Situāciju lauku tūrisma uzņēmumos un priekšlikumi turpmākai darbībai

27.09.2021

Finansu Ministrijai
Ekonomikas ministrijai
Veselības ministrijai
Zemkopības ministrijai
LOSP
Valsts Kancelejai
OVG grupai

Aktīvajai tūrisma sezonai noslēdzoties, LLTA „Lauku ceļotājs” apkopoja secinājumus par pagājušo vasaras sezonu un tendences ziemas periodam lauku tūrismā.
Šajā vasarā iezīmējās sekojošas tendences:

  • salīdzinot ar 2020. gada vasaras sezonu, vietējo klientu skaits lauku tūrismā ir stipri samazinājies. Tam par iemeslu ir Latvijas tūristam iespēja atkal doties ārzemju ceļojumos, pateicoties ceļošanas ierobežojumu samazinājumam, īpaši vakcinētajiem; 
  • Joprojām vairāki pakalpojumi ir ierobežoti, jo prasa sadarbspējīga sertifikāta pieejamību, kas mūsu valstī ir nepietiekošā apjomā, lai segtu uzņēmējam klientu apriti un apjomu;
  • Latvijā joprojām nav atgriezušies ārvalstu klienti, īpaši no trešajām valstīm, kas lauku tūrismā vienmēr bijis svarīgs klientu segments (Krievija, Ukraina, ASV u.c.).

Lai lauku tūrisma uzņēmumi varētu turpināt darbu un sagaidīt nākamo tūrisma sezonu, LLTA „Lauku ceļotājs” valde ierosina sekojošus pasākumus uzņēmēju atbalstam:

  • Atļaut sniegt ēdināšanas pakalpojumus un rīkot pasākumus iekštelpās klientiem, veicot Covid-19 ātros testus, ko apmaksātu uzņēmējs. Tas ievērojami palielinātu klientu skaitu apstākļos, kad vakcinācijas aptvere joprojām valstī ir zema;
  • Nodrošināt vismaz minimālu atbalstu apgrozāmajiem līdzekļiem, kas palīdzētu saglabāt uzņēmumus līdz nākamajai aktīvā tūrisma sezonai;
  • Atgriezties pie nopietnas dzīvesstila uzņēmuma koncepcijas izvērtēšanas, lai līdzsvarotu nodokļu reformas radīto problēmu, kad uzņēmumu ienākumi nespēj segt minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas  iemaksas darbiniekiem 170 EUR mēnesī sakarā ar darba specifiku – sezonalitāte vai nepilns laiks. Līdz ar to uzņēmēji ir spiesti atlaist darbiniekus un vielaicīgi zaudē iespēju pieņemt pasūtījumus, kurus varētu apkalpot kā dzīvesstila uzņēmumi ar attiecīgu regulējumu. LLTA „Lauku ceļotājs” valdes izveidotā dzīvesstila uzņēmuma koncepcija https://www.celotajs.lv/g/www/news/2021/Dz%C4%ABvesstilauz%C5%86%C4%93mums_16_02_21.pdf līdz šim ministrijās nav nopietni apspriesta, saņemot vien formālas atrakstīšanās atbildes no iesaistītajām valsts iestādēm.
  • Dziļi nožēlojot Latvijas sabiedrības neizpratni un solidaritātes trūkumu vakcinēšanās jautājumā, vēlamies ar medicīnas profesionāļu palīdzību tieši uzrunāt svārstīgos jeb „piesardzīgos” lauku tūrisma uzņēmējus un uzņēmumu darbiniekus, sniedzot atbildes uz jautājumiem - skaidrojot vakcinēšanās nozīmi, vakcīnu darbību, kliedējot mītus un vairojot uzticēšanos.  Mēs esam gatavi sapulcēt lauku uzņēmēju auditoriju tiešsaistē, ja vien vakcinācijas birojs būtu gatavs apmaksāt ārsta - speciālistu laiku, kas ar mums tiktos. Svarīgi ir speciālista spēja ieklausīties un spēt atbildēt skaidri un atvērti. Esam saņēmuši ļoti labas atsauksmes un arī sekojošu vakcinācijas pieaugumu pēc semināriem, kur piedalījies dr. Māris Belte. Lauku saimnieki pārsvarā gadījumu nav pieskaitāmi pie „antivakseru” pulka, bet gan maldīgi uzskata, ka šī vaina viņus neskars, kā arī vienkārši baidās iziet no savas “komforta zonas” un nereti patiešām uzskata, ka pēc vakcinācijas var nomirt. Uzņēmējs pats atbildes uz šim šaubām nespēj sniegt. 

Lauku tūrisma nozare mēģina izdzīvot, lūdzot pragmatiskus un konkrētus risinājumus atbalstam. LLTA „Lauku ceļotājs” kopumā atbalsta valdības pieņemtos lēmumus, lai visi kopā izkļūtu no krīzes.

Ar cieņu
Asnāte Ziemele
 

>>> ATBILDE no Ekonomikas ministrijas (28.10.2021.)
>>> ATBILDE no Finanšu ministrijas (27.10.2021.)


Skatīt citas ziņas ...