Kad, tuvojoties vasarai, domas kavējas pie Latvijas gaišās dabas, gardā ēdiena un tās cilvēkiem, bet pamest mājas vēl nav ļauts, aicinām Jūs digitālā veidā iepazīties ar vietām un iespējām, ko piedāvā "Livonijas garša", lai, cerams, jau pavisam drīz tur ciemotos pa īstam!
"Livonijas garša" - tas ir ne tikai paēst kādā krodziņā! Tā ir iespēja iepazīties ar mūsu pašu saimniekiem - ražotājiem un ēdinātājiem, kuri ir apbrīnojami daudzpusīgi, spējot gan ražot savu produkciju, gan uzņemt tūristus, gan viņus pabarot un izklaidēt, un to visu darīt, sekojot vietējām pārtikas audzēšanas un ēdiena gatavošanas tradīcijām. Vairums Livonijas laika ēdienu tradīcijas ir saglabājušās līdz pat mūsdienām, tām mijoties ar tradicionālo latviešu virtuvi, un šīs garšas ir iespējams sagaršot, pateicoties uzņēmējiem, kas godā vietējo pārtiku un tradīcijas, izmantojot vietēji audzētās pārtikas izejvielas, rūpējas par skaistu vidi un lepojas ar gardu ēdienu!
Šajā rokasgrāmatā apkopoti padomi pārtikas un dzērienu ražotājiem, kas rosina pārdomāti iepazīstināt ar savu produktu un tā stāstu, un piedomāt, kā ar produkta izcelsmi radīt emocionālu saikni ar patērētāju. Kā labie piemēri tūrisma attīstīšanā apskatāmi Latvijas un Igaunijas mazo ražotāju iedvesmas stāsti.
Elektroniski (PDF formātā) rokasgrāmata pieejama latviešu un igauņu valodās.
Šajā brošūrā ir iekļauti tematiskie apmeklējumi un programmas saimniecībās, kā arī ekskursiju maršruti pa Latviju un Igauniju. Tie ir izstrādāti individuāliem ceļotājiem un/vai tūristu grupām, un tos var viegli pielāgot ceļotāju vajadzībām. Iespējams uzzināt vairāk par saimniecībām, kurās iepazīties ar unikāliem vietējiem pārtikas produktiem tieši pie ražotājiem, vērot ēdiena tapšanu vai pašiem piedalīties procesā, mieloties ar mājās gatavotiem tradicionāliem ēdieniem vai baudīt vietējo vīnu un alu.
Materiāls izdots angļu, vācu valodā un paredzēts lietošanai tūrisma operātoriem.
Rokasgrāmata abās valodās drukāta veidā ir pieejama "Lauku ceļotāja" birojā - Kalnciema ielā 40., 3. stāvā darba dienās no 9:00-17:00. Elektronisko versiju skatīt šeit.
No 25.-26.novembrim Latvijā viesojās igauņu uzņēmēji, lai piedalītos apvienotajā seminārā un iepazītu dažus no šeienes veiksmīgajiem uzņēmējiem, "Livonijas kulinārā ceļa" projekta dalībniekiem un uzklausītu to pieredzes stāstus. Otrajā dienā grupai pievienojās arī latviešu projekta dalībnieki, lai kopīgi piedalītos gatavošanas meistarklasē 3 pavāru restorānā "Tam labam būs augt".
2019. gada 25. un 26. novembrī apvienotajā praktiskajā seminārā - meistarklasē "Fermentēti ēdieni, interjera dizains un galda dekorācijas" tiksies latviešu un igauņu uzņēmēji - ēdināšanas un tūrisma pakalpojumu sniedzēji.
Lai diskutētu par kulinārā mantojuma izmantošanu tūrismā un iepazīstinātu ar "Livonijas Kulinārā ceļa" projekta ietvaros tapušo rokasgrāmatu, 2019. gada 30. oktobrī "Skrundas muižā" tikāmies ar tūrisma uzņēmējiem.
Kulinārā tūrisma rokasgrāmata paredzēta lauku tūrisma uzņēmējiem un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem. Tās mērķis ir palīdzēt kulinārā ceļa "Livonijas grša" uzņēmējiem savu esošo ēdināšanas piedāvājumu precīzāk pielāgot kulinārā tūrisma tendencēm un papildināt mārketinga aktivitātes ar kulinārijas tūristiem interesējošiem elementiem. Rokasgrāmata pieejama elektroniskā veidā (pdf) , kā arī to iespējams saņemt "Lauku ceļotāja" birojā, Kalnciema ielā 40.
"Livonijas kulinārā ceļa" dalībniekiem esam sagatavojuši informatīvus galda paliktņus, kas kalpos kā īpašs vienojošs elements visiem projektā iesaistītajiem ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem.
Lai tūristiem, kas ceļo pa Latvijas reģioniem, vieglāk un patīkamāk orientēties informācijā par konkrētās apkārtnes kulinārajām tradīcijām un iespējamām apskates vietām, ir izdotas reģionālo maršrutu lapas. Katrā sīkāk aprakstīts par reģiona kulināro mantojumu un vēsturi, un kartēs piedāvāts maršruts ar 36 apkārtē esošajiem "Livonijas garšas" dalībniekiem un citiem apskates objektiem.
9.-10.aprīlī 36 latviešu uzņēmēji – gan ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, gan pārtikas ražotāji, devās uz Igaunija, Peipusa reģionu pieredzes apmaiņas braucienā, lai apmeklētu tur saimniekojošus kulinārā ceļa „Livonijas garša” dalībniekus.
No 20.-21.martam latviešu un igauņu ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā pa Dienvidigauniju. Tika apmeklētas ēdināšanas vietas un otrās dienas seminārā runāts par kulināro mantojumu un Street food ēdienu.
Divu dienu garumā, no 12.-13.martam, latviešu uzņēmēji – pārtikas ražotāji viesojās Igaunijā, lai kopā ar igauņu pārtikas ražotājiem apmeklētu veiksmīgus uzņēmumus ar saimniecības veikaliem un piedalītos praktiskajā seminārā.
No 18. - 27. janvārim lielākajā un pazīstamākajā pārtikas produktu izstādē pasaulē - "Zaļā nedēļa" Berlīnē tika pārstāvēta arī „Livonijas garša”. Projekta dalībnieki no Latvijas un Igaunijas izstādes apmeklētājiem piedāvāja savu produkciju, kas tika izstādīta zem vienota „Livonijas garšas” stenda, tā piesaistot vairāk apmeklētājus un paužot reģionālo piederību.
Esam izdevuši jaunu tūrisma karti „Kulinārais ceļš „Livonijas garša””, kas ietver 249 kulinārā ceļa "Livonijas garša" pieturvietas Latvijā un Igaunijā - krodziņi, restorāni, nakstmītnes un ražojošas lauku saimniecībās, kurās iegriežoties izzināsiet Livonijas laika ietekmi mūsdienu ēdienos. Kaut arī Livonijas robežas no kartēm sen izdzisušas, mūsu ēdienkarti vēl joprojām pamatā sastāda tie paši ēdieni, ar kuriem mielojās mūsu senči. Visa vēsture tepat uz galda!
Pie katras pieturvietas atradīsiet īsu aprakstu, darba laiku, kontaktinformāciju, ģeogrāfiskās koordinātas, atrašanās vietu kartē, kā arī specializāciju - piedāvātos īpašos ēdienus vai ražotos produktus, vai organizētos pasākumus un darbnīcas.
Latvijas un Igaunijas kartē, mērogā 1:1 000 000, ir atliktas visas šeit aprakstītās vietas. Kartei pielikumā informatīva brošūra “Livonijas garša. Ēdieni.”. Šeit aprakstītā ēdienu izlasē būs apkopoti nacionālie ēdieni, kuru gatavošanas vēsture sasaucas ar Livonijas vēsturisko periodu.
Karte un brošūra šobrīd pieejama vācu un somu valodās. Tuvākajā laikā tās būs pieejamas arī latviešu, igauņu, krievu un angļu valodā.
Karti bez maksas iespējams saņemt "Lauku ceļotāja" birojā Kalnciema ielā 40, Rīgā.
