Latvijas valstiskuma veidošanās ceļi Latvijas izzināšanai un apceļošanai

15.06.2016

15.06.2016. Kultūras ministrijā notiek diskusija par Valsts Kultūrkapitāla fonda apstiprināto projektu "7 Latvijas valstiskuma veidošanās ceļi Latvijas izzināšanai un apceļošanai".  Diskusijā piedalās pārstāvji no Kultūras ministrijas, Latvijas institūta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un citu organizāciju pārstāvji.


Esam plānojuši izveidot 7 valstiskuma ceļus tūristiem - Brīvības ceļš, Daugavas ceļs, Baltijas ceļš, Līvu ceļš, Gaismas ceļš, Jēkaba, Māras ceļš (saskaņā ar LKPI ideju), piesaistot atbilstošus apskates objektus, tūrisma pakalpojumus un Latviskā mantojuma saimniecības šo ceļu koridoros. Katram ceļam tiks izveidots šī ceļa kā tūrisma maršruta apraksts saistībā ar ceļa tēmu un Latvijas valstiskuma izveides vēsturi. Apraksts ietvers izzinošo daļu, stāstot par vēsturiskajiem notikumiem viegli uztveramā stilā, motivējot ceļojumam, izskaidrojot, kādā veidā maršrutu iespējams veikt, kādi apmeklējamie objekti attēlo ceļa būtību, tūrisma pakalpojumi. Maršrutā tiks ietverti gan pašu ceļu raksturojošie objekti (piemēram, konkrēti muzeji, piemiņas vietas, dabas objekti, utt.), gan arī Latviskā mantojuma lauku saimniecības. Ceļi būs pieejami gan www.celotajs.lv interneta versijā, gan nākamajos gados paredzēta iespiest karte ar 7 valstiskuma ceļiem Latvijas apceļošanai Esam paredzējuši uzrunāt plašāku sabiedrību, kas iesaistās projektā un tādejādi arī veido šo ceļu saturu - paredzēts uzrunāt dažāda vecuma ceļotājus - Latvijas, ārvalstu un latviešu ārvalstu diasporas, kā arī mazākumtautības cilvēkus. Projekts pauž Latvijas valsts simtgades vēstījumu ES ESMU LATVIJA, dodot ikvienam iespēju piedzīvot un iesaistīties ceļojumos, sūtot savus ceļojumu stāstus vai papildinot objektus ceļos.

Šeit skatiet 7 Latvijas valstiskuma veidošanās ceļu  kartogrāfisko novietojumu.

 

Lauku ceļotājs” 7 valstiskuma maršrutu izstrādi uzsāk Latvijas 100-gades projektu ietvaros un ir tā viena no Latvijas valsts simtgades svinību norisēm. Maršruti veidoti pēc Valsts Kultūras pieminekļu inspekcijas idejas par Latvijas kultūras mantojumu koridoriem. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017.gada līdz 2021.gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Projekts tiek īstenots ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu.


Skatīt citas ziņas ...