Sidra baudīšana sākas ar zinātkāri un laiku, ko veltīt garšai. Šajā sadaļā esam apkopojuši materiālus, kas palīdz soli pa solim iepazīt sidra degustāciju – vienkārši, saprotami un ikvienam pieejami.
Šeit atradīsiet sidra degustācijas brošūru, video pamācību, kā arī pārskatāmi izklāstītus sidra degustācijas soļus. Tie palīdz pievērst uzmanību sidra izskatam, aromātam, garšai un pēcgaršai, kā arī mudina pierakstīt savus iespaidus un sajūtas.
Ceļvedis ir domāts gan tiem, kas sidru tikai sāk atklāt, gan tiem, kuri vēlas iedziļināties un baudīt apzinātāk. Degustācija ļauj labāk izprast sidra daudzveidību un iepazīt stāstus, kas slēpjas aiz katras glāzes.
Aicinām izmantot šo ceļvedi un doties savā sidra garšu ceļojumā – mājās, degustācijā vai apmeklējot Latvijas Sidra ceļa darītavas klātienē.
Latvijas sidri īpaši izceļ vietējos produktus, tādus kā pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem, marinētas renģes, cūkgaļas sautējums, kāposti, grūbas vai gaileņu mērce, tie perfekti pielāgojas citu kultūru delikatesēm.
Izceļ gan Latvijas, gan citu kultūru virtuvi. Vieglais dzēriens ļoti labi saderēs, piemēram, ar austrumu virtuvi: gan delikātajiem suši, gan pikantākajiem gaļas un dārzeņu wok. Sidru var pievienot, arī gatavojot sautējumus un mērces. Tā saldeniskābenā garša labi saderēs ar cūkgaļas ēdieniem, vistu un trusi, tas eleganti pasvītros arī zivju ēdienus.
Sidrs un uzkodas. Sidrs būs lielisks sabiedrotais sieram. Ne velti ražotāji to piedāvā degustācijās kopā ar vietējiem sieriem. Vasaras sezonā sidra dabiskais skābenums labi saderēs ar svaigu dārzeņu uzkodām un salātiem.
Svētku mirkļiem. Arvien biežāk dzirkstošie sidri tiek pasniegti svinībās kā aperitīvs, nomainot importētos Prosecco, Cava vai pat šampanieti. Patiešām, pateicoties izteiktajam skābuma līmenim, Latvijā sidram īpaši piestāv arī tradicionālā Champagne darināšanas metode. Sidru var izmantot arī kokt eiļos, savukārt saldais sidrs piestāvēs desertiem.