Rudzu rupjmaize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem, tāpēc tā ir viens no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Tradicionālā latviešu rudzu maize ir gatavota no vietējo, vēsturiski audzēto graudu šķirņu miltiem, raudzēta ar dabīgo ieraugu, veidota ar rokām un cepta ar malku kurinātā maizes krāsnī uz klona. Salinātā rudzu rupjmaize ir tumša, ar patīkamu ceptas maizes un ķimeņu aromātu, jūtama salda un skābena rudzu maizes garša.
Šajā sadaļā atradīsiet maizes cepējus un maiznīcas, kas cep tradicinālo rudzu rupjmaizi, rudzu raušus vai kūkas no rudzu miltiem. Daudzas no šīm vietām piedāvā iegādāties maizi pie sevis ceptuvē, piedāvā ekskursijas, degustācijas un iespēju līdzdarboties.
Pārskats | Detaļas |
---|---|
Latvija
no 60 EUR / nakts
Zirgu sēta KLAJUMIZirgu sētas „Klajumi” ķēķis brokastu galdos ceļ ceptas, karstas rupjmaizes šķēles ar šķiņķi, pusdienās – maizītes ar speķi, brētliņu vai līdaku. Viesiem ir pieejama literatūra par maizes cepšanu un ēdieniem, kas tiek pasniegti galdā. Apskatāmi senlaicīgi maizes cepšanas instrumenti. Saimniecība sadarbojas ar vairākām Latgales maizes cepējām Krāslavā, Aglonā un Andrupenē, tāpēc viesi var baudīt un salīdzināt dažādu garšu maizi. |
|
Latvija
CaunītesTiek cepta rudzu saldskābmaize no Dobeles dzirnavnieka miltiem un Salinātā rudzu rupjmaize no Grauda spēks miltiem. Piedāvā ēdināšanu grupām. |
|
Latvija
RUDZUPUĶESCep rudzu maizi pēc senas receptes, bez rauga un no dabīgām izejvielām. Iespējama arī maizes degustācija. No pašu radītās maizes tiek gatavoti dažādi ēdieni: maizes deserts, maizes zupa, kā arī sausiņi. |
|
Latvija
SauleskalnsTiek cepta rudzu maize no rudzu miltiem un ūdens (ar ieraugu). Sklandu rauši. Maizi iespējams pasūtīt un iegādāties uz vietas "Sauleskalnā", kā arī Ropažu novada mājražotāju veikaliņā "Cukurs". Pie sevis piedāvā maizes darbnīcu, kurā iespējams apgūt rudzu maizes cepšanas iemaņas. Darbnīcas apmeklētāji saņem arī ieraugu un rudzu maizes recepti. |
|
Latvija
UpenīteNo ekoloģiskiem miltiem ar malku kurināmā maizes krāsnī tiek cepta rudzu un kviešu maize kā arī tautā iemīļotais ķieģelītis. Iepriekš sazinoties ar saimnieci, interesenti var apgūt mīklas taisīšanu, kukulīša veidošanas un pašas maizes cepšanas mākslu. Piedāvā ēdināšanu. |
|
Latvija
Sklandraušu cepšana "Ūši"Piedāvā sklandraušus, kas gatavoti no neraudzētas rudzu miltu mīklas. Piedāvā sklandraušu cepšanas meistarklasi kā arī ēdināšu grupām. |
|
Latvija
Brantu muižaSaimniece cep rudzu rupjmazi, piedāvā maizes darbnīcu ar degustāciju un piedāvā ēdināšanas pakalpojumus. |
|
Latvija
