Nr 50201
Ceļojums ar auto Autobusu braucieni Ceļojums ar sabiedrisko transportu
Ceļojums ar auto Ceļo pats Latvija

Līvu ceļš

Stāsti

Skatīt visus stāstus
Datums Stāsts
16.10.2017
Valsts prezidenta kanceleja

Ieskats Latvijas vēstures svarīgākajos jautājumos

Ar šo īso pārskatu pār pēdējām tūkstošgadēm mēs vēlējāmies atgādināt tās lietas, kas būtu jāzina katram Latvijas iedzīvotājam, un īpaši tiem, kuru ikdienas darbs saistīts ar Latvijas valsts pārvaldi. Mūsu vēsture ir bijusi ļoti interesanta un vienlaikus sarežģīta. Visos laikos ir bijušas personības, kuras ietekmējušas vēstures procesus un kuru devums šodien liek atcerēties, mācīties un vērtēt politiskās norises, darāmos darbus un individuālos sasniegumus caur vēstures prizmu. Esam centušies iezīmēt arī simbolus un rituālus, kuriem joprojām ir liela nozīme, bet saknes meklējamas vēsturē.
13.10.2017
Valsts kanceleja

Latgales kongresam 100

Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē. Kongresa pirmā diena noritēja kinoteātrī "Diana", otrā – Atbrīvošanas alejā 56, kur šobrīd atrodas Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola. Latgales kongress bija Latgales latviešu pārstāvju sanāksme, kas apsprieda Latgales pašpārvaldes jautājumus, tostarp jautājumu par Daugavpils, Ludzas un Rēzeknes apriņķu atdalīšanu no Vitebskas guberņas un to apvienošanās ar Vidzemes un Kurzemes latviešu apdzīvotajām teritorijām.
13.10.2017
Valsts kanceleja

Latviešu Pagaidu Nacionālā padome

1. pasaules karš (1914–1918) sagrāva Eiropas lielās impērijas, paverot ceļu jauno nacionālo valstu, tai skaitā arī Latvijas, izveidošanai. Ceļā uz Latvijas neatkarību ārkārtīgi svarīga loma bija 1917. gada rudenī Valkā izveidotajai Latviešu Pagaidu Nacionālajai padomei (LPNP), kas aktīvi popularizēja neatkarības ideju gan pašu mājās, gan ārzemēs.
28.07.2017
Alanda Pūliņa Dundagas novada tūrisma informācijas centrs

Lībiskais līdzās / Līvõvīţli kilgsõ jeb Ceļojums pa Lībiešu krastu

Siņņi meŗ, vāldad kȭnkad, ōļaz mõtsā - Zila jūra, balts liedags, zaļš mežs. Lībiešu krasts “Līvõd Rānda” – mūsdienās pasaulē vienīgais lībiešu apdzīvotais novads, kur vēl saglabājušās raksturīgas kultūrvides iezīmes, kas vienlīdz ar īpatnējo piekrastes dabu šodien ietilpst Slīteres nacionālā parka robežās. Līvu krasts – tā ir ciemu virkne Latvijas ZR - no Ovīšiem līdz Ģipkai Baltijas jūras un Rīgas līča pierastē: Paţīkmō-Lūž-Pizā-Īra-Ūžkilā-Sīkrõg-Irē-Kuoštrõg-Pitrõg-Sǟnag-Vaid-Kūolka-Mustānum-Gipkō. No padomju okupācijas laika teritorija pazīstama arī kā “dzelzs priekškars” un “slēgtais krasts”.
13.07.2017
Gita Memmēna, Saulkrastu TIC

Neibāde

Neibāde dibināta 1823. gadā, kad Bīriņu muižas īpašnieka grāfa fon Mellina znoti – Aleksejs fon Pistolkorss un Kārlis fon Reiterns – uz ziemeļiem no Pēterupes uzcēla pirmās vasarnīcas. Sākumā Neibāde bija Pēterupes ciema vasarnīcu rajons jeb “kungu gals”. Līdz Pirmajam pasaules karam Neibādē uzturējās augstdzimuši atpūtnieki no Pēterburgas, Maskavas, Tērbatas un citām Krievijas impērijas vietām, kā arī Ziemeļvidzemes muižnieki.
02.01.2017
Dagnija Gurtiņa, Saulkrastu sabiedriskā muzeja speciāliste

Kuģu būve Saulkrastu piekrastē

2017. gadā apritēs 165 gadi, kopš Pabažu kuģu būvētavā uzbūvēja un ūdenī ielaida vienu no pirmajiem Vidzemes piekrastes zemnieku būvētajiem kuģiem.  Pētot, vācot materiālus un apkopojot tos, ir izveidojies priekšstats par kuģi būvi kā tādu, par šajā laikā uzbūvētiem kuģiem, to būvmeistariem, kuģu kapteiņiem u.t.t.
02.01.2017
Dagnija Gurtiņa, Saulkrastu sabiedriskā muzeja speciāliste

Tvaikoņu satiksme Saulkrastu piekrastes ūdeņos

19. gadsimta 70. gados Vidzemes jūrmalas muižnieki sāka izīrēt zemi vasarnīcu būvei. Gan baroniem, kuri cēla vasarnīcas, gan atpūtniekiem, kuri gribēja vieglāk nokļūt Vidzemes jūrmalā un tur pavadīt brīvo laiku, vajadzēja ērtu satiksmi ar Rīgu. Tādēļ no 1905. gada tika atklāta tvaikoņu satiksme Vidzemes jūrmalā.
02.01.2017
Dagnija Gurtiņa, Saulkrastu sabiedriskā muzeja speciāliste

