Nr 50183
Aktīvā atpūta
Aktīvā atpūta Ceļo pats Latvija, Vidzeme

Livonijas garšas Vidzemes reģionā

1.diena Rīga - Sigulda - Turaida - Āraiši - Cēsis (~100 km)

Siguldas un Gaujas Nacionālā parka apkārtne - Siguldas pilsēta, Siguldas Jaunā pils, Turaidas muzejrezervāts, Gūtmaņa ala. Ir iespēja līdzdarboties vietējās amatnieku darbnīcās un izveidot savu Siguldas mazā izmēra spieķi, kas ir atpazīstams pilsētas simbols. Tāpat ir iespējams izmēģināt savas prasmes aušanā, papīra mākslā un citos amatniecības darbos.



Āraišu Vējdzirnavas - ekskursija un pusdienas autentiskā vidē. Āraišu Vējdzirnavas ir vienas no retajām holandiešu tipa vējdzirnavām Latvijā (1852. g.), kas atrodas darba kārtībā. Ir iespējams izmēģināt spēkus miltu malšanā. Īpašajā pusdienu piedāvājumā pieejams ēdiens "Dzirnavnieka pusdienas", kas gatavots no vietējiem produktiem.



Āraišu Ezerpils - Eiropas mērogā nozīmīga 9. - 10. gs. seno latgaļu ezera mītnes rekonstrukcija. Pateicoties tieši tās vēsturiskajai rekonstrukcijai, ezerpils mūsdienās kalpo kā muzejs. http://amata.lv/archeological-museum-park-araishi/ un https://www.facebook.com/pg/AraisuEzerpils/posts/



Cēsis - Rekonstruētā Cēsu viduslaiku pils ar tai piederošo 16. gs. dārzeņu un garšaugu dārzu. Dārzā tiek audzēti tikai tie dārzeņi, garšaugi un ārstniecības augi, kas tika audzēti Livonijā vairāk nekā pirms 500 gadiem, tai skaitā sīpoli, ķiploki, dilles, timiāns. Kā viduslaikos, tā arī tagad, pils dārzā tiek audzēti tādi ārstniecības augi kā kliņģerītes un vērmeles. Vasaras sezonā zinošs viduslaiku dārznieks pastāstīs par augiem, kas atrodami dārzā, kā arī par to izmantošanas iespējam un to pozitīvo, negatīvo ietekmi. www.cesupils.lv



Pusdienošanas iespējas Cēsīs 




  • Restorāns “Jāņoga” piedāvā ēdienus, kas pagatavoti no vietējo zemnieku produktiem, kā arī plašu ēdienkarti veģetāriešiem. 

  • Kafejnīca “Priede” atrodas Rožu laukumā, vēsturiskajā pilsētas centrā. Kafejnīca piedāvā ēdienus, kas gatavoti no Latvijā iegūtām sastāvdaļām, kā arī Latvijā grauzdētu kafiju.



Nakšņošanas iespējas Cēsīs 



Viesnīca "Cēsis" atrodas pašā pilsētas centrā. Viesnīcā pieejams restorāns un kafejnīca "Pagrabiņš". http://turisms.cesis.lv/en/where-to-stay/hotels/hotel-cesis/ un http://turisms.cesis.lv/en/where-to-stay/ 


2.diena Cēsis - Valmiera - Burtnieki - Valmiera (~100 km)

Saimniecība “Vīnkalni” - atrodas tuvumā Valmieras pilsētai. Saimniece piedāvā meistarklasēs pagatavot 3 dažādus Latvijas ēdienus - svaigu sieru, speķa pīrādziņus un tradicionālo desertu “Biguzis”, kas gatavots no rudzu maizes. Papildus ēdiena meistarklasēm saimniecības īpašnieki piedāvā iepazīt 12. gadsimta latviešu tradicionālos kāzu rituālus jaunlaulātajiem, organizējot prezentācijas un šovus, gatavojot uz uguns, kā arī ļaujot aplūkot senlietas, kas tiek restaurētas un uzglabātas turpat, saimniecībā. "Vīnkalnos" vēl tiek audzēti vīnogulāji. Tāpat teritorijā ir apskatāms 19. gadsimtā būvētais un šobrīd atjaunotais zirgu stallis, kur var organizēt dažādus pasākumus.



Zīmīgi piebilst, ka saimnieki rūpējas par apkārtējo dabu un aicina to darīt arī citus. Saimniecībai ir piešķirts Zaļais Sertifikāts, nacionālais vides sertifikāts lauku tūrisma uzņēmumiem. www.vinkalniesi.lv



Hanzas pilsēta Valmiera - Valmieras pilsdrupas, Sv. Sīmaņa luterāņu baznīca, panorāmas skati uz pilsētu un Gaujas upi no skatu torņa, 2 km garā baskāju taka ar 15 dažāda veida virsmām un šķēršļiem Sajūtu parkā. www.visit.valmiera.lv



Valmieras muzeja ārstniecības un garšaugu dārzs - Dārzā iespējams aplūkot dažādus garšaugus un ārstniecības augus, kā arī uzzināt par to pielietojumu, ietekmi uz cilvēka veselību. Ir iespējams arī degustēt svaigos augus, kā arī ārstniecības augu tējas. www.valmierasmuzejs.lv



Valmiermuižas alus darītava - Apmeklētājiem ir iespēja uzzināt par senajām alus brūvēšanas tradīcijām, tāpat arī aplūkot, kā alus tiek brūvēts, izmantojot tikai dabīgās izejvielas. Noslēdzot apmeklējumu, alu ir iespējams nodegustēt. Alus darītavas telpās ir krodziņš, iespējams arī iestiprināties ar vietējiem ēdieniem. www.valmiermuiza.lv



Kaņepju sēta "Adzelvieši" - Ekskursijas un degustācijas. Saimniecībā tiek audzētas kaņepes, kas vēlāk tiek pārstrādātas vairākos produktos, tai skaitā kaņepju sviestā un kaņepju eļļā. Sētas pagalmā ir apskatāma saimniecības instrumentu ekspozīcija, un saimniece iepazīstina ar kaņepju audzēšanas vēsturi. www.adzelviesi.lv



Vakariņas un nakšņošana viesnīcā “Wolmar” Valmierā - Viesnīca atrodas pilsētas centrā, un tai ir pilsētas tēma: katram numuram ir sava adrese un koridori pārdēvēti ielu nosaukumos. Viesnīcas restorāns piedāvā kulināro garšas piedzīvojumu, kura pamatā ir tikai dabiski vietējie ēdieni. www.hotelwolmar.lv


3.diena Valmiera - Trikāta - Rauna - Bērzkrogs - Rīga (~180 km)

Šokolādes fabrika “R Chocolate” - Šokolādes fabrika atrodas Trikātas ciematā. Ražošanas procesā tiek izmantota augstas kvalitātes šokolāde no Spānijas. Tāpat fabrikā ir iespējams piedalīties šokolādes gatavošanas meistarklasēs. Vasaras periodā fabrika gatavo saldējumu no vietējiem ražotājiem iegūtā piena un krējuma. 



Bērzu sulu dzirkstošā ražotne Birzī - Ekskursijas pa ražotni un tās pagrabiem. Dzirkstošo dzērienu, bērza sulu sīrupa un 

dzirkstošo alkoholisko bērzu sulu degustācija. www.birzi.lv



Kafejnīca “Kukaburra” - Šeit ir iespējams apskatīt maizes muzeju. Apmeklētāji ir laipni aicināti piedalīties rudzu maizes cepšanā, kas norisinās katru nedēļas nogali. Kafejnīcai raksturīgs latviešu tradicionālais interjers, tāpat šeit tiek servēti ēdieni, kas pagatavoti no vietējiem produktiem. https://www.facebook.com/latviesuvirtuve/



“Siera Ražotne” - Raunas siera ražotne ir Ceriņu ģimenes uzņēmums, kas pēdējo 10 gadu laikā saviem klientiem piedāvā augstas kvalitātes produkciju - sieru, sviestu un makaronus. Pats iecienītākais produkts ir "zaļais siers", kura gatavošanas pamatā ir sierāboliņš, kas tiek audzēts pašu dārzā. www.sierarazotne.lv



Ķiploku pārstrādes uzņēmums “Latvijas Ķiploks” -  Apmeklētājiem ir iespēja iegādāties dažādos ķiploku produktus, piemēram, ķiploku tēju ar ingveru, ķiploku granulas vai ķiploku ziedu pesto. Degustāciju laikā ir iespējams izbaudīt arī "Ķiploku Asiņaino Mēriju", ķiploku saldo torti, kā arī ķiploku saldējumu.