02.09.2019 - 02.09.2021 (19-00-A01630-000002)

Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš"

Projekta jaunumi

Tiksimies 27. augustā Jelgavā J.Hercoga laukumā 22. vispārējos Latvijas Piena, Maizes un Medus svētkos, kur būs iespēja iepazīties ar "Rudzu ceļu"!
Būsim atrodami kaimiņos Latvijas Maiznieku biedrībai un Jelgavas Amatu Vidusskolai - jaunie pārtikas speciālisti ar savu pieredzējušo skolotāju Gunta Briedi sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrības maizniekiem un Lauku Ceļotāju visus aicinās izzināt "Rudzu ceļu" - veidot foto stāstu ''Kā top maize'', uzspēlēt galda spēli ''No grauda līdz maizei'', mēģināt noteikt dažādu kukulīšu svaru un izzināt to patieso vērtību (ne tikai kilogramos), atpazīt labību un graudus, ko izmanto maizes cepšanā un atrast garšas, ko sajūtam ēdot maizīti. Būs pieejami Lauku ceļotāja izdotie ceļveži, bukleti un kartes, kas noderēs Latvijas lauku apceļošanai.


Aizvadīti skaisti svētki - Maizes diena un sidra svētki Āraišu vējdzirnavās. (FOTO galerija).
Paldies visim Rudzu ceļa partneriem par svētku kuplināšanu - Santa Rubene un Jānis Rubenis no "Caunītēm" par Rudzu ceļa izstādi un rudzu saldskābmaizes degustāciju, Malnavas "Dzīļu" maiznīcas saimniecei Ainai par rudzu saldo ēdienu meistarklasi un degustāciju - nemainīgi gardi! Paldies "Kukaburras" saimniekam Jānim par 3 veida rudzu rupjmaizes cepšanu šiem svētkiem, īpašs paldies Zirgu sēta Klajumi kuplajai saimei, kas šogad svētkiem sniedza īpašu dāvanu - zirgu dejas un rudzu uzkodu meistarklasi kopā ar šefpavāru Tomasu Godiņu.

Paldies arī visiem Sidra ceļa dalībniekiem - Abavas vīna darītava, Mr. Plūme, Naukšēnu vīna darītava, Sidra darītava Abuls, Tālavas sidrs un Turkalnes Muižas klēts, kas šajā gadā ļāva svētkiem patiešām dzirkstīt ar Latvijas ābolu sidru. 

Paldies Dabas aizsardzības pārvaldei par līdzdalību svētku organizēšanā. Un, protams, sirsnīgs paldies Āraišu Vējdzirnavas saimniecei Vinetai Cipei ar komandu par svētku organizēšanu un šo skaisto tradīciju godināt Jēkabus, jauno rudzu maizi un šogad arī ābolu sidru. 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Maizes un Sidra svētkos Āraišu dzirnavās 31. jūlijā varēs baudīt maizi, sidru, un iegūt savā īpašumā jauno “Rudzu grauda recepšu izdevumu”, kurā apkopotas latviešu iecienītāko rudzu miltu ēdienu un maizes receptes.

Rudzu grauda receptes
Jaunajā izdevumā apkopotas 15 gardas un viegli pagatavojamu rudzu miltu un graudu ēdienu receptes. Šo kabatas izmēra grāmatiņu pa ķērienam vērts turēt ikvienai saimniecei, jo ar tās palīdzību varēs ātri atsvaidzināt atmiņā, kā gatavojams rupjmaizes kārtojums, maizes zupa, ķiploku grauzdiņi un citi latviešu iecienīti ēdieni. Rudzu grauda recepšu izlase tulkota angliski un papildināta ar apetīti rosinošiem attēliem, tādēļ grāmatiņu, iespējams, kopā ar Latvijā augušu rudzu miltu paciņu, var droši pasniegt kā suvenīru arī saviem ārzemju draugiem, kuri aizraujas ar kulināriju.

Izdevums elektroniski (latviešu un angļu valodā) pieejams te: https://www.celotajs.lv/lv/p/files/Rye_road_recipes

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


The Bread and Cider festival will mean a meeting between the Rye Road and the Cider Route – two culinary tourism routes which inform visitors about bearers of Latvian identity – traditional rye bread, as well as cider that is made from natural Latvian apples.

On July 31, people honour the new harvest of rye bread at the Āraiši windmill. This year the festival will have a broader sound, because Latvian cider made of apples will be involved.  This symbolises the merger of ancient and new traditions. Rye bread has long since been the bearer of ancient Latvian culinary traditions. Cider, in turn, is a new identity product for Latvia, because cider culture began to appear only 30 years or so ago. We are justified to be proud of our bread and cider that is put on the festival table. It can be brought as a housewarming gift or enjoyed on an everyday basis.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Maizes un sidra svētkos satiksies Rudzu ceļš un Sidra ceļš – divi kulinārā tūrisma maršruti, kas iepazīstina ar latviskās identitātes nesējiem – tradicionālo rudzu maizi un dabīgo, no Latvijas āboliem darīto sidru.

Šajā dienā Āraišu dzirnavās 31. jūlijā kā ik gadu godina jaunās ražas rudzu maizi. Šogad svētkiem plašāks skanējums, iesaistot arī Latvijā darītu sidru no mūsu āboliem, kas simbolizē seno un jauno tradīciju savienošanos. Rudzu rupjmaize ir senu Latvijas kulināro tradīciju nesēja. Savukārt, sidrs ir jauns Latvijas identitātes produkts, jo tikai pirms aptuveni 30 gadiem Latvijā sāka veidoties sidra kultūra. Ar mūsu maizīti un sidru pamatoti  lepojamies, ceļot svētku galdā, ņemot līdzi ciemakukulī un baudot ikdienā.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Aprīlī ar "Rudzu ceļa" partneriem devāmies pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju, kur viesojāmies vairākās lauku tūrisma saimniecībās, kas saviem viesiem piedāvā dažādas programmas, kas iekļauj rudzu maizes cepšanu, rudzu ēdienus un rāda procesu, kā graudi kļūst par miltiem. 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Lai saprastu latvieti, jāzina stāsts par viņa maizi...
Rudzu maize ir viena no Latvijas tradicionālajām vērtībām un atpazīstamības zīmēm, ar ko latvieši lepojas – ēd paši, ceļ galdā ciemiņiem, ņem līdzi kā ceļamaizi un dāvina ciemakukulī. Tās garšu neaizmirst ārpus mūsus zemes dzīvojošie latvieši un apbrīno ārzemnieki. Rudzu maizei ir stipra garša, tā dod spēku. Ar aizraujošo maizes un rudzu stāstu iepazīstina kulinārā tūrisma piedāvājums „Rudzu ceļš”, kurā iesaistījušies vairāk kā 50 dalībnieki visos Latvijas novados. 

Ar rudzu grauda ceļu no lauka līdz galdam iepazīstina mūsu jaunais 4 minūšu video, kas radīts, viesojoties pie rudzu graudu labības audzētājiem, maizes cepējiem, ēdienu meistariem.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


25. jūlijā jau 18 reizi Āraišu Vējdzirnavas notika "Maizes diena", lai godinātu rudzu maizi, cepējus un seno tradīciju turpinātājus. Maizes dienā ik gadu satiekas maizes cepēji – gan tie, kas cep tradicionālo rupjmaizīti īstās maizes krāsnīs, gan tie, kuri cep jaunāku laiku maizīti. 

Arī mēs - "Lauku ceļotājs" tur bijām un iepazīstinājām ar kulinārā tūrisma produktu "RUDZU CEĻŠ", kas aicina ciemos pie lauku uzņēmējiem, kuri cep rudzu maizi pēc tradicionālām vai pašu ģimenes paaudzēs izkoptām receptēm, gatavo dažādus ēdienus no rupjmaizes vai rudzu miltiem un ceļ tos galdā viesiem.


Arī šogad 25. jūlijā ciemos aicina Āraišu Vējdzirnavas uz Maizes dienu!
No plkst. 12:00 – 16:00 pasākuma viesi varēs baudīt un pieredzēt:

  • rudzu maizes meistarklasi, ko vadīs Vadīs ANCE BUMBLE.
  • meistarklasi mīļmaizīšu gatavošanā, kas palīdzēs izzināt maizes ceļa noslēpumus; 
  • “Veselības laboratorijas” saimnieki gluži kā ķīmijas laboratorijā piedāvās meistarklasi dzērienu gatavošanā; 
  • būs arī tirdziņš ar vietējo ražotāju, siera sējēju, maizes cepēju un amatnieku darinājumiem un citiem labumiem. 

Kā īpašais dienas notikums būs konkurss “Rudzu kūka”, kurā par “Maizes dienas” labākā kūkas cepēju godu cīnīsies sāļo un saldo kūku cepēji. Cepēji var pieteikties līdz 23. jūlijam.

Pasākuma viesi varēs izstaigāt visus četrus Vējdzirnavu stāvus un aplūkot restaurēto dzirnavu iekārtu.
"Maizes dienas" ietvaros "Lauku ceļotājs" iepazīstinās ar kulinārā tūrisma produktu "Rudzu ceļš".


Laikos, kad tikšanās ar mūsu radiem un draugiem ir retāka kā citreiz - iepriecini viņus ar īstu, ar roku rakstītu patskarti, ko pats vai ar pasta palīdzību nogādā pie adresāta.

Kulinārā tūrisma produkta "Rudzu ceļš" ietvaros esam izveidojuši pastkartes gan latviešu, gan vācu valodā.
Pastkartes iespējams saņemt "Lauku ceļotāja" birojā - Kalnciema ielā 40 (vēlams iepriekš pieteikties lauku@celotajs.lv, vai 67617600).


 „Rudzu ceļš” ir jauns kulinārā tūrisma piedāvājums. Vēsajās rudens dienās tas aicina ciemos uz laukiem pie siltas maizes krāsns baudīt tikko ceptas rudzu maizes garšu un smaržu, veidot maizes kukulīti savām rokām un klausīties maizes tapšanas stāstos.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Rudzu rupjmaize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem, tāpēc tā ir viens no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Rudzu maize ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā, kas ir izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopums un atspoguļo nācijas visu laiku nozīmīgākos sasniegumus kultūrā. 2014. gadā Eiropas Komisija salināto rudzu rupjmaizi ierakstīja Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā (GTĪ). Rudzi ir enerģētiski visbagātākais graudaugs, kura graudi, pārtopot par gardo rudzu maizi, prot saglabāt dabas spēku. Ir svarīgi šīs vērtības izcelt un parādīt dzīvē, tāpēc “Lauku ceļotājs”  kopā ar lauku uzņēmējiem, kuri cep rudzu maizi pēc tradicionālām vai pašu ģimenes paaudzēs izkoptām receptēm, gatavo dažādus ēdienus no rupjmaizes vai rudzu miltiem un ceļ tos galdā viesiem, uzsācis veidot kulinārā tūrisma produktu “Rudzu ceļš”: www.celotajs.lv/rudzucels.

Rudzu maizes sastāvā ir vismaz 90% rudzu miltu. Šodien mums ir zināmas daudzas vērtīgas rudzu īpašības. Rudzu grauda sastāvā ir daudz cilvēka organismam nepieciešamu vielu. Grauda apvalkā ir šķiedrvielas un minerālvielas, dīglī – olbaltumvielas, B un E vitamīni, augu eļļas. Grauda vidusdaļa ir enerģijas avots, tā satur cieti, olbaltumvielas, ogļhidrātus.

Lai labi garšo un uz veselību!


"Lauku ceļotājs" 29. augustā no plkst. 9:00-16:00 būs sastopams Jelgavā, kur jau 20. gadu pēc kārtas notiks Vispārējie Latvijas Piena, maizes un medus svētki. "Lauku ceļotājs" būs atrodams Hercoga Jēkaba laukumā, kur notiks svētku gadatirgus. Apmeklētājus iepazīstināsim ar kulinārā tūrisma produktu "Rudzu ceļš" kā arī būs pieejama tūrisma brošūra "Ceļo Latvijā un iepazīsti rudzu grauda ceļu no lauka līdz graudam". Būs arī mazas dāvaniņas pasākuma apmeklētājiem – magnēts, kas iepazīstinās ar rudzu maizes vērtībām, pastkartes un citi tūrisma izdevumi.

Pasākuma apmeklējums bez maksas.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


"Lauku ceļotājs" 15. augustā no plkst. 10:00-18:00 būs sastopams Rīgas svētkos Vērmanes dārzā, kur jau 8 gadu Latvijas Maiznieku biedrība rīko "Maizes ielu".

Rīgas svētkos Vērmanes dārza maizes ielā "Lauku ceļotājs" iepazīstinās ar kulinārā tūrisma produktu "Rudzu ceļš" kā arī būs pieejama jaunā tūrisma brošūra "Ceļo Latvijā un iepazīsti rudzu grauda ceļu no lauka līdz graudam". Būs arī mazas dāvaniņas pasākuma apmeklētājiem – magnēts, kas iepazīstinās ar rudzu maizes vērtībām, pastkartes un citi tūrisma izdevumi.

Pasākuma apmeklējums bez maksas.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


 

Brošūra iepazīstina ar kulināro tūrisma produktu "Rudzu ceļš", ar rudzu maizi un tās vērtībām, rudzu vēsturi un tradīcijām Latvijā, rudzu šķirnēm un īpašībām, rudzu ēdieniem, svētkiem un pasākumiem, kas balstīti uz rudzu maizi, kā arī iepazīstina ar 6 rudzu maizes cepējiem, projekta "Rudzu ceļš" partneriem. 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Āraišu vējdzirnavu māju saime un Amatas novada pašvaldība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un “Lauku ceļotāju” 26. jūlijā Āraišu vējdzirnavās rīko ikgadējo "Maizes dienu", kura šogad notiek jau 17. gadu. "Maizes diena" tiek organizēta projekta "Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš"" ietvaros.

 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


9. jūnijā projekta "Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš"" partneri un dalībnieki tikās Malnavas "Dzīļu" maiznīca pie Ainas Barsukovas ar ģimeni. Projekta partneri dalījās pieredzē un ieskicēja projekta nākotnes plānus un darbus - kā kopīgiem spēkiem popularizēt Latvijas sidru un kā un kur šajā vasarā uzrunāt tūristus.

"Rudzu ceļš" ir kulinārā tūrisma piedāvājums, kura pamatā ir no rudzu graudiem cepta maize un gatavots ēdiens. Šis tūrisma produkts ir domāts visiem, kas novērtē dabīgu un veselīgu ēdienu, kam ir svarīga ēdiena enerģētiskā un uzturvērtība, pārtikas izcelsme, un kas vēlas izzināt rudzu kulinārās tradīcijas un iemācīties ko jaunu.

„Rudzu ceļa” aizsācēji ir SIA “JS Caunītes”, Vineta Cipe „Āraišu vējdzirnavas”, IK “Dzīles”, z/s “Bērziņi”, z/s “Buliņi”, z/s “Klajumi”, kas apvienojušies kopīgā projekta iniciatīvā, izveidojot „Rudzu ceļu”.

"Rudzu ceļā" pievienojušās arī daudzas citas saimniecības, kas ir atvērtas apmeklētājiem, rāda, kā top maize, ļauj izmēģināt roku sava maizes kukulīša veidošanā, piedāvā graudu putras un citus veselīgus un garšīgus rudzu graudu ēdienus, no rudzu grauda spēka tapušus dzērienus, stāsta par tradīcijām, kas saistās ar rudziem un maizi.

