Interreg VI-A Lat–Lit

Militārā mantojuma tūrisms tagad Baltijas mērogā – iespēja iesaistīties arī uzņēmējiem!

20.05.2024

2024. gadu esam uzsākuši ar jaunu projektu – Baltijas militārā mantojuma tūrisma produkta paplašināšana Lietuvā un Dienvidlatvijā.
Kopīgās vēstures dēļ Baltijas valstis militārā mantojuma tūrisma kartē tiek uzskatītas par vienotu tūristu galamērķi, taču ir trūkusi vienota tematiskā tūrisma produkta identitāte. Pirmais solis Baltijas militārā mantojuma tūrisma aizsākšanā tika sperts, attīstot kopīgu Latvijas-Igaunijas militārā mantojuma tūrisma produktu. Tāpēc tagad “Lauku ceļotājs” kopā ar projekta partneriem no Latvijas un Lietuvas  vēlas turpināt iesākto darbu un paplašināt Baltijas militārā mantojuma tūrisma piedāvājuma teritoriālo pārklājumu, iekļaujot militārā mantojuma objektus no Latgales, Zemgales un Lietuvas, tādējādi atklājot pilnu vēsturisko stāstījumu.


Lai piesaistītu gan vietējos, gan starptautiskos tūristus, izdosim militārā mantojuma tūrisma pārskata karti, iekļaujot visas trīs Baltijas valstis, un visaptverošu ceļvedi. Eošo tīmekļa vietni www.militaryheritagetourism.info papildināsim ar jaunām, nozīmīgām militārā mantojuma vietām un objektiem Latgalē, Zemgalē un Lietuvā, kopumā integrējot tūrisma produktā aptuveni 300 militārā mantojuma objektus. Ceļotājiem tiks piedāvāti arī 10 vairāku dienu ceļojumu maršruti.  
Vairāk par pašu projektu: www.celotajs.lv/lv/project/42 un latlit.eu/theprojects/military-heritage-ii/ 

Kā uzņēmēji var iesaistīties?

Militārā mantojuma stāsts tūrismā mūsu interpretācijā ir galvenokārt par savas valsts neatkarības iegūšanu un nosargāšanu, un tas aptver laika posmu no Pirmā pasaules kara sākuma 1914. gadā līdz pat mūsdienām.  
Militārā mantojuma tūrisma piedāvājuma pamatā ir dažādas apmeklētājiem atvērtas militārā mantojuma vietas – bijušās militārās bāzes, krasta apsardzes būves, mežabrāļu bunkuri, kauju vietas, muzeji, kolekcijas, ekspozīcijas u.tml. Apceļojot šīs vietas, ir nepieciešams arī paēst un nakšņot, tādēļ vēlamies projektā iesaistīt arī ēdināšanas un nakšņošanas pakalpojumu sniedzējus – vēlams tādus, kuri var iesaistīties militārā mantojuma tēmā un papildināt militārās vēstures interesentu pieredzi. 

Lūdzam atsaukties, ja:

  • esat lauku tūrisma uzņēmējs, kura apkaimē vai īpašumā ir ar militāro vēsturi un/vai Latvijas neatkarības notikumiem saistītas vietas un to liecības;
  • Jūsu naktsmītne vai ēdināšanas uzņēmums atrodas kāda ar militāro vēsturi saistīta tūrisma objekta tuvumā un/vai var tikt iesaistīts kopīgā maršrutā individuāliem apmeklētājiem vai grupām;
  • Jūsu naktsmītne vai ēdināšanas uzņēmums atrodas kauju vietu, bijušo militāro objektu tuvumā, kas nav iesaistīti tūrisma piedāvājumā, taču pašas vietas vai stāsts ir interesants tūristiem;
  • Jums ir ģimenes vai personīgie atmiņu stāsti par vēsturiskiem notikumiem (sākot ar laika posmu no Pirmā pasaules kara sākuma) Jūsu apkaimē un varat to visu parādīt un pastāstīt tūristiem “taustāmā” veidā, piemēram, vēsturisku foto ekspozīcija, pastaiga mežā gar kara laika ierakumu vietām ar stāstu, ģimenes atmiņas par kara un pēckara laikā piedzīvoto – saruna vai stāsts pie vakariņu galda, “mežabrāļu vakariņas”, neliela privāta vēsturisko atradumu kolekcija vai jebkāds cits piedāvājums, kas sasaucas ar militārā mantojuma tēmu (www.militaryheritagetourism.info) un papildina Jūsu tūrisma pakalpojuma piedāvājumu.

Ja šī iespēja kļūt par daļu no Baltijas militārā mantojuma tūrisma produkta Jūs interesē, lūdzu, sūtiet uz e-pastu katrina@celotajs.lv īsu aprakstu par Jūsu uzņēmuma piedāvājumu saistībā ar militārā mantojuma tēmu:

  • atrašanās vieta vai cita saistība ar konkrētiem militārās vēstures notikumiem un/vai objektiem;
  • kādā veidā Jūs ar to iepazīstināt savus viesus.

Būsim pateicīgi par Jūsu iesaistīšanos, jo tieši atmiņu stāsti, personīga pieredze un citas neformālas liecības uzrunā emocionāli un caur tūrisma izklaidējošo veidu piesaista interesi vēstures notikumiem. 

 

Projekts LL-00052 „Baltijas militārā mantojuma tūrisma produkta paplašināšana Lietuvā un Dienvidlatvijā” (Military Heritage II) tiek realizēts ar Eiropas Savienības un Interreg VI-A Latvijas – Lietuvas programmas 2021. –2027. gadam atbalstu. 


Skatīt citas ziņas ...

Šī publikācija sagatavota ar Eiropas Savienības atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Latvijas Lauku Tūrisma Asociācija "Lauku ceļotājs" un tā nekādos apstākļos nav uzskatāma par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.