Interreg V-A — Estonia–Latvia

Livonijas garša

Vai nebūtu jauki vienā buru kuģī ar holandiešiem, vāciešiem, angļiem vai zviedriem kopā ar sāļo jūras vēju iestūrēt Rīgas ostā? Vai arī izbraukt ar precēm piekrautās laivās viduslaiku ceļu pa Daugavu? Doties zirgu pajūgā no Rīgas uz Rēveli un Tērbatu, pa ceļam iestiprinoties ceļmalas krogos?
Iespēju pārcelties laikā jums piedāvā kulinārais ceļš "Livonijas garša". Kaut arī Livonijas robežas no kartēm sen izdzisušas, latviešu un igauņu tradicionālo ēdienkarti vēl joprojām pamatā sastāda tie paši ēdieni, ar kuriem mielojās mūsu senči. Mēs joprojām paši cepam maizi un brūvējam alu. Tāpat kā agrāk bagātīgi izmantojam dabas veltes  - meža ogas, sēnes, zivis un medījumu. Izrādās, ka tieši Livonijas laikā pie mums sāka iepazīt piparus, ingveru, krustnagliņas un kanēli un pēc tā, cik daudz austrumzemju garšvielu bija ēdienā, noteica Hanzas pilsētu augstmaņu turību.

Dodoties šinī garšu ceļojumā,  jūs izzināsiet Livonijas laika ietekmi mūsdienu latviešu un igauņu ēdienos un radīsiet atbildes uz jautājumiem, ko ēda laikos, kad kartupelis vēl nebija šurp atceļojis, no kurienes ieveda sālītās siļķes un kāpēc svētkos cepa safrāna kliņģerus! No marinētām brētliņām līdz kausam pašbrūvēta alus - visa vēsture tepat uz galda!

 

>>> Vairāk par Livonijas laika virtuvi lasiet šeit.

>>> Par Livonijā svinētajiem svētkiem un ar tiem saistītajiem ēdieniem šeit.

>>> Vairāk par Livoniju - zemi un iedzīvotājiem lasiet šeit.

 

 

Šī vietne atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.