Interreg BSR BASCIL
01.01.2023 - 31.12.2025

Project BASCIL (Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services)

Новости проекта

Within the BASCIL project, we have developed new marketing materials for the Latvian Cider Route – coaster-style information cards designed to introduce authentic apple cider producers in Latvia and encourage travel to cideries.

These materials invite visitors to enjoy real Latvian apple cider and serve as inspiration to discover cider producers across the country. They encourage travellers to visit cideries on site and experience cider where it is made.

The Latvian Cider Route brings together cideries that produce cider from freshly pressed local apples, offering tastings, tours and opportunities to learn about the stories behind cider making.


Lai palīdzētu labāk izprast sidra daudzveidību un degustācijas principus, esam sagatavojuši divus jaunus izglītojošus materiālus par sidra degustēšanu:
1) praktisku video pamācību un
2) brošūru “Sidra garšu piezīmes” (latviešu valodā) / “Sidra garšu piezīmes” (angļu valodā)
3) "Sidra garšu piezīmes" (PDF lapas drukāšanai, latviešu valodā)

Brošūra drukātā veidā pieejama Latvijas Sidra ceļa darītavās, "Lauku ceļotāja" birojā Rīgā (Kalnciema ielā 40), kā arī Sabiles Sidra tirdzniecības vietā Āgenskalna tirgū.

Materiāli izstrādāti, lai ikviens interesents – gan pieredzējis sidra cienītājs, gan iesācējs – varētu iemācīties, kā soli pa solim degustēt sidru, atpazīt aromātus un garšas nianses, saprast sidra struktūru un pierakstīt savus novērojumus. Degustācija palīdz padziļināt zināšanas par sidru un veicina apzinātu baudīšanu, atklājot dažādu sidra stilu raksturu.

Aicinām izmantot šos materiālus kā iedvesmu un ceļvedi, dodoties apmeklēt sidra darītavas un nobaudīt sidru tur, kur tas ir radīts. Tikšanās ar sidra darītājiem, degustācijas uz vietas un stāsti par sidra tapšanu ļauj vēl labāk izprast katra sidra unikālo raksturu.

Sidra darītavas, kas apvienojušās Latvijas Sidra ceļā gaida apmeklētājus visu cauru gadu!


No 25. līdz 27. novembrim Zviedrijā norisinājās starptautiskā Interreg Baltijas jūras reģiona projekta BASCIL noslēguma konference un partneru tikšanās, kurā piedalījās projekta komanda un pilota reģionus pārstāvošie uzņēmēji no astoņām valstīm. Šī bija lieliska iespēja satikties visiem klātienē un dalīties savos pieredzes stāstos.

>>> Programma

Читать полний текст ...


Rokasgrāmata "REĢIONĀLĀ KULINĀRĀ TŪRISMA PRODUKTU MĀRKETINGS UN POPULARIZĒŠANA" iepazīstina ar biznesa modeli/risinājumu, kas paredzēts vietējiem pārtikas tīkliem, kuri ir ieinteresēti kopīgu kulinārā tūrisma piedāvājumu vai maršrutu produktu izstrādē un ieviešanā, t.sk. reģiona kā kulinārā tūrisma galamērķa attīstīšana un popularizēšana.

Читать полний текст ...


4. oktobrī, Dobelē svinēsim Ābolu svētkus!
Un protams – svētki nebūtu iedomājami bez īsta ābolu sidra. Sidrs top no vietējiem āboliem – pārsvarā no tiem, kas ar īpašu rūpību audzēti pašu sidra darītāju dārzos. No rudens ražas līdz gatavam dzērienam pudelē paiet gandrīz gads – tik ilgs un pacietīgs ir šis process.

Читать полний текст ...


Latvian Cider Route and Baltic Cider were proud to be ambassadors for our region at the International Hall of Gala Ciders (SISGA), celebrating its 15th edition in Asturias, Spain, on the last weekend of September.

Читать полний текст ...


The BASCIL project partners, in cooperation with culinary tourism experts Hubert Gonera and Niclas Fjellström, have updated the BASCIL Manual – Practical Solutions for Designing Culinary Tourism Services. The manual is designed to support food producers and farmers in diversifying their business activities by developing sustainable culinary tourism experiences based on high-quality local products.

The manual guides producers step by step in creating attractive tourism services using tools and strategies based on the Business Model Canvas. It also includes 12 practical examples from BASCIL pilot regions and summarises key findings, lessons learned and recommendations based on the experience of 88 companies across 12 regions, offering a clear roadmap from product-based business models towards the experience economy.

>>> Manual (English)
>>> Manual (Latvian)


On June 11, Gabe Cook, a ciderologist from the United Kingdom, led a training session "Qualitative experience on the impact of terroir on cider, how to use it in story telling for visitors" - how to welcome the visitors, making the stories and info for the visitors about the cider - explaining about the reason where the apples grow and why Baltic cider is so special in the taste and variety.

Recording

Presentation

Agenda


Ceturtdien, 12. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 19.00, Āgenskalna tirgū satiekas izcili gardumi – īsts ābolu sidrs un steiki no Latvijas sidra darītavām un lauku saimniecībām. Pasākuma laikā notiks meistarklases un degustācijas, būs iespēja gan pagaršot, gan iegādāties sidrus, steikus un citus lauku labumus tieši no ražotājiem.

Читать полний текст ...


Aicinām iepazīt Latvijas Sidra ceļu, kur mūsu pašu Latvijas āboli pārtop par īstu sidru un katra darītava glabā savu īpašo stāstu.
Vasara ir lielisks laiks, lai apciemotu sidra darītavas - izstaigātu ābeļdārzus, ielūkoties sidra tapšanas procesā un protams, nobaudīt īstu sidru, kas ražots tepat – no Latvijas āboliem!
Latvijas Sidra ceļu veido 15 amata sidra darītavas: www.celotajs.lv/sidracels


Četri mūsu sidrdari - Mr. Plūme, Lauskis, Mūrbūdu sidrs un Sabiles sidrs - kopā ar Lauku ceļotāju pārstāvēs Latvijas Sidra ceļu Eiropas lielākajā sidra nozares izstādē Frankfurtē, 25.-26. aprīlī.

Izstādes ietvaros notiks sidru konkurss, sidra forums par aktuālām nozares tēmām un meistarklases.

Читать полний текст ...


Esam izdevuši jaunu vizuāli, lai raksturotu Latvijas sidru ārzemēs. 
>>> Reklāmas buklets (PDF)

Читать полний текст ...


3. decembrī Latvijas vēstniecībā Somijā, Helsinkos "Lauku ceļotājs" piedalījās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētā pasākumā "Kurzemes tūrisma piedāvājuma prezentācijā" Somijas medijiem (sarīkojums ES20), piedāvājot arī novadam raksturīgos ēdienus un dzērienus.
Lauku ceļotājs iepazīstināja klātesošos ar "Latvijas sidra ceļu" - mūsu sidra ražotājiem, sidra darīšanas tradīcijām Latvijā, asociācijas sadarbību ar ražotājiem, tieši tūrisma jomā. Prezentācijas atsvaidzināja dzirkstošs un svaigs ābolu sidrs no Sabiles sidra darītavas, Abavas vīna darītavas un sidra darītavas Herbsts.

>>> Prezentācija (Asnāte Ziemele, angļu valodā)
>>> Video: Sabiles sidra stāsts (Latviski, ar angļu subtitriem)
>>> Foto


Īsto sidru, kas darīts no Latvijas ābeļdārzos augušiem āboliem, varēs nogaršot un iegādāt Āgenskalna Tirgus Ābolsvētkos 20. oktobrī. Svētkos piedalīsies Latvijas Sidra Ceļa sidrdari, stāstot par saviem sidriem un ābeļdārziem, un piedāvājot pircējiem savus labākos sidrus.