Tikšanās notika projekta "Rudzu ceļš" ietvaros (Nr.19-00-A01630-000002), kas tiek īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu. „Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai – Eiropa investē lauku apvidos”. Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

>>> Programma

>>> Prezentācija


Izstrādāta "Rudzu ceļš" vizuālās identitātes rokasgrāmata, kura ir domāta visiem "Rudzu ceļš" dalībniekiem. Rokasgrāmatā tiek aplūkoti "Rudzu ceļš" logo lietošanas veidi gan vizuālajā reklāmā, gan drukātajos un elektroniskajos materiālos.

Pieejams elektroniskā formāta (PDF fails)


30. janvārī Lauku ceļotājs, kopā ar rudzu maizes cepējiem un ēdinātājiem tikās Ozolnieku novada "Caunītēs" atvērtajā seminārā "Kulinārā tūrisma produkta “Rudzu ceļš” izveide un mārketings". Mēs iepazīstinājām ar mūsu plāniem nacionālā mēroga kulinārā tūrisma produkta "Rudzu ceļš" izveidē.

 

 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


17. - 26.01.2020 Lauku ceļotājs piedalās Berlīnes Zaļajā nedēļā, kura tiek organizēta kopš 1926. gada. Zaļā ndēļa ir Pasaules lielākais nozares forums, kur valstis iepazīstina ar saviem īpašajiem pārtikas produktiem, tradīcijām un kultūru.

Izstāde apvieno pārtikas ražotājus, tūrisma profesionāļus, lauksaimniecības uzņēmējdarbības pārstāvjus un apmeklētājus, kuriem interesē viss par lauksaimniecību un pārtiku.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


30.01.2020 Lauku ceļotājs kopā ar sadarbības partneriem rīko atvērto semināru "Kulinārā tūrisma produkta “Rudzu ceļš” izveide un mārketings", kurš notiks "Caunītēs" Ozolnieku novadā.

Uz semināru tiek aicināti rudzu maizes cepēji un ēdinātāji - viesu nama, krogu, kafejnīcu, restorānu īpašnieki, kas pasniedz rudzu maizi, vai no tās gatavotus produktus.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Projekta "Rudzu ceļš" dalībnieki 21. novembrī piedalījās rudzu maizes meistarklasē 3 pavāru restorānā "Tam labam būs augt" pavāra Artūra Trinkuna vadībā. Meistarklases laikā dalībnieki guva vērtīgas zināšanas dažādu rudzu, rudzu maizes ēdienu pagatavošanā, noformēšanā un pasniegšanā, ko turpmāk varēs pielietot savā darbā, rudzu produktu izmantošanai tūrisma piedāvājumā. 

Meistarklases programma.


Rudzu rupjmaize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem, tāpēc tā ir viens no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Rudzu maizes kukuli ņemam līdzi ceļojumā, lai pasniegtu kā dāvanu, pēc rudzu maizes garšas sajūtas ilgojas ārzemēs dzīvojošie latvieši. Bieži dzirdam, ka mums, latviešiem, vajag vairāk lepoties ar savām nacionālajām vērtībām, jo esam pārāk kautrīgi. Bet kā to darīt? Kā būt lepniem un vienlaicīgi atvērtiem – kā tieši parādīt šīs vērtības pasaulei?

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


10. oktobrī projekta "Rudzu ceļš" partneri “JS Caunītes”, „Āraišu Dzirnavas”, “Dzīles”, ZS “Bērziņi”, ZS “Buliņi”, ZS “Klajumi” un "Lauku ceļotājs" sanāca kopā, lai izrunātu projektā paredzētās aktivitātes, pasākumus, mārketinga materiālu izveidi, lai veiksmīgi uzsāktu kulinārā tūrisma produkta "Rudzu ceļš" popularizēšanu Latvijā.
 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


ELFLA

Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests

Projekta nosaukums: Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš". Projekta numurs: 19-00-A01630-000002.
Partneri: LLTA "Lauku ceļotājs", SIA "JS Caunītes" Vineta Cipe IK "Dzīles", z/s "Bērziņi", z/s "Buliņi", z/s "Klajumi".
Vairāk informācijas par projektu “Rudzu ceļš”
Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē