Nr 30417
Vēsturiskais vai mūsdienu centrs
Vēsturiskais vai mūsdienu centrs Latvija, Vidzeme, Saulkrastu novads

Saulkrasti

Stāsti

Skatīt visus stāstus
Datums Stāsts
13.07.2017
Gita Memmēna, Saulkrastu TIC

Neibāde

Neibāde dibināta 1823. gadā, kad Bīriņu muižas īpašnieka grāfa fon Mellina znoti – Aleksejs fon Pistolkorss un Kārlis fon Reiterns – uz ziemeļiem no Pēterupes uzcēla pirmās vasarnīcas. Sākumā Neibāde bija Pēterupes ciema vasarnīcu rajons jeb “kungu gals”. Līdz Pirmajam pasaules karam Neibādē uzturējās augstdzimuši atpūtnieki no Pēterburgas, Maskavas, Tērbatas un citām Krievijas impērijas vietām, kā arī Ziemeļvidzemes muižnieki.
02.01.2017
Dagnija Gurtiņa, Saulkrastu sabiedriskā muzeja speciāliste

Kuģu būve Saulkrastu piekrastē

2017. gadā apritēs 165 gadi, kopš Pabažu kuģu būvētavā uzbūvēja un ūdenī ielaida vienu no pirmajiem Vidzemes piekrastes zemnieku būvētajiem kuģiem.  Pētot, vācot materiālus un apkopojot tos, ir izveidojies priekšstats par kuģi būvi kā tādu, par šajā laikā uzbūvētiem kuģiem, to būvmeistariem, kuģu kapteiņiem u.t.t.
02.01.2017
Dagnija Gurtiņa, Saulkrastu sabiedriskā muzeja speciāliste

Tvaikoņu satiksme Saulkrastu piekrastes ūdeņos

19. gadsimta 70. gados Vidzemes jūrmalas muižnieki sāka izīrēt zemi vasarnīcu būvei. Gan baroniem, kuri cēla vasarnīcas, gan atpūtniekiem, kuri gribēja vieglāk nokļūt Vidzemes jūrmalā un tur pavadīt brīvo laiku, vajadzēja ērtu satiksmi ar Rīgu. Tādēļ no 1905. gada tika atklāta tvaikoņu satiksme Vidzemes jūrmalā.
02.01.2017
Dagnija Gurtiņa, Saulkrastu sabiedriskā muzeja speciāliste

Kuģa kāzas

Katram kuģim, tāpat kā cilvēkam, ir savs vārds. Burinieku īpašnieki par kuģa vārdu jau sāk domāt pēdējā ziemā, kad jūru vēl klāj ledus. Izdomātais vārds tad ir jātur slepenībā, nedrīkst to izpaust, izpļāpāšanās būtu kuģim slikta zīme. Kad vārds ir izdomāts, zēģelnieks uzbūvēts, īpašniekiem un būvniekiem ir pienācis visatbildīgākais, visgrūtākais un svinīgākais darbs – burinieka nogādāšana ūdenī, tā sauktās „kuģu kāzas”.
29.12.2016
Novadpētniecības speciāliste Dagnija Gurtiņa

Ģenerālim Jānim Balodim šogad 135 gadi

Pirms 135 gadiem dzimis Latvijas atbrīvošanās cīņu dalībnieks, triju Lāčplēšu kara ordeņu šķiru kavalieris, virspavēlnieks, kara ministrs un 15.maija apvērsuma dalībnieks Jānis Balodis. Saulkrastiem pieder ģenerāļa Jāņa Baloža pēdējo dzīves gadu vasaras no 1959. gada līdz 1965. gada 8. augustam.