LAUKU TŪRISMA NOZARE 2015. GADĀ

18.12.2015

Klāt gada izskaņa, laiks, kad varam atskatīties uz šajā gadā paveikto un piedzīvoto. Šis gads ir bijis tiešām notikumiem bagāts, tāpēc mēs vēlamies dalīties notikumos, kas mums - LLTA "Lauku ceļotājs" komandai bijuši nozīmīgi un atmiņā paliekoši, kā arī ar notikumiem, kas ietekmējuši visu lauku tūrisma nozari Latvijā.

Vēlam jums gaišus, jaukus un priecīgus svētkus!

 


GADA NOVĒRTĒJUMS
Šogad ieguvām divus nozīmīgus novērtējumus: Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis kļuva par vides kvalitātes zīmes „Zaļais sertifikāts” patronu, savukārt Kultūras ministre Dace Melbārde pasniedza atzinības rakstu par ieguldījumu Latviskā mantojuma daudzināšanā. 
Kā novērtējums visiem mums ir Latvijas valsts prezidenta teiktais lauku tūrisma Gada noslēguma konferencē: „Jūsos ir spēks, kas aizrauj, iedvesmo citus. Ar savu darbu jūs parādāt citiem, ka var dzīvot Latvijā, ka dzīve ir skaista, harmoniska, jūs esat spēcīgi cilvēki, jūs spējat radīt kaut ko jaunu un vienlaicīgi saglabāt tradīcijas, kas ir jūsu sētā, dzimtā. Tāpēc tie, kas atbrauc pie jums, kļūst labāki, harmoniskāki, iedvesmojas. Tikai ar stipriem cilvēkiem mums var būt stipra valsts.”

 

GADA SADARBĪBA
Šogad mums ir uz sadarbību virzīts gads! Kopā ar LOSP organizējām konferenci par videi draudzīgu saimniekošanu - „Zaļā konfer­ence”, kas bija negaidīti plaši apmeklēta. Sadarbībā ar Latvijas lauku forumu, mums bija iespēja līdzdarboties skolu jauniešu konkursā „Laiks laukiem” un konferencē „Lauku tūrisma spēks: uzņēmēju, pašvaldību un vietējās kopienas sadarbība”. Mūsu saim­niekiem bija iespēja piedalīties arī Zemnieku Saeimas organizētā akcijā „Lauku dienas ceļotājiem”. Kopā ar Latvijas Pensionāru federāciju uzrunājam seniorus visā Latvijā, lai tos aicinātu apceļot laukus. Tas, ka sadarbībā ir spēks – par to esam vienmēr bijuši pārliecināti! 

 

GADA IZRĀDĪŠANĀS
Izstāde „Zaļā nedēļa” Berlīnē bija labs paraugs, kā parādīt Latviju un mūsu lauku pievilcību. Paldies Zemkopības ministrijai par organizēšanu un pārējiem stenda dalībniekiem par kopības sajūtu un iespēju justies lepniem par savu valsti, kultūru, uzņēmējiem un politiķiem. Priecājamies, ka esam pievienojušies kopējam Baltijas kulinārajam ceļam. Esam godam parādījuši, ar ko varam lepoties, un ceram uz cienīgu atdevi nākamajā tūrisma sezonā!

 

GADA LEPNUMS
Lepojamies, ka šajā gadā esam sasnieguši lielāko biedru skaitu līdz šim – 350 aktīvi un lojāli lauku tūrisma uzņēmēji un organizācijas. 2015. gadā „Lauku ceļotājam” pievienojušies 36 jauni biedri! Sveicam un aicinām savā draudzīgajā pulkā!

 

GADA TRADĪCIJA
Atvērtās dienas laukos - tradīcija, kas sāk iesakņoties Latvijā! Ne pirmo reizi vienotā akcijā esam aicinājuši lauku saimniecības atvērt durvis apmeklētājiem. Ar katru gadu aug gan atvērto saimniecību, gan apmeklētāju pulks. Ceram, ka tas turpināsies, lai palīdzētu pircējiem atrast savus ražotājus, saimniecības, kurās labi pavadīt laiku un iegādāties veselīgu pārtiku. 

