Nr 30005
Militārais mantojums
Militārais mantojums Latvija, Kurzeme

Mazirbes robežapsardzības postenis

Stāsti

Skatīt visus stāstus
Datums Stāsts
18.06.2010
Gunta Kārkliņa

„Vējš. Spīts. Un lībiešu karogs.” (fragments) - Spoku kuģi un dzeloņdrātis

Līdz Otrajam pasaules karam Mazirbes ciemā esot bijušas 48 zvejnieku laivas. Tad nāca padomju režīms ar iznīcināšanas un postīšanas kāri. Pavēle bij strikta – laivas sadedzināt! „Bet lībieši ir spītīgi,” tā Gunta. „Nededzināja vis! Laivas tika izvilktas tālāk krastā.Ar domu – gan jau okupanti drīz aizies… Visi cerēja, ka palīgā nāks angļi un atkal būs brīvā Latvija.”
18.06.2010
Gunārs Anševics (Pitrags)

Krievu robežsargi un mana pase

Man tā bija, kaut arī bērnišķīga un puiciska, tomēr tāda kā sacelšanās pret šo muļķīgo, cilvēkus pazemojošo sistēmu: es taču esmu vietējais, šeit gadu simtiem dzīvojuši mani senči, un man kaut kādam svešam okupantam ik uz soļa jārāda pase! Bija tāds kā stūrgalvīgi nelokāms spīts un lepnums – man pases nav līdzi, un viss! Šī spēlīte man nekad neapnika, vēl vairāk, jo tālāk gāja, jo vairāk iepatikās.
18.06.2010
Vilnis Blumbergs

„Atkaļ Mazirbē” (fragments)

Kā izrādījās vēlāk, pavisam priekšlaicīgi biju sapriecājies par priecīgo satikšanos ar krustmāti, jo, kad pa aizputināto, sniegoto ceļu bijām sasnieguši Mazirbes robežsargu posteni, izrādījās, ka man nav precīzi noformēti visi vajadzīgie dokumenti, lai varētu atrasties stingri aizliegtajā pierobežas zonā. Acumirklī viss krasi mainījās!
06.04.2010
Alanda Pūļiņa

Caurlaide pierobežas režīma zona

Atceros robežsargu reidus, ka notika pastiprināta kontrole – robežsargi ar bobikiem taisīja reidus un pat vairāk kārt vieniem un tiem pašiem cilvēkiem prasīja uzrādīt dokumentus
06.04.2010
Ina Brauna

Pierobežas režīma zona

..aiz muguras izdzirdējis „Stoj, ruki verh!” (Stāt, rokas gaisā!). Tā ar rokām gaisā gājis vairākus kilometrus līdz Ušiem, kur pie kāda staba kontaktligzdas (tajā laikā bija pārnēsājami telefona aparāti un noteiktas pieslēguma vietas, no kurām varēja sazināties) noskaidrota viņa personība. Pēc tā esot atlaists.
06.04.2010
Vilnis Skuja

Slīteres valsts rezervāts pierobežas režīma zonā

Ar robežsargiem nācās tikties bieži, taču no šādām tikšanās reizēm mēģinājām izvairīties, jo pierobežas zonā rezervāta darbinieki - vīri ar binokli rokā, karti somā un vēl fotokameru lika ikvienam robežsargam momentā apstāties un noskaidrot lietas apstākļus. Tad notika skaidrošanās, kas parasti ilga ne mazāk kā pusstundu. Ja pietiekami laicīgi izdevās pamanīt robežsargu mašīnu, ātri mukām mežā. Mums pat bija tāds izsauciens „zaļie brauc”!
06.04.2010
Andra Ratkeviča

Robežsargu "mācības"

Šādu iebaidīšanas metodes ideja bijusi „tālejoša”, - lai ikviens vietējais iedzīvotājs, kas ieraudzījis svešinieku pierobežas zonā, nekavējoties par šo faktu ziņotu robežsargiem.