Nr 50181
Pieredzes apmaiņas brauciens
Pieredzes apmaiņas brauciens Grupu Latvija

Rudzu grauda tūre Vidzemē un Latgalē

Cēsis – Āraiši – Priekuļi - Gaujasrēveļi – Gulbene



Atrodas apkaimes augstākajā vietā ar skaistu skatu - var redzēt Āraišu baznīcu, mācītājmuižu un Āraišu ezeru ar seno Latgaļu mītni - Ezerpils. Latvijā vienas no retajām holandiešu tipa vējdzirnavām (1852. g.), kas atrodas darba kārtībā. Šobrīd darbojas kā muzejs, kur četros stāvos var izsekot kā agrāk mala graudus, kā arī izmēģināt savas prasmes graudu malšanā. Katru gadu svin Jēkabus – jaunrudzu maizes svētku dienu. Te var pasūtīt Dzirnavnieka pusdienas – miežu miltu putru ar gaļas mērci, plānās pankūkas, kefīru, zāļu tējas.




  • Ekskursija Latvijas Laukaugu selekcijas muzejā Priekuļos, kas atrodas Priekuļu pētniecības centrā. Šajā centrā tiek selekcionēta un audzēta sertificētā Kaupo šķirnes sēkla priekš Latvijas graudu audzētājiem. Muzejā var iepazīties ar Latvijas graudu sēklkopības vēsturi.

  • Pusdienas krodziņā  “Kukaburra”



Šajā vietā tiek cepta īsta rudzu maize un apmeklētāji var piedalīties maizes cepšanas procesā. Galdā tiek likti latviešu iecienīti ēdieni, kas gatavoti no vietējo zemnieku piedāvātām izejvielām. Interjerā izvietota senlaicīgu priekšmetu ekspozīcija, kas nosaukta par “Maizes muzeju”.




  • Z/S “Ķelmēni” apmeklējums.



Rankas pagasta zemnieku saimniecība “Ķelmēni” attīsta noslēgtā cikla bioloģisko ražošanu – audzē rudzus, cep maizi, kā arī ražo un pārdod bioloģisko lopbarību. Ķelmēnos audzē Kaupo rudzus, pavisam saimniecībā apsaimnieko ~800 ha zemes.  Ik gadu maizē izcep ap 700 tonnas rudzu, no kurām pašu izaudzētie ir aptuveni puse, otru puse tiek iepirkta no citas bioloģiskās saimniecības. Maizi saimniecībā cep no 1993. gada, šobrīd tiek cepta rudzu rupjmaize, saldskābmaize, baltmaize un graudu maize. Maizes cepšanas process kopā aizņem ~ 80 stundas, kamēr tā var sākt savu ceļu pie patērētāja, maizes klaipi tiek veidoti ar rokām.





Tālavas sidra ražotne atrodas Gulbenē, Vecgulbenes muižas kompleksā. Tālavas sidrs ir 100% dabīgs sidrs no Latvijā audzētiem āboliem. Sidrs zemā temperatūrā tiek nogatavināts vairāku mēnešu garumā, kuru laikā tas iegūst sev raksturīgo garšu un aromātu.