Maizes ceptuve "Jaunkalēji" - pēc senām vecmāmiņas receptēm uz kļavu lapām cep smaržīgo Kalēja saldskābo un Kalēja rudzu maizi.
Vīndaris Dzintars Galejs - taisa vīnu no pašu audzētām ogām un augļiem, iespējams iegādāties un degustēt vīnus.
"Mū siers" - nelielā ražotnē no govs piena taisa dažādu šķirņu sierus, piedāvā līdzdarbošanos siera siešanā.
Ates dzirnavas - muzeja 12 ēkās vienkopus atrodas Latvijas brīvvalsts laikā darbinātā lauku tehnika, zirglietas, vairāki desmiti iekšdedzes motori, amatnieku u.c. lauku darba rīki.
Zemnieku saimniecība "Mauriņi" - piedāvā ekskursiju, savvaļas zirgu un dzīvnieku apskati un bioloģiskās produkcijas iegādi, kā arī pirts kūri pēc Latgales melnās pirts tradīcijām.
Nakšņošana Alūksnes apkārtnē.
Attālumi ar automašīnu 151 km
2.diena Alūksne - Ranka - Jaunpiebalga
Ieteicamie apskates objekti pa ceļam:
Kalēja Laimoņa Bāliņa darbnīca - smēdē taisa žogus, vārtus, vēja rādītājus, lustras, sadzīvē izmantojamus priekšmetus un suvenīrus.
Stradiņa meistardarbnīca - meistardarbnīcā piedāvā neparastu redzējumu par koku un cilvēku, organizē izglītojošus pasākumus, izgatavo dāvanas un suvenīrus.
Lauku saimniecība "Kalna Pakalnieši" - ražo piena pārstrādes produktus un audzē zemenes, piedāvā apgūt rudzu maizes cepšanu, siera siešanu, saldējuma gatavošanu un dzīvnieku apskati.
Bioloģiskā saimniecība "Lielkrūzes" - izcili ainaviska saimniecība latviski etnogrāfiskā lauku sētā ar augstas dabas vērtības zemkopības sistēmu iepazīšanu.
Piebalgas Porcelāna fabrika - ikviens interesents var apskatīt porcelāna ražotni, ekspozīciju ar porcelāna izstrādājumiem, iegādāties suvenīrus vai veikt individuālo pasūtījumu.
Mājas vīni "Domu pietura" - no dārza un meža ogām gatavo mājas vīnu, piedāvā vīnu degustāciju ar uzkodām.
Kazas piena produkcija "Līvi" - vieni no lielākajiem Latvijas kazkopības produkcijas ražotājiem, ekskursija un iesaistīšanās kazu ganīšanā.
"Piekūni" - piedāvā latviskos pirts rituālus, kur pēršanās process apvienots ar tautas dziesmām un zāļu tējām, kopā ar saimniekiem var doties pārgājienos.