Rudzu rupjmaize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem, tāpēc tā ir viens no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Tradicionālā latviešu rudzu maize ir gatavota no vietējo, vēsturiski audzēto graudu šķirņu miltiem, raudzēta ar dabīgo ieraugu, veidota ar rokām un cepta ar malku kurinātā maizes krāsnī uz klona. Salinātā rudzu rupjmaize ir tumša, ar patīkamu ceptas maizes un ķimeņu aromātu, jūtama salda un skābena rudzu maizes garša.
Šajā sadaļā atradīsiet maizes cepējus un maiznīcas, kas cep tradicinālo rudzu rupjmaizi, rudzu raušus vai kūkas no rudzu miltiem. Daudzas no šīm vietām piedāvā iegādāties maizi pie sevis ceptuvē, piedāvā ekskursijas, degustācijas un iespēju līdzdarboties.
Pārskats | Detaļas |
---|---|
Latvija
no 60 EUR / nakts
Zirgu sēta KLAJUMIZirgu sētas „Klajumi” ķēķis brokastu galdos ceļ ceptas, karstas rupjmaizes šķēles ar šķiņķi, pusdienās – maizītes ar speķi, brētliņu vai līdaku. Viesiem ir pieejama literatūra par maizes cepšanu un ēdieniem, kas tiek pasniegti galdā. Apskatāmi senlaicīgi maizes cepšanas instrumenti. Saimniecība sadarbojas ar vairākām Latgales maizes cepējām Krāslavā, Aglonā un Andrupenē, tāpēc viesi var baudīt un salīdzināt dažādu garšu maizi. |
|
Latvija
CaunītesTiek cepta rudzu saldskābmaize no Dobeles dzirnavnieka miltiem un Salinātā rudzu rupjmaize no Grauda spēks miltiem. Piedāvā ēdināšanu grupām. |
|
Latvija
UpenīteNo ekoloģiskiem miltiem ar malku kurināmā maizes krāsnī tiek cepta rudzu un kviešu maize kā arī tautā iemīļotais ķieģelītis. Iepriekš sazinoties ar saimnieci, interesenti var apgūt mīklas taisīšanu, kukulīša veidošanas un pašas maizes cepšanas mākslu. Piedāvā ēdināšanu. |
|
Latvija
Rucavas tradīciju nams "Zvanītāji"Tradīciju namā ir iespēja iepazīt Rucavas kultūras mantojumu, nobaudīt īstu lauku rupjmaizi ar medu vai arī kādu no kurzemnieku iecienītajiem ēdieniem – rāciņus ar balto sviestu, kukulīšiem vai skābputru. Piedāvā ēdināšanu grupām. |
|
Latvija
Brantu muižaSaimniece cep rudzu rupjmazi, piedāvā maizes darbnīcu ar degustāciju un piedāvā ēdināšanas pakalpojumus. |
|
Latvija
SauleskalnsTiek cepta rudzu maize no rudzu miltiem un ūdens (ar ieraugu). Sklandu rauši. Maizi iespējams pasūtīt un iegādāties uz vietas "Sauleskalnā", kā arī Ropažu novada mājražotāju veikaliņā "Cukurs". Pie sevis piedāvā maizes darbnīcu, kurā iespējams apgūt rudzu maizes cepšanas iemaņas. Darbnīcas apmeklētāji saņem arī ieraugu un rudzu maizes recepti. |
|
Latvija
Sklandraušu cepšana "Ūši"Piedāvā sklandraušus, kas gatavoti no neraudzētas rudzu miltu mīklas. Piedāvā sklandraušu cepšanas meistarklasi kā arī ēdināšu grupām. |
|
Latvija
Ribbes vējdzirnavasRibbes vējdzirnavās tiek piedāvāta izzinoša ekspozīcija un ekskursija pa “Graudu ceļu”, kurā apmeklētāji uzzinās, kā no grauda tiek iegūts maizes klaips. |
|
Latvija
Maizes MājaPiedāvā izglītojošas programmas, kurā iespējams izzināt ar maizi saistītas tradīcijas un pašiem līdzdarboties maizes cepšanas rituālos. Piedāvā ieskatu cepēja, kulināra un pavāra profesijās. Cep rudzu rupjmaizi un saldskābmaizi no Kaupo rudziem. |
|
Latvija
Āraišu vējdzirnavasSaimniecībā tiek piedāvāts īpašais ēdiens - Dzirnavnieka pusdienas - miežu putru ar gaļas mērcīti un saldajā rupjmaizes kārtojumu ar avenēm un svaigo sieru. Rudzu maizes cepšana un maizītes pasniegšana ar gaļu, vai sieru un dārzeņiem. Pirkstiņu uzkodas ar dažādiem pildījumiem. |
|
Latvija
Saldus maiznieksRudzu maize, rudzu rīvmaize (pamatā rudzu rupjie, rudzu skrotēti un rudzu bīdelētie milti). Piedāvā interaktīvas ekskursijas maizes ceptuvē ar degustāciju. Pieejama arī īpaša meistarklase ar maizes cepšanu. |
|
Latvija
Tērvetes maizeVairāk kā 12 maizes veidi, kas tiek ražoti tikai no Latvijā audzētas labības. Tradicionālā/klasiskā maize papildināta ar mūsdienīgu “garšu pieprasījumiem” (īsti ķiploki, sēklas, dzērveņu sukādes, žāvētu augli utt.). Rupjmaize tiek cepta lielos klaipos, kas ir 8- 9 kg smagi un garumā sasniedz pat pus metru. Tai tiek pievienoti šķeltie rudzu graudi, tādā veidā maize dabīgā veidā tiek bagātināta ar šķiedrvielām un B vitamīnu. |
|
Latvia
Recreation park RamkalniMaiznīca piedāvā pēc senām receptēm uz vietas ceptu BIO maizi, rupjmaizīti cep īstā malkas krāsnī. Maizes cepšanā izmanto tikai augstākā labuma bioloģiskās izejvielas un produktus. |
|
Latvia
Café and bread museum KUKABURRAA visit to the Bread Museum and taking part in bread baking, which takes place every weekend. |
|
Latvia
Kelmeni, the Ranka bakeryCeptuve te darbojas kopš 1993.gada, kur no pašu audzētiem "Kaupo" šķirnes rudziem cep Rankas rudzu rupjo maizi. Tiek cepta arī kviešu un rudzu saldskābā maize, baltmaize un graudu maize. Rudzu maizes cepšanas process neapstājas ne dienu un mīklas sakasnītis katru dienu tiek glabāts un izmantots nākošās dienas cepieniem. Plaucējuma dabiskā rūgšana noris koka kubulos, katrs kukulītis tiek veidots ar rokām un pacietību. Ik gadu saimniecība pārstrādā un izcep maizē aptuveni 800 tonnu rudzu. |
|
Latvia
Bakery and campsite IEVLEJASRye breadcrumbs, rye and garlic croutons.
Programmes for groups starting from 10 pers.: 1. Short programme: bread story, tasting, 40 min. 2. Bread baking for groups of up to 40 pers., 1 h 30 min. 3. Long programme for small groups with kneading the bread and enjoying the whole process of making bread, 3 h. Student groups are also welcome. Bread baking programme must be booked at least 2 days in advance. |
|
Latvia
The “Dziles” bakeryThe hosts bake Rye bread, Dzīļu bread, and Dark seed bread. They also prepare finger foods on rye bread, layered rye bread dessert, and rye bread cakes. Received several awards in exhibitions and competitions. Meals are available. For groups of up to 50 people and individually, as well as for groups of students and for families with children: The programme “Explore the Grain’s Journey From Field to Fork”: tasting 5 types of bread and, at the end, a cake or the traditional asuškas, 2-3 h. Sweet and sour bread workshop: baking bread, making cheese, and preparing lunch, up to 6 h. * Master class “Bake Your Own Celebratory Cake”. * Brunch – up to 4 h. * Meal 2-3 h. |
|
Latvia
N.Bomja Bakery LIELEZERSTour of the factory and tasting of freshly baked bread for groups, 1 h. The bakery shop offers mini pies, pastries, cookies, coffee, tea, and broth. |
|
Latvia
Bakery MADONAS MAIZNIEKSTour of the company and tasting for groups of 10-45 pers., 1 h. Bread baking programme: a tour of the company, tasting, bread baking, taking the baked loaf home for groups of 10-15 pers., 2 h. |
|
Latvia
Bakery and store CESU MAIZEBread is baked here with natural sourdough and flour that is made from organically grown oldest varieties of rye, buckwheat, spelt, and barley in Latvia. Bread baking demonstration. Bread tasting, conversations about bread, cereals, history, sourdough, etc. For groups of up to 20 pers., 15-30 min. |
|
Latvia
The Ausekli windmillCreative workshop programme: baking rye/wheat bread and meat pies in a wood oven. For groups up to 15 pers., 3 h. |
|
Latvia
The “Liepkalni” café"Liepkalnu" maizes ceptuvē uz vietas cep vairāku veidu rudzu maizi. Rupjmaize tiek cepta pēc tradicionānālām receptēm, kuru pamatā ir Mendziņu dzimtas iekoptās maizes cepšanas tradīcijas, kuras aizsākušās pirms vairāk nekā 80 gadiem. Šīs tradīcijas ir pārmantojusi maiznīca „Liepkalni” un veiksmīgi tās turpina pilnveidot un pielietot. Informācija no maizes ceptuvi "Liepkalni" - Maizes tapšanas ceļš: maize: https://liepkalni.lv/lv/maizes-tapsanas-cels "Liepkalnu" ceptuves rudzu maize:
Šo maizi iespējams iegādāties uz vietas "Liepkalnu" maizes ceptuvē un citās tirdzniecības vietās. Kafejnīcas "Liepsalas" ēdieni no rupjmaizes:
|
|
Latvia
FRAU ILZE KUPCA, „DABAS SALDUMU MAGIJA“Zephir and cake cooking master classes and tastings both for individuals and groups of up to 15 pers., 2-2.5 h. Home visits are also possible. |
|
Latvia
DIE BÄCKEREI ALEJAMaster classes in baking bread and cooking typical Lejaskurzeme dishes, bread tastings. For groups of 15-40 pers., 2 h. |
|
Latvia
Gästehaus AUSMASMaster classes in rye bread baking 2-6 h. Tasting programme: hosts’ and other locals’ production 2-3 h. For groups of 4-20 pers. |
|
Latvia
The Aglona Bread Museum1-1.5 h visit at the bread museum: the process of making bread from grains to finished loaves. Tastings. Master classes with the opportunity to participate in the bread baking process. |
|
Latvia
Sklandrausu cepeja Elma ZadinaPorridge flour from rye and wheat grains. Sklandrauši with rye flour bottoms. Offers porridge and smoothie tasting. |
|
Latvia
Smiltini BreadAt the Smiltiņi family home in Ventspils, guests can watch how rye and oat bread is made. The hosts can accommodate a maximum of 5 people at a time. |
|
Latvia
The Pastarins Museum in a farm in Northern KurzemeThe “Pastariņš in the Countryside” programme with various games, learning about stories, traditional crafts, and the culinary heritage, including baking bread in a proper bread oven. For individual visitors and groups of up to 30 pers., 2-3 h. |
|
Latvia
"Rozmalas" restoransRestorāna apmeklētājiem tiek piedāvāta pašu ceptā rudzu un kviešu maize. Iespēja piedalīties darbnīcā "Izcep savu pīrādziņu pats", ko pēc tam var baudīt kopā ar zāļu tēju. |
|
Latvia
Brewery RAISKUMA LABUMU DARITAVAVisitors will find rye bread, rye bread with seeds, sweet and sour bread, sweet and sour bread with seeds, sweet and sour bread with fruit and nuts, oat cookies, and cheese cookies. Produce can be purchased. Tour and tasting for individual visitors and groups 1-1.5 h. |
|
Latvia
The Vienkoci ParkSaimniecībā tiek taisītas maizes abras, kuras veidotas no viena koka (vienkoča abras). Lai pilnvērtīgāk varētu nepieredzējušiem cepējiem pastāstīt par maizes abru lietošanu, tiek cepta tradicionālā rupjmaize no ierauga ar iesalu un saldskābmaize. Vienkoču parkā ir āra maizes krāsns, kura tiek lietota siltajā laikā. |
|
Latvia
Bakery and tavern LACIVisits individually and for groups of 25-40 pers. Tour programmes: * Family tour Rye Bread Loaf Under My Arm 1-1.5 h; * Get To Know The “Lāči” Bakery 1-1.5 h; * Bakers’ Expedition 1.5-2 h; * Rye Grain Strength 2-2.5 h; * Bread Is My Wealth 1-1.5 h. A special tour for children under the age of 7. |
Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests
Projekta nosaukums: Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš". Projekta numurs: 19-00-A01630-000002.
Partneri: LLTA "Lauku ceļotājs", SIA "JS Caunītes" Vineta Cipe IK "Dzīles", z/s "Bērziņi", z/s "Buliņi", z/s "Klajumi".
Vairāk informācijas par projektu “Rudzu ceļš”
Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē