Te ir apkopota informācija par “Sierziņu” vietām Latvijā – mājražotājiem, zemnieku saimniecībām, lielākiem un mazākiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kooperatīviem un pienotavām Latvijā, kur var uzzināt par siera gatavošanas procesu, vēsturi, doties izzinošās ekskursijās, iegādāties un nogaršot dažādas Latvijā ražotas siera šķirnes. Ja konkrētai ražotājs neuzņem apmeklētājus, tad aprakstā ir norādīts tā tuvumā esošais veikaliņš, kurā var iegādāties šī ražotāja sieru un citus piena produktus. Te atrodami arī atsevišķas nozīmīgas vietas, kas saistītas ar siera ražošanas vēsturi Latvijā.
Visās saimniecībās un uzņēmumos, kas pieņem apmeklētājus, ekskursijas ir savlaicīgi jāpiesaka iepriekš. Kontakti, adrese ir norādīti vietu aprakstos. Pirms apmeklējuma, ir jāvienojas par ekskursijas maksu un ilgumu, ierašanās laiku, jāinformē par grupas lielumu un vēlmēm. Ja saimniecības apmeklējums ir bez maksas, tad ieteicams iegādāties tur ražotos produktus. Apmeklējot veikaliņus, kuros var iegādāties uzņēmumos ražotos produktus, iepriekš jānoprecizē to darba laiki.
Pārskats | Detaļas |
---|---|
Latvija
UpenīteSieri. Gatavo divas mājas siera šķirnes – „Baltais” un „Siers ar ķimenēm”. Apmeklētāju grupām demonstrē siera siešanas procesu. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Lejnieki"Sieri. Gatavo klasisko balto sieru, kūpinātos sierus un ar garšvielām (ķimenēm u.c.), kā arī svaigos sierus. |
|
Latvija
LīcīšiSieri. „Mīkstais kazas siers”, „Mīkstais kazas siers ar ķiplokiem”, „Svaigais kazas siers”, „Līcīšu kazas siers” (nogatavināts), „Līcīšu kazas siers eļļā”. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Juri"Sieri. Zemnieku saimniecības „Juri” govs piena sieri: „Juru siers” – baltais piena siers, „Jurjāņu siers” – piena siers ar ķimenēm, „Martinella” ir versija par Mozarellas sieru, „Rušona siers” ir svaigpiena siers, „Pakša siers” ir Latgales tradicionālais kaltētais biezpiena siers. Latgaļu valodā (Zemnīku saimisteibys "Juri" gūvis pīna sīri: „Juru sīrs” - boltais pīna sīrs, „Jurjuoņu sīrs” - pīna sīrs ar čymynim, „Martinella” ir myusu verseja par Mozarellys sīru, „Rušyuna sīrs” ir svaigpīna sīrs, „Pakša sīrs” ir Latgolys tradicionalais kaltātais bīzpīna sīrs). |
|
Latvija
Mālkalnu sieri (Zemnieku saimniecība "Blūdži")Sieri. Gatavo ~ 30 veidu sierus: „Baltais siers” „Siers ar sēklām”, „Siers ar ķimenēm”, „Siers ar sierāboliņu”, „Siers ar dillēm un ķiplokiem”, „Siers īpašais (garšaugu maisījums, sinepju sēkliņas un ķiploks), „Spāņu siers (ar kaltētiem tomātiem), „Ukru garša” (zaļā un sarkanā paprika + ķiploks), „Čempions” - par godu dēliem – regbija spēles čempioniem Latvijā (ar kaltētām dillēm, pētersīļiem, kaltētiem lokiem, ķiplokiem), divu veidu marinētie sieri (marinēts siers, mājas siers čilli un medus mērcē). Visi minētie sieri (izņemot „Ukru garša”, „Čempions” un marinētie sieri) tiek kūpināti. |
|
Latvija
BurkānciemsSieri. Svaigie sieri, Camambert veida sieri, Mozzarella sieri, cietie un puscietie sieri. |
|
Latvija
CEĻTEKASSieri. Taisa sierus ar dažādām piedevām: ar ķimenēm, dillēm, baziliku, linsēklām, papriku, amoliņu, ķiplokiem u.c. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Meždruvas"Sieri. „Kazu piena siers Baltais”, „Kazu piena siers ar dillēm”, „Kazu piena siers ar ķimenēm”. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība „Vecsiljāņi”Sieri. „Klasiskais Ievas siers”, t.sk. 6 un vairāk mēnešus nogatavināts, „Ievas siers ar siera amoliņa sēklām”, „Ievas siers ar nātri”, „Ievas siers ar sīpolu, ingveru, mārrutku”, „Ievas siers ar ķiploku”. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Bērzi"Sieri. Dažāda veida kūpinātie sieri, klasiskais siers, sieri ar ķimenēm, ar garšvielu maisījumu, ar ķiploku, „Mozarellas siers”. No svaigajiem sieriem gatavo krēmsieru. Cep gardas siera kūkas. |
|
Latvija
MĀLPILS PIENSAIMNIEKSSieri. „Mālpils piensaimnieks” par savu veiksmes stāstu uzskata dažādas kūpināto sieru šķirnes. „Ementāles siers", "Edamas siers", "Zemgales siers", "Bajārsiers", „Holandes siers” u.c. |
|
Latvija
LielgrodesSieri. Kazas piena siers ar /bez garšvielām un govs piena siers ar/bez garšvielām |
|
Latvija
Z/S BAGĀTĪBASSieri. Astoņu veidu: ar ķiplokiem, ķimenēm, papriku, zaļumiem, žāvētiem augļiem, saulespuķu sēklām, kā arī apcepts siers. Īpašā piedāvājumā - svaigs mājas siers. |
|
Latvija
TALSU PIENSAIMNIEKSSieri. „Talsu ritulis – Zaļais”, „Talsu ritulis – Sarkanais”, „Talsu ritulis – Klasiskais”, „Talsu ritulis – Dzeltenais”, „Talsu ritulis – Krāsainais”, „Talsu ritulis – Ķimeņu”, „Talsu ritulis – Ķiplociņš”, „Talsu siers”, „Talsu Deviņkalnu siers”, „Talsu Deviņkalnu siers – kūpinātais”. |
|
Latvija
CELMI mājas siersSieri. Gatavo ļoti plašu sieru un mājas sieru šķirņu klāstu: kūpinātos sierus (bez piedevām, ar ķimenēm, dillēm, ķiplokiem, papriku, baziliku, sēkliņām un riekstiem), mājas sierus (ar ķimenēm, ķiplokiem, baziliku, kaņepēm, kaltētiem tomātiem, olīvām, marinētās vīnogu lapās u.c.), pikantos mājas sierus (ar kariju, rozmarīnu, dillēm, pētersīļiem) un saldos sierus (ar augļiem, sukādēm, dzērvenēm). |
|
Latvija
ELPASieri. „Siers ar dillēm”, „Siers ar ķiplokiem un pipariem”, „Siers ar ķimenēm”, „Siers ar pētersīļiem un seleriju”. |
|
Latvija
JAUNPILS PIENOTAVASieri. Ap 40 dažādas siera šķirnes: „Home – made brinza”, „Kūpināts siera našķis”, „Siera standziņas”, „Siers Mozzarella – bumbas”, „Kūpinātas siera bumbas”, „Brinza”, „Sulguni”, „Ķimeņu”, „Spēkavīrs”, „Mednieku”, „Mūka”, „Jaunpils zelta”, „Kurzemes, „Bauskas”, „Olimps”, „Imperators”, „Jaunpils fetiņa”, „Diplomāts”, „Pavasaris”, „Pikantais” u.c. |
|
Latvija
Kazas piena produkcija "Līvi"Sieri. „Ķiploksiers”, „Āboliņu siers”, „Baraviku siers” un „Baltais siers”, „Siera bumbiņas”. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Purmalas"Sieri. Taisa sierus bez piedevām un ar dažādām piedevām - ar ķimenēm, dillēm, kaņepēm, koriandru, baziliku, kā arī saldos sierus – ar rozīnēm un kanēli. |
|
Latvija
DEGOLES PIENOTAVASieri. „Muižas siers”, Muižas siers ar dažādām piedevām - zaļumiem, ķimenēm, baziliku, burkāniem, kaltētiem tomātiem, kūpinājuma garšu, Muižas siers „Našķis” ar kanēli un rozīnēm, Muižas siers ar dzērvenēm un upenēm, Muižas siers „Brinza”. Trīs sieru šķirnes ir ieguvušas preču zīmi „Zaļā karotīte”. |
|
Latvija
Mājražotāja SANTA LASMANESieri. Sieri “Kaziņas Bonijas siers”: “Baltais”, „Grilēts”, „Kūpināts”, „Jāņu gaumē”, „Eļļas marinādē ar kaltētiem tomātiem”, „Eļļas marinādē ar kaltētiem garšaugiem” u.c. |
|
Latvija