2018. gada 8. novembrī aicinājām interesentus uz LLTA "Lauku Ceļotāja" gada noslēguma semināru - kontaktbiržu "Vietējais ēdiens no ražotāja līdz ēdinātājam", kas norisinājās Kalnmuižas pilī, Kandavas novadā.
Nākošajā dienā pēc brauciena pa Kurzemi igauņu uzņēmējiem pievienojās 18 „Livonijas garšas“ dalībnieki no Latvijas – gan ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, gan pārtikas ražotāji. Dienu iesākām ar Rīgas Centrāltirgus apmeklējumu, lai kopīgi iegādātos dažādas svaigas zivis, zivs izstrādājumus, kūpinājumus, kā arī marinējumus un sierus ēdienu gatavošanai un tūlītējai degustācijai vēl pirms meistarklases. Ekskursiju vadīja restorāna „Ferma“ šefpavārs Māris Astičs, kas dalījās pieredzē par to, kā veiksmīgi izdarīt izvēli produktu iegādē un kam pievērst uzmanību, izvēloties tieši zivis.
31. oktobrī ciemos pieredzes apmaiņā „Lauku ceļotājs“ uzņēma 18 Igaunijas uzņēmējus - pārtikas ražotājus un ēdinātājus, kas ir projekta "Livonijas garša" dalībnieki. Igauņi pa ceļam uz Kurzemi viesojās Carnikavā pie SIA Krupis, kur izzināja kā nēģi tiek ķerti un pagatavoti - varēja arī nobaudīt šo delikatesi.
23. oktobrī Virkas Muižā, Kuldīgā uz darba semināru un individuālām konsultācijām tika aicināti piedalīties “Livonijas garšas” ražotāji par sekojošām tēmām:
• „Pārtikas produkti un kulinārais mantojums. Kā lietot mantojumu produktu veidošanā?“
Lektors/ konsultants: Dr. art. Astra Spalvēna, ēdiena kultūras eksperte.
• “Produkta un iepakojuma savienība. Iepakojuma klasifikācija, materiāli, formas, veidi, marķējums”.
Lektors/ konsultants: Mg.sc.soc. Iveta Krauja, Latvijas Iepakojuma asociācijas valdes priekšsēdētāja.
Riga Food 2018 izstādes laikā LLTA "Lauku Ceļotāja" stendā aicinām apciemot un iepirkties pie Livonijas garšas vēstnešiem: "Ligatne Luxury Nanofiltred Extracts", kas nodarbojas ar bērzu sulas sīrupa ražošanu; Latvijā lielāko strausu fermu "Nornieki", kas specializējas veselīgas gaļas audzēšanā; Z/S "Kangari", kur no pašu izaudzētiem dārzeņiem un augļiem tiek gatavoti gardi ievārījumi, sīrupi, džemi, čatniji un tiek žāvēti augļi; saimniecību "Turaidas", kas vāc zāļu tējas un medu bišu dravā, kā arī "Doles tējas" - vietējas izcelsmes produkcijas ražotājus no Doles dabas parkā sastopamajiem un pašu audzētiem augiem.
Kulinārā ceļa "Livonijas garša" ietvaros 30. maijā aicinājām Kurzemes puses uzņēmējus uz darba semināru - konsultāciju viesmīlīgajās "Kalnmuižas pils" telpās, kuras laikā mārketinga eksperte Liene Kupča konsultēja tās dalībniekus - pārtikas produktu ražotājus gan grupā, gan individuāli par tēmu "Mārketings un komunikācija vēstures un leģendu stiprinātiem pakalpojumiem un produktiem". Darba semināra mērķis bija identificēt galvenās metodes un instrumentus gudram mārketinga darbam - kā vērtīgi pozicionēt savu produktu, kā veidot vērtīgu zīmolu un tā stāstu jeb jēgpilnu komunikācijas darbu.
No 25. līdz 27. aprīlim Kurzemē uzņēmām kulinārā ceļa “Livonijas garša” dalībniekus no Igaunijas. Trīs dienu garumā uzņēmēji - pārtikas ražotāji un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji smēlās pieredzi un iedvesmu 13 dažādās Kurzemes reģiona saimniecībās, gardēžu pieturvietās un nakstmītnēs.
