Šajā sadaļā apkopotas naktsmītnes un saimniecības, kas stiprina Latvijas kulinārā mantojuma identitāti un popularizē Livonijas valsts vēsturisko nozīmi Latvijas virtuvē un garšā šodien. Šie objekti organizē ēdienu degustācijas, gatavošanas meistarklases un klāj galdus pasākumiem, tikai ar iepriekšēju pieteikšanos. Iepriekš piesakoties, būtiski saskaņot ar saimnieku gan apmeklējuma laiku un ilgumu, gan apmeklētāju skaitu, gan maksu. Nereti šajos objektos iespējams, papildus ēdināšanas programmai, iegādāties arī uz vietas laukos gatavotus vai audzētus lauku labumus. Ieteicams ar saimniekiem iepriekš saskaņot ieinteresētību produktu iegādē. Tādas saimniecības, kas piedāvā naktsmītni, nepieciešams iepriekš informēt arī par vēlmi pārlaist nakti.
Pārskats | Detaļas |
---|---|
Latvija
MekeLatvijā un iespējams arī visā Baltijā vienīgais ceļmalas krogs, kurš ierīkots 110 gadus vecā guļbūves kūtī. Daudzveidīga, latviska virtuve ar mūsdienīgu pasniegšanas stilu un garšu. Piedāvājumā bukstiņputra, pelēkie zirņi, maizes zupa. |
|
Latvija
LantusAtjaunota lauku sēta "Lantus" atrodas vienā no gleznainākajām Latvijas vietām netālu no Burtnieku ezera, Bērzaines pagastā. Iekoptā lauku sētas ainava, ēkas, interjers rada noskaņu par latvisku vidi. Viesiem tiek piedāvāts atpūsties mājīgās istabiņās, kurās savienots senatnīgais ar moderno harmoniskā saskaņā. Saimnieki gatavo latviskus lauku ēdienus, maksimāli izmantojot pašu vai apkārtējo uzņēmumu pieejamos produktus. Lauku sēta ir piemērota vieta ķermeņa un gara attīrīšanai un spēcināšanai, baudot dažādas SPA procedūras, pirtnieka pērienu un peldi piemājas dīķī. Aktīvās atpūtas piekritējiem tiek piedāvātas sezonai atbilstošas sportiskās aktivitātes, kā arī izklaides iespējas visai ģimenei. Lauku sēta aicina sarīkot svinības ar gardām maltītēm un lauciniecisku eleganci, kā arī nosvinēt kāzas pēc senlatviešu tradīcijām. |
|
Latvija
Viesu māja GarīkasPirmā saimniecība, kas Latvijā uzsāka šitaki sēņu audzēšanu. Piedāvā izzinošu ekskursiju, dalās ar padomiem un cienā ar „Imperatora sēņu” mērci vai zupu. Interesenti var pasūtīt arī citus ēdienus, kuru sastāvā ir šitaki sēnes, kā arī iegādāties tās kaltētā veidā vai sēņu pulveri. Saimnieks gatavo dzērienu „Ponšo”, kas Latvijā degustējams tikai "Garīkās". |
|
Latvija
Lauku mājas RogasBioloģiska saimniecība, kas nodarbojas ar lopkopību, piena pārstrādi un lauku tūrismu. Šeit iespējams iepazīties ar sviesta kulšanas, siera siešanas un biezpiena gatavošanas senajām receptēm. Noslēgumā degustācija. Piedāvājumā svaigpiena sieri no govs piena bez piedevām vai ar garšvielām - dillēm, ķiplokiem, ķimenēm, sierāboliņu, īstais „Jāņu siers”. |
|
Latvija
IMANTASCepta āte un bute; Baraviku zupa ar sieru; Uz oglēm cepti ņēģ; Žograuši; Novembra pirmajā sestdienā nēģu zvejas sezonas atklāšanas svētki. |
|
Latvija
Krimuldas muiža46 km attālumā no Rīgas atrodas klasicisma stilā celtā Krimuldas muiža. Piedāvā svinēt svētkus vai rīkot seminārus telpās ar senatnes elpu un brīnišķīgu skatu uz Gaujas senleju. Vasaras sezonai piedāvā nakšņošanai vasaras mājiņas, kā arī visu gadu istabas muižas kungu mājā. Piedāvājumā trīs ārstnieciskās programmas, kurās tiek izmantoti Latvijā iegūto dūņu produkti. |
|
Latvija
Viesnīca Kārļamuiža“Karlamuiza Country Hotel” atrodas Gaujas Nacionālajā parkā, Amatas upes senlejā, senā muižas ēkā. Ēkas pirmajā stāvā iespējams baudīt maltīti, kas pagatavota un pasniegta restorāna līmenī, nezaudējot mājas garšu un atmosfēru. Ēdienu pagatavošanai šeit izmanto, galvenokārt, vietējās izejvielas, no kurām daļa - dārzeņi, garšvielas un zaļumi audzēti viesnīcas dārzā. |
|
Latvija
Usma SPA hotel & campingUsmas ezera zivis - zutis, līnis un zandarts, apkārtnes mežos nomedīts briedis. Iespēja iegādāties kūpinātus zušus un brekšus, piedalīties Usmas ezera zivju degustācijā. Īpašais ēdiens: cepts Usmas zutis, Usmas zuša zupa, brieža gaļas gabaliņi ar brūkleņu mērci. |
|
Latvija
Kalnmuižas pilsRestorāna ēdienkartes lepnums ir Abavas senlejā augušie zaļumi, augļi un dārzeņi, medījumi un sēnes no Kurzemes mežiem, gaļa, vēži, foreles un kazas siers no novada saimniecībām un virtuves krāsnīs ceptā maize. Ēdienkarte atkarīga no gadalaika. Piedāvājumā sezonai raksturīgi ēdieni. |
|
Latvija
no 40 EUR / DBL
Valguma pasauleĒdienu pagatavošanai tiek izmantotas dabīgas garšvielas un lielākoties Latvijas produkti. Piedāvā gan izsmalcinātus ēdienus stikla zālē, gan uz ugunskura vārītu zupu. Valguma godu zupa ar zandartu, līņa kroketes. |
|
Latvija
MUINI ŪŠIPiedāvā Lībiešu tradicionālo ēdienu maltītes. Sena kurzemnieku ēdiena sklandrauša meistarklases un degustācijas. |
|
Latvija
no 70 - 125 EUR / DBL
Skrundas muižaKarpas kroketes ar pašgatavotu rabarberu majonēzi; Liellopa, cūkgaļas desiņa ar dedzinātu sinepju krēmu; Cepta forele ar sparģeliem un sviesta mērci, Cūkgaļas pavēdere ar bērzu lapu sīrupu un seleriju. Īpašais ēdiens: Muižā pagatavoto saldējumu izlase. |
|
Latvija
DieniņasKaltētas un kūpinātas vietējās zivis, zivju kulinārijas produkti, kas gatavoti pēc dzimtā mantotām vietējām receptēm. |
|
Latvija
Dikļu pilsPils restorānā, kas atzīts par vienu no labākajiem Latvijā, tiek piedāvātas mūsdienīgas interpretācijas par Vidzemes lauku labumiem – tuvākajā apkaimē briedušiem ķirbjiem un āboliem, gādīgu saimnieku audzētiem trušiem un pļavu jēriem, turpat pils dīķī vai tuvējā ezerā ķertām zivīm. Ja pils saimnieks bijis medībās, ēdienkartē atradīsiet arī īpaši sagatavotus medījumus perfektās garšu kombinācijās. |
|
Latvija
RēderiRojas reņģītes Rēderu gaumē, baltā zivs ar baravikām ''Loms murdā'', bukstiņš (putraimu un kartupeļu biezputra). |
|
Latvija
Meža salasViesu nams ar kamīnzāli semināriem un banketiem, 5 labiekārtoti numuri viesu namā, 7 labiekārtotas sešvietīgas brīvdienu mājas un 20 treileru pieslēgumu vietas ar atsevišķu labierīcību ēku. Lauku pirts līdz 15 personām ar pirtnieka vai masiera pakalpojumiem. Makšķerēšanas iespējas. Dažādi laukumi un iespējas sporta aktivitātēm. Atpūtas iespējas ģimenēm ar bērniem. |
|
Latvija
Mārtiņa Vagnera Vīna dārzs un vīnotava VINI CURLANDIASIA Vini Curlandia ir Mārtiņa Vāgnera lolojums, maza vīna darītava, kurā 3 ha audzē Rietumeiropas vīna vīnogas un no tām raudzē baltos, sarkanos un rozā vīnus. Dārzā aug 16 Vitis Vinifera vīnogu šķirnes, starp kurām atradīsiet arī sev tik pazīstamās, kā Riesling, Pinot Noir un Pinot Gris. Pirms 400 gadiem Hercogs Jēkabs Rendā iestādīja savu vīnogu dārzu un šī tradīcija tiek turpināta. Apciemojuma laikā varēsiet iepazīt vīnogu dārzu, tā stāstu, uzzināt vairāk par Hercoga avantūrām Kurzemē, noskaidrot, kā tad top vīns un, protams, to nogaršot. Vīnogu sezonā ir iespēja nogaršot arī ogas. |
|
Latvija
Apiņu kalteViesu māja Madonas novadā, kas atrodas senā akmens - mūra ēkā, var izmitināt līdz 20 personām un telpas svinībām līdz 50 personām, kā arī grupu ēdināšanu. Grupām saimniece piedāvā Madonas novada senos ēdienus, dažādas kulinārijas meistarklases (senie ēdieni, pīrāgu cepšana u.c.) un degustācijas. Sezonas laikā piedāvā zemenes, avenes un citus lauku produktus no savas zemnieku saimniecības. Saimniece piedalījusies raidījumos "Satiec savu meistaru", "Īstās latvju saimnieces 2017" u.c. |
|
Latvija
Tālavas sidrsTālavas sidra ražotnes mājvieta ir Gulbenē - vietā, kas līdz 1224. gadam atradās seno latgaļu zemē Tālavā. Sidrs tiek darināts tikai no vietējām izejvielām - rūpīgi novāktiem, Vidzemē audzētiem āboliem. Ekskursija ražotnē un degustācija. Piedāvājumā rudens, Vasaras un Apiņu sidrs. |
|
Latvija
Viesu nams „Mauriņi”„Mauriņi” atrodas aptuveni 6 km no Siguldas. Viesu nams būvēts tā, ka no katra loga redzams kāds no sētā augošajiem senajiem ozoliem. Piedāvājumā latvisks mājas ēdiens, kas gatavots no vietējiem produktiem, un pieejami 80 veidu ievārījumi. |
|
Latvija
BIO Zemnieku saimniecība "Ošenieki"Iespējams nobaudīt saimniecībā svaigi saražoto BIO produkcijas klāstu - dārzeņus, garšaugus, ogas, augļus un vietējos kulinārijas šedevrus. Pārējiem apmeklētājiem, pircējiem piedāvā pašiem salasīt un nogaršot - degustēt produkciju uz vietas saimniecībā, sniedz meistarstundas par apmeklētājiem aktuālāko tēmu. |
|
Latvija
Viesu nams „Kārļamuiža”Atrodas Gaujas Nacionālajā parkā, Amatas upes senlejā, senā muižas ēkā. Ēkas pirmajā stāvā iespējams baudīt maltīti, kas pagatavota un pasniegta restorāna līmenī, nezaudējot mājas garšu un atmosfēru. Ēdienu pagatavošanai šeit izmanto, galvenokārt, vietējās izejvielas, no kurām daļa - dārzeņi, garšvielas un zaļumi audzēti viesnīcas dārzā. |
|
Latvija
"Ārpus laika"Koka apaļo māju vēstniecība. Ar prieku uzņemsim viesus, lai stāstītu par apaļajām mājām pasaulē un, kā tās tapa Ārpus laika. Pasākumu vieta nozīmīgiem svētkiem un laiskai atpūtai. Mūsu mežā priecāsimies uzņemt kāzu ceremoniju, sagaidīt jaunlaulātos kāzu pieturvietā uz fotosesiju vai sarīkot vienas dienas kāzu svinības. Ārpus laika ir 4 hektāri meža, kuros izjust četras sajūtu zonas – katrā no tām izdzīvojot stāstu par dabas un cilvēka mijiedarbību. Pirmā daļa ir kopts mežs ar papardēm, mellenājiem, eglēm, priedēm, maģisko 8 ozolu apli un apaļo apšu audzi. Otrā daļa ir aktīvās atpūtas zona ar vietu svinībām, peldēm, sēdēšanai pie ugunskura un nesteidzīgai dzīves baudīšanai šūpuļtīklos. Trešā daļa ir atstāta zvēriem un putniem, lai tie netraucēti varētu uzturēties sev ierastā vidē. Ceturtā daļa ir daba savā krāšņumā ar minimālu cilvēka iejaukšanos – tur var izbristies zālēs, salasīt maijpuķītes, noēsties mellenes, atrast kādu brūkleni vai kazeni. Meklējot stirnu un mežacūku pēdas, var atrast arī kādu sēni. |
|
Latvija
SauleskalnsAtpūtas komplekss "Sauleskalns" atrodas Rīgas pievārtē, Ropažu novada Zaķumuižā. Viesu nams piedāvā gan naktsmītni 3 atpūtas mājās un pirtis, gan arī aktīvās atpūtas iespējas lieliem un maziem, kā, piemēram, laivu nomu, sporta laukumus, lāzertagu, 4x4 izbraucienus un kanapolo. Komplekss uzņem arī skolēnu ekskursiju grupas, jo tajā ir izveidota izziņas un pastaigu taka "Saules taka", kurā var iepazīt visas 8 latviskās gadskārtas. Savukārt "Amatu mājā" tiek organizētas tematiskas kulinārās programmas, pasākumi, meistarklases un degustācijas. Pieejamas arī radošās darbnīcas, kurās iespējams izgatavot maskas, sveces, putnu būrīšus u.c. lietas. Viena no tām ir Maizes darbnīca, kurā iespējams apgūt rudzu maizes cepšanas iemaņas. Darbnīcas apmeklētāji saņem arī ieraugu un rudzu maizes recepti. |
|
Latvija
Zvejnieku sēta "Dieniņas"Kaltētas un kūpinātas vietējās zivis, zivju kulinārijas produkti, kas gatavoti pēc dzimtā mantotām vietējām receptēm. |
|
Latvija
BirzīRažo tradicionālas latviešu bērzu sulas ar novatorisku piegājienu. Svaigu bērza sulu, dzirkstošo dzērienu un bērza sulu sīrupa degustācija. Iespējams baudīt arī pieneņu vīnu. “Birzī” produkcija ir bioloģiski sertificēta. |
|
Latvija
TuraidasZāļu tējas un medus; Izglītojošas ekskursijas par ārstniecības augiem un biškopību; Degustācijas. |
|
Latvija
GarīkasSaimniecība ir pirmā, kas Latvijā sāka nodarboties ar šitaki sēņu audzēšanu un dara to vēl aizvien. Iespēja pasūtīt maltītes, kuru sastāvā ir šitaki sēnes, kā arī iegādāties sēņu produktus. Piedāvājumā kaltētas šitaki sēnes un sēņu pulveris; „Imperatora sēņu” mērce un zupa. Pieejama ekskursija un degustācijas. |
|
Latvija
Sklandraušu cepšana "Ūši"Lībiešu tradicionālo ēdienu maltītes. Sena kurzemnieku ēdiena sklandrauša gatavošanas darbnīcas un degustācijas. |
|
Latvija
GogelmogelsSaimniecība, kurā tiek turētas vairak nekā 250 vistas un gatavots mājas saldējums. Piedāvājumā ekskursija saimniecībā, saldējuma degustācija, stāstījums par saldējuma vēsturi. No vietējiem produktiem, pēc klasiskas receptes gatavots deserts - Gogelmogela plombīrs - lauku delikatese. |