PRIEKŠĀRESSieri. Ražo 15 dažādu veidu sierus. Populārākie no tiem ir ķimeņu, dažādsēklu, pikantie ķiploku un sezonas siers ar zaļumiem. Desertā var pamieloties ar augļu saldajiem sieriem. |
|
Latvija
SIERA STĀSTSSieri. Degustācijā: „Ķimeņu siers”, „Mozarella siers”, „Krievijas siers”, „Holandes siers”, „Baltais biezpiena siers” un „Kūpinātais siers”. |
|
Latvija
SMILTENES PIENSSieri. Ražo ap 30 dažādas siera šķirnes un veidus: Mozarella (svaigais, kūpinātais), krēmsieri („Pikantais”, ar tunča piedevu), Krievijas siers, Latvijas siers, Holandes siers, Ugličas siers, „Bakšteins”, „Maasdamers” u.c. |
|
Latvija
LATGALES PIENSSieri. „Tējas siers”, „Tējas siers ar zaļumiem”, „Kūpinātais alus siers”, „Kūpinātais tējas siers”, „Tējas siers ar ķimenēm”, kausētie sieri „Čedariņš” u.c. |
|
Latvija
Raunas "Siera ražotne"Sieri. „Rīvējamais zaļais siers”, „Siers ar garšaugiem”, „Ķiplociņš”, „Knapsieriņš”. |
|
Latvija
BALTAIS KROGSSieri. Piedāvā pašu ražotu, gan no apkārtējiem zemniekiem iepirktu mājas sieru. Katram no sieriem ir sava garša un pagatavošanas veids |
|
Latvija
CESVAINES PIENSSieri. „Cesvaines siers” (nogatavināts 2, 4 vai 6 mēnešus), „Holandes siers”, „Krievijas siers”, „Pikantais siers”, „Kūpinātais siers”, „Alpu siers”, „Siers ar zaļumiem”, „Mimolette” siers u.c. |
|
Latvija
RANKAS PIENSSieri. „Baltais biezpiena siers”, siers „Kleo”, „Rankas Jāņu siers”, „Rankas Jāņu siera desa”, „Jāņu siers trīsslāņu iepakojumā”, „Mednieku siers kūpināts”, „Dzērbenes siers kūpināts”, „Ranka – Blu” siera krēms „Delikatese”, kausētais siers „Ranka Blu”, kausēta kūpināta siera desa „Senču”, kausētais siers „Ņam – Ņam”, „Rankas siers”, „Valmieras siers”, „Ženēvas siers”, „Krievijas siers”, „Holandes siers” u.c. |
|
Latvija
SIERŠTELLES RAŽOTNESieri. Ražo vairāk nekā 30 šķirņu sierus ar dažādām piedevām – papriku, piparmētru, dzērvenēm, mandelēm, olīvām vīnogu lapās, gailenēm, šoko pilieniņiem šokolādes glazūrā, valriekstiem un plūmēm, ķimenēm, dillēm, čilli, baziliku, persilādi, zemesriekstiem, aprikozēm, kaltētiem tomātiem, sezama sēkliņām, kanēli, ķiplokiem, marmelādi, kaņepēm, ķirbju sēklām u.c. |
|
Latvija
LIMBAŽU SIERSSieri. Uzņēmuma specializācija ir cietie sieri: „Holandes”, „Krievijas”, „Maasdammer”, „Sole Grosso”. Siera „Grande Duro” par pamatu tiek izmantots kvalitatīvs vietējais piens un siera ieraugi no Itālijas. |
|
Latvija
Viesu māja „Mežinieku mājas”Sieri. Sien sierus pēc vecmāmiņas receptēm – vairāk nekā 14 dažādu veidu sieri – sāļie, saldie, kūpinātie, zaļie u.c. Piedāvā siera siešanas meistarklases, gatavojot siera masu uz ugunskura. |
|
Latvija
PakalniešiSieri. 24 veida sieri: svaigpiena sieri, klasiskais ķimeņu siers, sieri ar ķiplokiem, garšvielām, saldie sieri – ar rozīnēm, āboliem, plūmēm un dzērvenēm. Pikantie un kūpinātie sieri. Siera bumbiņas ar garšvielām. |
|
Latvija
Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība STRAUPESieri. „Jāņu siers”, „Kimeņu siers”, „Siers ar dillēm”. |
|
Latvija
VALMIERAS PIENSSieri. „Mājas siers ar ķiploku – diļļu piedevu”, „Mājas siers ar saldo krējumu”, „Kamambera siers”, „Lapzemes svaigais siers”. |
|
Latvija
Siera ražotne BirzniekiSieri. Ražo ap desmit dažāda veida svaigus (ar garšvielām, zaļumiem) un kūpinātus kazas sierus. |