Interreg BSR BASCIL

Sidra baudīšanas ceļvedis

Sidra baudīšana sākas ar zinātkāri un laiku, ko veltīt garšai. Šajā sadaļā esam apkopojuši materiālus, kas palīdz soli pa solim iepazīt sidra degustāciju – vienkārši, saprotami un ikvienam pieejami.

Šeit atradīsiet sidra degustācijas brošūru, video pamācību, kā arī pārskatāmi izklāstītus sidra degustācijas soļus. Tie palīdz pievērst uzmanību sidra izskatam, aromātam, garšai un pēcgaršai, kā arī mudina pierakstīt savus iespaidus un sajūtas.

Ceļvedis ir domāts gan tiem, kas sidru tikai sāk atklāt, gan tiem, kuri vēlas iedziļināties un baudīt apzinātāk. Degustācija ļauj labāk izprast sidra daudzveidību un iepazīt stāstus, kas slēpjas aiz katras glāzes.

Aicinām izmantot šo ceļvedi un doties savā sidra garšu ceļojumā – mājās, degustācijā vai apmeklējot Latvijas Sidra ceļa darītavas klātienē.

Kā izgaršot sidru

  • Glāze – ielejiet sidru caurspīdīgā baltvīna glāzē, lai labāk uztvertu krāsu un aromātus.
  • Atelpa – pirms degustēšanas ļaujiet sidram vismaz minūti pastāvēt glāzē, lai saskarē ar gaisu atklātos tā aromāti un garša. Kamēr sidrs atveras glāzē, novērtējiet tā izskatu.
  • Izskats – novērtējiet sidra krāsu, dzidrumu, krāsas intensitāti un karbonizāciju jeb dzirkstošumu.
  • Smarža – vispirms pasmaržojiet sidru, nekustinot glāzi. Lieciet degunu glāzē un ieelpojiet lēnām un dziļi, lai pilnībā sajustu aromātu.  Pēc tam viegli paskaliniet glāzi un ieelpojiet vairākas reizes, atklājot dažādas aromāta nianses – piemēram, augļu, ziedu, citrusa, vaniļas, karameles, dūmu, zāles un citas. Pierakstiet, ko sajūtat aromātā – izmantojiet Garšu notis kā paraugu dažādiem aromātiem.
  • Garša – nogaršojiet maziem malkiem, ļaujot sidram mazliet uzkavēties mutē, paskalinot pa muti, lai izceltos tā sabalansētība, tekstūra un nianses. Var pastiprināt garšu, nedaudz ‘paburbuļojot’ gaisu cauri sidram – iesūcot gaisu caur muti, kamēr sidrs vēl mutē.
    • Struktūra. Garšā vispirms nosakiet sidra uzbūvi (struktūru) - vērtējiet saldenumu (pilnīgi sauss, pussauss, pussalds, salds), skābi (zems skābes līmenis, vidēji zems, vidējs, vidēji augsts, augsts) un tanīnus (miecvielas) un to raksturu – zems, vidējs, augsts tanīna līmenis. Maiga, samtaina, muti savelkoša, raupja, rūgtena garša?  Vai sidrs  ir labi līdzsvarots? Saldskābais līdzsvars? Vai netrūkst tanīnu? Vai varbūt ir pārāk savelkoša garša?
    • Garšu notis. Tālāk atpazīstiet garšas – sākot ar ābolu – zaļš, kraukšķīgs ābols, vai labi nogatavināts, salds ābols? Cepts ābols? Ko vēl sajūtat:  varbūt ir saldenas notis - ziedainas vai medainas? Vai ir jūtams kaut kas augļains? Vai tas ir bumbieris, vai citruss, vai ogas? Varbūt jūtat kādu citu niansi – piemēram, “ar zemes garšu”, dūmains, ozolkoks?
    • Garšas intensitāte - Vai sidra garša bija bagātīga (izteikta)? Vai maiga un delikāta (vidēja)? Viegla?
  • Pēcgarša – novērtējiet pēcgaršas ilgumu un raksturu, kas paliek mutē pēc malkošanas. Vai garša ilgi saglabājas mutē? Raksturojiet pēcgaršu kā īsu (<5sec), vidēju (5-8sec), garu (>8sec). Vai pēcgaršas raksturs ir sauss, skābs vai salds?
  • Piezīmes – pierakstiet savas sajūtas  un asociācijas – tas ir jūsu  personīgais sidra stāsts.

Sidrs un ēdiens

Latvijas sidri īpaši izceļ vietējos produktus, tādus kā pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem, marinētas renģes, cūkgaļas sautējums, kāposti, grūbas vai gaileņu mērce, tie perfekti pielāgojas citu kultūru delikatesēm.

Izceļ gan Latvijas, gan citu kultūru virtuvi. Vieglais dzēriens ļoti labi saderēs, piemēram, ar austrumu virtuvi: gan delikātajiem suši, gan pikantākajiem gaļas un dārzeņu wok. Sidru var pievienot, arī gatavojot sautējumus un mērces. Tā saldeniskābenā garša labi saderēs ar cūkgaļas ēdieniem, vistu un trusi, tas eleganti pasvītros arī zivju ēdienus.

Sidrs un uzkodas. Sidrs būs lielisks sabiedrotais sieram. Ne velti ražotāji to piedāvā degustācijās kopā ar vietējiem sieriem. Vasaras sezonā sidra dabiskais skābenums labi saderēs ar svaigu dārzeņu uzkodām un salātiem.

Svētku mirkļiem. Arvien biežāk dzirkstošie sidri tiek pasniegti svinībās kā aperitīvs, nomainot importētos Prosecco, Cava vai pat šampanieti. Patiešām, pateicoties izteiktajam skābuma līmenim, Latvijā sidram īpaši piestāv arī tradicionālā Champagne darināšanas metode. Sidru var izmantot arī kokt eiļos, savukārt saldais sidrs piestāvēs desertiem.

Co-funded by the European Union