|
Latvija
Turkalnes muižaTurkalnes muiža ir vieta, kur satiekas vēstures stāsti ar mūsdienu tehnoloģijām. Turkalnes muižā, kas izveidota 1604. gadā, un Turkalnes muižas klētī, kas atjaunota 2018. gadā, tiek pašu rokām darināts alus, sidrs un vīns. Muižā iespējams iepazīties ar tās vēsturi, nobaudīt turpat darinātos dzērienus un uzkodas. Tāpat iespējams piedalīties alus darīšanas procesā un uzbrūvēt savu alu. Iepriekš vienojoties, iespējams pasūtīt ēdināšanu. Savukārt muižas klēts otrajā stāvā ir plašas telpas saviesīgu un tematisku pasākumu organizēšanai. |
|
Latvija
Mājas vīna ražotne "Tēviņi"Vīna darītava "Tēviņi" piedāvā apskatīt dārzu ar ogu un augļu baudīšanu sezonā, vīna pagrabiņa apskati ar stāstu par vīna un pārējo dzērienu darīšanu un produkcijas degustēšanu. Tēviņos tiek gatavoti dažādi vīni, bet īpašie produkti ir "Aveņu dzirkstošais vīns" un ābolu brendijs "Latvadoss". |
|
Latvija
DzirnupesTradicionāla Vidzemes lauku sēta 15 km attālumā no Limbažiem. Viesiem tiek piedāvāta nakšņošana tradicionālā klētī, kas piemērota viesu uzņemšanai. Apskatāmi dažādi senie darba rīki un iespējams uzzināt par to pielietojumu sendienās. Saimnieki izgatavo unikālas celma bungas, stāsta par to izgatavošanu un ļauj viesiem ieribināt sētu. Atbraucot ciemos iespējams arī izkalt savu laimes naglu un iemēģināt roku loka šaušanā. Tiek svinēti tradicionālie latviešu gadskārtas svētki. |
|
Latvija
Lauku māja „Lantus”Saimnieki gatavo latviskus lauku ēdienus, maksimāli izmantojot pašu vai apkārtējo uzņēmumu pieejamos produktus. |
|
Latvija
IevlejasRudzu saldskābmaize; Maizes cepšanas darbnīca ar stāstu par maizes nozīmi latvieša dzīvē. |
|
Latvija
no 55 EUR / DBL
UngurmuižaViens no izcilākajiem Latvijas 18. gs. koka barokālās celtniecības paraugiem. Tās kungu māja (1732. g.) ir vienīgā Latvijā saglabājusies 18. gs. sākuma koka pils! Ēkas otrajā stāvā ir unikāli un restaurēti 1750.- 1756. g. G. D. Hinša veidoti sienu gleznojumi. Katru gadu augustā Ungurmuižā notiek koncerts „Šubertiāde”, kura laikā atskaņo F. Šūberta, R. Šūmaņa un Fr. Šopēna skaņdarbus. |
|
Igaunija
Atpūtas un semināru centrs Klaara-ManniVirtuvē tiek turēti godā tradicionālie ēdieni. Bioloģiski audzēti dārzeņi. |
|
Latvija
Liepupes muižaRestorāna koncepcija ir apvienot garšas baudās mūsdienīgu pilsētas kulinārijas izsmalcinātību ar senām lauku ēdienu gatavošanas tradīcijām, ievērojot sezonu un maksimāli izmantojot svaigās vietējo produktu sastāvdaļas. Svaigie produkti tiek iegūti no vietējiem lauksaimniekiem, savukārt, zaļumi un garšaugi sezonā no pašas muižas ekoloģiskā garšaugu dārza. |
|
Igaunija
Atpūtas māja PõnkaĒdiena gatavošanā īpaša uzmanība tiek pievērsta nacionālajiem ēdieniem, kas gatavoti no vietējām izejvielām. |