VKKF

7 Latvijas valstiskuma ceļi - tūrisma maršrutos

08.05.2017

Gatavojoties Latvijas valsts simtgadei, mēs, LLTA "Lauku ceļotājs", esam izveidojuši un publicējuši maršrutus Latvijas apceļošanai – 7 Latvijas valstiskuma ceļus. Esam atzīmējuši tos kartē, aprakstījuši katra ceļa tēmu un saistību ar Latvijas valstiskuma veidošanos, izcēluši katrā ceļā apskatāmās vietas un objektus, taču darbs vēl nav pabeigts, un te mums nepieciešama jūsu palīdzība, lai iedzīvinātu šos ceļus ar atmiņu stāstiem, pievienotu jaunus objektus, un arī publicētu jūsu piedzīvojumus ceļojumā. 


Šobrīd strādājam pie ceļu sagatavošanas ceļojumu maršrutos tūristiem, sadalot tos pa dienām, norādot ēdināšanas vietas, naktsmītnes un aprakstot izziņas un tūrisma apskates objektus. 

Šovasar meklējam arī 7 skatus, kas vislabāk raksturotu katru no ceļiem, lai veidotu pastkaršu sēriju rudenī. Priecāsimies par jūsu iesaisti sūtot mums fotogrāfijas, kas saistītas ar šiem ceļiem, kas tiktu izmantotas pastkaršu sērijai - fotokartiņām  šo ceļu atpazīstamībai.


Te mūsu - "Lauku ceļotāja" radošās idejas fotokartiņām par Valstiskuma ceļiem. Šīs ir tikai idejas, varbūt arī cits risinājums, taču principus vajadzētu saglabāt.

Kartiņu attēlā (saturā) katram ceļam ir jābūt atšķirīgam, tā lai katra ir unikāla un neatkārtojas vairāki līdzīgi objekti vai ainavas.

1. Brīvības ceļš. Brīvību grūti nofotografēt kā tādu. Ir daudz pieminekļu, bet tie diez vai skatu kartiņā labi izskatīsies. Ložmetējkalns. Būs grūti ainavisku dabūt. Lestenes brāļu kapi? Kapi laikam nav laba ideja kartiņā. Varbūt Airītes (etnogrāfiska mājiņa) var smuki var iedabūt kadrā? Varbūt kāds ainavisks ceļa posms no Liepājas šosejas?

2. Baltijas ceļš. Baltijas ceļš – tas bija vēsturisks, to vairs nevar nobliezt. Te laikam improvizācija, par kādu no objektiem, kaut ko smuku, kas nav bijis saistībā ar citiem valstiskuma ceļiem. Varbūt skaista Bauskas pils aina, kaut kas no Siguldas, Turaidas, bet ne Gaujas senleja, jo Daugavas senleja būs. No Cēsīm, - Latvijas karoga pilsētas, kāda vecpilsētas ainava ar līkumotām ieliņām?

3. Daugavas ceļš. Daugava kā upe un senlejas ainava, protams. Daugava kaut kādās krāsās, saulrietā, no torņa, augstākas vietas, varbūt Daugava ar kādu svarīgu objektu fonā (vai otrādi – objekts ar Daugavu fonā). Daugava jau pati par sevi ir simbolisks ceļš, jo pa šo ūdensceļu ienāca augi, dzīvnieki, cilvēks. Daugava ar laivu? Vikingu kuģi? Vienvārdsakot, - Daugava. Plaša, skaista Daugavas ainava.

4. Līvu ceļš. Šis ir vienīgais, kas iet gar jūru – te noteikti vajadzētu jūras tēmu. Jūra ar bāku, jūra ar liedagu, jūra ar ceļu, jūra ar tīkliem, vai laivu, zvejniekciems, lai gan no neviena zvejniekciema jūra īsti nav redzama (lībiešu). Jūra ar līvu karogu....

5. Jēkaba ceļš. Te derētu kāda skaista ainava. Senleja jau ir pie Daugavas. Varbūt ceļš – tur, kur šoseja pie Čāpuļiem ieiet līkumains iekšā, varētu būt Pulvertornis (hercoga Jēkaba pulvera glabātuve – var dabūt kādu ainavisku rakursu), Kandavā ar ceļu, Ventas rumba, jo te hercoga laikā ķēra zivis gaisā. Vai arī kāda no mazpilsētām – Kandavas vai Sabiles līkumainās ieliņas.

6. Gaismas ceļš. Šeit varētu būt līkumotie Vecpiebalgas ceļi ar kādu smuku dabas skatu, saulrietā, vai kādu puķu ziedēšanas laikā. Kalna Kaibēni ar ceļu aizmugurē, ja var, kāda etnogrāfiska rakstura vecā māja – varbūt Vēveros. Ceļa fokuss – kultūra, gaisma, amatniecība.

7. Māras ceļš. Atbrīvošanas aleja (kā ceļš) un tās galā Māras piemineklis. Pievilkts smuki klāt. Otrs variants – līkumots Latgales ceļš (ziedošs pieneņu lauks) un katoļu baznīca tā malā. Ceļa fokuss, reliģija, katoļi, latgaliskās tradīcijas. Varbūt smuks krucifikss kalna galā ar ceļu.

Ceļi kargogrāfiski redzami šeit: http://ej.uz/LCLV100

 
Īsi par Latvijas valstiskuma ceļu maršrutiem:
1) šobrīd mūsu mājas lapā ievietoti 7 ceļi: Līvu, Jēkaba, Brīvības, Baltijas, Daugavas, Gaismas un Māras ceļš;
2) pie ceļu aprakstiem ievietoti 88 jauni kultūrvēstures, dabas un lauku labumu objekti;
3) ceļu aprakstos saites uz 72 Latviskā mantojuma objektiem;
4) pie katra atbilstošā ceļa publicēti iesūtītie Latvijas valstiskuma stāsti;
5) Latvijas valstiskuma ceļu ievada apraksti tulkoti angļu, vācu, krievu valodās;
6) visiem 7 ceļiem ir iespējams lejupielādēt maršrutu ar atliktiem koordināšu punktiem (t.s. GPX fails).
 
Jau iepriekš pateicamies par sadarbību un gaidām Jūsu līdzdalību uz e-pastu: lauku@celotajs.lv  ar atsauksmi "Valstiskuma ceļu stāsti".

  “Lauku ceļotājs” 7 valstiskuma maršrutu izstrādi uzsāk Latvijas 100-gades projektu ietvaros un ir tā viena no Latvijas valsts simtgades svinību norisēm. Maršruti veidoti pēc Valsts Kultūras pieminekļu inspekcijas idejas par Latvijas kultūras mantojumu koridoriem. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017.gada līdz 2021.gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai. Projekts tiek īstenots ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu.  

Skatīt visas ziņas par "Latvijas Valsts simtgade"

Skatīt citas ziņas ...