Nr 50177
Ceļojums ar auto
Ceļojums ar auto Ceļo pats Latvija, Kurzeme

Kulinārais maršruts „Livonijas garša“ - Jēkaba Ceļš


  • Jelgava  - Pilsētai nozīmīgākais periods ir saistāms ar laiku no 1561. - 1795. g., kad Jelgavas novads ietilpst Kurzemes un Zemgales hercogistes sastāvā. Kad Jelgava iegūst hercoga rezidences (1567. g.) un hercogistes galvaspilsētas (1616. g.) statusu, sākās strauja pilsētas attīstība, kas visaugstāko punktu iegūst hercoga Jēkaba valdīšanas laikā. 2. pasaules kara laikā 1944. g. vasarā gāja bojā gandrīz visa pilsētas vēsturiskā apbūve un mākslas vērtības. Pēc kara Jelgavu atjaunoja. Sv. Trīsvienības baznīcas tornī šobrīd ir izveidots viens no Latvijas labākajiem interaktīvajiem muzejiem.

  • Smiltsērkšķu dārzs „Zelt“ - Smiltsērkšķu ogu, zemeņu ogu un ķiploku audzēšana. Smiltsērkšķu dārzs ir īpaši izveidots, tajā tiek audzēti tikai vienas-šķirnes smiltsērkšķu stādi, kuru ogas ir ar paaugstinātu eļļas un karotinoīdu saturu.

    Zemenes tiek audzētas plēves seguma siltumnīcās, ogas nogatavojas jau pavasarī.

  • Viduslaiku krogs Jaunpils pilī - Jaunpils pils celta 1301. g. kā Livonijas ordeņa cietoksnis, ko no trim pusēm apņem dzirnavu dīķis. Krodziņa ikdienas ēdienkartē viduslaiku ēdieni mijas ar tradicionālo latviešu virtuvi.


  • Maizes ceptuve un krodziņš „Lāči“ - Latvijā un aiz tās robežām populārās Lāču maizes cepšanas procesā pielieto no seniem laikiem izkoptās meistaru zināšanas un prasmes. Iespēja doties ekskursijā pa ceptuvi, veidot un cept maizi, iegādāties saražoto produkciju, ieturēt maltīti krodziņā, kur ēdiena gatavošanā izmanto „Lāču” produkciju, kombinējot ar sezonāliem un vietējo zemnieku produktiem.




  • “Reiņa zivis” - Ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar karsti kūpinātu zivju produkcijas ražošanu, procesā izmantojot tikai dabīgu alkšņu malku. Piedāvājumā ekskursija - degustācija, kas sniedz iespēju vērot visu ražošanas procesu savām acīm un nogaršot uzņēmumā gatavotos produktus.




  • Restorāns „Valguma pasaule“ - Atrodas Valguma ezera dienvidu krastā. Ēdienu pagatavošanai tiek izmantotas dabīgas garšvielas un lielākoties Latvijas produkti. Piedāvā gan izsmalcinātus ēdienus stikla zālē, gan uz ugunskura vārītu zupu.




  • Abavas ģimenes vīna darītava un pagrabs - Barkānu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kurš nodarbojas ar kvalitatīvu dzērienu darīšanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām. Kurzemē netālu no Sabiles, Abavas upes ielejas dienvidu nogāzē tiek kopts un attīstīts viens no lielākajiem vīnogu dārziem Latvijā, savukārt, Ārlavciemā, netālu no Tukuma, ābeļdārzu vidū,  atrodas pati dzērienu darītava un vīna pagrabs. Iespēja degustēt un iegādāties dažādus alkoholiskus dzērienus.




  • Kafejnīca „Pie Jāņa“ - Viena no senākajām kafejnīcām ceļā no Rīgas uz Ventspili. Atrodas Pūrē. Piedāvājumā latviskie ēdieni.




  • Pūres šokolādes muzejs - Muzejā iespēja noklausīties stāstu par šokolādes vēsturi, iepazīt procesu no iegūšanas līdz gatavai produkcijai, kā arī radošajā darbnīcā pašiem sagatavot un nodegustēt šokolādi. Blakus esošajā veikaliņā gatavās produkcijas iegāde.




  • Mājas vīna ražotne „Tēviņi” - Saimniecība nodarbojas ar vīnu gatavošanu no pašu dārzā un savvaļā ievāktiem augļiem un ogām. Piedāvājumā aveņu, ābolu, ērkšķogu, melleņu, zemeņu, brūkleņu, pīlādžu, upeņu, jāņogu, plūškoka, korinšu, aroniju, pieneņu vīni, bet galvenais produkts ir "Aveņu dzirkstošais vīns", kas gatavots izmantojot tradicionālo metodi.




  • Kalnmuižas restorāns - Atrodas Kalnmuižas pilī. Restorāna ēdienkartes lepnums ir Abavas senlejā augušie zaļumi, augļi un dārzeņi, medījumi un sēnes no Kurzemes mežiem, gaļa, vēži, foreles un kazas siers no novada saimniecībām un virtuves krāsnīs ceptā maize. Ēdienkarte atkarīga no gadalaika. Piedāvājumā sezonai raksturīgi ēdieni.




  • Siera ražotne “Birznieki” - Sertificēta bioloģiskā un vides veselības saimniecība, kas specializējas kazu audzēšanā un kazas siera ražošanā. Apmeklētāji var iepazīt ganāmpulku, iegādāties un degustēt sierus.




  • Zemnieku saimniecība „Kangari“ - No pašu izaudzētiem dārzeņiem un augļiem gatavo garšīgus ievārījumus, sīrupus, džemus un čatnijus, kā arī žāvē augļus. Piedāvājumā vīngliemežu fermas apskate un vīngliemežu degustācija, kas sagatavoti burgundiešu gaumē. Produkcijas degustācija un iegāde.




  • Lauku saimniecība „Kurzemnieki” - Atrodas ļoti ainaviskā vietā – Talsu pauguraines dabas parkā. Audzē un pārstrādā ābolus. Viesus gaida izzinoša ekskursija, produkcijas iegāde un degustācija.




  • Zemnieku saimniecība „Cukuriņi“ - Nodarbojas ar smiltsērkšķu audzēšanu. Izaudzētās ogas saimnieki gan pārdod, gan pārstrādā paši, iegūstot smiltsērkšķu sulu, eļļu un saldētas ogas. Piedāvā ekskursijas un degustācijas.




  • Restorāns „Usma SPA“ - Atrodas ainaviskā vietā – Usmas ezera ziemeļu krastā un ir atvērts apmeklētājiem visu gadu. Gatavo Usmas ezera zivis - zuti, līni un zandartu, arī apkārtnes mežos nomedītu briedi. Iespēja iegādāties kūpinātus zušus un brekšus, piedalīties Usmas ezera zivju degustācijā.




  • Kempings “Bukdangas” - Atrodas Usmas ezera krastā un piedāvā daudzveidīgas aktīvās atpūtas iespējas gan uz ūdens, gan sauszemes, bezmaksas ugunskura vietas, āra kamīnu, kā arī nodrošina ēdināšanas pakalpojumus.Usmas ezera zivju ēdienu degustācija - zušu zupa, žāvētas zivis, foreļmaizītes.Iespēja pašam noķert un pagatavot foreli.




  • Vīna dārzs „Vini Curlandia“  - Atjaunojot Rendas vīndarīšanas tradīcijas, kuras aktuālas bija Hercoga Jēkaba laikā, kad Rendas skābais sarkanvīns bija iecienīts Jelgavas galmā, tiek piedāvāts nodegustēt vīnu un ķirbju sēklas Mārtiņa Vagnera Vīna dārzā un vīnotavā Rendā, tāpat iespējams apskatīt vīnogu un ķirbju dārzu. 




  • Vides un veselības saimniecība „Upmaļi” - Bioloģiskajā saimniecībā, līdzīgi kā senos laikos, audzē un ražo visu iztikai un veselībai nepieciešamo. Upmaļu dārzos ekskursijas laikā iespēja iepazīt neparasto augu un dabas dziedniecības pasauli, degustēt retas zāļu tējas, bet Zāļu namā skatīt kā spiež īpašas augu eļļas un gatavo dabisko kosmētiku, masāžas ziedes.




  • Konditoreja „Ineses tortes“ - Ineses konditorijas cehā no dabiskām un Latvijā iegūtām izejvielām cep tortes. Apmeklētāji var iepazīties ar toršu cepšanas tehnoloģiju, degustēt un iegādāties tās, kā arī veikt individuālos pasūtījumus.




  • Kuldīga - Kuldīgu pelnīti uzskata par skaistāko Latvijas viduslaiku mazpilsētu, kas pirmā Kurzemē ieguvusi pilsētas tiesības. 1242. g. Livonijas ordenis pie Ventas rumbas uzsāk mūra pils celtniecību un pie tās izveidojas apdzīvota vieta. Laikā no 1561. - 1795. g. Kuldīga ir Kurzemes hercogistes galvaspilsēta. Kuldīga šodien ir viena no latviskākajām Kurzemes pilsētām. Kuldīgas pilsētas lielākais lepnums un tūrisma objekts ir Ventas rumba, kas ir Eiropas platākais ūdenskritums, kas augstākā ūdens līmeņa periodā (pavasaris, rudens) sasniedz 249m platumu, kur pavasarī var vērot lidojošās zivis.




  • Lauku labumu veikaliņš „Kuldīgas labumi“ - Mājražotāju kooperatīva veikaliņš, kurā apvienojušies 29 Kuldīgas novada ražotāji un amatnieki. Piedāvājumā plašs un mainīgs klāsts ar mājās ražotiem, vietējiem produktiem visa gada garumā.




  • Restorāns “Bangert’s” - Atrodas Kuldīgas vecpilsētā, pašā Ventas krastā, ar skatu uz veco tiltu un rumbu. Ēdiena gatavošanā un pasniegšanā tiek izmantoti vietējo ražotāju produktus. Paralēli jaunām metodēm un tendencēm, restorāns lieto arī aizmirstākus produktus un ēdiena gatavošanas metodes. 




  • Kafejnīca „Pagrabiņš“ - Atrodas Kuldīgas pilsētas centrā, skaistā vietā pie Alekšupītes – vēsturiskajā Rātsnama koka ēkā ar pagrabu velvēm. Piedāvājumā latviešu virtuve.




  • Krodziņš „Klūdziņa“ - Atrodas rietumos no Kuldīgas pilsētas centra, netālu no Kuldīgas apvedceļa. Ēdienu gatavo uz dzīvas (alkšņu malka) uguns klientu klātbūtnē pēc slow food principa.




  • Viesu nams “Mazsālijas” - Saimniecība izveidota uz 1847. gadā vācu barona fon Hāna būvētām ūdens dzirnavām, kuru apkaimē bioloģiski saimniekojot tiek audzēti dambrieži, foreles, augļi un dārzeņi. Saimnieks ir vīndaris, kurš ar izcilu rūpību pieiet ik vienam darinātajam dzērienam. Piedāvājumā ēdināšanas pakalpojumi, ekskursijas un degustācijas.




  • Strausu ferma “Nornieki” - Latvijā lielākajā strausu fermā, kas atrodas netālu no Kuldīgas, iespēja iegādāties veselīgus un augstvērtīgus strausa gaļas produktus un doties ekskursijā pa strausu un kazu fermu. Piedāvājumā ēdināšanas pakalpojumi.




  • „Pilskrogs“ - Pilskrogs atrodas Ēdoles pils Kamīnzālē, pils vissenākajā daļā, kura saglabājusies līdz mūsdienām. Piedāvājumā augstas kvalitātes latviešu un Eiropas virtuves ēdieni, kuru pamatā tiek izmantotas izejvielas no vietējiem uzņēmumiem, zemniekiem, sēņu un ogu lasītājiem sezonas laikā.




  • Alsunga - Kā senā Alšvanga šī apdzīvotā vieta pirmo reizi tika pieminēta 1231. Gadā. Livonjas ordenis te saimniekoja līdz 1561.gadam, bet no 1573.-1738.gadam ordeņa pils pieder fon Šverinu dzimtai. Tieši Šverinu dzimtas valdīšanas laikā Alsungā uzceļ mūra baznīcu un Alsunga kļūst par visas Kurzemes katoļu centru, tās iedzīvotāji par suitiem (Šverinu svīta). 

    Alsunga jau gandrīz 400 gadus ir vēsturiskā Suitu novada centrs, kas ir plaši pazīstams gan ar īpatnējām dziesmām, savu izloksni, ēdieniem, gan krāšņiem tautas tērpiem, vēl dzīvām tautas tradīcijām un ticējumiem. 




  • “Spēlmaņu krogs” - Atrodas Alsungas centrā, kur nobaudāmi tradicionāie suitu ēdieni. Iespēja iegādāties sklandraušus un uz vietas ceptu suitu skābmaizi.  Piedāvājumā suitu ēdienu un sklandraušu meistarklases.




  • „Zaķu krogs“ - Atrodas dažus km no Jūrkalnes no guļbaļķiem celtā ēkā ar latvisku interjeru. Ēdienkartē latviešu un Eiropas virtuve, kā arī zivju un medījumu gaļas ēdieni, kuru pagatavošanā  sadarbībā ar vietējiem ražotājiem tiek izmantoti dabiski vietējie produkti. Piedāvājumā konditorejas izstrādājumi.




  • Pilsberģu krogs - Pilsberģu krogs atrodas vēsturiskā muižas ēkā netālu no Jūrkalnes stāvkrasta. Gaumīgā interjerā tiek piedāvāti zivju un kurzemnieku ēdieni, kas aizgūti no senajām latviešu receptēm.




  • Lauku maizes cepšana “Bērziņi” - Bērziņu mājās cep kviešu un rudzu maizi pēc senām dzimtas receptēm. Īpašo garšu un smaržu maizei piedod krāsns, kurai ir vairāk nekā 70 gadi. Maizi var pasūtīt, kā arī pieteikties uz maizes cepšanas darbnīcu.




  • Zivju krogs “Imantas” - Atrodas pie Baltijas jūras stāvkrasta. Sezonālajā ēdienkartē galvenais akcents tiek likts uz vietējām zivīm un nēģiem. Iespēja nogaršot svaigi ceptus vietējos žograušus.




  • Dabas veltes „Puerto VV“ - Saimniece piedāvā iepazīt savvaļas augus, eliksīrus, to lietojumu uzturā un cilvēku veselības stiprināšanā. Meistarklase savvaļas augu ēdienu gatavošanā.




  • Lauku maizes cepšana “Ievlejas” - Maza maiznīca, kurā saimniece cep lauku rudzu saldskābmaizi pēc dzimtas īpašumā esošas, ļoti senas receptes. Maize ir ekoloģisks produkts un tās izjevielas tiek izaudzētas saimniecībā. Apmeklētājiem iespēja piedalīties maizes cepšanā, degustēt un iegādāties to, kā arī apskatīt muzeju.