Zemkopības ministrs Didzis Šmits apbalvo Latvijas sidrdarus – starptautiskā sidru konkursa NICA uzvarētājus

08.09.2023

Starptautiskā ikgadējā sidru konkursa Nordic International Cider Awards (NICA) uzvarētāji izraudzīti konkurencē starp 250 sidriem no 106 ražotājiem 19 valstīs. Konkurss katru gadu notiek kādā no Ziemeļvalstīm vai Baltijas valstītm. Uzvarētāju apbalvošana šogad notika Baltijā lielākās pārtikas izstādes “Riga Food” atklāšanā.


Latvijas sidrdari lieliski realizē mūsu nacionālās bagātības – ābola potenciālu, meistarīgi darot augstas kvalitātes sidrus. Lai arī Latvijā sidra darīšanai ir tikai aptuveni divdesmit gadu vēsture, esam līdzvērtīgi konkurenti valstīm, kur sidra kultūra sakņojas senās tradīcijās. 

NICA konkurence
Konkurence bija plaša ne tikai sidru skaita, bet arī pārstāvēto vastu ziņā, kas apliecina konkursa starptautisko atpazīstamību. Visplašāk pārstāvēta konkursā bija Norvēģija – konkursa rīkotāja pagājušajā gadā – piedaloties 31 ražotājam ar 72 sidra šķirnēm. Sekotājos – Latvija ar 14 ražotājiem un 37 sidriem. Polija pārsteidza ar 20 sidru klāstu no 7 ražotājiem. Zviedrija, Somija, Spānija, Igaunija un Lietuva katra piedāvāja 11-17 sidrus no 5-7 ražotājiem. Līdz 10 sidriem piedāvāja Austrija, Beļģija, Serbija, Čehija, Vācija, Portugāle, Dānija, Itālija, Nīderlande un Francija. Paplašinot robežas ārpus Eiropas un Ziemeļvalstīm, konkursā piedalījās arī sidra darītava no ASV. 

Latvijas sidriem – zelts, sudrabs un bronza
Sidri tika vērtēti deviņās kategorijās, žūrijai piešķirot vērtējuma punktus zelta, sudraba un bronzas amplitūdās.

Absolūts zelts
Divās no kategorijām absolūti uzvarētāji ar vislielāko punktu skaitu ir mūsējie – Mr. Plūme sidra darītava ar sidru Vintage cider 2021 by Mr. Plūme un Abavas Dārzi ar Abava’s Secret Garden. Uzvarētājiem roku spieda Zemkopības ministrs Didzis Šmits izstādes Riga Food atklāšanā 7. septembrī.  

Zelta medaļas
Zelta medaļām nepieciešamos punktus ieguva arī sidrs “Dullais Dauka”- sidra darītava Herbsts, Ābolu-Rabarberu sidrs – Turkalnes muižas klēts.

Sudraba medaļas
Mūsu 11 sudraba medaļnieki: sidrs “Savvaļā” – sidra darītava Abuls, Cidoniju sidrs – sidra darītava Lauskis,  vidēji sauss ābolu sidrs “Abavas apiņos”– Abavas Dārzi, Mr. Plūme salds negāzēts sidrs, Ābolu-upeņu pussaldais sidrs – Sabiles sidrs, Kerr – Urtica (Sidra darītava Abuls), ABAVAS Nordic Brut – Abavas Dārzi, “Naturālists” – Urtica (sidra darītava Abuls), Wild Perry “Savvaļas bumbieris” – sidra darītava Mūrbūdu Sidrs, Perry 2021 by Mr. Plūme - Mr. Plūme sidra darītava, “Plūsis” – sidra darītava Herbsts.

Bronzas medaļas
Bronza 13 mūsējiem: Ezera brut sidrs – Latvijas Sidrs, organiskais sidrs “Jēpis” – SIA Pienjāņi, sidra darītavas Tālava pussauss ābolu sidrs – sidra darītava Tālava, sidra darītavas Abula Ābols pussauss sidrs, Ābolu-cidoniju sidrs – Turkalnes muižas klēts, Aroniju sidrs – sidra darītava Lauskis, Apiņu sidrs – dzērienu darītava Zilver, Ābolu sidrs ar apiņiem – sidra darītava Tālava, Aroniju sidrs – Mūrbūdu Sidrs, Mežābolu sidrs – dzērienu darītava Zilver, Gardener’s Craft Cider Pear&Apple – Sabiles sidrs, Kokmuižas bezalkoholiskais sidrs ar apiņiem “Jaunā strāva” – sidra darītava Mūrbūdu Sidrs, Tālavas bezalkoholiskais ābolu sidrs - sidra darītava Tālava.


Starptautiskā sidru konkursa NICA uzvarētāji visās kategorijās
Zelta medaļu ar vislielāko punktu skaitu savā kategorijā ieguva:

  • Rudu cider / Rudenstams Bär och Frukt/ Zviedrija - uzvarētājs kategorijā  Acid Dominant / Skābās Garšas Dominante
    Sidri, kas ražoti no kulinārijas, deserta vai galda āboliem, ar augstu skābes saturu. Raksturīgi šī stila sidri ir klasiskais norvēģu sidrs, jaunās pasaules sidri, mūsdienu sidri, Anglijas austrumu sidri, vācu Apfelwein.
     
  • 57/2 Brudeferd / Store Naa Siderkompani / Norvēģija - uzvarētājs kategorijā Flavoured Ciders / Aromatizētais Sidrs
    Aromatizēti sidri (apiņu / garšaugu / garšvielu / augu sidrs), kam pievienotas dabīgas citu augļu un augu garšas piedevas fermentācijas laikā vai pēc tās. 
     
  • ABAVAS SECRET GARDEN, sausais pet-nat / Abavas Dārzi / Latvija - uzvarētāji kategorijā Pet Nat / Dzirkstošais Sidrs
  • Jaanihanso Sec Methode Traditionnelle / Jaanihanso / Igaunija - uzvarētāji kategorijā Pet Nat / Dzirkstošais Sidrs
    Sidri, kas gāzēti pudelē, izmantojot tradicionālo metodi. 
     
  • Vintage cider 2021 by Mr. Plūme / Mr. Plūme sidra darītava / Latvija - uzvarētājs kategorijā  Tannin Dominant / Tanīna Dominante - uzvarētāji kategorijā Pet Nat / Dzirkstošais Sidrs
    Sidri, kas gāzēti pudelē, izmantojot tradicionālo metodi. Sidri, kas ražoti galvenokārt no rūgtensaldiem vai rūgteniem sidra āboliem, kas bagāti ar tanīniem: tradicionālais West Country stila sidrs, Bretaņas un Normandijas sidri.
     
  • Apfel-Quitte Cider / Böhm Ciderwerkstatt / Vācija - uzvarētājs kategorijā Fruit Wines & Perries / Augļu Vīns un Perijs
    Fermentēti alkoholiskie dzērieni, kas izgatavoti no dažādām pamata sastāvdaļām, izņemot vīnogas vai ābolus. Tiem var būt arī papildu aromāti, kas iegūti no augļiem, ziediem un augiem.
     
  • Bizi Goxo 2017 / Zapiain / Spānija - uzvarētāji kategorijā Ice Ciders / Ledus Sidrs
  • Lepola Vega Ice Cider / Lepola Drinks / Somija - uzvarētāji kategorijā Ice Ciders / Ledus Sidrs
    Sidri ar augstu salduma līmeni un parasti augstāku alkohola saturu nekā vairumam citu sidru. Tas tiek panākts, sasaldējot ābolu sulu un turpmāk kontrolējot fermentāciju.
     
  • Joanes de Zapiain 2022 / Zapiain / Spānija - uzvarētājs kategorijā Natursider / Dabīgais Sidrs
    Ar dabīgajiem raugiem fermentēti sidri, kam nozīmīgu garšas vai aromāta daļu veido fermentācijas rezultātā iegūtais skābums, piemēram, Astūrijas Sidra Natural, Basku Sagardoa.
     
  • Dabinett Barrel-Aged Cider / Tall Ship Craft Cider / Fjordfolk Mikrobryggeri / Norvēģija - uzvarētājs kategorijā  Wood or Barrel-Aged / Nogatavinātais Sidrs
    Sidri, kam īpašo garšu vai aromātu piešķir nogatavināšana noteikta koka mucā.
     
  • Hermanshaug / Aga sideri / Norvēģija - uzvarētājs kategorijā Open Class / Brīvais Stils
    Sidri, kas neatbilst nevienai citai sidru kategorijai. Šai klasei nav noteikti salduma parametri.

Skatiet informāciju par NICA2023 uzvarētājiem konkursa vietnē: 
https://www.celotajs.lv/en/conf/NICA/results 

Svētki sidra darītājiem
Šogad lielākā daļa konkursa dalībnieku ne tikai sūtīja uz konkursu savu sidru paraugus, kā tas ierasts, bet arī paši ieradās Rīgā, lai tiktos ar amata brāļiem un baudītu konkursa pavadošo programmu. Kopumā 80 dalībnieku piedalās dažādos pasākumos – Sidra Festivālā ar degustācijām, seminārā par sidra nozares aktualitātēm, pieredzes apmaiņas braucienos uz sidra darītavām Vidzemē un Kurzemē, kā arī kopīgās vakariņās draudzīgā un neformālā gaisotnē, svinot sidra svētkus. 

Latvija turpina sevi jaudīgi pieteikt starptautiskajā sidra pasaules ainā un sidrs kļūst par vienu no mūsu valsts atpazīstamības zīmēm. Jācer, ka arī pašu mājās vēl straujāk augs interese iepazīt daudzveidīgo sidru pasauli un vēlme lepoties ar īsto ābolu sidru.


Sekojiet mums:
Facebook: https://www.facebook.com/nica.cider un https://www.facebook.com/Laukucelotajs
Instagram: https://www.instagram.com/nicacider/
 


Skatīt citas ziņas ...