LVAF

Lauku tūrisms kļūst aizvien zaļāks! Šogad 31 saimniecība saņem “Zaļo sertifikātu”

23.11.2023

9. novembrī, pulcējoties vides kvalitātes zīmes “Zaļais sertifikāts” komisijai, tika izskatīti 2023. gada pretendenti. Sertifikāts tika pagarināts 20 lauku tūrisma uzņēmumiem, savukārt, 11 uzņēmumi šogad to saņēma pirmo reizi, tādējādi piepulcējoties “Zaļā Sertifikāta” uzņēmumu lokam. Šobrīd visā Latvijā ir 117 “Zaļā Sertifikāta” saimniecību. “Zaļā sertifikāta” saņēmējus vienkopus atradīsiet šeit: celotajs.lv/zalais.


“Zaļais sertifikāts” ir vides kvalitātes zīme lauku tūrisma saimniecībām, kurās ievēro zaļas saimniekošanas principus, saudzējot resursus, veidojot videi un vietējai kopienai draudzīgu, viesiem ērtu un patīkamu tūrisma piedāvājumu. Zaļā sertifikāta vērtēšana un attīstība notiek ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

Zaļā sertifikāta saņēmēji
Sertifikātu pirmo reizi saņem: atpūtas komplekss “Akmeņi Nature Resort” Ogres novadā;  glempings “Bērzciema Lagūna” Tukuma novadā; zemnieku saimniecība “Drubazas” Talsu novadā; brīvdienu mājas “Juvgumegi” Talsu novada Mazirbē; kempings “Melnsils” Talsu novadā; kempings “Miķelbāka” Ventspils novadā; glempings "Million star hotel"Balvu novadā; saimniecība “Nornieki” Kuldīgas novadā; viesu nams “Saulgriezes” Dienvidkurzemes novadā; mājas vīna ražotne "Tēviņi" Tukuma novadā un viesnīca “Zeit” Cēsu novadā.

Sertifikāts pagarināts: saimniecībai „Amatas mellenes” Cēsu novadā; viesu mājai "Ārpus laika" Salaspils novadā; saimniecībai „Latvijas ķiploks” Cēsu novadā; Brantu muižai Smiltenes novadā; viesu mājai “Brūveri” Siguldas novadā; lauku mājai “Caunītes” Jelgavas novadā; lauku mājai “Ceļinieki” Jēkabpils novadā; brīvdienu mājai “Ezera māja” Liepājā; bioloģiskai zemnieku saimniecībai "Janavas" Aizkraukles novadā; kempingam “Laikas” Dienvidkurzemes novadā; atpūtas parkam “Laumas” Talsu novadā; viesu mājai „Mežinieku mājas” Aglonas novadā; brīvdienu mājai „Apartamenti Ores” Dobeles novadā; viesu mājai "Paradīzes" Balvu novadā; lauku mājai „Upenīte” Aglonas novadā; brīvdienu mājai "Upeslejas" Cēsu novadā; smiltsērkšķu dārzam “Zelt” Jelgavas novadā; brīvdienu mājām „Zaķu jūras mājas” Ventspils novadā; brīvdienu mājai „Ziedkalni” Talsu novadā un viesu mājai „Zaļā sala” Rēzeknes novadā.

“Zaļā sertifikāta” 2023. gada vēstneši 
Arī šogad turpinām ar īsu un praktisku video palīdzību iepazīstināt gan tūristus, gan citus uzņēmējus, ko “Zaļā sertifikāta” saņēmējiem nozīmē saimniekot zaļi. Dažādu veidu lauku tūrisma uzņēmumu saimnieki iepazīstina ar savu pieredzi un motivāciju, un tieši paši saimnieki ar savu pārliecību ir tie, kas iedvesmo visvairāk.

  • Atpūtas komplekss “Akmeņi Nature Resort”, kas atrodas Ogres novadā, tieši pašā Daugavas krastā. Atpūtas kompleksā tiek izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas. Ir uzstādīti saules paneļi un vēja ģenerators, uzņēmuma teritorijā var pārvietoties ar e - automobili, kā arī klienti var uzlādēt savus e - automobiļus. Izveidota moderna augu laistīšanas sistēma. Ēkās ir mūsdienīga rekuperācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmas. Tiem, kas vēlas iepazīt Daugavu, to var darīt ar laivām, kurām ir elektromotors.

  • Brantu muiža Smiltenes novadā. Saimniece Ilze Briede ir viena no "Latvju saimniecēm", kas ne tikai gatavo gardus ēdienus, bet arī savā ikdienas darbā muižā saudzē dabas resursus un domā par savu viesu veselību. Ēdiens tiek gatavots uz malkas krāsns. Gatavojot tiek izmantoti turpat laukos netālu audzēti produkti no vietējām zemnieku saimniecībām - piens, olas, dārzeņi, u.c. Tiek pievērsta uzmanība ēdiena gatavošanai nepieciešamo izejvielu sastāvam - vai un cik tas satur konservantus, ĢMO. Atkritumi tiek šķiroti, organiskie nonāk kompostā. Brantu muižā tiek domāts un ir gaidīti arī ciemiņi ar funkcionāliem traucējumiem.

  • Kempings “Laikas”, kas atrodas Ziemupes dabas liegumā. "Laikās" viss tiek darīts, lai saudzētu piekrastes mežus, jūras krastu, kāpas un ar tiem saistītos biotopus un aizsargājamos augus. Saimnieki ir izveidojuši laipu takas līdz jūrai, kas šķērso kāpas, lai sargātu gan šo trauslo ekosistēmu, gan viesiem būtu ērtāka aiziešana līdz jūrai. Infrastruktūra ir jāuztur un tiek plānots esošās koka laipas nomainīt ar laipām, kas darinātas no kompozītmateriāliem. Viesiem tiek stāstīts par dabas daudzveidību, uzsvērta šejienes reto un aizsargājamo augu nozīmība dabā un cilvēka dzīvē.

  • Atpūtas parks “Laumas” Talsu novadā. Saimnieks Roberts Riekstiņš jau vairāk nekā 20 gadus videi draudzīgā veidā uztur paša radītās dabas izziņas un sporta takas, kas nu jau tīklveidā aptver viņa plašo un labiekārtoto saimniecību. Izejot takas, var iepazīt mežu, augus, putnus, bišu dzīvi un lomu dabā, kā arī veikt dažādas sportiskas aktivitātes. Pie Roberta var mācīties - kā uzturēt takas, atjaunot infrastruktūru, veidot taku segumu. “Laumās” var arī nodegustēt garšīgas maltītes un palikt pa nakti.

  • Smiltsērkšķu dārzs “Zelt” Jelgavas novadā. Saimnieki Elīna un Edvards audzē smiltsērkšķus, no kuriem iegūst dažādus pārstrādes produktus - gan miesai, gan garam. Uzņēmuma zaļā būtība izpaužas, pārstrādājot ikvienu smiltsērkšķa krūma daļu - gan ogas, gan pašu krūmu, tādējādi radot bezatkritumu tehnoloģisku procesu. Ir uzbūvēts jauns, moderns apmeklētāju centrs, kurā var uzzināt par smiltsērkšķiem, to pārstrādes produktiem, kā arī degustēt un iegādāties produktus.


Kas un kā var iegūt Zaļo Sertifikātu
“Zaļo Sertifikātu” viesu namiem, brīvdienu mājām, ražojošām saimniecībām, ēdināšanas uzņēmumiem, kempingiem piešķir 13 vides un tūrisma ekspertu komisija, vērtējot uzņēmuma atbilstību sertifikāta kritērijiem. Sertifikāta kritēriji atspoguļo reālu zaļās saimniekošanas praksi un saimniekiem palīdz aptvert jomas, kam jāpievērš īpaša uzmanība, lai saimniekošana būtu videi draudzīga. 
Komisija reizi gadā dodas apsekojuma braucienā, lai klātienē iepazītos un izvērtētu pretendentu atbilstību “Zaļajam sertifikātam”. Uzņēmumiem, pie kuriem viesojas komisija, tā ir iespēja  saņemt noderīgus padomus labākiem un izdevīgākiem risinājumiem saimniecībā. 
Sertifikācija ir brīvprātīga, sertifikāts tiek piešķirts tikai privātiem uzņēmējiem, kas darbojas viesmīlības jomā un tiek piešķirts uz 3 gadiem. Uzņēmēji, kuri apsver pieteikties Zaļajam sertifikātam, var aizpildīt uzņēmuma pašnovērtējuma anketu, lai iepazītos ar sertifikāta jomām, kritērijiem un skaidrojumiem: celotajs.lv/zalais.
 

Zaļā sertifikāta vērtēšana un attīstība notiek ar Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas atbalstu. PROJEKTS Nr.1-08/1/2023 „„Zaļā sertifikāta” aktualizēšana, informācija un pretendentu pārbaude 2023. gadā”.


Skatīt citas ziņas ...