It’s time to head for the flowering meadows, gather wild flowers, make flower and oak wreaths, and get ready to celebrate Jāņi or Midsummer – on of the most important Latvian national festivities. How to do it? Shall we just sit by a bonfire or join some charismatic ritual practices? Here are ideas – we have collected information on events all over Latvia, from Jūrkalne in the West to Riga and from Riga to Balvi in the East, and we recommend to celebrate Jāņi in the countryside!
Our web site features a new section dedicated to Midsummer celebration and it shortly introduces the traditions, beliefs, festive food, especially, the Jāņu cheese: http://www.celotajs.lv/lv/c/wrth/traditions/events/midsummer.
Tuvojas gada krāšņākie latviešu gadskārtas svētki - Jāņi! Tiem rūpīgi gatavojamies arī mēs, "Lauku ceļotājs", un esam sarūpējuši divus jaunumus, lai iepazīstinātu ar šo svētku nozīmīgumu un tradīcijām.
1) Mūsu mājas lapā www.celotajs.lv tapusi jauna sadaļa – veltīta Jāņu svinēšanai, kur īsumā iepazīstinām ar šo svētku tradīcijām, ticējumiem un ēdieniem - īpaši Jāņu sieru. Apkopojam arī informāciju par Līgo pasākumiem visā Latvijā – sākot no saulgriežu rituāliem līdz ciema zaļumballēm, kā arī viesu mājām, kuras iespējams īrēt svinēšanai draugu lokā: http://www.celotajs.lv/lv/c/wrth/traditions/events/midsummer
27. un 28. maijā visā Latvijā norisinājās akcija "Atvērtās dienas laukos 2017", kuras laikā 120 saimniecības Latvijā (tai skaitā arī 4 Sierziņa saimniecības) aicināja viesus doties uz laukiem.
Did you know that EU is the world’s largest cheese market and there are over 240 varieties of cheese that are protected under EC schemes for protection of agricultural products and food staffs? Three quality logos attest to their specific traditions and qualities: the Protected Designation of Origin (PDO), the Protected Geographical Indication (PGI) and the Traditional Speciality Guaranteed (TSG).
Here you will find information on how 6 countries cooperate to promote cheese as a reason for travelling - going on a cheese tasting tour in home country and abroad. Touring routes, information about cheese festivals, types and sorts of cheese and cheese producers in Canary islands, Malta, Bulgaria, Slovenia, Italy and Latvia.
Find more information on Latvian „Cheese master” routes and cheese farms in our website www.celotajs.lv/lv/c/brand/cheese. Many of these participate in the Countryside Open Days event in May 27-28 this year. Check also the „Tasty cheese tour” website http://www.tastycheesetour.eu.
20. aprīlī LLTA "Lauku ceļotājs" ES COSME programmas atbalstīta projekta “Tasty Cheese Tour” ietvaros organizēja mediju braucienu uz zemnieku saimniecību "Celmi" Bauksas novada Codē. Mediju pārstāvji iepazuinās ar saimniecības vēsturi, piedāvājumu un baudīja vairāku veida sierus.
Konferencē "Ilgtspējīgs tūrisms lauku attīstībai" Italijas pilsētā Bergamo 16.-17.02.2017 piedalījāmies, lai dalītos pieredzē ar ilgtspējīgu tūrismu Latvijā, jauniem produktiem un iegūtu labās prakes piemērus siera ražšanas izmantošanai tūrismā.
Te atrodama SĪKĀKA INFORMĀCIJA un programma par konferenci un iespējām piedalīties (angļu val.). www.facebook.com/strd2017 un http://strd2017.org/
Latvian Country Tourism Association "Lauku ceļotājs" has developed a brochure "Tasty Cheese Tour" (Gardā siera ceļš). The title "Sierzinis" is awarded to farms and manufacturing facilities that prove mastery in cheese making, can talk about the process with visitors, and offer samples for tasting or buying. The title is also awarded to rural saloons, restaurants and other venues that offer locally made cheeses on their menus.
Смотреть все новости про "Издания Lauku ceļotājs"
"Riga food" ir plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs, kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. Šogad izstāde norisinājās četras dienas - no 7.-10. septembrim Ķīpsalas izstāžu hallē, kur ikviens gardēdis varēja smelties idejas savai ēdienkartei, nogaršot daudz ko jaunu un baudīt pavāru, konditoru un bārmeņu šovus, savukārt profesionāļi – smelties idejas, gūt jaunas zināšanas un informāciju, kā arī veicināt sava biznesa attīstību.
Kopumā izstādē piedalījās 703 uzņēmumi no 37 valstīm un bija apmeklējami 15 valstu nacionālie stendi. Kopumā izstādi apmeklēja 38924 apmeklētāji.
Latviju izstādē pārstāvēja vairāk kā 460 uzņēmumi, tostarp ap 150 mājražotāju no visas Latvijas, kas sapulcēti pateicoties "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram" (LLKC).
Esam uzsākuši jaunu projektu ar mērķi izveidot ar sieru un siera ražošanu saistītus tūrisma maršrutus lauku apvidos. Izcelsim arī Eiropas Savienības kvalitātes shēmas „Aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde”, „Aizsargāts cilmes vietas nosaukums”, „Garantētas tradicionālas īpatnības”. ES pārtikas kvalitātes shēmu aizsardzībā šobrīd no Latvijas ir tradicionālais Jāņu siers, taču arī citi mūsu lieliskie sieri ir pelnījuši ievērību un papildu popularizēšanas iespēju, ko dod projekts.