18. aprīlī Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku Ceļotājs” aicināja kulinārā ceļa “Livonijas garša” uzņēmējus no Kurzemes gūt jaunu pieredzi, zināšanas un iedvesmu, piedaloties ēst gatavošanas meistarklasē viesu namā "Mazsālijas", Kuldīgas novadā saimnieces Gunitas Štorhas vadībā.
26., 27.martā Latvijas ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem bija iespēja apmeklēt izglītojošu semināru Pērnavas apriņķī Igaunijā, lai kopā ar igauņu krodziņu un restorānu īpašniekiem mācītos, kā veidot mārketingu tūrisma produktam/pakalpojumam, par pamatu ņemot Livonijas kulināro mantojumu, kā radīt pievilcīgu stāstu par sevi tūristam, kā arī iepazītos ar labās prakses piemēriem, ciemojoties tūrisma saimniecībās. Šis brauciens tapa sadarbībā ar projekta partneriem Igaunijā.
No 19.-20. Februārim kopā ar mazajiem pārtikas ražotājiem no Latvijas un Igaunijas devāmies pieredzes apmaiņas braucienā uz Dienvidigauniju. Zināšanas guva un pieredzi smēlās astoņi uzņēmēji no Kurzemes un septiņi no Vidzemes, kuri iesaistījušies kulinārā ceļa izveidē “Livonijas garša”. Paldies par dalību I/K Reinis, SIA “Lāči”, SIA „TD Sveķi”, SIA Tēviņu, z/s “Līvi”, Gogelmogels, SIA “Burkānciems”, z/s "Adzelvieši", z/s “Birznieki”, z/s “Nornieki”, z/s "Turaidas", z/s "Ģinas".
Savā mājas lapā esam izveidojuši sadaļu “Livonijas garša”, kas veltīta topošajam kulinārajam ceļam un dziļākas izpratnes veicināšanai par šo vēsturiski nozīmīgo laika posmu latviešu un igauņu tautu vēsturē, kas nenoliedzami ir atstājis neizdzēšamas pēdas mūsdienu virtuvē. Lasot stāstus par Livonijas laika virtuvi, svinētajiem svētkiem un ar tiem saistītajiem ēdieniem, kā arī sarežģīto vēsturi radīsiet atbildes uz jautājumiem, ko ēda laikos, kad kartupelis vēl nebija šurp atceļojis, no kurienes ieveda sālītās siļķes un kāpēc svētkos cepa safrāna kliņģerus. No marinētām brētliņām līdz kausam pašbrūvēta alus - visa vēsture tepat uz galda!
LLTA “Lauku ceļotājs” no 19. - 28. janvārim Berlīnē piedalījās lielākajā un pazīstamākajā pārtikas produktu izstādē pasaulē - "Zaļā nedēļa" jeb “Internationale Grüne Woche Berlin 2018”, kas Berlīnē notiek jau 83 gadus. Kopumā šogad izstādi apmeklēja 400 tūkstoši apmeklētāju. Aprēķināts, ka apmeklētāji izstādes laikā iztērējuši vairāk kā 50 miljoni EUR. Izstādē piedalījās 1660 izstādes dalībnieki no 66 valstīm. Izstādes partnervalsts šogad bija Bulgārija.
Latviju uz Vāciju devās pārstāvēt pārtikas uzņēmumi, latvju saimnieces un amatnieki, kuri sevi prezentēja 250 kvadrātmetru lielā stendā. Saimniecības “Donas” saimniece Ilze Briede turpat izstāžu zālē mīcīja mīklu un cepa maize, amatnieki apstrādāja dzintaru, darināja rotaslietas un greba koku. Gastronomiskās Latvijas pārstāvji deva degustēt un tirgojās ar alu, medu, ogām, medījumiem, dabīgiem dzērieniem, saldējumu, tējām u.c.
LLTA “Lauku ceļotāja” pārziņā bija izstādes apmeklētāju informācijas sniegšana par Latvijas tūrisma un atpūtas iespējām, kā arī simtgades pasākumiem. Šim nolūkam izplatījām savus izdotos tūrisma materiālus - brošūru "Latviešu ēdieni un dzērieni", kuru šogad vācu valodā izdevām atkārtoti , Baltijas valstu "Velo-karti", karti "Vērts redzēts", vērtīgos ceļvežus dabas draugiem “Baltijas nacionālie parki”, “Latvijas nacionālie parki” un “Meža ceļvedis”, kā arī izdevumu "Go local". Tika izmantoti arī LIAA Tūrisma departamenta, Rīgas tūrisma attīstības biroja, Latvijas valsts simtgades biroja un Jūrmalas tūrisma informācijas centra, Latvijas Kempingu asociācijas materiāli. Vispieprasītākie materiāli bija bukleti par Rīgu, Baltijas valstu kopējā karte un informācija par kempingiem.
In January 19-28, 2018 we were working in Latvian stand at the "Gruene Woche", the world's largest and most poular annual food exhibition. Te 250 sq.m. stand space was occupied by a variety of food and crafts masters who showed their skills and offered delicious products for tasting.
The staff of Baltic Country Holidays did a good job promoting rural holidays in Latvia and the events to celebrate Latvia's Centenary. Stand visitors were treated with healthy herbal teas and received free postcards with images of rural Latvia to send greetings to their friends right from the stand. We learned a lot from our stand visitors about what they find attractive and enjoyable in our traditional cuisine and will use this knowledge to build new and attractive historical culinary routes like the Livonian Culinary Route coming soon.
30. janvārī Zemkopības ministrijā pulcējās mazie pārtikas ražotāji un to apvienojošo organizāciju pārstāvji uz apaļā galda diskusiju ar nozares likumdošanas veidotājiem. Tikšanos organizēja LLTA “Lauku Ceļotājs” sadarbībā ar Zemkopības ministriju un tās ietvaros tika pārrunātas aktuālākās mazo pārtikas ražotāju un to apvienojošo organizāciju iniciētās tēmas, kuras klātesošajiem prezentēja atbildīgie Zemkopības ministrijas pārstāvji, aicinot uz atklātu diskusiju, lai ierosinātu nepieciešamās izmaiņas un iezīmētu galvenās problēmas Latvijā ražotās produkcijas izplatībai un vieglākai aizsniedzamībai.
Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” un Vidzemes plānošanas reģiona vārdā sakām lielu paldies uzņēmējiem par atsaucību un ieinteresētību līdzdarboties pārrobežu kulinārā ceļa "Livonijas garša" veidošanā! Gatavību līdzdarboties pārrobežu kulinārā ceļa “Livonijas garša” veidošanā ir izteikuši 186 uzņēmēji Latvijā, kuriem bija iespēja pieteikties dalībai līdz 2017. gada beigām. Igaunijā savukārt ir saņemti 110 pieteikumi. Pieteikušies ir gan naktsmītņu, restorānu, krodziņu saimnieki, gan lauku labumu veikaliņi, gan ražotāji, kas ikdienā sniedz tūrisma pakalpojumus vai arī vēlas sākt ar to nodarboties.
Pieteikumi tika izvērtēti pēc noteiktiem kopīgiem dalības kritērijiem abās valstīs. Livonijas kulinārajā ceļā tiks iesaistīti tikai tie pārtikas ražotāji un ēdinātāji, kuri seko vietējām pārtikas audzēšanas un ēdiena gatavošanas tradīcijām. Projektā vēlamies izcelt reģionu vietējo virtuvi, kuras īpašās iezīmes radušās Livonijas laikos. Tādejādi radot vienotu stāstu tūristam par tā laika ietekmi mūsdienu virtuvē, kas veidojis kopīgus ēdienus un garšas Latvijā un Igaunijā.
1. novembrī, Kurzemes pusē viesu namā Garīkas, "Lauku Ceļotājs" uz informatīvu semināru kopā pulcināja kuplu skaitu kurzemnieku, kuri ieinteresēti paplašināt un pilnveidot kulināro piedāvājumu laukos, iesaistoties kulinārā ceļa "Livonijas garša" veidošanā. Tie bija gan naktsmītņu, restorānu/ krodziņu un lauku labumu veikaliņu saimnieki, gan lielāki un mazāki pārtikas ražotāji. Pasākuma dalībnieki uzzināja vairāk par kulinārā tūrisma produkta ideju un mērķiem un, protams, iespējām piedalīties un pieteikties.
Trešdien, 1. novembrī, plkst. 10:00 "Lauku Ceļotājs" pulcinās kopā Kurzemes puses naktsmītņu, krodziņu, restorānu, lauku labumu veikaliņu saimniekus un pārtikas ražotājus uz info semināru viesu mājā "Garīkas", Skrundas novadā, lai iepazīstinātu ar kulinārā ceļa "Livonijas garša" ideju, mērķiem un iespējām iesaistīties. Runāsim par dalības kritērijiem un ieguvumiem. Kulinārā mantojuma eksperts stāstīs par Livonijas laika "nospiedumiem" mūsdienu virtuvē un garšās.
Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku Ceļotājs" un Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar igauņu partneriem ir uzsākuši kulinārā ceļa "Livonijas garša" tīkla izveidi. Tas ir nākamais solis zīmola „Latviešu virtuve“ un tūrisma maršruta „ViaHanseatica“ attīstībā. Kulinārajā ceļā plānots iesaistīt aptuveni 250 mazo pārtikas ražotāju un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju no abām valstīm.
Projekta mērķis ir stiprināt Latvijas un Igaunijas kopīgā kulinārā mantojuma identitāti un popularizēt Livonijas laika ietekmi mūsdienu igauņu un latviešu ēdienos.
Šī kulinārā ceļa dalībnieki – tūrisma/ēdināšanas uzņēmumi un vietējie pārtikas ražotāji - veicina vietējā reģionā audzēto sastāvdaļu izmantošanu pārtikas produktu un ēdienu gatavošanā un iepazīstina ar reģiona kulinārajām tradīcijām, kas bieži vien nāk no Livonijas laikiem.
Viens no ieguvumiem tīkla dalībniekiem ir daudzpusīgas mārketinga aktivitātes, tajā skaitā dalībnieku prezentācija kopīgajos reklāmas materiālos, mājas lapā, sociālajos tīklos, tiešais mārketings, popularizēšana tūrisma gadatirgos utt.
Otrs šī tīkla izveides mērķis ir atbalstīt ciešāku sadarbību starp vietējiem tūrisma/ēdināšanas uzņēmumiem un pārtikas ražotājiem, kā arī sniegt jaunas zināšanas par produkta izstrādi, mārketingu un citām pārtikas ražotājiem un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem svarīgām tēmām.
No 6. - 9. septembrim mēs, LLTA “Lauku ceļotājs”, piedalījāmies pārtikas produktu izstādē “Riga Food 2017”, kas norisnājās Ķīpsalas izstāžu hallē. Izstādes laikā apmeklētājus iepazīstinājām ar plānoto kulināro ceļu “Livonijas garša” un piektdien un sestdien notika “Livonijas garšas” prezentācija, kuru laikā apmeklētājiem bija iespēja izzināt Livonijas laika ietekmi mūsdienu latviešu un igauņu ēdienos un rast atbildes uz jautājumiem, ko ēda laikos, kad kartupelis vēl nebija šurp atceļojis, no kurienes ieveda sālītās siļķes un kāpēc svētkos cepa safrāna kliņģerus. No marinētām brētliņām līdz kausam pašbrūvēta alus - tieši tik bagāts bija “Livonijas garšas” degustāciju galds!
Izstādes laikā apmeklētājiem bija iespēja atsvaidzināt savas vēstures zināšanas, aizpildot aptaujas anketu par Livoniju un tā laika ēdieniem. Mums bija interesanti uzzināt Jūsu domas par to, ko Livonijas laikā ēda augstmaņi un ko zemāko sociālo slāņu iedzīvotāji, ko ieveda un ko izveda no Livonijas, kā arī pārbaudīt Jūsu zināšanās par vēstures faktiem.
Lai mazliet atvieglotu uzdevumu, katram jautājumam bijām sagatavojuši atbilžu variantus. Te apkopojums ar pareizajām atbildēm un īsi apraksti par Livonijas laika virtuvi.
Te atrodams aptaujas anketu APKOPOJUMS (PDF, 540 KB).
28.08.2017 projekta partneri tikās otrajā partneru sanāksmē, kas notika Ainažos, viesnīcā Pļavas. Pasākuma laikā tika apspriesta tūrisma produkta izveide, balstoties uz kulināro mantojumu, plānoti projektā paredzētie pasākumi, diskutēts par mārketingu un vizuālo identitāti, kā arī runāts par pirmo projekta atskaiti.
Kaut arī Livonijas robežas no kartēm sen izdzisušas, latviešu un igauņu tradicionālo ēdienkarti vēl joprojām pamatā sastāda tie paši ēdieni, ar kuriem mielojās mūsu senči. Mēs joprojām paši cepam maizi un brūvējam alu. Tāpat kā agrāk bagātīgi izmantojam dabas veltes - meža ogas, sēnes, zivis un medījumu. Izrādās, ka tieši Livonijas laikā pie mums sāka iepazīt piparus, ingveru, krustnagliņas un kanēli un pēc tā, cik daudz austrumzemju garšvielu bija ēdienā, noteica Hanzas pilsētu augstmaņu turību.
Iespēja iepazīties ar kulinārā ceļa “Livonijas garša” ideju būs izstādē “Riga Food 2017” no 6.-9. septembrim, Ķīpsalas izstāžu hallē. Izstādes laikā 8. un 9. septembrī plkst. 11:00 “Lauku Ceļotāja” stendā (halle Nr. 1 , stends “Vieta, kur satiekas novadu garša”) notiks “Livonijas garšas” prezentācija. Esiet laipni aicināti izzināt Livonijas laika ietekmi mūsdienu latviešu un igauņu ēdienos un rast atbildes uz jautājumiem, ko ēda laikos, kad kartupelis vēl nebija šurp atceļojis, no kurienes ieveda sālītās siļķes un kāpēc svētkos cepa safrāna kliņģerus! No marinētām brētliņām līdz kausam pašbrūvēta alus - visa vēsture tepat uz galda!
Projektā „Livonijas kulinārais ceļš” plānots iesaistīt ap 250 mazos pārtikas ražotājus un ēdinātājus Latvijā un Igaunijā. Projekta mērķis ir ne tikai atraktīvi parādīt kulinārā mantojuma vēsturisko pusi, bet arī veicināt sadarbību starp Latvijas un Igaunijas pārtikas audzētājiem, ražotājiem un visu veidu ēdinātājiem – krodziņiem, viesu namiem un citiem, lai ceļotāji varētu baudīt gardus, daudzveidīgus, no vietējiem produktiem gatavotus ēdienus ar stāstu. Iesaistītie uzņēmēji piedalīsies semināros, apgūstot jaunas ēdienu receptes un tā pasniegšanas māklsu, uzzinās par šo ēdienu izcelsmi un vēsturi, un mācīsies savu ēdienu stāstu pasniegt kā garšu pastiprinošu piedevu ēdienam.
Latvijas lauku tūrisma asociācija “Lauku Ceļotājs” kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu un partneriem Igaunijā ir uzsācis darbu pie jauna kulinārā tūrisma piedāvājuma „Livonijas kulinārais ceļš” izveides. Projekta mērķis ir popularizēt nacionālo virtuvi, iepazīt tās izcelsmi, veicināt sadarbību starp vietējiem pārtikas ražotājiem un ēdinātājiem.
Esam izveidojuši anketu, ar kuras palīdzību veidosim „Livonijas kulinārā ceļa” potenciālo dalībnieku sarakstu. Tāpēc aicinām pārtikas ražotājus un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus izvērtēt savu interesi un iespējas iesaistīties projektā, aizpildot anketu līdz 10. jūlijam.
25. un 26. maijā projekta partneri tikās Taevaskoja, Igaunijā, kur notika projekta uzsākšanas seminārs. Iepazināmies ar projekta struktūru, aktivitātēm nākamajos periodos un plānotajiem rezultātiem, lai veiksmīgi uzsāktu Livonijas kulinārā ceļa izveidi.
Pirmās dienas darba semināra noslēgumā vienam ar otru tuvāk iepazīties bija iespēja piedaloties ēdiena gatavošanas meistarklasē, kur tika gatavoti 5 dažādi ēdieni profesionāla pavāra pavadībā. Vakara izskaņā projekta partneriem bija iespēja pašu gatavoto ēdienu arī nobaudīt.