Sidrdari Ābolsvētkos
Rudens ir varen darbīgs laiks sidrdariem, kad jāpaspēj ievākt ābolu raža savos ābeļdārzos un jāspiež sula, lai līdz pavasarim paspētu noraudzēt jauno sidru. Neraugoties uz lielo aizņemtību, sidrdari atvēlējuši laiku, lai satiktu sidra cienītājus Āgenskalna Ābolsvētkos. Piedalīsies:

Читать полний текст ...


Klāt ābolu ražas laiks!
Kā katru gadu, arī šogad Dārzkopības institūts ielūdz uz Ābolu svētkiem Pētera Upīša Ceriņu dārzā - 5. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 15.00.
Šajā dienā ābolu tematika ieņem goda vietu. Svētkos pulcēsies mājražotāji, stādaudzētāji un augļkopji, konditori un arī sidrdari, kas ražo īsto sidru - no pašu audzētiem āboliem!

Latvijas "Sidra ceļu" svētkos pārstāvēs Raimonds no sidra darītavas Herbsts un Rūta no sidra un vīna darītavas Lauskis. Nāc un nobaudi!
Pilna pasākuma programma: https://www.facebook.com/events/515663257501953


No 17.-19. septembrim Bascil projekta partneri tikās kopīgā sanāksmē Tartu, Igaunijā, lai atskatītos uz projektā paveiktajiem darbiem, dalītos pieredzē un kopīgi plānotu nākotnē veicamos darbus projekta mērķu sasniegšanai.

Lauku ceļotājs projektā pilnveido kulinārā tūrisma maršrutu "Latvijas Sidra ceļš".

>>> Prezentācija (Anna Palelione, Lauku ceļotājs)

BASCIL ("Jauni risinājumi pārtikas ražošanas nozarei lauku reģionos, lai dažādotu ilgtspējīgus kulinārijas tūrisma pakalpojumus") ir starptautisks projekts, kura mērķis ir palīdzēt lauku pārtikas ražotājiem Baltijas jūras reģionā dažādot savu darbību, attīstot ilgtspējīgus kulinārā tūrisma pakalpojumus. Projekts, norisinās no 2023. gada janvāra līdz 2025. gada decembrim, apvieno 15 partnerus no astoņām valstīm: Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Vācijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas. 
BASCIL ietvaros tiek organizētas apmācības un izstrādāti praktiski risinājumi, lai lauku pārtikas ražotāji varētu piedāvāt tādus tūrisma pakalpojumus kā ekskursijas saimniecībās, kulinārijas darbnīcas, degustācijas un sezonālus restorānus.


25. maijā Kalnciema kvartālā paralēli iknedēļas Latvijas zemnieku un amatnieku tirgum notiks sidra tirgus. Pirmo reizi šeit varēs nobaudīt tik plašu īsto ābolu jeb amata (craft) sidru klāstu un izvēlēties savu iecienītāko no Latvijas, bet salīdzināt tos arī ar Igaunijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas sidriem.

Pavadi sestdienu kopā ar amata sidru!
Dzirkstošais, aromātiskais, no Latvijas ābeļdārzos augušiem āboliem darītais sidrs nāk uz Kalnciema kvartāla tirgu, lai iepazītos ar savu cienītāju. Vienpadsmit Latvijas sidrdari 25. maijā no plkst. 10:00 līdz 16:00 stāstīs, rādīs, dos nogaršot un tirgos savus labākos sidrus. Nobaudāmi būs gan saldie, gan pussaldie, gan sausie, gan bezalkoholiskie sidri, gan sidri ar dažādām papildu garšām – upeņu, apiņu, aroniju, un citām. 
Savus amata (craft) sidrus, kas darīti no Latvijas ābeļdārzu āboliem, tirgos sidra darītava Abuls, Herbsts, Tālavas sidrs, Mūrbūdu sidrs, Mr. Plūme sidra darītava, Sabiles sidrs, Abavas vīna darītava, Turkalnes muiža, vīna darītava Lauskis, SIA Pienjāņi un Ezera sidrs. Īpašie viesi – Jaanihanso ciderhouse un Tori Siidritalu no Igaunijas.

Читать полний текст ...


Aicinām piedalīties pasākumā, kas iezīmēs jaunu pavērsienu Baltijas sidra attīstībā. Trīs dienu programma piedāvā jaunas zināšanas profesionāļiem un sidra svētkus visiem. Apmācību (klātienē) vadīs Gabe Cook, neatkarīgs pasaules mēroga sidra eksperts no Apvienotās Karalistes, ar 15 gadu pieredzi, sidra zinātāju pasaulē pazīstams kā “Sidrologs” www.theciderologist.com; IG @ciderlogist.

Programmā:

  • 23. maijs, 2024 / bārs "Sidrērija", Peldu iela 24, Rīga / Apmācības: Sertifikāts “Sidra Zinātājs / Cider Guide”.
  • 24. maijs, 2024 / bārs "Sidrērija", Peldu iela 24, Rīga / Darbseminārs Zīmols “Baltijas Sidrs”.
  • 25. maijs, 2024 / Kalnciema kvartāls, Kalnciema iela 35, Rīga / Sidra tirgus.

>>> Pilna pasākuma programma un sīkāka informācija (Latviski, PDF)
>>> Full event program and more details (English, PDF)

Aicināti piedalīties sidrdari, bārmeņi, dzērienu someljē/pomeljē, dzērienu pārdevēji vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, dzērienu eksportētāji, viesmīlības nozares pārstāvji, sidra entuziasti un interesenti.

Registrācija līdz 25. aprīlim: https://forms.gle/uNaCL1MLdhi7VBa27.

Informācija par pieteikšanos un dalību pasākumos: anna@celotajs.lv; +371 22495916.


4. martā plkst. 16.00 - 19.00 aicinām interesentus, kas strādā ar zīmola attīstības un izveides jautājumiem dzērienu un ēdienu jomā uz semināru Rīgā - Kalnciema kvartālā “Kas svarīgs sidra zīmola izveidei”.

Seminārs pamatā būs vērsts uz sidra zīmola attīstību un mārketinga aktivitātēm tā popularizēšanai. Aicināti sidra ražotāji, iesācēji, sidra interesenti, un arī citu amata (craft) pārtikas produktu un dzērienu ražotāji, kas vēlas dzirdēt praktisku pieredzi zīmola veidošanā un piedalīties diskusijās.

Seminārā:

  • Latvijas mārketinga eksperte Liene Kupča sniegs ieteikumus Latvijas sidra ražotājiem;
  • Sonoma Craft mārketinga direktore Breanne Heuss no ASV tiešsaistē stāstīs savu pieredzi sidra zīmola veidošanas pamatos;
  • Asnāte Ziemele no "Lauku ceļotāja" dalīsies atziņās un piedzīvotajā lielākajā sidra profesionāļu pasākuma CiderCon Portlandē, ASV.
  • Noslēgumā kopā ar Igaunijas sidra dariem (tiešsaistē) diskutēsim par potenciālajiem Baltijas sidra eksporta tirgiem un pasākumiem, kurā prezentēt Baltijas sidru, lai kopā izstrādātu jaunu eksporta projekta ideju.

Pieteikšanās līdz 28. februārim: https://forms.gle/wcnHuQfJvKm2bA7g9


Latvijas ābols un sidra darīšanas tradīcija šogad tiek celti godā divos starptautiskos notikumos Rīgā - sidru konkursā “Nordic International Cider Awards” un izstādē “Riga Food”, kur no 7.-9. septembim norisināsies dažādi ar sidru saistīti pasākumi. Iepazīsim īsto, dabīgo sidru!

Читать полний текст ...


Co-funded by the European Union