Master craftsmen make various crafts and design pieces related to rye and the bread-baking process. No baker can do without the tools crafted by a skilled craftsman: a sturdy trough for kneading dough, a wide peel for placing loaves in the oven, as well as the bread oven itself. Making rye straw himmeli (puzurs) that will fit into modern interiors with their perfect, lightweight geometry, requires true mastery. Rye straw hats can be used not only in traditional harvest rituals, but also as protection from the harsh sunrays on hot days.
Overview | Details |
---|---|
Latvia
Rundale Mill brewerySIA “Rundāles Dzirnavas” 2021. gadā īstenoja projektu, lai izveidotu nelielu alus darītavu un uzsāktu alus ražošanu Rundāles ūdensdzirnavu teritorijā. Tiek ražots gaišais un tumšais alu, kura visas sastāvdaļas tiek iepirktas Latvijā, bet graudi no vietējiem zemniekiem. Videi draudzīgā iekārta atbilst jaunākajiem ES standartiem un prasībām. Latvijas un ārvalstu tūristiem ir iespēja apvienot Rundāles pils apskati ar vēsturisko dzirnavu muzeja un alus darītavas apmeklējumu. Kompleksa teritorijā ir daudz iespēju daudzveidīgai interesantai laika pavadīšanai. Vienas dienas laikā var apmeklēt aizraujošas ekskursijas pa dzirnavām un alus darītavu, pastaigāties pa vietējiem, tuvējiem apskates objektiem, uzņemt lieliskas fotogrāfijas, atpūsties pludmalē un vizināties ar laivu, katamarānu, SUP dēli. |
|
Latvia
Rundales udensdzirnavasMuzejā iespējams sekot līdzi grauda ceļam pa koka šahtām līdz samaltam miltu maisam. |
|
Latvia
Tourism farm BITESRye straw transformation workshop for individual visitors and groups. The hostess teaches how to make classic or specially designed decorations, including the traditional puzuris, from rye straw grown on the farm. Visitors can purchase ready-made products or specially prepared kits for creating something individually. |
|
Latvia
The Vienkoci ParkSaimniecībā tiek taisītas maizes abras, kuras veidotas no viena koka (vienkoča abras). Lai pilnvērtīgāk varētu nepieredzējušiem cepējiem pastāstīt par maizes abru lietošanu, tiek cepta tradicionālā rupjmaize no ierauga ar iesalu un saldskābmaize. Vienkoču parkā ir āra maizes krāsns, kura tiek lietota siltajā laikā. |
Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests
Projekta nosaukums: Kulinārā tūrisma produkts "Rudzu ceļš". Projekta numurs: 19-00-A01630-000002.
Partneri: LLTA "Lauku ceļotājs", SIA "JS Caunītes" Vineta Cipe IK "Dzīles", z/s "Bērziņi", z/s "Buliņi", z/s "Klajumi".
Vairāk informācijas par projektu “Rudzu ceļš”
Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams EK tīmekļa vietnē