Nr 30005
Militārais mantojums
Militārais mantojums Latvija, Kurzeme

Mazirbes robežapsardzības postenis

Pierobežas režīma zona

..aiz muguras izdzirdējis „Stoj, ruki verh!” (Stāt, rokas gaisā!). Tā ar rokām gaisā gājis vairākus kilometrus līdz Ušiem, kur pie kāda staba kontaktligzdas (tajā laikā bija pārnēsājami telefona aparāti un noteiktas pieslēguma vietas, no kurām varēja sazināties) noskaidrota viņa personība. Pēc tā esot atlaists.
Pirmajā brīdī, kad sāku strādāt Slīteres valsts rezervātā, pierobežas kārtību vēl īsti nezināju. Kādu vakaru ar pēdējo autobusu iebraucu Mazirbē, kur mūs apstādināja robežsargi. Viens no viņiem apskatīja manu pasi un norādīja, ka es dzīvoju Šlīterē, nevis Mazirbē. Bet es viņam noprasīju „A pečatj tam estj” (Bet, vai zīmogs tur (pasē) ir?). Atmetis ar roku, viņš tomēr ielaida mani Mazirbē.
Savukārt, mans vīrs (tolaik strādājis Ezeru mežniecībā) stāstīja gadījumu, ka kādā vasaras dienā nolēmis no Melnsila līdz Kolkai aiziet pa pludmali. To arī darījis līdz brīdim, kad aiz muguras izdzirdējis „Stoj, ruki verh!” (Stāt, rokas gaisā!). Tā ar rokām gaisā gājis vairākus kilometrus līdz Ušiem, kur pie kāda staba kontaktligzdas (tajā laikā bija pārnēsājami telefona aparāti un noteiktas pieslēguma vietas, no kurām varēja sazināties) noskaidrota viņa personība. Pēc tā esot atlaists.
Ušos tolaik bijusi mobilā raķešu bāze. Ierakumi un bedres tur vēl saglabājušās līdz mūsdienām. Arī piekrastes ceļš tika būvēts kā stratēģisks objekts. Tā malā ik pa gabalam bija ierakti reperi (vietām vēl it kā saglabājušies), lai varētu noteikt precīzas koordinātas.
Stāstā iesaistītie tūrisma objekti
N/A
Krasta robežapsardzības postenis bija izvietots kādreizējās Jūrskolas ēkā. Pēcpadomju laikā atsevišķu ēku daļās tika piedāvāti naktsmītņu pakalpojumi. Robežsardzes tornis šajā kompleksā - viens no vislabāk saglabājušamies šāda veida objektiem Latvijas piekrastē. Otrs novērošanas tornis atrodas pašā jūras krastā (kāpšanai bīstams!).