Kuģa kāzas

Katram kuģim, tāpat kā cilvēkam, ir savs vārds. Burinieku īpašnieki par kuģa vārdu jau sāk domāt pēdējā ziemā, kad jūru vēl klāj ledus. Izdomātais vārds tad ir jātur slepenībā, nedrīkst to izpaust, izpļāpāšanās būtu kuģim slikta zīme. Kad vārds ir izdomāts, zēģelnieks uzbūvēts, īpašniekiem un būvniekiem ir pienācis visatbildīgākais, visgrūtākais un svinīgākais darbs – burinieka nogādāšana ūdenī, tā sauktās „kuģu kāzas”.
29.12.2016
Gita Memmēna, Saulkrastu TIC

Martas Staņas mantojums Zvejniekciemā

Marta Staņa (1913–1972) ir viena no izcilākajām un vienlaikus arī pretrunīgāk vērtētajām padomju ēras arhitektēm Latvijā. Viņas slavenākais darbs ir Dailes teātra projekts, kura projektēšana un būvniecība ilga turpat 20 gadus, un tā pabeigšanu un atklāšanu arhitekte diemžēl nepieredzēja. 1951. gadā zvejnieku arteļa “Zvejnieks” vadība M. Staņai un speciālistu grupai uzticēja projektēt arteļa kultūras namu. Lai noteiktu Zvejniekciema izaugsmes perspektīvas, arhitekte darbību sāka ar arteļa “Zvejnieks” ciemata plānojuma un apbūves projektu. Turpmākos desmit gados pēc M. Staņas projektiem Zvejniekciemā uzbūvēja kultūras namu jeb klubu, vidusskolu, divas daudzstāvu dzīvojamās mājas skolotājiem un vēlāk arī mākslinieku Postažu ģimenes vasarnīcu.
29.12.2016
Dagnija Gurtiņa, Saulkrastu sabiedriskā muzeja speciāliste

Skultes osta

2019. gadā apritēs 90 gadi, kopš Aģes upes grīvā darbojas Skultes osta. Ostas vēsturiskie pirmsākumi meklējami jau 20.gs. sākumā, kad latvieši sāka būvēt ostas visā jūras piekrastē. Ar nelieliem pārtraukumiem Aģes upes grīva kā osta kalpojusi jau senāk, tomēr interesants ir tieši ostas veidošanas laiks.
29.12.2016
Novadpētniecības speciāliste Dagnija Gurtiņa

Ģenerālim Jānim Balodim šogad 135 gadi

Pirms 135 gadiem dzimis Latvijas atbrīvošanās cīņu dalībnieks, triju Lāčplēšu kara ordeņu šķiru kavalieris, virspavēlnieks, kara ministrs un 15.maija apvērsuma dalībnieks Jānis Balodis. Saulkrastiem pieder ģenerāļa Jāņa Baloža pēdējo dzīves gadu vasaras no 1959. gada līdz 1965. gada 8. augustam.
28.09.2016
Rojas tūrisma informācijas centrs

Tūrisma objekti Rojas novadā

Kurzemes lībieši apdzīvoja Ventas labo krastu un šaur piekrastes joslu no Ventas grīvas līdz Kolkai un Rīgas jūras līča rietumu piekrasti. Kurzemes lībieši bija tieši tā lībiskā etnosa daļa, kura visilgāk saglabāja savu kultūru, tradīcijas un valodu. Arī Latvijas valstiskuma veidošanos varam cieši saistīt ar Latvijas pamatiedzīvotājiem – līviem, jo šai tautai svarīgs bija ūdens tuvums – jūrai vai upes. Jo tieši dzīve pie ūdens palīdzēja nodrošināt iztiku ikdienā. Līvi bija zvejnieki, mīlēja jūru un tieši balstoties uz šo pamatīgo pamatu, kas piekrastes ļaudīs bija ielikts jau no seniem laikiem, Latvijas jūras pieskrastē 19./20. Gs. strauji attīstījās jūrniecība un kuģu būve. Līdz ar šo uzplaukuma periodu Latvijas vēsturē aizsākās nacionālās pašapziņas veidošanās un pirmās valstiskuma iezīmes ne tikai teritoriāli, bet galvenais arī cilvēku prātos un apziņā. 19. gadsimta otrajā pusē attīstījās piekrastes un tālbraucēju burukuģu būve, piekrastes un tālbraucēju kuģniecība, kas augstāko līmeni sasniedza 20. gadsimta sākumā. Rīgas jūras līča piekraste no Jūrmalas līdz Kolkai ir viena no nozīmīgākajām teritorijām, kur dibinājās jūrskolas un attīstījās kuģu būve. Un šajā piekrastes teritorijā arī tikai visvairāk uzbūvēti dažāda lieluma un veida buru kuģi, kopskaitā ap 250. Visintensīvāk buru kuģi tika būvēti piekrastes teritorijā no Mērsraga līdz Rojai. Jūrniecība attīstījās uz zvejnieku daudzu paaudžu kopdarba tradīciju bāzes, apvienojot ģimenes, radu, kaimiņu u.c. ļaužu darbaspēku, līdzekļus un zināšanas kopīga mērķa sasniegšanai. Latvijas piekrastes kuģi tika būvēti, ņemot vērā tēvu un vectēvu pieredzi laivu būvē. Kuģus būvēja jūrmalas kāpās, klajā laukā, vietā, kur varēja pievest materiālus, kā arī kuģa ievilkšanai jūrā iespējami piemērotā vietā.