Nr 50182
Pieredzes apmaiņas brauciens
Pieredzes apmaiņas brauciens Grupu Latvija

Rudzu grauda tūre Kurzemē un Zemgalē

1.diena Rīga


  • Ierašanās Rīgā.

  • Vakariņas un nakšņošana viesnīcā Rīgā.


2.diena Rīga


  • Ekskursija pa Rīgu, Vecrīgas apskate, kas ir iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Doma laukums, Rātslaukums ar Melngalvju namu, Sv. Pētera baznīca un tornis, no kura var vērot visas Rīgas pilsētas panorāmu.

  • Rīgas Centrāltirgus apmeklējums, kas ir viens no lielākajiem tirgiem Eiropā ar 5 slēgtiem paviljoniem. Iespēja apskatīt Gastronomijas paviljonu, kur ir visplašākais maizes un maizes izstrādājumu klāsts vienuviet Rīgā, kā arī 20 dažādas ēdināšanas vietas zem viena jumta.

  • Vakariņas un nakšņošana viesnīcā Rīgā.


3.diena Rīga – Cena – Bauska – Pilsrundāle – Mazmežotne



Lauku sēta "Caunītes" ir vieta, kur tiek gaidīti tie, kuri vēlas baudīt latvisku noskaņu un sabiedrību. Saimniecībā saglabāts vēsturiskais ēku izvietojums un pagalms. Ar malku kurināmā krāsnī katrs var pats izcept savu saldskābmaizes kukulīti vai ūdensklinģerus. Maizes cepšana ir galvenā aktivitāte, taču apmeklētāji var piedalīties arī citās programmās - malt graudus rokas dzirnavās, aust lupatu deķus, izšūt latviskas zīmes, dziedāt, iet rotaļās, uzspēlēt no koka veidotas galda spēles, gatavot puzurus, maskas, liet vaska sveces, mācīties latviskos dančus un svinēt latviskās gadskārtas.




  • Bauskas pils apskate



Bauskas pils ir viduslaikos celta Livonijas ordeņa pils Bauskā, kas 16. gadsimtā paplašināta Kurzemes un Zemgales hercoga galma vajadzībām. Tā atrodas gleznainā vietā uz zemes strēles, kur saplūst Mūsas un Mēmeles upe un veidojas Lielupe.





“Vaidelotēs” popularizē latvisko dzīvesveidu un uzskata to par saimniecības nākotni. Saimnieki Arnolds un Daira kopā ar ģimeni apsaimnieko 365 ha zemes, audzē labību, pupas, zirņus, garšaugus un tējas. Un paralēli tam saimniece cep rupja maluma kviešu pīrāgus, smalkmaizītes, plātsmaizes, vāra putras un uzņem savā sētā viesus. Piedāvā latviešu ēdienus.





Rundāles pils ansamblis ir izcilākais baroka un rokoko arhitektūras piemineklis Latvijā, celts laikā no 1736. līdz 1740. gadam kā Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona – Krievijas ķeizarienes Annas Joanovnas favorīta – vasaras rezidence. Pils celta pēc slavenā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta. Rundāles pils ansambli veido pils ar iekšējo pagalmu un puslokā celtās staļļu un ratnīcu ēkas, kas ietver plašu kariešu pagalmu. To visu līdz ar parka regulāro daļu – franču dārzu – ieskauj mākslīgi rakts kanāls, aiz kura turpinās mežs – pils medību parks.




4.diena Mazmežotne – Tērvete – Skrunda



Maiznieks Jānis Kurpnieks ar 20 gadu darba pieredzi maizes cepšanā tēva mājās ir izveidojis nelielu maizes ceptuvi,  lai apvienotu tradīcijas un jaunākās tendences. Pēc paša radītajām receptēm viņš cep vairāk nekā 12 maizes veidus, tai skaitā veselīgus gardumus – augļu un ogu rudzu maizi, ko var ēst smalkmaizīšu vietā, kā arī mūsdienās tik pieprasīto bezmiltu maizi. Piedāvājumā -  dažādu veidu rupjmaize ar šķeltajiem rudzu graudiem un rudzu saldskābmaize. Maizes sastāvā nav kviešu milti, un tas mūsdienās ir liels retums. Rudzu maizei izmanto tikai dabīgas izejvielas, pašu gatavotu ieraugu, ko iegūst no abrkaša. Mīklu raudzē ozolkoka kublos, tad katrs ar maizinieka rokām uz lizes izveidotais klaips, kas sasniedz pat pus metra garumu, nonāk ar skujkoka malku izkurinātā krāsnī.




  • Tērvetes senvēstures muzejs un Tērvetes koka pils



Vienīgais zemgaļu kultūrvēsturei veltītais muzejs, kurā izstādīti divi Tērvetes pils maketi, zemgaļu pilskalnu objektu attēli un to vizualizētas versijas par kādreiz tajos celto piļu izskatu, dažādi ieroči, bruņukrekls sadzīves priekšmeti u.c. Te var iegādāties zemgaļu rotas un vērot to gatavošanas procesu.





Tērvetes alus brūvēšanā tiek izmantotas pašu audzētas, rūpīgi izvēlētas izejvielas un meistaru pieredze vairāku desmitu gadu garumā. Tērvetes alus ir viens no iecienītākajiem alus ražotājiem Latvijā. Viesošanās laikā alus darītavā Jums būs iespēja iepazīties ar alus tapšanas procesu, brūvēšanas noslēpumiem, noskatīties nelielu filmu, kā arī nobaudīt Tērvetes alus šķirnes vai Tērvetes kvasu ar uzkodām. Noslēgumā varēsiet arī iegādāties īpašos uzņēmuma suvenīrus un alu.




5.diena Skrunda – Pāvilosta – Jūrkalne – Alsunga - Kuldīga


  • Baltijas jūras stāvkrasts Jūrkalnē



Viens no populārākajiem Kurzemes piekrastes tūrisma objektiem – līdz 20 m augsts, jūras viļņu noskalots krasts, kas sastāv galvenokārt no smiltīm un šaurām oļu – laukakmeņu joslām. Iepretim Jūrkalnes centram izveidota skatu platforma un kāpnes, pa kurām var nokāpt līdz jūrai.





Bērziņu mājās cep brīnumgardu rudzu un kviešu maizi pēc senām dzimtas receptēm. Garšu un smaržu maizei piedod īpašā krāsns, kurai ir vairāk nekā 70 gadi. Garšu un smaržu maizei piedod īpašā krāsns, kurai ir vairāk nekā 70 gadi, kā arī maizes cepšanas rīki, kas saglabāti no sendienām: abras, lize un abrkasis. Viesi var piedalīties maizes cepšanas procesā.




  • Pusdienas Pilsberģu krogā Jūrkalnē

  • Sklandraušu cepšana no rudzu miltiem un suitu tradīcijas Spēlmaņu krogā Alsungā



Spēlmaņu krogā cep īstos sklandraušus, kas ierakstīti Garantēto Tradīciju Īpatnību reģistrā (GTĪ) un suitu skābmaizi. Sklandrausis ir gatavots no stingras rudzu miltu mīklas, pildīts ar saldu burkānu un kartupeļu masu, pārliets ar skābo krējumu un cukuru. To ēd siltu vai aukstu, piedzerot tēju vai pienu. 




  • Kuldīgas vecpilsētas apskate



Kuldīga ir neliela un pievilcīga Kurzemes pilsēta. Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs sāka savu attīstību 13. gadsimtā, kurš vēl līdz mūsdienām ir klāts ar bruģi un, kurā saglabājušās šauras ieliņas un neparastas vienstāvu mājas ar skursteni vidū un sarkanu dakstiņu jumtu. Īpašs ir vecais ķiegeļu tilts pār Ventas upi. Apskatīsiet arī Alekšupītes ūdenskritumu un Ventas Rumbu, kas ir platākais ūdenskritums Eiropā.




  • Vakariņas restorānā Bangerts

  • Nakšņošana Kuldīgā: Hotel Metropole vai Virkas muiža


6.diena Kuldīga – Renda – Sabile - Talsi – Ķemeri – Rīga



Latvijas Lauksaimniecības muzejs izveidots, lai valsts iedzīvotājiem un viesiem radītu priekšstatu par Latvijas laukiem, iepazīstināt ar lauksaimniecības nozaru attīstības vēsturi un popularizēt materiālās un nemateriālās liecības par saimniekošanu un dzīvi Latvijas laukos no 19.gadsimta beigām līdz mūsdienām.  Apmeklētāju interese tiek veicināta ar visdažādākajiem zemes apstrādes, kopšanas, ražas novākšanas un pārstrādes tehniku.




  • Pusdienas Talsos

  • Lielā Ķemeru tīreļa taka



Viens no Latvijas lielākajiem (6192 ha) augstā tipa purviem ar ļoti izteiktām purva ezeriņu, lāmu un ciņu ainavām. Purvā izveidota pastaigu taka ar koka laipām un skatu torni. Izveidotas 2 dažādu garumu riņķveida maršruti. Ejot garāko taku 3,7 km garumā, no torņa paveras viena no Latvijas izcilākajām augstā purva ezeriņu un lāmu kompleksa ainava.





Maiznīcas “Lāči” maize ir viena no vispopulārākajām rudzu maizēm Latvijā un arī ārpus Latvijas robežām. Tieši “Lāču” maizi parasti ved uz ārzemēm kā suvenīru no Latvijas. Dabīgās rudzu maizes cepšanas procesā pielieto no seniem laikiem izkoptās meistaru zināšanas un prasmes. Te var doties ekskursijā, veidot un cept maizi, ieturēt maltīti krodziņā, kur ēdiena gatavošanā izmanto „Lāču” produkciju.




  • Nakšņošana Rīgā.


7.diena Rīga

Došanās mājup.