Latvijas augu valstī ietilpst aļģes, sūnas, staipekņi, kosas, papardes un sēklaugi. Kā atsevišķas organismu valstis mūsdienās izdala sēnes un dažkārt - arī ķērpjus. Iepriekš minēto grupu konstatētais sugu skaits Latvijā tuvojas desmit tūkstošiem. Latvija atrodas daudzu augu sugu areālu (izplatības robežu) krustpunktā: te ir sastopamas dažādas „ziemeļu”, „dienvidu”, „rietumu” un „austrumu” sugas.
Latvija atrodas uz robežas starp ziemeļu boreālajiem mežiem un dienvidu lapu koku mežiem, tādēļ šeit sastopamas gan vieniem, gan otriem mežiem raksturīgās sugas. Mēs atrodamie mērenā klimata zonā, kur nokrišņu daudzums pārsniedz iztvaikotā ūdens daudzumu, tādēļ ir pietiekami daudz ūdens, lai veidotos ūdeņiem bagātas upes, ezeri un dažādi mitrāji - purvi, seklie piejūras ezeri, mitrie meži un mitrās pļavas. Latvijā ir relatīvi daudz
mazskartu teritoriju un liela biotopu daudzveidība – jūras piekraste ar kāpu biotopiem, meži, pļavas, jau minētie mitrāji, pamatiežu atsegumi u.c. Katram no tiem ir savs raksturīgais sugu klāsts. Latvijā ir relatīvi daudz pļavu, bet pļavu un atklāto vietu augi sastāda ~1/3 no Latvijas augu sugu skaita.
Iepriekš nosauktie apstākļi veido mozaīkveida ainavu, kas arī ir viens no priekšnoteikumiem lielākai sugu daudzveidībai. Augi, sēnes, to sēklas un sporas ir mūsu ikdienas pavadoņi. Tie ir mums visapkārt, bet cik no tiem mēs atpazīstam? Taču bez sugu daudzveidības pārsteidz arī dažādu sugu formu dažādība!
Pārskats | Ceļojuma detaļas |
---|---|
Latvija
Avotiņi Herb Garden and Country-Style Lunch in Sidrabiņi PubThe distance from Riga to Tallinn is more than 300 km and it takes approx. 5 hours by bus. Therefore we suggest stopping on the way for a brief excursion to a herb farm and lunch in a country pub. This stopover is approx. 1.5 hours’ drive from Riga, just at that point when one needs to stretch one’s legs and enjoy a change of scene. The visit will give an insight in rural life and it may surprise visitors to learn how well Latvians understand nature, knowing and using herbs for food, health and beauty. After the excursion, the group will have lunch in a country pub serving meals made from locally grown ingredients. |