Likumi un normatīvie akti lauku tūrisma uzņēmējiem

 

Esam atjaunoši un saņemuši apstiprinājumu PVD - vadlīnijām - „Lauku tūrisma mītne kā pārtikas aprites uzņēmums. Labas higiēnas prakses vadlīnijas ēdienu gatavošanai lauku tūrisma mītnēs”. Ja tūrisma mītne sniedz ēdināšanas pakalpojumus, tās saimniekam/pārvaldniekam jāreģistrējas sava rajona Pārtikas un Veterinārā Dienestā. Mītnes saimnieks var izmantot šīs vadlīnijas, vai izstrādāt sava uzņēmuma vadlīnijas pats saskaņā ar noteikumiem. 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Lai uzlabotu Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus, tādējādi ilgtermiņā uzlabojot sabiedrības veselības rādītājus,  Veselības ministrija izstrādāja un 2016.gada 17.maijā tika apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr.301 „Noteikumi par maksimāli  pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos” , kas nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos – ne vairāk 2g uz 100g kopējā tauku daudzuma. Papildus ir noteiktas atsevišķas prasības pārtikas produktiem ar samazinātu tauku daudzumu. Minētās prasības attiecībā uz maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu attiecas gan uz Latvijā ražotiem, gan uz importētiem pārtikas produktiem, kas ir paredzēti izplatīšanai Latvijā, tai skaitā arī uz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Prasības netiek piemērotas dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Šie noteikumi ir OBLIGĀTI jāpiemēro no 2018.gada 1.jūnija, kad tirdzniecībā vairs nedrīkst būt neatbilstoši produkti.

Ziņu sagatavoja: 

Zemkopības ministrijas

Veterinārā un pārtikas departaments


"Lauku ceļotājs" ir sagatavojis rokasgrāmatu, kurā apkopota informācija par drošības aspektiem lauku tūrisma mītnēs Latvijā. Drošības aspekti pārskatīti no likumdošanas viedokļa, no uzņēmuma darbības viedokļa, kā arī no klientu un saimnieku drošības viedokļa.
Esam aprakstījuši aktuālo situāciju un prasības mūsu valstī, iekļaujot arī veiksmīgus piemērus un praktiskus risinājumus dažādām situācijām Eiropas valstīs, kas var noderēt lauku tūrisma uzņēmējiem Latvijā. Šīs rokasgrāmatas mērķis ir palīdzēt lauku tūrisma uzņēmējiem apzināties savas tiesības un pienākumus, likumdošanas, kvalitātes sistēmu, un klientu prasības, kas jāievēro, lai bizness būtu iespējami pasargāts no negadījumiem un nepatīkamiem pārsteigumiem.

 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Asociācija vienojās ar PVD, ka ir jāreģistrējas tikai ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem – t.i. tiem, kas piedāvā savā mītnē ēdināšanu, nevis pilnīgi visiem uzņēmējiem. Lauku ceļotājs līdz šī gada beigām plāno labot PVD vadlīnijas lauku tūrisma mītnēm, svītrojot iepriekšējo prasību par visu uzņēmumu reģistrēšanu PVD. 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir sagatavojis informatīvo materiālu „Par 2011.gada 8.septembra grozījumiem likumā „Par iedzīvotāju  ienākuma nodokli””. Informatīvo materiālu lasiet šeit.


Informējam, ka ar 27.septembri stājās spēkā Grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli"!

Likumā izdarīti virkne grozījjumi, kas attiecas arī uz zemnieku un zvejnieku saimniecībām. Likuma grozījumus skatieties šeit.



Darbības formaIenākuma nodokļa likmeValsts un ES atbalsts lauksaimniecībaiIenākuma nodokļa atvieglojumiIenākuma nodokļa avansa maksājumiUzņēmuma vieglo transportlīdzekļu nodoklis
SIA, A/S 15%, no dividendēm 10% Netiek aplikts 10 Ls par vienu LIZ hektāru Nav jāmaksā, ja vismaz 90% ienākumu ir no lauksaimniecības Ir jāmaksā, ja auto reģistrēts uz SIA vai A/S vārda un tiek izmantots arī privāti
Zemnieku saimniecības (UIN) 15% Netiek aplikts 10 Ls par vienu LIZ hektāru Nav jāmaksā, ja vismaz 90% ienākumu ir no lauksaimniecības Nav jāmaksā
Zemnieku un zvejnieku saimniecības 25% (par 2010.gadu 26%) Tiek iekļauts apliekamajā summā 2000 Ls lauksaimniecības un lauku tūrisma ienākumiem 1/2 no iepriekšējā gada IIN maksājuma Nav jāmaksā
Saimnieciskās darbības veicēji, I/U un I/K 25% (par 2010.gadu 26%) Tiek iekļauts apliekamajā summā 2000 Ls lauksaimniecības un lauku tūrisma ienākumiem 1/2 no iepriekšējā gada IIN maksājuma Nav jāmaksā; I/K jāmaksā, ja auto reģistrēts uz I/K vārda un tiek izmantots privāti


Saskaņā ar 28.aprīlī pieņemtajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr.567 "Par Latvijas būvnormatīvu LBN 208-08 "Publiskas ēkas un būves"", tiek atvieglotas prasības, kas attiecas uz neliela apjoma tūristu mītņu projektēšanu - ēkas ar kopējo platību līdz 150 kvadrātmetriem turpmāk varēs projektēt atbilstoši dzīvojamo māju normatīvo aktu prasībām.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Informējam, ka 03.02.2009 Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas virzīto noteikumu projektu "Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumos Nr. 933 "Par pievienotās vērtības nodokli" normu piemērošanas kārtība", kas paredz, ka viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs, par kuru sniegšanu 2009.gada līgumi ir noslēgti līdz 2008.gada 12.decembrim, piemēro 5% nodokļa likmi.
Ekonomikas ministrijas sūtīto ziņu lasiet šeit.


Esam nosūtījuši vēstuli LR Finaņšu ministrijai ar jautājumu par nekustamā īpašuma nodokli lauku tūrisma mītnēm.  Atbildes vēstuli no LR Finanšu ministrijas lasiet šeit.


Saistībā ar Latvijas pievienošanos Šengenas zonai no 21.12.2007. visām tūristu mītnēm no saviem klientiem - ārvalstu tūristiem jāpieņem deklarācijas. Ministru kabineta 2009. gada 9. jūnija sēdē ir pieņemts MK noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 3. aprīļa noteikumos Nr. 226 "Noteikumi par ārzemnieka deklarācijas veidlapas aizpildīšanas, glabāšanas un nodošanas kārtību". Noteikumu grozījumi publicēti "Latvijas Vēstnesī" 19. jūnijā un ir stājušies spēkā. Grozījumi atceļ 24 stundu deklarāciju iesniegšanas termiņu. Turpmāk tūristu mītņu un viesnīcu īpašniekiem informācija par ārvalstu tūristiem policijai būs jāsniedz tikai pēc pieprasījuma. Paliek spēkā prasība, ka ārvalstnieki ir jāreģistrē un aizpildītās deklarācijas jāuzglabā vienu gadu, lai varētu iesniegt Valsts Policijai vai Robežsardzei pēc pieprasījuma.
Imigrācijas veidlapas paraugu variet atrast arī šeit.


Par grozījumiem MK 2006. gada 26. septembra noteikumos Nr. 793 "Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība"
2006. gada 26. septembra grozījumi likuma 9. panta pirmās daļas 1. punktā, paredz, ka gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti ienākumi no maksātāja lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas, ja tie nepārsniedz 3000 latu gadā, ņemot vērā šā panta 3.1 un 3.2 daļas nosacījumus. Minētā norma vairs nenosaka, ka atvieglojumi piemērojami tikai personiskās palīgsaimniecības, piemājas saimniecības un zemnieka saimniecības ienākumiem. Tādējādi arī no noteikumu 39.punkta ir svītroti vārdi „personīgās palīgsaimniecības, piemājas saimniecības, zemnieka vai zvejnieka saimniecības”.
Lauku tūrisma pakalpojumi šā likuma izpratnē ir lauku teritorijās vai lauku apdzīvotās vietās sniegtie viesu izmitināšanas pakalpojumi speciāli ierīkotās viesu izmitināšanas mītnēs vai citās pielāgotās telpās, kurās gultas vietu pamatskaits nepārsniedz 12 un gultas vietu papildus skaits nav lielāks par 6, kā arī ar tiem saistītie papildus pakalpojumi, kas balstās uz vietējiem kultūras un dabas resursiem. Sīkāka informācija pieejama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājas lapā www.vid.gov.lv.


Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) aicina uzņēmuma un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājus, kas ir reģistrēti un darbojas īpaši atbalstāmajās teritorijās, iesniegt attīstības projektu pieteikumus ienākuma nodokļa atvieglojumu saņemšanai. Nodokļa atvieglojumus var saņemt pamatojoties uz LR Ministru kabineta noteikumiem Nr.65 „Lēmuma pieņemšanas kārtība par ienākuma nodokļa maksātāja saimnieciskās darbības attīstības projekta atbilstību īpaši atbalstāmās teritorijas attīstības programmai”, kas izdoti saskaņā ar likumiem "Par uzņēmuma ienākuma nodokli" un "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Attīstības projektiem ir:

  • jāveicina attīstības projekta iesniedzēja saimnieciskā darbība; 
  • jārada jaunas un jāsaglabā esošās darba vietas;
  • jāsekmē attiecīgās teritorijas iedzīvotāju dzīves līmeņa celšanos.

Pieteikties ienākuma nodokļa atvieglojumiem, iesniedzot attīstības projektus VRAA, var līdz šī gada 1. septembrim. Projektapieteikuma veidlapa un papildus informācija ir atrodama VRAA mājas lapas http://www.vraa.gov.lv sadaļā Nacionālās programmas.


No 2006. gada 1. janvāra  stājas spēka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteikumi par "Augu izcelsmes produktu "mājražotāju" kontroli".  Vairāk par noteikumiem skatieties šeit.