ar rokām. Īpaši ieteicama rudens - ziemas periodā.
  • Veidņu rupjmaize;
  • Veidņu rupjmaize "Miķelis" - cepta ar plaucējuma veidošanu un raudzēšanu koka muciņās.
  • Dienas rupjmaize - izmanto vietējos audzētos rudzus, ķimenes. Tās tapšanas pamatā ir salināšana koka muciņā, klaipiņu veidošana ar rokām, ilgs gatavošanas un cepšanas laiks.
  • Dažādu veidu ķiploku grauzdiņi no rudzu maizes.

Šo maizi iespējams iegādāties uz vietas "Liepkalnu" maizes ceptuvē un citās tirdzniecības vietās.

Kafejnīcas "Liepsalas" ēdieni no rupjmaizes:

  • Maizes zupa;
  • Rupjmaize tiek pasniegta pie zupām, salātiem, u.c. ēdieniem;
  • Kvass - maizes kvass gatavots no "Sevišķās "rupjmaizes īpašā dabiskā raudzēšanas ceļā.

 

Distance from countries capital city118 Active season months1-12 Optional meals Accepts tourist groups Accepts individual travellers This destination has specific opening hours which you must determine in advance
Facilities  appropriate for childrenBoat tourNature watching
N/A
Latvia

FRAU ILZE KUPCA, „DABAS SALDUMU MAGIJA“

Zephir and cake cooking master classes and tastings both for individuals and groups of up to 15 pers., 2-2.5 h. Home visits are also possible.

Distance from countries capital city10 Active season months1-12 Accepts tourist groups15pers. Must register in advance Accepts individual travellers
N/A
Latvia

DIE BÄCKEREI ALEJA

Master classes in baking bread and cooking typical Lejaskurzeme dishes, bread tastings. For groups of 15-40 pers., 2 h.

Distance from countries capital city256 Active season months1-12 Must register in advance
N/A
Latvia

Gästehaus AUSMAS

Master classes in rye bread baking 2-6 h. Tasting programme: hosts’ and other locals’ production 2-3 h. For groups of 4-20 pers.

Local lifestyle Distance from countries capital city175 Active season months1-12 Accommodation available Accepts tourist groups Optional meals Must register in advance Accepts individual travellers
Steam bathFarm animalsIndoor pool Kitchen Nearest town
N/A
Latvia

Holiday home and organic farm INDRANI

Tour of the farm for groups of 10-40 pers., 1h 30 min.

Local lifestyle Beautiful sights Distance from countries capital city100 Active season months1-12 Accepts tourist groups Must register in advance Accommodation available
Steam bathPlace for tents KitchenEn-suite facilities FishingSwimmingBoat tourIce skatingPicnick area Nearest town
N/A
Latvia

The Aglona Bread Museum

1-1.5 h visit at the bread museum: the process of making bread from grains to finished loaves. Tastings. Master classes with the opportunity to participate in the bread baking process. 

Agri Heritage For parties Distance from countries capital city218 Active season months1-12 Accepts individual travellers Pre-order required Optional meals Accepts tourist groups Accommodation available Must register in advance
Rooms for  festivities55pers.Rooms for seminars Fishing100mFacilities  appropriate for childrenPicnick areaNature watchingSouvenire shop Nearest restaurant Hosts speak Russian
N/A
Latvia

Sklandrausu cepeja Elma Zadina

Porridge flour from rye and wheat grains. Sklandrauši with rye flour bottoms.

Offers porridge and smoothie tasting.

Distance from countries capital city150 Active season months1-12
Nearest town
N/A
Latvia

Smiltini Bread

At the Smiltiņi family home in Ventspils, guests can watch how rye and oat bread is made. The hosts can accommodate a maximum of 5 people at a time.

Distance from countries capital city187 Active season months9-4 Must register in advance
N/A
Latvia

The Pastarins Museum in a farm in Northern Kurzeme

The “Pastariņš in the Countryside” programme with various games, learning about stories, traditional crafts, and the culinary heritage, including baking bread in a proper bread oven. For individual visitors and groups of up to 30 pers., 2-3 h.

Distance from countries capital city85 Active season months1-12 Accepts individual travellers Accepts tourist groups Must register in advance This destination has specific opening hours which you must determine in advance
Nearest town
N/A
Latvia

"Rozmalas" restorans

Restorāna apmeklētājiem tiek piedāvāta pašu ceptā rudzu un kviešu maize. Iespēja piedalīties darbnīcā "Izcep savu pīrādziņu pats", ko pēc tam var baudīt kopā ar zāļu tēju.

Distance from countries capital city76
N/A
Latvia

Brewery RAISKUMA LABUMU DARITAVA

Visitors will find rye bread, rye bread with seeds, sweet and sour bread, sweet and sour bread with seeds, sweet and sour bread with fruit and nuts, oat cookies, and cheese cookies. Produce can be purchased.

Tour and tasting for individual visitors and groups 1-1.5 h.

Distance from countries capital city89 Active season months1-12 Accepts individual travellers Must register in advance This destination has specific opening hours which you must determine in advance Accepts tourist groups
Nearest town
N/A
Latvia

The Vienkoci Park

Saimniecībā tiek taisītas maizes abras, kuras veidotas no viena koka (vienkoča abras). Lai pilnvērtīgāk varētu nepieredzējušiem cepējiem pastāstīt par maizes abru lietošanu, tiek cepta tradicionālā rupjmaize no ierauga ar iesalu un saldskābmaize. Vienkoču parkā ir āra maizes krāsns, kura tiek lietota siltajā laikā. 

For children and teenagers Distance from countries capital city66 Active season months1-12
Tour guide services
N/A
Latvia

Bakery and tavern LACI

Visits individually and for groups of 25-40 pers.

Tour programmes:

* Family tour Rye Bread Loaf Under My Arm 1-1.5 h;

* Get To Know The “Lāči” Bakery 1-1.5 h;

* Bakers’ Expedition 1.5-2 h;

* Rye Grain Strength 2-2.5 h;

* Bread Is My Wealth 1-1.5 h. A special tour for children under the age of 7.

For parties For children and teenagers Seminars Distance from countries capital city40 Active season months1-12 Internet access Accepts individual travellers Optional meals Must register in advance Disable Access This destination has specific opening hours which you must determine in advance Accepts tourist groups
BBQRooms for  festivitiesRooms for seminars WhiteboardOverhead projectorTV VideoComputerCopier Sports groundFootball fieldFacilities  appropriate for childrenTour guide servicesPicnick area Nearest bus stop300mNearest town Hosts speak EnglishHosts speak Russian
EAFRD

Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests

Projekta nosaukums: Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš". Projekta numurs: 19-00-A01630-000002.
Partneri: LLTA "Lauku ceļotājs", SIA "JS Caunītes" Vineta Cipe IK "Dzīles", z/s "Bērziņi", z/s "Buliņi", z/s "Klajumi".
Vairāk informācijas par projektu “Rudzu ceļš”
Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē