Nr 50175
Ceļojums ar auto
Ceļojums ar auto Ceļo pats Latvija

Kulinārais maršruts „Livonijas garša“ - Brīvības Ceļš


  • Maizes ceptuve un krodziņš „Lāči“ - Latvijā un aiz tās robežām populārās Lāču maizes cepšanas procesā pielieto no seniem laikiem izkoptās meistaru zināšanas un prasmes. Iespēja doties ekskursijā pa ceptuvi, veidot un cept maizi, iegādāties saražoto produkciju, ieturēt maltīti krodziņā, kur ēdiena gatavošanā izmanto „Lāču” produkciju, kombinējot ar sezonāliem un vietējo zemnieku produktiem.


  • Ziemassvētku kauju piemiņas parks - Vieta, kur 1. pasaules kara laikā 1916. g. notika t.s. Ziemassvētku kaujas starp Krievijas un Vācijas karaspēku, pēc kurām latviešu strēlnieku drosme un varonība aizskanēja tālu pāri valsts robežām. Ložmetējkalnā ir izveidota piemiņas vieta latviešu strēlniekiem un atjaunots skatu tornis.  Iespēja doties pārgājienos gan ar gidu, gan bez, apmeklēt Ziemassvētku kauju muzeja "Mangaļu" māju, ierakumus, fortifikācijas, zemnīcas u.c. Mangaļu mājās atrodas Latvijā lielākais kauju vietu makets, kā arī autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sistēmas posms – blindāža un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas t.s. „Vācu valnis”.




  • Restorāns “Neptūns” - Senākais restorāns Jūrmalā ar 50 gadu vēsturi, atrodas jūras kāpu zonā, kur mierīgi baudīt jūras gaisu un priežu šalkoņu. Plaša izvēle grila ēdieniem, kuri tiek gatavoti uz atklātas uguns visu gadu. Piedāvājumā ēdieni un dzērieni atbilstoši sezonālajām dabas veltēm.




  • “Reiņa zivis” - Ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar karsti kūpinātu zivju produkcijas ražošanu, procesā izmantojot tikai dabīgu alkšņu malku. Piedāvājumā ekskursija - degustācija, kas sniedz iespēju vērot visu ražošanas procesu savām acīm un nogaršot uzņēmumā gatavotos produktus.




  • Restorāns „Valguma pasaule“ - Atrodas Valguma ezera dienvidu krastā. Ēdienu pagatavošanai tiek izmantotas dabīgas garšvielas un lielākoties Latvijas produkti. Piedāvā gan izsmalcinātus ēdienus stikla zālē, gan uz ugunskura vārītu zupu.




  • Abavas ģimenes vīna darītava un pagrabs - Barkānu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kurš nodarbojas ar kvalitatīvu dzērienu darīšanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām. Kurzemē netālu no Sabiles, Abavas upes ielejas dienvidu nogāzē tiek kopts un attīstīts viens no lielākajiem vīnogu dārziem Latvijā, savukārt, Ārlavciemā, netālu no Tukuma, ābeļdārzu vidū,  atrodas pati dzērienu darītava un vīna pagrabs. Iespēja degustēt un iegādāties dažādus alkoholiskus dzērienus.




  • Viduslaiku krogs Jaunpils pilī - Jaunpils pils celta 1301. g. kā Livonijas ordeņa cietoksnis, ko no trim pusēm apņem dzirnavu dīķis. Krodziņa ikdienas ēdienkartē viduslaiku ēdieni mijas ar tradicionālo latviešu virtuvi.




  • Lauku māja „Rogas“ - Bioloģiska saimniecība, kas nodarbojas ar lopkopību, piena pārstrādi un lauku tūrismu. Šeit iespējams iepazīties ar sviesta kulšanas, siera siešanas un biezpiena gatavošanas senajām receptēm. Noslēgumā degustācija.




  • Smuku muiža - Atjaunotais 16. gs muižas komplekss atrodas 20 km attālumā no Saldus, piedāvā dažāda rakstura ēdināšanas pakalpojumus  romantiskām vakariņām, semināriem un lieliem banketiem, gatavojot laviešu ēdienus no svaigiem pašmāju produktiem.




  • Bio zemnieku saimniecība „Ošenieki“ - Bioloģiskas pārtikas - dārzeņu, garšaugu, ogu, augļu produkcijas ražotāji,  pārstrādātāji un tirgotāji. Apmeklētājiem piedāvājam pašiem salasīt un degustēt produkciju uz vietas saimniecībā. Vasaras sezonā iespējams pavadīt nakti siena ķīpās.




  • Mājas vīna ražotne „Tēviņi” - Saimniecība nodarbojas ar vīnu gatavošanu no pašu dārzā un savvaļā ievāktiem augļiem un ogām. Piedāvājumā aveņu, ābolu, ērkšķogu, melleņu, zemeņu, brūkleņu, pīlādžu, upeņu, jāņogu, plūškoka, korinšu, aroniju, pieneņu vīni, bet galvenais produkts ir "Aveņu dzirkstošais vīns", kas gatavots izmantojot tradicionālo metodi.




  • Kalnmuižas restorāns - Atrodas Kalnmuižas pilī. Restorāna ēdienkartes lepnums ir Abavas senlejā augušie zaļumi, augļi un dārzeņi, medījumi un sēnes no Kurzemes mežiem, gaļa, vēži, foreles un kazas siers no novada saimniecībām un virtuves krāsnīs ceptā maize. Ēdienkarte atkarīga no gadalaika. Piedāvājumā sezonai raksturīgi ēdieni.




  • Siera ražotne “Birznieki” - Sertificēta bioloģiskā un vides veselības saimniecība, kas specializējas kazu audzēšanā un kazas siera ražošanā. Apmeklētāji var iepazīt ganāmpulku, iegādāties un degustēt sierus.




  • Pārtikas kombināts “Saldus gotiņa” - Te top piena konfektes “Gotiņa”, īrisi, šerberti, marmelādes un konfekšu krēmi no dabīgām izejvielām. Svaigais piens tiek iegūts no vietējām zemnieku saimniecībām, bet citas ražošanas procesā nepieciešamās izejvielas - tuvākajā apkaimē.  Katra piena konfekte “Gotiņa” tiek ietīta ar rokām.




  • Zemnieku saimniecība “Rubuļi” - Desu un kūpinājumu ražošana no saimniecībā audzētām cūkām. Cūku barībā saimniecība izmanto pašu audzētus graudus, kūpināšanas procesā - dabīgo alkšņa malku. Degustācijas un ekskursijas pieejamas visu gadu.




  • Zemnieku saimniecība “Ģinas” - No saimniecībā iegūtiem produktiem iespējams izbaudīt uz uguns gatavotus Livonijas laika ēdienus un mājās ceptu graudu maizi. Saimniece piedāvā arī masāžas un pirts rituālus.




  • „Embūtes garšaugi“ - Mājražotājs, kas nodarbojas ar dārzeņu un garšaugu audzēšanu un žāvētu garšaugu maisījumu, vitamīnu tēju ražošanu, pamatā  izmantojot produktus tikai no pašu saimniecības. Produkti nesatur sāli, konservantus un pārtikas piedevas.




  • O. Kalpaka piemiņas memoriālais muzejs „Airītēs“ - Vieta, kur Latvijas bruņoto spēku pirmais virspavēlnieks pulkvedis Oskars Kalpaks un citi latviešu karavīri gāja bojā 1919.gada 6.marta kaujā. 1922. g. „Airītēs“ atklāj pieminekli O. Kalpakam un 1936. gadā atklāj Kalpaka bataljona cīņām veltītu muzeju. Padomju laikā piemiņas ansambli iznīcina, bet ēkā izvieto pastu un iekārto dzīvokļus. Atmodas laikā (1988. – 1989.) piemiņas vietu atjauno, bet 1990. g. 11. novembrī no jauna atklāj O. Kalpaka muzeju. Ekspozīcija atklāj O. Kalpaka dzīves gaitas I pasaules karā un Latvijas atbrīvošanas cīņas. Muzeja darbinieki regulāri organizē O. Kalpaka piemiņas pasākumus un Lāčplēša dienas svinības.




  • Restorāns „Skrundas muiža” - Skrundas muiža atrodas Rīgas – Liepājas autoceļa malā. Restorāns izmanto Latvijā audzētus un vietējo zemnieku ražotos produktus. Augsti tiek vērtēts Latvijas kulinārijas mantojums, to piedāvājot viesiem atbilstošā veidā.




  • Kafejnīca “Jumis” - Kafejnīca "Jumis" atrodas Rīgas - Liepājas autoceļa (A9) malā. Gatavo kulinārijas, konditorejas izstrādājumus bez E vielām, ko iespējams iegādāties arī blakus esošajā veikalā. Kafejnīcā ir plašas telpas un no koka darināts interjers.




  • Viesu māja „Garīkas“ - Sena lauku muiža Kurzemē 35 km no Kuldīgas. Saimniecība kā pirmā Latvijā sāka nodarboties ar šitaki sēņu audzēšanu un dara to vēl aizvien. Piedāvājumā izzinoša ekskursija. Iespēja pasūtīt maltītes, kuru sastāvā ir šitaki sēnes, kā arī iegādāties sēņu produktus.




  • Strausu ferma “Nornieki” - Latvijā lielākajā strausu fermā, kas atrodas netālu no Kuldīgas, iespēja iegādāties veselīgus un augstvērtīgus strausa gaļas produktus un doties ekskursijā pa strausu un kazu fermu. Piedāvājumā ēdināšanas pakalpojumi.




  • Viesu nams “Mazsālijas” - Saimniecība izveidota uz 1847. gadā vācu barona fon Hāna būvētām ūdens dzirnavām, kuru apkaimē bioloģiski saimniekojot tiek audzēti dambrieži, foreles, augļi un dārzeņi. Saimnieks ir vīndaris, kurš ar izcilu rūpību pieiet ik vienam darinātajam dzērienam. Piedāvājumā ēdināšanas pakalpojumi, ekskursijas un degustācijas.




  • Konditoreja „Ineses tortes“ - Ineses konditorijas cehā no dabiskām un Latvijā iegūtām izejvielām cep tortes. Apmeklētāji var iepazīties ar toršu cepšanas tehnoloģiju, degustēt un iegādāties tās, kā arī veikt individuālos pasūtījumus.




  • Dabas veltes „Puerto VV“ - Saimniece piedāvā iepazīt savvaļas augus, eliksīrus, to lietojumu uzturā un cilvēku veselības stiprināšanā. Meistarklase savvaļas augu ēdienu gatavošanā.




  • Lauku maizes cepšana “Ievlejas” - Maza maiznīca, kurā saimniece cep lauku rudzu saldskābmaizi pēc dzimtas īpašumā esošas, ļoti senas receptes. Maize ir ekoloģisks produkts un tās izjevielas tiek izaudzētas saimniecībā. Apmeklētājiem iespēja piedalīties maizes cepšanā, degustēt un iegādāties to, kā arī apskatīt muzeju.




  • Bišu drava “Strops” - Mācību drava piedāvā piedzīvojumu bišu dravā - ieraudzīt, sajust, sagaršot, sadzirdēt. Apmeklētājiem ir iespēja iepazīt dravnieka arodu, izbaudīt veselības kūri un degustēt bišu našķus, drosmīgajiem - īpaši pārsteigumi. Organizē meistarklases "Sveču gatavošana", "Vaska gleznas", "Gardēdis", "Veselība no bišu dravas", "Jaunais biškopis", arī praktiskās apmācības un seminārus biškopjiem.




  • Zāļu tējas un medus „Turaidas” - Saimniecībā no bioloģiski audzētiem ārstniecības augiem top tējas, bet bišu dravā- medus. Iespēja iegādāties produkciju.




  • “Durbes veltes” - Mazā ražotnē no vietējiem produktiem un bez konservantiem ražo mājas vīnus, interesantus liķierus, ievārījumus, augļu un ogu konservus. Iespējama produkcijas iegāde.




  • Liepājas cietoksnis - Iespaidīgs militāro būvju komplekss, kas izvietots starp Baltijas jūru un Liepājas un Tosmares ezeriem. Cietoksni sāka būvēt 19. gs. beigās pēc Krievijas cara Aleksandra III pavēles. Tas sastāvēja no kara pilsētiņas un fortifikācijas būvēm - lielgabalu pozīcijām, bunkuriem, pulvera pagrabiem, kanālu sistēmas, šaursliežu dzelzceļa u.c. 1908. g. saskaņā ar jauno Krievijas aizsardzības koncepciju cietoksnis beidza funkcionēt, jo tā celtniecību atzina par stratēģisku kļūdu. Līdz mūsdienām saglabājušās atsevišķas cietokšņa daļas. Bijušā cietokšņa ziemeļdaļa ietver Karostu, kas Padomju laikos bija slēgtā zona. Te atrodas daudzi izcili militārās vēstures pieminekļi un tūristu iecienītais Karostas cietums ar izglītojošām programmām.




  • Restorāns „Libava“ - Atrodas ēkā ar bagātīgu vēsturi. Vēsturiski, šeit bijis zivju tirgus, kas ir ietekmējis restorāna darbības virzienu. Restorānā tiek piedāvāts plašs zivju ēdienu un jūras delikatešu klāsts, kā arī izsmalcināti gaļas ēdieni. Piedāvājumā arī bērnu un veģitārie ēdieni.




  • Kafejnīca “Krisdole” - Piedāvā svaigi ceptus gardumus no sezonāliem, saviem un vietējiem produktiem. Klasiskas un tradicionālas, jaunas un inovatīvas Kurzemes receptes.




  • „Cafe 21 & Putnu dārzs“ - Kafejnīca piedāvā svaigi gatavotus mājas ēdienus, tādus kā “Jūras cūka”, “Šnicele jūra”, rīvētas kartupeļu pankūkas.




  • Pludmales kafejnīca „Vēju dārzs“ - Jauka, omulīga pludmales kafejnīca. Trešdienu vakaros saulrieta mūzika- dzīvais saksofons, nedēļas nogalēs dzīvā mūzika.




  • Restorāns “Pastnieka māja” - Atrodas 5 min brauciena attālumā no jūras, Vecliepājā - vecā restaurētā ēkā, kurā it kā dzīvojis un savas dienas vadījis pastnieks Arvīds. Izvietots divos stāvos, kur piedāvājumā eiropeiska virtuve ar kurzemniecisku piesitienu. Darījuma pusdienas, ģimenes svinības, banketi un semināri.




  • Rucavas tradīciju nams „Zvanītāji“ - Atrodas  Rucavas centrā - 19.gs. beigās celtajā un atjaunotajā koka ēkā. Piedāvājumā tradicionālās kultūras programmas, kuru laikā viesi tiek iepazīstinvaāti ar Rucavas kultūras mantojumu un tiem tiek dota iespēja nobaudīt tradicionālos Kurzemes ēdienus.