Sidrdari piedāvā ekskursijas, iepazīstinot ar daudzveidīgo sidra pasauli Latvijā – sidra stiliem, sidra baudīšanas tradīcijām un sidra gatavošanas niansēm.
Ekskursija sidra darītavā parasti ietver ražotnes un ābeļdārza apskati, sidrdara stāstu par savu uzņēmumu un sidra darīšanu. Ekskursijas noslēgumā - sidra degustācija.
Degustācijā piedāvā nogaršot vairāku veidu sidrus, stāstot par katra tapšanu, sastāvu, garšu. Piedāvā arī uzkodas, atklājot dažādu sidru saderību ar ēdienu garšām.
Apmeklējot sidra darītavas, iespējams iegādāties tajās ražotos sidrus.
Sidra darītavas rīko īpašus svētkus un atvērto durvju dienas, parasti ābeļu ziedēšanas vai ražas novākšanas laikā.
Apmeklējums sidra darītavā jāpiesaka iepriekš.
Pārskats | Detaļas |
---|---|
Latvija
Sidra darītava “Pienjāņi”Vienīgais bioloģiski sertificētais sidrs Latvijā. Pienjāņu sidra darītavas izveidotais zīmols Jēpis ir vienīgais bioloģiski sertificētais sidrs Latvijā. Piedāvājumā arī svaigi āboli un ābolu sula “Jēpis”. |
|
Latvija
Līgatnes Vīna darītavaLīgatnes vīna darītava ir ģimenes uzņēmums, kas ražo īpašus sidrus Gaujas nacionālajā parkā. Tiek gatavots saldais ābolu ledus sidrs un pussaldais cidoniju sidrs. |
|
Latvija
Tālavas sidrsTālavas sidra darītava rada 100% dabīgus ābolu sidrus un paplašina tradicionālās dzērienu kategorijas un garšu priekšstatus. Gandrīz visi Tālavas dzērieni ir piemēroti vegānam un bezglutēna uzturam. Sidrs tiek pildīts pudelēs un skārdenēs; skārdenes izgatavotas no pārstrādāta alumīnija, un etiķetes veidotas no inovatīva organisko materiālu un pārstrādātas plastmasas maisījuma. Tālavas sidri ir apbalvoti starptautiskos konkursos, tostarp International Cider Challenge, Japan cider Cup 2023, Cider World Award, SISGA Asturies. |
|
Latvija
Sidra darītava HerbstsHerbsts ir ģimenes sidra darītava, kas gatavo dabīgu vietējo amata (craft) sidru Latvijas rietumos, Kurzemē. Katrs sidrs ir ar savu stāstu par to, kā atrasta tā savdabīgā, unikālā garša. Eksperimenti un meklējumi attaisnojās Ziemeļvalstu sidru konkursā NICA 2023. gadā, kur Dullais Dauka ieguva zelta medaļu, savukārt, Plūsis izcīnīja sudrabu, kas ir pirmā starptautiskā atzinība Herbsta sidriem. |
|
Latvija
Sabiles SidrsSabiles sidri gatavoti no dabīgas ābolu sulas, izmantojot klasiskās sidra darīšanas metodes. Sabiles sidri ir intensīvi, taču svaigi un dzirkstoši, ar vai bez papildu garšām. Tiek ražots divu zīmolu sidrs: Sabiles sidrs un Gardener's. Piedāvājumā arī karstie sidri un sidra kokteiļi. Sidri ieguvuši godalgas starptautiskos konkursos Spānijā, Vācijā, Norvēģijā un Rīgā. |
|
Latvija
Mr. Plūme sidra darītavaMr. Plūme sidra darītava gatavo sidru no izmeklētu šķirņu āboliem, kas audzēti pašu dārzā un vākti savvaļā, kā arī periju no rūpīgi izvēlētiem bumbieriem. Tiek ražoti gan dabīgi dzirkstoši, gan arī negāzēti ābolu sidri, raudzēti gan savvaļas fermentācijā (nepievienojot raugu), gan ar dažādiem raugiem. Tiek gatavoti arī premium sidri no 1 līdz 4 pašu audzētu īpašu ābolu vai bumbieru šķirnēm, kuros atklājas un izpaužas saimniecībai raksturīgais ‘terroir’. Mr. Plūme sidri ir ieguvuši godalgas sidra konkursos Spānijā, Vācijā, Norvēģijā, Madeirā, arī Baltijas un Ziemeļvalstu mēroga konkursos. |
|
Latvija
"Zilver" dzērienu darītavaZilver dzērieni top Zilveru ģimenes saimniecībā Siguldā. Tiek darīts Zilver Cidoniju Pussaldais un Mežābolu sidrs. |
|
Latvija
Abavas ģimenes vīna darītavaAbavas vīna darītava Abavas senlejā, Kurzemē, aicina nobaudīt Latvijas augļu un ogu sidrus, vīnus un destilātus. Abavas sidri ir gatavoti no Latvijā audzētiem āboliem un izceļas ar izteiktu ziemeļu garšu – tas ir klasisks vecās pasaules mantojums, bagātināts ar ziemeļu garšaugiem, ogu, augļu raksturu un drosmīgiem radošiem salikumiem. Abavas sidri apbalvoti starptautiskās izstādēs un konkursos. |
|
Latvija
Vīna darītava "Lauskis"Lauska sidri top no simtgadīgā ābeļdārzā bioloģiski audzētiem āboliem. Saimniecībā dara pussauso un pusaldo ābolu sidru, kā arī aroniju-ābolu sidru. Lauska sidri ir godalgoti Ziemeļvalstu sidra konkursā NICA un starptautiskajā sidra konkursā SISGA Astūrijā, Spānijā. |
|
Latvija
Turkalnes muižaAlus un sidra darītava "Turkalnes muiža" ir vieta, kur vēsture satiekas ar mūsdienu tehnoloģijām. Turkalnes muižā darina ābolu sidru, ābolu-rabarberu sidru, un karsto sidru. |
|
Latvija
Latgolys šmakovkaĪsts Latgles ābolu sidrs no Malnavas muižas. Ražo sauso un pussaldo sidru "Malnovys uobuļu sidrs", ābolu kalvadosu un šmakovku. |
|
Igaunija
KodasZīmols bioloģiski audzē vairāk nekā 30 ābolu šķirnes, nodrošinot autentiskas garšas bez mākslīgām piedevām. Kodas uzsver tīras, neatšķaidītas ābolu sulas izmantošanu savos sidros, sadarbojoties ar fermentācijas ekspertiem, lai pilnveidotu unikālas ražošanas metodes. |
|
Latvija
Kabiles muižas vīna darītavaDzērieni no Kurzemē augušiem un pašu lasītiem augļiem un ogām. 100% roku darbs. Sortimentā ir vairāki sidri, kuri tiek gatavoti vienīgi no ābolu sulas, kas iegūta no Kurzemes pusē augušiem āboliem - "Classic" un "Balts". Ziemas sezonā ir pieejami Kabiles muiža vīna darītavas īpašie sidri - "Z" un "Karstsidrs". Ierobežotā daudzumā ir pieejams arī ekskluzīvs bumbieru sidrs. Augļu smalcināšanā un sulas spiešanā izmantotas tikai mehāniskas metodes. |
|
Latvija
Mūrbūdu sidra darītavaMūrbūdu sidrs, kā saimnieki saka, ir Nenormāls sidrs. Nav tradīciju un arī nav robežu kreativitātei. Eksperimenti ar garšām (medus, ogas, ingvers un garšvielas) un sidra gatavošanas metodēm (nogatavināšana ozolkoka burbona mucās, ābolskābes-pienaskābes fermentācija, fermentācija ar alus raugiem) noved pie daudzveidīgas sidra izvēles un ļauj vienmēr atrast nākamo interesanto garšu vai sidra stilu. Ne jau visi eksperimenti ir veiksmīgi, toties labākie vienmēr nonāk pie pircējiem. |
|
Latvija
Naukšēnu vīna darītavaNaukšēnu vīna darītava ir bioloģiskā saimniecība, kurā dara sidru no Paradīzes āboliem. Paradīzes āboli Naukšēnu sidriem piešķir īpašo, unikālo garšu. |
|
Igaunija
KloostrimetsaKloostrimetsa ir sidra zīmols ar gadsimtiem senām tradīcijām. Uzņēmums specializējas augstas kvalitātes sidra ražošanā, izmantojot tradicionālās metodes, kur sidrs tiek darināts no pašu audzētiem āboliem, ļaujot sulai dabīgi fermentēties, lai saglabātu autentisku garšu. |
|
Igaunija
Tori Jõesuu Sidru un Vīnu saimniecībaJau no pašiem sākumiem augļu un ogu vīns ir bijis taisīts Tori Jõesuu Sidru un Vīnu saimniecībā. Cilvēki, kas veido šos vīnus izmanto vietējās, tur pat izaudzētās, izejvielas. Vecā ābele, kas aug turpat sētā, ir īpaša, jo tieši šīs ābeles zeltainie āboli dod sidram unikālu garšu |
|
Latvija
Sidra darītava AbulsAbuls ir viena no vispieredzējušākajām sidra darītavām Latvijā. Dara artizānisku sidru Smiltenes pievārtē, Ziemeļvidzemē. Sidru dara, izmantojot baltvīna darīšanas metodes, kas ļauj maksimāli saglabāt sidra svaigumu un vietējo abolu aromātu. Visi Abula sidri ir roku darbs. Sidrs arī tiek raudzēts, izmantojot ābolu miziņās esošos savvaļas raugus, iegūstot dabīgu ābolu sulas saldumu. |
|
Igaunija
JaanihansoSidra rūpnīca "Jaanihanso" taisa sidru no dabiski iegūtiem Igaunijas āboliem. Tiek izmantota specifiska tehnika sidru veidojot - sidrs nobriest tieši tāpat kā labākie šampānieši pasaulē. |
Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests
Projekta nosaukums: Tūrisma produkta "Sidra ceļš" izveide un mārketings. Projekta numurs: 19-00-A01630-000001.
Partneri: LLTA "Lauku ceļotājs", SIA "Turkalnes muižas klēts", SIA "Bauņu sēta", SIA "Jumpravas sidrs", SIA "Tālavas sidrs", SIA "Abavas dārzi", SIA "URTICA"
Vairāk informācijas par projektu “Sidra ceļš”
Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē