Interreg V-A — Estonia–Latvia

Tikšanās Ventspilī par Lībiešu kultūrtelpas ceļu uz UNESCO.

03/08/2019

7. martā Ventspils muzejā notika Ventspils novada pašvaldības, Lībiešu institūta un Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" rīkotais seminārs, kur prezentēja nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauto "Lībiešu kultūrtelpa" pieteikumu, ar diskusijām, kas darāms, lai lībieši uztūrētu dzīvu savu identitāti un par viņiem zinātu gan tepat, Latvijā, gan pasaulē.

 


Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā "Lībiešu kultūrtelpa" tika ierakstīta 2018. gada 8. novembrī. Nākamais solis ir panākt, lai kultūrtelpu ierakstītu UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Valts Ernštreits (Lībiešu institūta vadītājs) norādīja, ka iekļūšana UNESCO sarakstā neko neaizsargā un negarantē, bet tad citu valstu pārstāvjiem ir daudz lielāka interese par lībiešu krastā notiekošo, savukārt lībiešiem un latviešiem rastos lielāka izpratne par to, kas ir tās vērtības, kuras būtu aizsargājamas un nododamas tālākām paaudzēm.

Savukārt  Asnāte Ziemele (LLT asociācijas prezidente) aicināja padomāt par to, kā ieinteresēt tūristus iegriezties tieši lībiešu ciemos, kas ir tās vērtības, kuras viņiem piedāvāt. Viena no iespējām ir iesaistīties atvērto mājas kafejnīcu dienās,  kuras šogad tiks rīkotas pirmo reizi Latvijā kopā ar Slīteres ceļotāja dienām no 1.-2. jūnijam. Šajās dienās no Ovišiem līdz pat Ģipkai katrai saimniecei un saimniekam ir lieliska iespēja reklamēt savu produkciju un daudzināt novadam un lībiešu kultūrtelpai raksturīgo ar gardiem ēdieniem, dzērieniem, tos papildinot ar interesantiem stāstiem un amatu prasmju demonstrējumiem.

Diskusiju laikā tika secināts, ka arī tūrisma uzņēmējiem vajadzētu padomāt, kā savos piedāvājumos un pakalpojumos iekļaut lībisko mantojumu un akcentēt tā unikalitāti.

Latvijā oficiāli ir reģistrēti 250 lībieši, sazināties lībiski spēj 20 cilvēku, bet to personu loks, kas interesējas par šīs tautas mantojumu, ir daudz lielāks un turpina augt.

 

Prezentācijas un informācija:

Lībiešu Institūts:

Lībiešu kultūrtelpas pieteikums Latvijas Nemateriālajam mantojuma sarakstam/pavadošie dokumenti.

Asnāte Ziemele:

"Mazo etnisko kultūrtelpu attīstība un popularizēšana kā tūrisma galamērķis UNSECO TŪRISMS."

Valts Ernštreits:

"LĪBIEŠU KULTŪRTELPA CEĻĀ UZ UNESCO"

 

Seminārs tika organizēta un līdzfinansēta Igaunijas-Latvijas Programmas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda “Mazo etnisko kultūrtelpu attīstība un popularizēšana kā tūrisma galamērķis” ietvaros.


See other news ...

This site reflects the views of the author. The managing authority of the programme is not liable for how this information may be used.