Nr 30003
Militārais mantojums
Militārais mantojums Latvija, Kurzeme

Kolkas krasta robežapsardzības postenis

Stāsti

Skatīt visus stāstus
Datums Stāsts
03.09.2010
Valija Laukšteine

Stukači un nelabvēlīgie

Robežsargi nāca arī uz mājām pārbaudīt, vecā mājas grāmatā ir saglabājušies ieraksti, kuros datumos, cikos pulksteņos ir bijusi kontrole. Pārbaudīja vai mājās nav svešinieki. Manu vecāko brāli paņēma dienēt vācu armijā, pēc kara viņš dzīvo Kanadā. Līdz ar to mēs skaitījāmies nelabvēlīga ģimene. Vienu vakaru pie mums ieradās pavecs vīrietis, viņu droši vien iesūtīja, runāja latviešu valodā un prasīja naktsmājas, bet svešiem jau naktsmājas nedrīkstēja dot, par svešiem uzreiz bija jāziņo <i>zastavam</i>. Es vairs neatceros, ka mēs to ziņu padevām <i>zastavam</i>, bet robežsargi bija klāt un paņēma viņu ciet. Otrā rīta robežsargu priekšnieks pateicās tēvam: „Paldies, Aleksandr!”, tā nu mēs palikām tā ka vairāk uzticami.
03.09.2010
Vilma Andersone

Kolkas pagasta sadarbība ar robežsargiem

Sadarbība man kā ciema priekšsēdētājai ar robežsargiem bija tikai teicama. Robežsargi vienmēr bija atsaucīgi, kādreiz kāds bērniņš pazuda, man atlika tikai piezvanīt <i>zastava</i> priekšniekam, tūlīt sūtīja robežsargus, ķemmēja mežus, kamēr atrada, nekad viņi neatteica.
01.09.2010
Baiba Šuvcāne

Robežapsaredze Kolkā

Viena tāda spilgta bērnības atmiņa, kad reiz ar tāds bērnu bariņš plunčājamies pa ūdeni, un mēs jau paši nemaz nepamanījām, ka esam aizvirzījušies pa ūdeni ārpus atļautās peldēšanas zonas. Pēkšņi redzam, ka pa jūru drāžās zirgs, kura mugurā sēž robežsargs, pa to jūras malu un milzīgos auļos jāj uz mūsu pusi. Kā tur tas beidzās, es vairs neatceros, droši vien izdzina ārā. Man bija 10 gadi. Tik jocīgi likās, vai tad viņš tiešām ar binokli neredzēja, ka tur bērni spēlējas. Šis notikums man ļoti spilgti palicis atmiņā, tās bija 1950.-to gadu beigas.
01.09.2010
Mirdza Stankevica

Robežsargu veļas mazgātāja

Lai to veļu dabūtu baltu, tad izmantoju silikātu līmi, to pārdeva 0,5 l pudelēs, to man iemācīja draudzene no Sibīrijas. Man bija liels katls, kurā gāja 16 spaiņi ūdens un uz to katlu klāt vienu pudeli silikāta līmi, tad veļa ķļūst ļoti balta. Katru dienu vienu katlu mazgāju, svētdienas mēģināju izkārtot brīvākas. Sākumā arī pirku veļas soda, tas bija lēts. Pēc laika atveda glaunu veļas mašīnu, bet tā nebija domāta uz laukiem, jo vajadzēja pieslēgt pie ūdensvada un kanalizācijas, bet tādas <i>uzpariktes</i> vēl šodien šajā mājā nav. Pēc tam man atveda veļas mašīnu „Rīga-8”, bet tur jau tikai kabatas lakatus var izmazgāt, ne veļu armijniekiem.
20.08.2010
Biruta Freimane

Sadarbība ar robežsargiem Kolkas zivju apstrādes fabrikā

Tad zvanīja uz <i>zastavu</i>, lai iedod palīgā robežsargus. Par palīdzēšanu viņiem atkal sadeva produktus: eļļu, zivis, nu ko vien varēja iedot, jo samaksāt jau viņiem nevarēja.
06.04.2010
Baiba Šuvcāne

Pierobežas režīms Kolkā

Mēs – kā jau bērni aizrāvušies, laikam nepamanījām, ka esam novirzījušies no „oficiālās” peldvietas. Pēkšņi ieraudzījām jātnieku – robežsargu uz zirga, kas auļiem lēkšoja pa ūdeni, lai mūs izdzītu ārā no jūras. Toreiz visi bijām ļoti nobijušies.
06.04.2010
Imants Upners

Košradznieku attiecības ar padomju armijniekiem

Piecdesmito gadu vidū Košraga Žokos dzīvoja Padomju armijas soda bataljona zaldāti, kas taisīja Ventspils – Kolkas ceļu. Ceļa atzaru (kā visos lībiešu ciemos) gribēja uzbūvēt arī uz Košragu, taču vecākā gada gājuma ciema iedzīvotāji pret to iebilda, jo baidījās no jaunām izvešanām un represijām.
06.04.2010
Ilze Rēriha

Botāniķa darbs jūras krastā

Nabaga kareivim ar mani bija ļoti grūti, jo es ik pa laiciņam gāju kāpās skatīt augus, bet viņš jau to nezināja – vai es tur eju personīgu vai zinātnisku iemeslu dēļ, kas radīja neērtas situācijas.
30.09.2009
Normunds Smaļinskis

Kolkas raga robežsargu novērošanas tornis

PSRS laikos robežsargi no šī torņa novēroja un kontrolēja Irbes jūras šauruma ūdeņus un tajos laikos mēdza teikt, ka šim šaurumam pat pīle bez robežsargu ziņas cauri nevarot izpeldēt.