Latvijas tūrisma nozares organizācijas ar atklāto vēstuli vēršas Eiropas Komisijā

18.06.2020

Valdim Dombrovskim, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietniekam eiro un sociālā dialoga, kā arī finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgu savienības jautājumos

Andrim Kužniekam, Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja p.i.

Informācijai:

Eiropas Komisijas Nodarbinātības sociālo lietu un iekļautības ģenerāldirektorātam (DG EMPL)

Eiropas Komisijas Reģionālas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorātam (DG REGIO)

Rīgā, 2020. gada 18. jūnijā

Atklātā vēstule

Augstu vērtējot Eiropas Savienības paveikto COVID-19 pandēmijas apkarošanā un krīzes seku mazināšanā, Latvijas tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmēju vārdā vēršamies pie Eiropas Komisijas (EK), lai informētu par dramatisko situāciju Latvijas tūrisma nozarē.

Vēršam EK uzmanību, ka neraugoties uz jūsu savlaicīgām rekomendācijām ES dalībvalstīm īpaši atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus, kā arī krīzes vissmagāk skartās nozares, tai skaitā tūrisma nozari, Latvijas valdība krīzē mūs ir pametusi pilnīgi vienus un bez jebkāda būtiska atbalsta.  Latvijas tūrisma nozarē,  kas veido gandrīz 5% no valsts IKP, pašlaik valda bezcerība un nav nekādu indikāciju, ka situācija varētu uzlaboties. Tieši pretēji – tā pasliktinās ar katru dienu.


Pašlaik Latvijas tūrisma un viesmīlības uzņēmumi atrodas sliktākā situācijā kā tas bija 1998. gada Krievijas finanšu krīzes un 2009. gada finanšu un ekonomiskās krīzes laikā, jo ārkārtas situācijas ieviešana un ceļošanas ierobežojumi pilnībā tās paralizēja. Nozarēs, kas kopumā Latvijā nodarbina vairāk nekā 30 tūkstošus cilvēku, pašlaik saimnieciskās darbības kritums ir no 50 līdz pat 100%. Tas nozīmē, ka liela daļa uzņēmēju, tā arī nesagaidot atbalstu no valsts, būs spiesti lemt par biznesa pārtraukšanu. Latvijai tas nozīmē bezdarbnieku skaita strauju pieaugumu un kopējās ekonomiskās situācijas pasliktināšanos.

COVID-19 krīzes sākumā Latvijas valdība paziņoja, ka valsts ekonomikas glābšanai tiks novirzīti 4 miljardi eiro, bet Eiropas Savienības Ekonomikas atjaunošanas fondā Latvijai iezīmēts 2,9 miljardu eiro liels atbalsts grantu veidā. Diemžēl tūrisma nozare, neraugoties uz tās centieniem un vēlmi sadarboties ar valdību atbalsta pasākumu izstrādē, līdz šim nav saņēmusi ilgtspējīgu risinājumu, un nav arī ticības, ka tas varētu notikt tuvākajā nākotnē.

Nozares rūgtumu vairo politiķu iepriekš dotie solījumi, kas tagad ir pilnībā aizmirsti. Eiropas Komisijas jau 2006. gadā izdotā direktīva  rekomendē samazinātās PVN likmes ieviešanu ēdināšanas nozarē. Diemžēl Latvijā EK rekomendācija tiek ignorēta, neraugoties uz to, ka vairākas ES dalībvalstis ir samazinājušas PVN tieši COVID-19 laikā, atzīstot to par labu atbalsta instrumentu krīzes smagi skartajai nozarei. Jau pirms diviem gadiem Latvijas viesmīlības nozare panāca vienošanos ar Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju par pazeminātā PVN ieviešanu, ja tiks parakstīta nozares Ģenerālvienošanās, ko no savas puses arī izpildīja.

Savukārt no Latvijas valdības saņemts kārtējais atteikums. Vēl vairāk – kamēr citas Eiropas valstis proaktīvi īsteno atbalsta pasākumus tūrisma nozarei, tā nozares uzņēmumus apzināti ignorē. Tādejādi ar katru dienu tiek samazināta vietējo uzņēmēju konkurētspēja, jo jau pašlaik pazeminātā PVN likme viesmīlības nozarei tiek piemērota 19 Eiropas Savienības valstīs.

Lai glābtu uzņēmumus, nozares organizācijas ir lūgušas Latvijas valdībai uz krīzes laiku nodrošināt arī subsīdijas darba algām, telpu īres apmaksai, piegādātāju parādu segšanai, kā to ir izdarījušas vairākas citas ES dalībvalstis. Uzsveram, ka tūrisma, viesmīlības un pasākumu organizētāju nozaru uzņēmēju darbība tika aizliegta vai ierobežota ar likumu, izsludinot ārkārtas situāciju.

Diemžēl joprojām šo nozaru uzņēmumi nav saņēmuši ilgtspējīgu atbalstu, kas nodrošinātu to saglabāšanu un pakāpenisku izeju no krīzes. Tāpēc mēs vēršamies pie Eiropas Komisijas ar lūgumu  iesaistīties situācijas risināšanā, atbilstoši EK aicinājumam dalībvalstīm sniegt atbalstu tūrisma un viesmīlības nozarei

 

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija

Latvijas Restorānu biedrība

Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs"

Latvija Tūrisma aģentu un operatoru asociācija

Latvijas Pasākumu producentu asociācija


Skatīt citas ziņas ...