“Atbalsts ieguldījumiem ar lauksaimniecību nesaistītu darbību radīšanā un attīstīšanā” - tiks izsludināts jauns uzsaukums

11.05.2018

Valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtību pasākumā “Atbalsts ieguldījumiem ar lauksaimniecību nesaistītu darbību radīšanā un attīstīšanā” (aktivitāte 6.4.). Grozījumi tika izskatīti un pieņemti Ministru kabinetā 2018.gada 3.maijā. Tie ir atrodami šeit: https://likumi.lv/ta/id/298801-grozijumi-ministru-kabineta-2016-gada-24-maija-noteikumos-nr-320-valsts-un-eiropas-savienibas-atbalsta-pieskirsanas-kartiba-pas 


Lielākās Izmaiņas:

1) noteikumos paplašina atbalsta saņēmēju loku aktivitātē “Ar lauksaimniecību nesaistītu saimniecisko darbību dažādošana”, ļaujot piedalīties arī lauksaimniekiem un veikt investīcijas arī tūrisma aktivitātēs, paredzot iespēju : celt nelielas būves viesu vajadzībām (līdz 25kvm), piem., degustācijām, viesu ekskursijām - lapenes, nojumes, atpūtas vietas, kā arī sagatavot kempingu vai atpūtas teritoriju: telšu, pārvietojamu mājiņu vai treileru novietošanai uc. Tas dos iespēju dažādot tūrisma piedāvājumu lauku teritorijā, vairāk iesaistot lauksaimniekus un mājražotājus - atverot to saimniecības tiešajiem apmaklētājiem. Drīkstēs arī izveidot peldvietas, atpūtas takas, rotaļlaukumus un aktīvas atpūtas vietas, kā arī pielāgot infrastruktūru personām ar funkcionāliem traucējumiem.


2) Grozījumi palielina maksimālās attiecināmās izmaksas. Plānošanas periodā vienai ar atbalsta pretendentu saistīto personu grupai kopējā attiecināmo izmaksu summa varēs būt:

    ieguldījumiem ražošanas un pakalpojumu attīstībā – 700 000 eiro, tajā skaitā par mobilo tehniku 200 000 eiro,
    ieguldījumiem ražošanas attīstībā – 500 000 eiro, tajā skaitā par mobilo tehniku 200 000 eiro,
    ieguldījumiem pakalpojumu attīstībā – 300 000 eiro, tajā skaitā par mobilo tehniku 200 000 eiro.

3) Līdz ar attiecināmo izmaksu apmēra palielināšanu ir grozīti arī pasākumā sasniedzamie mērķi. Trešajā noslēgtajā gadā pēc projekta īstenošanas jābūt attīstītai saimnieciskajai darbībai, saglabātām esošās darbavietām un, attiecināmām izmaksām pārsniedzot 200 000 eiro, arī jābūt radītai vismaz vienai jaunai darbavietai.

4) Grozījumi noteikumos precizē atbalsta intensitāti. Visiem pasākuma projektiem piemērojamā intensitāte ir 40 procenti no attiecināmajām izmaksām, bet par ieguldījumiem energoefektīvās būvēs, kuru energoefektivitātes rādītāji ir augstāki nekā minimālie standarti,- 50 procenti (izņemot lielos komersantus – 35 procentu), par specializēto meža tehniku – 35 procenti, un citu mobilo tehniku – 25 procenti no attiecināmajām izmaksām.

Šajā uzsaukumā ir paredzēts izsludināt visu atlikušo fondu šim apakšpasākumam (kopā 10 miljoni EUR esošajiem tūrisma uzņēmējiem un aptuveni 11 miljoni EUR lauksaimniekiem, kas vēlas dažādot savu saimniecisko darbību un arī uzņēmējiem, kas plāno attīstīt vai dažādot savu nelauksaimniecisko darbību).

Vairāk informācijas - noteikumos “Grozījumi Ministru kabineta 2016.gada 24.maija noteikumos Nr.320 “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem ar lauksaimniecību nesaistītu darbību radīšanā un attīstīšanā" atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā””, kas stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Paredzēts, ka LAD kārtas uzsaukumu izsludinās jau ~14.05.2018 maijā. Sekojiet līdzi www.lad.gov.lv un www.prof.celotajs.lv, kur tas tiks publicēts. Iesniegumus plānots pieņemt līdz 22.07.2018.


Skatīt citas ziņas ...