Nr 50178
Ceļojums ar auto
Ceļojums ar auto Ceļo pats Latvija

Kulinārais maršruts „Livonijas garša“ - Līvu Ceļš


  • Zemnieku saimniecība “Bitnieki - Skaista lauku sēta ar videi draudzīgu saimniekošanu un ~ 100 bišu saimēm. Ar biškopību nodarbojas 40 gadus. Apmeklētājiem atvērts veikaliņš.


  • Kafejnīca "Rātsgalds" - Atrodas Ventspils centrā blakus Rātslaukumam. Patīkamā atmosfērā iespējams baudīt latviešu virtuvei raksturīgus ēdienus, tādus kā cepta asinsdesa ar bekonu, pasniegta ar brūkleņu mērci un vārītiem - ceptiem kartupeļiem šķēlēs un bekonu vai dārzeņu sautējums ar mencu, pasniegts ar grauzdētu maizi.




  • Kafejnīca “Kupfernams” - Atrodas Ventspils centrā – 19. gs. klasicisma stilā celtā koka ēkā, kas piederējusi Kupferu dzimtai un iekļauta Eiropas kultūrvēsturiskā mantojuma sarakstā. Piedāvā Eiropas virtuvi ar Latvijas nacionālo ievirzi.




  • Slīteres nacionālais parks - Slīteres nacionālā parka maigais Ziemeļkurzemes klimats ir iemesls daudzu Latvijā retu augu (ap 860 augu sugu, t.sk. reti sastopamā parastā īve un Baltijas efeja) sastopamībai. Sava veida „nopelns” šejienes dabas vērtību saglabāšanā ir bijis arī jūras piekrastē kādreiz pastāvošajam padomju militāram režīmam  kura dēļ tā pusgadsimta garumā saglabājās apmeklētāju un būvniecības ziņā mazskarta. Tā laika liecinieki ir pamestās PSRS armijas bāzes un dažādi militārie objekti. Slīteres nacionālā parkā atrodas viens no populārākajiem Latvijas tūrisma objektiem – Kolkas rags, pavasaros arī nozīmīga putnu vērošanas vieta. No Kolkas līdz Sīkragam un Ovīšiem ir saglabājušies pasaulē mazākās minoritātes – lībiešu zvejniekciemi un citi to kultūras liecinieki. Tūristu vajadzībām izveidotas četras dabas takas, velomaršruti, skatu tornis, apmeklējama Šlīteres bāka u.c.




  • Zivju kūpināšana „Pie Andra Pitragā” - Apmeklētāji var piedalīties zivju (butes, arī vējzivis un brekši) kūpināšanā, degustēt produkciju un noklausīties stāstījumu par piekrastes zvejniecības tradīcijām. Sētā apskatāmi ~20 lībiešu sētām raksturīgie žogu veidi. Pieejams arī kempings.




  • Sklandraušu cepšana „Ūši” - Viena no pirmajām mājvietām Kolkā, 1.2 km attālumā no Kolkasraga, kas ir Kurzemes tālākais ziemeļu punkts un atdala Baltijas jūru no Rīgas jūras līča. Lībiešu tradicionālo ēdienu maltītes. Sena kurzemnieku ēdiena sklandrauša meistarklases un degustācijas.




  • Zivju kūpināšana “Pūpoli” - "Pūpoli" atrodas Rīgas jūras līča krastā 50 m attālumā no jūras. Apmeklētāji ir iespēja redzēt, kā tiek sagatavotas un kūpinātas butes, vimbas, brekši un asari un citas zivis, iegādāties tās un degustēt.




  • Restorāns “Otra puse” - Ģimenes uzņēmums Rojā, kas piedāvā ieskatu zvejniecības un latviskā dzīvesstila tradīcijās, popularizē vietējos produktus, kas nākuši no jūras un apkārtnes mežiem, sagatavojot un pasniedzot tos gan senās tradicionālās, gan mūsdienu latviešu virtuves interpretācijās.




  • Restorāns “Mare” - Restorāns atrodas Rojas centrā ar skaistu skatu uz Rojas upi un ostu. Piedāvājumā ēdieni dažādām gaumēm.




  • Krodziņš “Rēderi” - erīkots pagājušā gadsimtā celtā krodziņa ēkā blakus viesnīcai “Rēderi”, kura atrodas 200m no Kaltenes akmeņainās pludmales. Viesiem piedāvā Eiropas virtuves un tradicionālos kurzemnieku ēdienus, kuri gatavoti no vietējo ražotāju produkcijas, lielākoties zivīm.




  • Lauku sēta “Bandenieki” - Sena lauku sēta, kurā saimnieki nodarbojas ar biškopību. Ar izglītojošu programmu pēc pieprasījuma izbrauc uz skolām un pasākumiem.




  • Restorāns „Usma SPA” - Atrodas ainaviskā vietā – Usmas ezera ziemeļu krastā un ir atvērts apmeklētājiem visu gadu. Gatavo Usmas ezera zivis - zuti, līni un zandartu, arī apkārtnes mežos nomedītu briedi. Iespēja iegādāties kūpinātus zušus un brekšus, piedalīties Usmas ezera zivju degustācijā.




  • Kempings “Bukdangas” - Atrodas Usmas ezera krastā un piedāvā daudzveidīgas aktīvās atpūtas iespējas gan uz ūdens, gan sauszemes, bezmaksas ugunskura vietas, āra kamīnu, kā arī nodrošina ēdināšanas pakalpojumus.Usmas ezera zivju ēdienu degustācija - zušu zupa, žāvētas zivis, foreļmaizītes.Iespēja pašam noķert un pagatavot foreli.




  • Lauku saimniecība „Kurzemnieki” - Atrodas ļoti ainaviskā vietā – Talsu pauguraines dabas parkā. Audzē un pārstrādā ābolus. Viesus gaida izzinoša ekskursija, produkcijas iegāde un degustācija.




  • Zemnieku saimniecība „Kangari“ - No pašu izaudzētiem dārzeņiem un augļiem gatavo garšīgus ievārījumus, sīrupus, džemus un čatnijus, kā arī žāvē augļus. Piedāvājumā vīngliemežu fermas apskate un vīngliemežu degustācija, kas sagatavoti burgundiešu gaumē. Produkcijas degustācija un iegāde.




  • Zvejnieku sēta „Dieniņas” - Saimnieki  - vietējie zvejnieki, piedāvā garāmbraucējiem iegādāties dažādi pagatavotas vietējās zivis. Tūristiem iespējams piedalīties aktīvā, izklaidējoši izglītojošā kultūras pasākumā ar sātīgu zivju ēšanu.




  • Rideļu dzirnavas - 20. gs. 20. gados atjaunotajās ūdensdzirnavās iespēja aplūkot vēsturiskos mehānismus, kur izveidota moderna ekspozīcija,  un iepazīties ar miltu malšanas procesu, bet kafejnīcā „Cope” nobaudīt pankūkas un vietējās zivis.




  • Kafejnīca “Būda” - Atrodas Engurē. Ēdienkartē iekļauti dažādi zivju ēdieni. Pieejama degustācija ar iespēju nodegustēt 8 dažādu veidu zivis, kas nozvejotas Baltijas jūrā un sagatavotas tradicionāli.




  • Restorāns „Valguma pasaule” - Atrodas Valguma ezera dienvidu krastā. Ēdienu pagatavošanai tiek izmantotas dabīgas garšvielas un lielākoties Latvijas produkti. Piedāvā gan izsmalcinātus ēdienus stikla zālē, gan uz ugunskura vārītu zupu.




  • “Reiņa zivis” - Ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar karsti kūpinātu zivju produkcijas ražošanu, procesā izmantojot tikai dabīgu alkšņu malku. Piedāvājumā ekskursija - degustācija, kas sniedz iespēju vērot visu ražošanas procesu savām acīm un nogaršot uzņēmumā gatavotos produktus.




  • Restorāns “Neptūns” - Senākais restorāns Jūrmalā ar 50 gadu vēsturi, atrodas jūras kāpu zonā, kur mierīgi baudīt jūras gaisu un priežu šalkoņu. Plaša izvēle grila ēdieniem, kuri tiek gatavoti uz atklātā uguns visu gadu. Piedāvājumā ēdieni un dzērieni atbilstoši sezonālajām dabas veltēm.




  • Nēģu pārstrādes uzņēmums „Krupis“ - Carnikavā, pie Gaujas ietekas jūrā, jau izsenis aizsākušās nēģu zvejošanas un pārstrādes tradīcijas. Ekskursijā iespējams uzzināt par nēģiem un to pārstrādi, kā arī baudīt tos grilētus uz oglēm, želejā un arī nēģu suši.




  • Saulkrasti - Kā lielāka apdzīvota vieta Saulkrasti sāka veidoties 19. gs. beigās, kad mazie zvejniekciemi - Neibāde, Pēterupe un Katrīnbāde - kļuva par Rīgas iedzīvotāju populāru atpūtas un peldvietu. Kūrorta attīstību veicināja arī 1905. g. atklātā kuģu satiksme starp Rīgu un Saulkrastiem, 20. gs. 30. gados uzbūvētais autoceļš un dzelzceļa līnija. Mūsdienās Saulkrasti pievilina ne tikai ar balto smilšu pludmali, bet arī ar dažādiem ikgadējiem publiskiem pasākumiem, Saulrieta taku un Balto kāpu, unikālo Saulkrastu velosipēdu muzeju, Jūras parku un peldvietu „Centrs”, Saules laukumu u.c. objektiem.




  • Igates pils dzirnavu krodziņš - Igates pils Dzirnavu krodziņš izveidots uz seno dzirnavu pamatiem. Tur vēl joprojām tiek malti miežu graudi un gatavoti senlatviešu ēdieni. Sezonām mainoties, tiek pasniegts īpašs šefpavāra piedāvājums. Krodziņā iespējams baudīt gardu maltīti un svinēt svētkus nelielā draugu un ģimenes lokā.




  • Restorāns “Lauču akmens” - Restorāns ar vasaras terasi pašā jūras krastā ar skatu uz pludmali, lielo Lauču akmeni un iepēju baudīt saulrietu. Restorāns specializējies zivju ēdienugatavošanā.




  • Krodziņš “Meke” - Šosejas Rīga - Ainaži 51. km atrodas Latvijā un iespējams arī visā Baltijā vienīgais ceļmalas krogs, kurš ierīkots 110 gadus vecā guļbūves kūtī. Daudzveidīga, latviska virtuve ar mūsdienīgu pasniegšanas stilu un garšu.




  • Krogs “Sidrabiņi” - Krogs ierīkots senā guļbūvē netālu no Liepupes baznīcas. Blakus krogam vecajā kūtiņā pēc senču receptēm tiek gatavoti gaļas un desu izstrādājumi, kurus iespējams iegādāties Sidrabiņu gaļas un desu bodē. Piedāvājumā ekskursijas un degustācijas.




  • Viesnīca un restorāns “Liepupes muiža” - Viesnīca un restorāns atjaunotā Liepupes muižas ēkā. Restorāns piedāvā  apvienot garšas baudās mūsdienīgu pilsētas kulinārijas izsmalcinātību ar senām lauku ēdienu gatavošanas tradīcijām. Maltītes pamatā ir svaigi sezonāli produkti, kurus piegādājuši vietējie lauksaimnieki vai kuri izaudzēti pašas muižas ekoloģiskajā garšaugu dārzā.




  • Mājas saldējums „Gogelmogels” - Saimniecība, kurā tiek turētas vairāk nekā 250 vistas un gatavots mājas saldējums. Piedāvājumā ekskursija saimniecībā, saldējuma degustācija, stāstījums par saldējuma vēsturi.




  • Tūrisma un atpūtas komplekss “Meža Salas” - „Meža Salas” ir nomaļus no lieliem ceļiem, meža vidū. Saimnieki dod iespēju rīkot privātus pasākumus, ieklausīties dabas burvībā, smelties spēku pirts procedūrās. Viesi var mieloties ar latviskiem ēdieniem, kas gatavoti uz ugunskura, lielā pannā, kūpināti vai grilēti. Īpašnieki  organizē kulinārijas seminārus.




  • Latvijas veselības un augu brīvdabas ekspozīcija - Pie Jumpravmuižas ezeru virknes - Auziņezera - atrodas Vidzemē plašākā ārstniecības augu brīvdabas ekspozīcija. Piedāvājumā iepazīšanās ar veselības augu ekspozīciju, stāstījums par augu pielietojumu pārtikā un fitoterapijā, zaļie kokteiļi.




  • N. Bomja maiznīca „Lielezers” - Limbažu pievārtē vairāk nekā 25 gadus pēc maizniekmeistara Alberta Blumberga atklātās receptes un amata noslēpumiem tiek cepta rudzu maize, kuru var atpazīt pēc garšas. Katrs kukulītis ar rokām veidots. Piedāvājumā ražotnes apmeklējums un degustācija.




  • Lauku māja “Dzirnupes” - "Dzirnupes" ir tradicionāla lauku sēta netālu no Limbažiem. Viesiem tiek piedāvāta nakšņošana senatnīgā guļbaļķu klētī, kas labiekārtota viesu uzņemšanai. Saimnieks Juris Palelionis izgatavo tautas mūzikas instrumentus - celma bungas un neierastus sitamos rīkus, kā arī demonstrē to tapšanu. Saimniecībā tiek audzēti Latvijai raksturīgi dārzeņi, no kuriem saimniece gatavo dažādus tradicionālos ēdienus.




  • Zemnieku saimniecība “Lielkalni” - „Lielkalnos” 2 ha platībā aug netradicionālu ogulāju dārzs: zelta jāņogas, irbenes, lielaugļu lazdas, smiltsērkšķi, melnais plūškoks, citronliānas, aktinīdijas, ēdamie sausserži, u.c. Gatavo un pārdod veselību stiprinošus sīrupus, želejas, ievārījumus un tējas. Tūristiem piedāvā degustēt tējas, sezonas ogas, sīrupus, želejas un citus gardumus, kā arī tos iegādāties.




  • Restorāns „Pļavas” - Neliela, klusa un mājīga viesnīca ar gardēžu iecienītu  restorānu Tallinas šosejas malā, Ainažos, kur gaiss smaržo pēc priedēm un jūras. Restorāna omulīgajā atmosfērā iespējams baudīt nesteidzīgu gardu maltīti un sajust dabas tuvumu.




  • Ainažu Jūrskolas muzejs - Muzeju atklāja 1969. g. vecās jūrskolas ēkā, kuru dibināja 1864. g. pēc Krišjāņa Valdemāra ierosmes. Jūrskolā tās pastāvēšanas laikā izglītību ieguva vairāk nekā 1000 tālbraucēji kapteiņi un stūrmaņi. Muzeja ekspozīcija iepazīstina ar pirmās latviešu jūrskolas darbību, kā arī burukuģu būves vēsturi Vidzemes piekrastē 19. gs. otrajā pusē - 20. gs. sākumā. Muzeja dārzā ir apskatāma enkuru kolekcija un savulaik noskalotās (restaurēta) Ainažu bākas virsdaļa.