Viens no labākajiem veidiem, kā iepazīties ar sidru, ir paviesoties kādā no sidra darītavām, kur klātienē var redzēt, kā sidrs tiek gatavots. Vairākas sidra darītavas piedāvā apmeklējumus, kuros sidrdari parādīs ražošanas procesu, ļaus nodegustēt savu produkciju un pastāstīs par to. Sidrdari pieņem apmeklētājus pēc iepriekšējas pieteikšanās. Dažas sidra darītavas organizē arī īpašus svētkus un atvērto durvju dienas, parasti ābeļu ziedēšanas vai ražas novākšanas laikā.
Pārskats | Detaļas |
---|---|
Latvija
Cīrulīšu Mājas labumiUzņēmumā tiek gatavots ābolu sidrs, ābolu - plūmju sidrs, ābolu - bumbieru sidrs un ābolu - melleņu sidrs. |
|
Latvija
Sabiles SidrsTiek ražoti pārsvarā intensīvi, taču svaigas garšas dzērieni, dzirkstošie sidri ar un bez piedevām, karstie (sildīšanai paredzētie) negāzētie sidri un sidra kokteiļi. Ar zīmolu GARDENER’S tiek ražoti vieglāki, ikdienas lietošanai paredzēti sidri ar un bez piedevām. |
|
Latvija
Turkalnes muižaMuižas dārzā 1 hektāra platībā aug šķirņu „Sīpoliņš”, „Auksis”, „Antonovka”, „Remo”, „Spartan” ābeles. Tiek ražots ābolu sidrs, ābolu-rabarberu sidrs, karstais sidrs. Programma apmeklētājiem: |
|
Latvija
Abavas ģimenes vīna darītavaAbavas sidri ir gatavoti no Latvijā audzētiem āboliem, kuri izceļas ar izteiktu ziemeļu garšu – tas ir klasisks vecās pasaules mantojums, bagātināts ar ziemeļu garšaugiem, ogu, augļu raksturu un drosmīgiem radošiem salikumiem. Iespējams ražotnes apmeklējums un stāstījums par dažādu dzērienu tapšanas procesu, kā arī degustācija grupām pēc iepriekšējas vienošanās. Programma apmeklētājiem: Pasākumi: |
|
Latvija
"Zilver" dzērienu darītavaTiek ražots mežābolu, ābolu un cidoniju sidrs. Saimniecības dārzā ir ap 80 dažādu ābeļu šķirņu, no kurām daļa ir speciāli atlasītas sidra darīšanai. |
|
Latvija
Līgatnes Vīna darītavaNo pašu apsaimniekota dārza rudens un ziemas ābolu škirnēm tiek ražots ābolu sidrs un ābolu ledus sidrs. |
|
Latvija
Mr. Plūme sidra darītavaTiek ražoti gan dabīgi dzirkstoši, gan arī negāzēti ābolu sidri, raudzēti gan savvaļas fermentācijā (nepievienojot raugu), gan ar dažādiem vīna raugiem. Tiek gatavoti arī premium sidri no 1 līdz 4 pašu audzētu īpašu ābolu vai bumbieru šķirnēm, kuros atklājas un izpaužas saimniecībai raksturīgais ‘terroir’. Programma apmeklētājiem: Pasākumi: |
|
Latvija
Tālavas sidrsTiek darināts ābolu sidrs. Pēc tā nogatavināšanas zemā temperatūrā vairāku mēnešu garumā sidra garša tiek dažādota ar cidonijām, rabarberiem, ķiršiem un apiņiem. Programma apmeklētājiem: |
|
Latvija
Jaunmoku dārziJaunmoku sidrs ir viens no retajiem Latvijā, kas darināts pēc tradicionālās champenoise metodes un izturēts 12-24 mēnešus tumšos un vēsos pagrabos. Atzīts par Latvijas labāko sidru Latvijas vīnu un sidru konkursā 2016. un 2018. gadā. Iespējama ekskursija grupām Jaunmoku dārzā un degustācija. |
|
Latvija
Kabiles muižas vīna darītavaProduktu sortimentā ir vairāki sidri, kuri tiek gatavoti vienīgi no ābolu sulas, kas iegūta no Kurzemes pusē augušiem āboliem - "Classic" un "Balts". Ziemas sezonā ir pieejami Kabiles muiža vīna darītavas īpašie sidri - "Z" un "Karstsidrs". Ierobežotā daudzumā ir pieejams arī ekskluzīvs bumbieru sidrs. Augļu smalcināšanā un sulas spiešanā izmantotas tikai mehāniskas metodes. Sidra darīšana ir 100% roku darbs. |
|
Latvija
Sidra darītava AbulsVisi Abula sidri ir roku darbs un tiem pamatā ir vietējās vecās ābolu šķirnes. Sidrs "Pepiņš" – uzsvars likts uz šķirni „Safrāna Pepiņš”. Sidrs "Apiņotais" – papildināts ar Jaunās pasaules apiņiem, radot ļoti svaigu un aromātisku sidru. Sidrs "Savvaļā" – papildu dārza āboliem izmantoti apkārtnē augušie mežāboli. Raudzēts, izmantojot ābolu miziņās esošos savvaļas raugus, iegūstot dabīgu ābolu sulas saldumu. Programma apmeklētājiem: |
|
Latvija
Mūrbūdu sidra darītavaTiek darināts ābolu sidrs. Saimniecībā tiek eksperimentēts ne tikai ar garšām, kā, piemēram, medus, dažādas ogas, ingvers un garšvielas, bet arī ar sidra pagatavošanas metodēm (ozolkoku burbona mucās noturēti sidri, jaunsidri, malolaktiskās raudzēšanas, raudzēšana ar alus raugiem). |
|
Latvija
Naukšēnu vīna darītavaTiek ražoti ābolu sidri, kuriem unikālu garšu dod paradīzes āboli. Programma apmeklētājiem: Pasākumi: |
|
Latvija
Latgolys šmakovkaTiek ražots sausais un pussaldais sidrs. Tas tiek darināts no vecajās ābelēs lasītajiem āboliem. Iespējama 1 stundu gara ekskursija sidra darītavā. |
|
Latvija
Sidra darītava HerbstsKatru rudeni rīkojam sidra ražas talku. Ikvienam ir dota iespēja aktīvi atpūsties ābeļdārzā, nobaudīt iepriekšējo gadu sidru un iestiprināties ar ugunskurā gatavotu maltīti. Un, protams, salasīt sulīgus, garšās daudzbalsīgus, mūsu sidra darīšanai piemērotus ābolus. |
|
Latvija
Vīna darītava "Lauskis"Saimniecībā darina pussauso un pusaldo ābolu sidru, kā arī aroniju-ābolu sidru. Pēc iepriekšējas pieteikšanās iespējams piedalīties sidra tapšanā - ābolu lasīšanā un sulas spiešanā rudenī. |
Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests
Projekta nosaukums: Tūrisma produkta "Sidra ceļš" izveide un mārketings. Projekta numurs: 19-00-A01630-000001.
Partneri: LLTA "Lauku ceļotājs", SIA "Turkalnes muižas klēts", SIA "Bauņu sēta", SIA "Jumpravas sidrs", SIA "Tālavas sidrs", SIA "Abavas dārzi", SIA "URTICA"
Vairāk informācijas par projektu “Sidra ceļš”
Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē