Kultūras zīme "Latviskais mantojums"

 

Kultūras zīme "Latviskais mantojums" tiek pasniegta Latvijas tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Zīme izveidota pēc „Lauku ceļotāja” iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās. Pēc šīs zīmes varat pazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus.



Vairāk par "Latviskā mantojuma" zīmi lasiet šeit


2019. gada 12. novembrī notika ikgadējā kultūras zīmes „Latviskais Mantojums” komisijas sēde, kurā, piedaloties kultūras, vēstures un tūrisma ekspertiem, zīme tika piešķirta 11 no 20 pretendentiem.

Šī gada saņēmējiem zīme tiks pasniegta š.g. 9. decembrī Rīgā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, seminārā "Kas dara pievilcīgus un atšķirīgus etnogrāfiskos novadus".

Kultūras zīme "Latviskais mantojums" izveidota pēc Latvijas lauku tūrisma asociācijas „Lauku ceļotājs” iniciatīvas, sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību. Zīme lauku tūrisma uzņēmējiem tiek piešķirta kopš 2013. gada tiek piešķirta, kuri saglabā, iekļauj mūsdienu dzīvē un rāda apmeklētājiem latviskās kultūras un sadzīves tradicionālās vērtības. Pēc šīs zīmes var pazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus. Kopumā zīmi saņēmušas nu jau 113 saimniecības Latvijā, ar visām var iepazīties http://www.celotajs.lv/lv/c/wrth/heritage.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Ielūdzam jūs 9. decembrī, Rīgā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā uz semināru “Kas dara pievilcīgus un atšķirīgus etnogrāfiskos novadus” un kultūras zīmes "Latviskais mantojums" pasniegšanu 2019. gada saņēmējiem. 

Pēc īsa ieskata gada kopējos notikumos lauku tūrismā, diskutējot par tendencēm un vajadzībām, šogad runāsim par to, cik svarīgi ir etnogrāfiskiem novadiem iegūt vai uzturēt savu identitāti – atšķirīgu un iekļaujošu Latvijas kultūras ainā un kāpēc tas ir svarīgi tūrismā. Runāsim par divu kultūras telpu paveikto un vēl darāmo – sutiem un lībiešiem, šoreiz rādot tos kā piemēru citiem – malēniešiem, sēļiem, ventiņiem, latgaļiem.... Kā lībiešu ceļš uz Nacionālo nemateriālā Kultūras mantojuma sarakstu, un, tiecoties uz UNESCO atzīšanu, ietekmējis to identitāti un “mājas darbu” sarakstu. Ko mēs visi kopā un katrs atsevišķi varam darīt, lai caur kopīgu mērķi, veidotu savu kultūru kā dzīvu un pieejamu, uz nākotni vērstu. Pirmais mēģinājums ar “Mājas kafejnīcu dienām” – vai tās dod cerēto pienesumu novadu iedzīvotāju saliedēšanā, tūristu piesaistē, rādot patiesi īsto un nenopērkamo ikdienā?

Šī gada “Latviskā mantojuma” pretendenti – tik dažādi un mūsdienīgi, lai ļauj mums lepoties ar mūsu tautas mantojuma daudzpusību un pieejamību. Un, lai mājās ceptā kūka ar Latvijas aromātisko ābolu sidru, atgādina par mūsu pašu tradīcijām un latvisko garšu svētku reizē.

>>> Programma.
Pieteikšanās līdz 2. decembrim rakstot uz e-pastu ruta@celotajs.lv vai pa tālr. +371 26433316.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Kultūras mantojuma saglabāšanas pamatā ir vietējie iedzīvotāji un kopienas, un kultūras zīme “Latviskais mantojums” ļauj atpazīt tos Latvijas vietējos iedzīvotājus – tūrisma uzņēmējus, kas saglabā un daudzina latvisko kultūras mantojumu, demonstrējot to tūrismā, tādējādi ļaujot mantojumam būt dzīvam un iekļautam mūsdienu ikdienas dzīvē. “Latviskā mantojuma” nominācija ir kā pakāpiens un iespēja nemateriālā kultūras mantojuma nesējiem iekļūt Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, un vēlāk – UNESCO  nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, līdz ar to piešķirot vietējam kultūras mantojumam nozīmi pasaules līmenī.

2018. gada 1. novembrī norisinājās kultūras zīmes "Latviskais mantojums" pretendentu izvērtēšanas sēde, kuras laikā sertifikāta komisija izvērtēja visus pretendentus un 18 lauku tūrisma uzņēmējiem piešķīra šo kultūras zīmi (saņēmēju saraksts sekos).
 

2018. gada 29. novembrī Rīgā, Latvijas Valsts mežu galvenajā ēkā norisnāsies "Latviskā mantojuma" pasniegšanas pasākums, kura ietvaros notiks arī informatīvs seminārs "No kultūras zīmes “Latviskais mantojums” līdz UNESCO”.

>>> PROGRAMMA.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Aicinām lauku tūrisma uzņēmējus pieteikties kultūras zīmei "Latviskais mantojums" vai arī pieteikt sev zināmos iespējamos pretendentus, kuri savā uzņēmējdarbībā balstās uz latviskā mantojuma saglabāšanu un demonstrēšanu tūrismā.

Zīme tiek piešķirta tiem lauku tūrisma uzņēmējiem (izņemot valsts uz pašvaldību sektora pārstāvjus), kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras un sadzīves mantojumu, rādot to apmeklētājiem un nododot tālāk nākamajām paaudzēm. Savukārt, tūristam šī zīme palīdz atpazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, kā arī svinēt latviskos svētkus.
 
Latviskā mantojuma zīmi saņem naktsmītnes, lauku saimniecības, amatnieki, lauku krodziņi, latvisko tradīciju pasākumu rīkotāji un vadītāji, muzeji, kolekcijas, prasmju un arodu zinātāji (maizes cepēji, audēji, bitenieki, keramiķi, kalēji, pirtnieki, jumtu licēji, teicēji, dziesminieki u.c.). Zīmes uzdevums ir popularizēt un saglabāt kultūras mantojumu, to aktīvi lietojot un darot saprotamu apmeklētājam.

Pieteikšanās ir līdz 2018. gada 30. jūnijam pieteikumus sūtot uz e-pastu lauku@celotajs.lv.


2017. gada 30. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks pasniegta kultūras zīme „Latviskais mantojums” 16 lauku tūrisma uzņēmējiem kā pateicība par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā.  Kultūras zīmi „Latviskais mantojums” par latviskā kultūras mantojuma saglabāšanu un demonstrēšanu tūrismā uzņēmējiem pasniegs Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēža vietnieks Gints Kukainis.

Kultūras zīme "Latviskais mantojums" tiek pasniegta Latvijas tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Zīme izveidota un tiek pasniegta kopš 2013. gada pēc „Lauku ceļotāja” iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās. Pēc šīs zīmes varat pazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Aicinām visus tos lauku tūrisma uzņēmējus, kuri savā uzņēmējdarbībā balstās uz latviskā mantojuma saglabāšanu un demonstrēšanu tūrismā, pieteikties kultūras zīmei „Latviskais mantojums līdz 2016. gada 30. jūnijam. Aicinām arī Tūrisma informācijas centrus, pašvaldības un vietējās rīcības grupas (VRG) ieteikt zīmes pretendentus no savas teritorijas.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


2015. gada 27. novembrī Kultūras ministrijā tika pasniegta kultūras zīme „Latviskais mantojums” 14 lauku tūrisma uzņēmējiem kā pateicība par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā.  Zīmi pasniedza Kultūras ministre Dace Melbārde,  Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, LLTA "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele, klātesot kultūras mantojuma komisijas ekspertiem.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


2015. gada 27. novembrī Kultūras ministrijā tiks pasniegta kultūras zīme „Latviskais mantojums” 14 lauku tūrisma uzņēmējiem kā pateicība par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā.  Zīmi pasniegs Kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Pasākuma PROGRAMMA.

 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Š.g. 17. aprīlī, Rīgā, Krāsotāju ielā 12 - koka ēku renovāciju centrā "Koka Rīga" 13 lauku tūrisma uzņēmējiem tika pasniegta kultūras zīme "Latviskais mantojums".

Zīme tika pasniegta klātesot Kultūras ministrei Dacei Melbārdei, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim Andrim Jaunsleinim, TAVA direktoram Armandam Slokenbergam un ekspertu komisijas dalībniekiem, kas pārstāv dažādas kultūras mantojuma jomas.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Šajā kartē apkopotas 40 lauku saimniecības, kas saņēmušas kultūras zīmi "Latviskais mantojums".

Kultūras zīme Latviskais mantojums tiek pasniegta Latvijas tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Zīme izveidota pēc „Lauku ceļotāja” iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās. Pēc šīs zīmes varat pazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus. Latviskā mantojuma zīmi saņem saimnieki – naktsmītnes, lauku saimniecības, amatnieki, lauku krodziņi, latvisko tradīciju pasākumu rīkotāji un vadītāji, muzeji, kolekciju, prasmju un arodu zinātāji.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


2014. gada 17. aprīlī kultūras zīme „Latviskais mantojums” tiks pasniegta 13 lauku tūrisma uzņēmējiem kā pateicība par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā un kā mārketinga zīme, kas norāda apmeklētājam, ka šajos objektos var iepazīt latvisko mantojumu. Zīme tiks pasniegta klātesot Kultūras ministrei Dacei Melbārdei, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim Andrim Jaunsleinim, TAVA direktoram Armandam Slokenbergam un ekspertu komisijas dalībniekiem, kas pārstāv dažādas kultūras mantojuma jomas. 
Pasniegšanas ceremonijas notiks Rīgā, Grīziņkalnā, koka ēku renovācijas centrā „Koka Rīga”. 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Lauku ceļotājs aicina visus kultūras zīmes "Latviskais mantojums" saņēmējus uz kopā sanākšanu - semināru - diskusiju par Latvisko mantojumu tūrismā 2014. gada 17. aprīlī, plkst. 10.00., Rīgā, Grīziņkalnā, "Koka Rīgā", Krāsotāju ielā 12.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Lauku ceļotājs aicina Latvijas lauku tūrisma uzņēmējus pieteikties zīmei „Latviskais mantojums”, kas nu jau tiks piešķirta trešo reizi. Aicinām pieteikties zīmei gan pašus uzņēmējus gan arī mudinām tūrisma informācijas centrus, pašvaldības un kultūras mantojuma zinātājus informēt Lauku ceļotāju par tūrisma objektiem, kas atbilst zīmes kritērijiem.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Šī gada 24. oktobrī 16 lauku tūrisma uzņēmēji tiks apbalvoti ar kultūras zīmi "Latviskais mantojums". Šī būs jau otrā reize šogad, kad tūrisma uzņēmējiem tiks piešķirta šī zīme. Zīmes svinīgā pasākumā tiks pasniegtas "Lauku ceļotāja" 20 gadu svinību ietvaros, kas norisināsies Igates pilī.

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


Šī gada 24. oktobrī 16 lauku tūrisma uzņēmēji tiks apbalvoti ar kultūras zīmi "Latviskais mantojums". Šī būs jau otrā reize šogad, kad tūrisma uzņēmējiem tiks piešķirta šī zīme. Zīme tūristiem palīdz atpazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt, stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus un dalīties tajā ko šie uzņēmēji sauc par "savu".

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...


10. maijā Rīgā, Latviešu Biedrības namā divpadsmit lauku tūrisma saimniekiem svinīgā pasākumā tika pasniegtas pirmās Kultūras zīmes „Latviskais Mantojums”. Zīmi pasniedza kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, klātesot Pašvaldību Savienības vadītājam Andrim Jaunsleinim, Kultūras ekspertiem, un to pašvaldību vadītājiem, kurās saimnieko jaunie zīmes saņēmēji.

 

Lasīt pilnu ziņas tekstu ...