Nr 50200
Ceļojums ar auto Autobusu braucieni Ceļojums ar sabiedrisko transportu
Ceļojums ar auto Ceļo pats Latvija

Daugavas ceļš

Stāsti

Skatīt visus stāstus
Datums Stāsts
16.10.2017
Valsts prezidenta kanceleja

Ieskats Latvijas vēstures svarīgākajos jautājumos

Ar šo īso pārskatu pār pēdējām tūkstošgadēm mēs vēlējāmies atgādināt tās lietas, kas būtu jāzina katram Latvijas iedzīvotājam, un īpaši tiem, kuru ikdienas darbs saistīts ar Latvijas valsts pārvaldi. Mūsu vēsture ir bijusi ļoti interesanta un vienlaikus sarežģīta. Visos laikos ir bijušas personības, kuras ietekmējušas vēstures procesus un kuru devums šodien liek atcerēties, mācīties un vērtēt politiskās norises, darāmos darbus un individuālos sasniegumus caur vēstures prizmu. Esam centušies iezīmēt arī simbolus un rituālus, kuriem joprojām ir liela nozīme, bet saknes meklējamas vēsturē.
13.10.2017
Valsts kanceleja

Latgales kongresam 100

Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē. Kongresa pirmā diena noritēja kinoteātrī "Diana", otrā – Atbrīvošanas alejā 56, kur šobrīd atrodas Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola. Latgales kongress bija Latgales latviešu pārstāvju sanāksme, kas apsprieda Latgales pašpārvaldes jautājumus, tostarp jautājumu par Daugavpils, Ludzas un Rēzeknes apriņķu atdalīšanu no Vitebskas guberņas un to apvienošanās ar Vidzemes un Kurzemes latviešu apdzīvotajām teritorijām.
13.10.2017
Valsts kanceleja

Latviešu Pagaidu Nacionālā padome

1. pasaules karš (1914–1918) sagrāva Eiropas lielās impērijas, paverot ceļu jauno nacionālo valstu, tai skaitā arī Latvijas, izveidošanai. Ceļā uz Latvijas neatkarību ārkārtīgi svarīga loma bija 1917. gada rudenī Valkā izveidotajai Latviešu Pagaidu Nacionālajai padomei (LPNP), kas aktīvi popularizēja neatkarības ideju gan pašu mājās, gan ārzemēs.
01.12.2016
Daina Eglīte, Jēkabpils pilsētas Tūrisma informācijas centrs

Jēkabpils pilsētas stāsti

Jēkabpils pilsēta izveidojusies apvienojoties divām pilsētām Jēkabpilij un Krustpilij. Daugavas krasti apdzīvoti jau izsenos laikos. Uz pilsētas robežās Daugavpils virzienā jau no 1. gadu tūkstoša p.m.ē. līdz 13.gs. m.ē. atradies Letgaļu apdzīvotais Asotes pilsnovads, kas pakļāvās Jersikas ķēniņam. Rīgas bīskaps Nikolajs no Magdeburgas 1237. gadā Rīgas bīskaps Nikolajs no Magdeburgas Daugavas labajā krastā uzcēla Krustpils pili (Kreutzburg). Pakāpeniski ap to veidojās apbūve. Pilsētas tiesības Krustpilij piešķirtas 1920. gadā. 17.gs. Daugavas kreisajā krastā pie Salas kroga izveidojās strūdzinieku un plostnieku apmetne – sloboda. Ar Kurzemes hercoga Jēkaba aktu 1670. gadā tai piešķirtas pilsētas tiesības un nosaukums Jakobstadt, Jēkaba miests, Jēkabpils.
30.09.2016
Anita Dāldere, Jaunjelgavas novada TIP

Tautastērpa stāsts

Seces-Sērenes 2-gadīgā lauksaimniecības skola. Sērenes biedrība kopā ar Seces biedrību 1922. gadā atvēra 2 -gadīgu lauksaimniecības skolu. Sērenes lauksaimniecības biedrībai tika piešķirta "Talsiņas" muižas jaunsaimniecība ar 54 pūrvietām zemes un 3 ēkām. Šeit pirmās brīvvalsts laikā skolojās tuvākās apkaimes jaunieši - gan meitenes, gan zēni.
30.09.2016
Anita Dāldere, Jaunjelgavas novada TIP

Stāsts par Daini Īvānu

Izrādās, ka viņa pirmā ekskursija bija uz Staburagu; kurš gan būtu toreiz iedomājies, ka mazajam puišelim, lielam uzaugot, dzīve tik lielu misiju uzticēs; un, protams, cik ļoti no svara ir tas, ko mums rāda, ved un stāsta vecāki/vecvecāki, arī skola; mazā patriotisma sēkla iesēta agrā bērnībā, papildināta dzīves gaitā ar auglīgu, saturīgu augsni rada dižus un varenus vīrus/sievas.
30.09.2016
Anita Dāldere, Jaunjelgavas novada TIP

Brāļu Pormaļu stāsts

Brāļi – Jānis un Paulis - Pormaļi dzimuši Seces pagasta “Stalānos”. “Cīnītāji par mūsu zemi, kuri pēc Otrā pasaules kara, Latvijai nonākot otrreizējā padomju okupācijā, nenolika ieročus, bet sāka nevienlīdzīgu cīņu pret okupācijas režīmu. Katrā Latvijas novadā bija lielākas vai mazākas partizānu grupas. Sēlijā no 1944. – 1946. gadam darbojās brāļu Pormaļu vadītā vienība “Vilkači” . (Avots: raksts “Nameja gredzenā skautie”, “Brīvā Latvija”: Apvienotā “Londonas Avīze” un “Latvija”, 07.11.1998., Nr.42)