Interreg V-A — Estonia–Latvia

Pieredzes apmaiņas brauciens uz Lietuvu un Poliju Militārā mantojuma projekta ietvaros

16.05.2022

No 9. līdz 14. maijam Militārā mantojuma projekta partneri un militārā mantojuma tūrisma produkta veidotāji no Latvijas un Igaunijas devās pieredzes apmaiņas braucienā, lai apmeklētu Lietuvas un Polijas militārā mantojuma tūrisma objektus, dalītos ar zināšanām un nodibinātu kontaktus turpmākām sadarbībām.


Pirmajā dienā grupa tikās ar Kauņas IX forta muzeja pārstāvjiem. Paldies muzeja vēstures nodaļas vadītājam Vytautas Petrikėnas par diskusiju un interesanto ekskursiju pa muzeju. Tika apmeklēts arī "Vilku midzenis" - Ādolfa Hitlera Austrumu frontes militārais vadības centrs Otrajā pasaules karā.

Otrajā dienā apmeklēts iespaidīgais, 2017. gadā atklātais Gdaņskas Otrā pasaules kara muzejs. Tikšanās ar Gdaņskas Universitātes vēstures profesoru un muzeja direktoru Grzegorz Berendt un unikāla iespēja izstaigāt muzeju viņa pavadībā. Gidu pavadībā apmeklēta arī Vesterplates pussala - vieta, kur izskanēja pirmie Otrā pasaules kara šāvieni.

Jau kopš 2006.gada Helā, Polijā ierīkots Piekrastes aizsardzības muzejs (Muzeum Obrony Wybrzeża), vietā, kur agrāk atradās Vācijas "Šlēsvigas-Holšteinas" 406 mm baterija: B2 lielgabala korpuss un attāluma mērītāja tornis. Muzejs iepazīstina ar Helas un Polijas flotes militāro vēsturi - vairākas tematiskas izstādes parāda Helas aizsardzības varonību 1939. gadā un Polijas flotes attīstību vēsturē, kā arī detalizēti parādīta jūras spēku bruņojuma un sakaru attīstību pēdējo piecdesmit gadu laikā. Tur Militārā mantojuma projekta partneri un militārā mantojuma tūrisma produkta veidotāji no Latvijas un Igaunijas iepazinās ar muzeja direktoru Władysław Szarski, uzzināja par šīs vēsturiskās vietas un muzeja vēsturi, tā attīstību un darbību šodien.

Pieredzes apmaiņas brauciens noslēdzās, tiekoties ar Wigry Nacionālā parka pārstāvjiem, un dodoties izbraukumā pa šaurzliešu dzelzceļu, kas sākotnēji tika veidots 1. Pasaules kara laikā ar mērķi izvest kokmateriālus. Tagad tas ir tūristiem pielāgots, ap 10 km garš brauciens caur gleznainajiem Augustovas mežiem un Vigri nacionālajam parkam.

>>>>>>Programma

>>>>>>Bilžu izlase

 

Šo projektu līdzfinansē Eiropas Savienības Strukturālo un investīciju fondu mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programma.

Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.


Skatīt citas ziņas ...

Šī vietne atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.