 

GADA PRIEKS
Neskatoties uz bažām par Krievijas tirgus samazināšanos un mūsu valsts ekonomisko situāciju tā rezultātā, tomēr tūristu skaits lauku tūrismā palielinājās par 10-15%. To, galvenokārt, ietekmēja vietējo tūristu skaita pieaugums, un pēc tā jāsecina, ka uzlabojusies mūsu cilvēku labklājība. Pie kam novērojam tendenci, ka arī mūsu tūristi sāk savlaicīgi plānot vasaras brīvdienas – jau pavasarī tiek veiktas rezervācijas vasarai. Šogad vairāk tūristu arī no Vācijas, Lietuvas, Igaunijas un Skandināvijas.

 

GADA UZVARA
Kopā ar LOSP tika panāktas izmaiņas alkoholisko dzērienu aprites likumā. Šie grozījumi tika panākti pēc "Lauku Ceļotāja" iniciatīvas, sadarbojoties ar Zemkopības Ministriju. Likuma izmaiņas paredz, ka alkohola tirgotājiem, tirgojot alkoholiskos dzērienus, nebūs jāveic video novērošana. Mazajiem Latvijas alkoholisko dzērienu ražotājiem ir atcelts aizliegums tirgot alkoholu telpās, kas mazākas par 20m2, tas nozīmē, ka Latvijas mazo ražotāju alkoholiskos dzērienus varēs pārdot arī, piemēram, mazos suvenīru veikaliņos.

 

GADA ZAUDĒJUMS
Šogad nolemts likvidēt Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA), apvienojot to ar LIAA. Žēl, ka tūrisma sektors pazaudēja lielisku vadītāju, tūrisma mārketinga profesionāli Armandu Slokenbergu. Saliedējoties tūrisma industrijai, pēc garām diskusijām, panācām nozarei izdevīgākus noteikumus tūrisma nozares pārvaldībai, tagad LIAA sastāvā. 

 

GADA ATKLĀJUMS
Piedaloties Zemnieku Saeimas organizētajā akcijā „Lauku dienas ceļotājiem”, savām acīm redzējām, cik daudz mūsu laukos ir modernas un veiksmīgi ražojošas lielsaimniecības ar augsti attīstītām tehnoloģijām: tiek pielietoti GPS vadīti kombaini, ierīkotas vietējās meteoroloģiskās stacijas, izmantotas sarežģītas datorkartes – Pilnīgs kosmoss!!! Te saimnieko inovatīvi un progresīvi domājoši saimnieki, kas labprāt dalās pieredzē.

 

GADA NERAŽA
Diemžēl šogad neesam bijuši tik veiksmīgi ES projektu piesaistē, kas neļaus nākamajā gadā  realizēt vairākas lauku tūrisma attīstībai nozīmīgas ieceres, kā, piemēram, e-transporta ieviešana laukos, apmācības pakalpojuma kvalitātes celšanai un citas labas idejas, kam turpināsim meklēt finansu avotus.

 

NĀKOTNES IZAICINĀJUMI

  • Panākt starpnozaru (lauksaimniecība, tūrisms, izglītība, transports, kultūra,...) sadarbību lauku tūrisma uzņēmējdarbības dažādošanai un paplašināšanai. 
  • Iesaistīt lauku tūrisma saimniekus Latvijas 100-gades norises pasākumos. Gribam parādīt, cik izcili, pozitīvi, dažādi un latviski ir Latvijas lauki. 
  • Celt latviešu virtuves atpazīstamību un ēdienu tradīcijas, izceļot mūsu dabīgo, veselīgo virtuvi gan savējiem, gan ciemiņiem, panākot, ka Baltijas jūras valstu ēdienkarte kļūst ne mazāk diža kā Vidusjūras virtuve.
  • Panākt labvēlīgus nosacījumus mazajiem pārtikas ražotājiem, lai saglabātu daudzpusību restorānu un kafejnīcu ēdienkartēs, veicinot reģionālo ēdienu piedāvājumu.
  • Izveidot bērniem un jauniešiem saistošu brīvdienu un skolu ekskursiju piedāvājumu Latvijas laukos, lai parādītu laukus kā aizraujošu vietu, kur dzīvot, strādāt un ciemoties.

Skatīt citas ziņas ...