Raiskuma labumu darītavaMalkas krāsnī tiek cepta dabīgā ierauga rupjmaize un sadskābmaize pēc senām receptēm, kas mantotas no iepriekšējām paaudzēm. Izmantoti tiek tikai dabīgi produkti - rudzu un kviešu milti (ūdens, rudzu skrotētie milti, rudzu bīdelētie milti, cukurs, rudzu gaišais iesals, ieraugs, ķimenes, sāls). Tiek piedāvātas arī ekskursijas - degustācijas. |
|
Latvija
RāmkalniMaiznīca piedāvā pēc senām receptēm uz vietas ceptu BIO maizi, rupjmaizīti cep īstā malkas krāsnī. Maizes cepšanā izmanto tikai augstākā labuma bioloģiskās izejvielas un produktus. |
|
Latvija
Lauku maizes cepšana "Bērziņi"Bērziņu mājās cep rudzu maizi pēc senām dzimtas receptēm. Īpašo garšu un smaržu maizei piedod krāsns, kurai ir vairāk nekā 70 gadi. Piedāvājumā kviešu un rudzu maize; maizes cepšanas darbnīca. |
|
Latvija
Maiznīca "Liepkalni""Liepkalnu" maizes ceptuvē uz vietas cep vairāku veidu rudzu maizi. Rupjmaize tiek cepta pēc tradicionānālām receptēm, kuru pamatā ir Mendziņu dzimtas iekoptās maizes cepšanas tradīcijas, kuras aizsākušās pirms vairāk nekā 80 gadiem. Šīs tradīcijas ir pārmantojusi maiznīca „Liepkalni” un veiksmīgi tās turpina pilnveidot un pielietot. Informācija no maizes ceptuvi "Liepkalni" - Maizes tapšanas ceļš: maize: https://liepkalni.lv/lv/maizes-tapsanas-cels "Liepkalnu" ceptuves rudzu maize:
Šo maizi iespējams iegādāties uz vietas "Liepkalnu" maizes ceptuvē un citās tirdzniecības vietās. Kafejnīcas "Liepsalas" ēdieni no rupjmaizes:
|
|
Latvija
Mājas restorāns ''Dzīles''Maiznīcā cep rudzu maizi, īpašo Dzīļu maizi, tumšo sēklu maizi u.c. Tiek gatavotas dažādas pirkstiņuzkodas uz rudzu maizes, rupjmaizes kārtojums un rudzu maizes torte.
|
|
Latvija
Brīvdabas muzejs "Ausekļu dzirnavas"Rudzu maize no rudzu miltiem un mazliet kviešu miltiem. Tiek veidoti rudzu miltu un kviešu miltu (50:50) gaļas pīrāgi. Iespējams piedalīties maizes veidošanas un cepšanas procesā |
|
Latvija
Dabas saldumu maģijaIlzes Kupčas darbnīcā tiek gatavoti dažādi saldumi un ceptas kūkas. Ilze savā ceptuvē vai izbraukumos piedāvā meistarklases un degustācijas. Meistarklasēs iespējams pagatavot ābolu un upeņu zefīrus ar rudzu maizi. |
|
Latvija
"Rožmalas" restorānsRestorāna apmeklētājiem tiek piedāvāta pašu ceptā rudzu un kviešu maize. Iespēja piedalīties darbnīcā "Izcep savu pīrādziņu pats", ko pēc tam var baudīt kopā ar zāļu tēju. |
|
Latvija
VIENKOČU PARKSSaimniecībā tiek taisītas maizes abras, kuras veidotas no viena koka (vienkoča abras). Lai pilnvērtīgāk varētu nepieredzējušiem cepējiem pastāstīt par maizes abru lietošanu, tiek cepta tradicionālā rupjmaize no ierauga ar iesalu un saldskābmaize. Vienkoču parkā ir āra maizes krāsns, kura tiek lietota siltajā laikā. |
|
Latvija
Ribbes vējdzirnavasRibbes vējdzirnavās tiek piedāvāta izzinoša ekspozīcija un ekskursija pa “Graudu ceļu”, kurā apmeklētāji uzzinās, kā no grauda tiek iegūts maizes klaips. |
|
Latvija
Piemājas saimniecība "Alejas"Tiek piedāvāta rudzu maize, rudzu sēklu maize, rudzu augļu maize, rudzu saldskābā maize, rudzu saldskābā maize ar gaļu, rudzu saldskābā maize ar kaņepēm, ''Ķiegelis''. Izejvielas - rudzu milti, dabīgais ieraugs, ūdens, cukurs, pārtikas sāls, ķimenes, rudzu iesals. |
|
Latvija
Aglonas maizes muzejsTiek cepta rudzu maize. Piedāvā maizes degustācijas un meistarklases, kā arī ēdināšanu. |
|
Latvija
Tērvetes maizeVairāk kā 12 maizes veidi, kas tiek ražoti tikai no Latvijā audzētas labības. Tradicionālā/klasiskā maize papildināta ar mūsdienīgu “garšu pieprasījumiem” (īsti ķiploki, sēklas, dzērveņu sukādes, žāvētu augli utt.). Rupjmaize tiek cepta lielos klaipos, kas ir 8- 9 kg smagi un garumā sasniedz pat pus metru. Tai tiek pievienoti šķeltie rudzu graudi, tādā veidā maize dabīgā veidā tiek bagātināta ar šķiedrvielām un B vitamīnu. |
|
Latvija
Lauku maizes cepšana, "Ievlejas"Īstā rudzu saldsskābā maize, rudzu saldsskābā ar zirņiem, ķiplokiem, sēklām, kaņepēm, kā arī bez cukura. Rudzu rīvmaize, ķiploku grauzdiņi. |
|
Latvija
Rucavas tradīciju nams "Zvanītāji"Tradīciju namā ir iespēja iepazīt Rucavas kultūras mantojumu, nobaudīt īstu lauku rupjmaizi ar medu vai arī kādu no kurzemnieku iecienītajiem ēdieniem – rāciņus ar balto sviestu, kukulīšiem vai skābputru. Piedāvā ēdināšanu grupām. |
|
Latvija
Madonas maiznieksTiek ražotas 100% rudzu maizes, kā arī rudzu-kviešu maizes. Rudzu milti, dzeramais ūdens, saulespuķu sēklas, burkāni, ķirbju sēklas, linsēklas, cukurs, iesals rudzu nefermentēts, klijas kviešu, sīrups rafinēts, pārtikas sāls, ieraugs, ķimenes, iesala ekstrakts, presēts raugs, eļļa, aprikozes, plūmes, rozīnes, zemesrieksti utt. Iespējama ekskursija pa uzņēmumu un degustācija, kā arī ir iespēja piedalīties maizes cepšanā un ņemt līdzi izcepto kukulīti. |
|
Latvija
Cēsu maizeTiek cepts ne tikai rudzu maize, bet arī izmantojot plēkšņu kviešus (speltu), griķus, auzas un kailgraudu miežus. Divu veidu rudzu maizes, izmantojot tikai Latvijas bio miltus. |
|
Latvija
Smiltiņu maize (SIA Blende)Cep tradicionālu rupjo rudzu maizi klona krāsnī, kas ir mūrēta 20. gs. 30-jos gados un Smiltiņu ģimene ir jau ceturtā paaudze, kas to izmanto. Rudzu rupjmaizi cep pēc senām receptēm ar ieraugu un bez iesala. Rudzus pērk no Ventspils novada bioloģiskās saimniecības, rudzus maļ paši, lai iegūtu vajadzīgā rupjuma miltus un, lai miltos saglabātu visas bioloģiski vērtīgās grauda sastāvdaļas. |
|
Latvija
Sklandraušu cepēja Elma ZadiņaPūteļu milti no rudzu un kviešu graudiem. Sklandrauši, kuriem ir rudzu miltu apakšiņas. Piedāvā pūteļa un sklandraušu degustāciju. |
|
Latvija
Āraišu vējdzirnavasSaimniecībā tiek piedāvāts īpašais ēdiens - Dzirnavnieka pusdienas - miežu putru ar gaļas mērcīti un saldajā rupjmaizes kārtojumu ar avenēm un svaigo sieru. Rudzu maizes cepšana un maizītes pasniegšana ar gaļu, vai sieru un dārzeņiem. Pirkstiņu uzkodas ar dažādiem pildījumiem. |
|
Latvija
Ceptuve "Lāči"Ražo Īstās rudzu maizes, Augļu un Valriekstu maizes, TO GO maizes, rudzu rīvmaizi, maizes zupu, Īstās rupjmaizes groziņus, rudzu cepumus, konfektes ar rudzu rīvmaizi, konditorejas izstrādājumus ar rudzu rīvmaizi, rudzu čipsus, šokolādes tāfelītes ar rudzu rīvmaizi. Savukārt kafejnīcā tiek piedāvāti ēdieni, kuros izmantota rudzu maize. Tiek piedāvātas ekskursijas ceptuvē, kurās iespējams arī izcept savu rudzu maizes klaipu un uzzināt par rudzu maizes vērtīgajām īpašībām. |
|
Latvija
IndrāniRudzu formas maize, rupjmaizes marmelāde, maizes kvasa dzēriens, rudzu piparkūku mīkla. |
|
Latvija
Maizes MājaPiedāvā izglītojošas programmas, kurā iespējams izzināt ar maizi saistītas tradīcijas un pašiem līdzdarboties maizes cepšanas rituālos. Piedāvā ieskatu cepēja, kulināra un pavāra profesijās. Cep rudzu rupjmaizi un saldskābmaizi no Kaupo rudziem. |
|
Latvija
Kafejnīca „Kukaburra”, ZS "Buliņi"Kafejnīcā „Kukaburra” katru nedēļas nogali cep tradicionālo rudzu maizi, ciemiņi var piedalīties miltu malšanā un maizes cepšanā. Kafejnīcā galdā tiek likti latviešu iecienīti ēdieni, kas gatavoti no vietējo zemnieku piedāvātām izejvielām. |
|
Latvija
AusmasTiek cepta rudzu maize. Tiek piedāvātas meistarklases maizes cepšanā. Iespējamas arī degustācijas. |
|
Latvija
Saldus maiznieksRudzu maize, rudzu rīvmaize (pamatā rudzu rupjie, rudzu skrotēti un rudzu bīdelētie milti). Piedāvā interaktīvas ekskursijas maizes ceptuvē ar degustāciju. Pieejama arī īpaša meistarklase ar maizes cepšanu. |
|
Latvija
Maiznīca „Lielezers”Salinātā rudzu maize. Ar ieraugu raudzētas rudzu un saldskābmaizes. Pašu dzirnavās malti rudzu milti, Latvijas iesals, ķimenes. Tiek piedāvāts ražotnes apmeklējums un tikko ceptas maizes degustācija. |
|
Latvija
Maizes ceptuve "Ķelmēni"Ceptuve te darbojas kopš 1993.gada, kur no pašu audzētiem "Kaupo" šķirnes rudziem cep Rankas rudzu rupjo maizi. Tiek cepta arī kviešu un rudzu saldskābā maize, baltmaize un graudu maize. Rudzu maizes cepšanas process neapstājas ne dienu un mīklas sakasnītis katru dienu tiek glabāts un izmantots nākošās dienas cepieniem. Plaucējuma dabiskā rūgšana noris koka kubulos, katrs kukulītis tiek veidots ar rokām un pacietību. Ik gadu saimniecība pārstrādā un izcep maizē aptuveni 800 tonnu rudzu. |
Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests
Projekta nosaukums: Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš". Projekta numurs: 19-00-A01630-000002.
Partneri: LLTA "Lauku ceļotājs", SIA "JS Caunītes" Vineta Cipe IK "Dzīles", z/s "Bērziņi", z/s "Buliņi", z/s "Klajumi".
Vairāk informācijas par projektu “Rudzu ceļš”
Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē