Nr 30032
Militārais mantojums
Militārais mantojums Latvija, Kurzeme

Pāvilostas raķešu bāze

Armijas bāze Pāvilostā

Tagad grūti spriest, vai tā ir vienkārša vēlme atbrīvoties no vecām un sev vairs nederīgām lietām vai arī apzināta vēlme sagandēt apkārtni ar ko kaitīgu un videi un cilvēkiem bīstamu.
Pāvilostā atradusies radiotehniskās brigādes sakaru daļa, armijas degvielas noliktavas un naftas bāze, jūras apsardzes robežsargu postenis un, iespējams, arī pretgaisa aizsardzības raķešu bāze. PSRS armija atstāj savu bāzi 1992 – 1993.g. Ķieģeļu un mūra ēkas tagad sabrukušas vai nopostītas. Saglabājušies pazemes bunkuri, lokatoru vietas, angāri. Pāvilostas armijas bāzes teritorijā atrastas tur zemē apraktas mucas ar ķīmiskām vielām. Aizejot no Latvijas, Krievijas armija tā rīkojusies ne vienu vien reizi. Tagad grūti spriest, vai tā ir vienkārša vēlme atbrīvoties no vecām un sev vairs nederīgām lietām vai arī apzināta vēlme sagandēt apkārtni ar ko kaitīgu un videi un cilvēkiem bīstamu. Nesen līdzīgs atradums visus nepatīkami pārsteidza Liepājas kara ostas teritorijā, pie tam ilgi neizdevās noteikt, kas īsti apraktajās mucās atrodas un cik šīs vielas bīstamas videi un cilvēku veselībai. Acīmredzot apmeklējot bijušās PSRS kara bāzes un objektus, joprojām jābūt uzmanīgiem un bez īpašas vajadzības laikam nevajadzētu apmeklēt grūti pieejamus pazemes bunkurus un tamlīdzīgas vietas.
Stāstā iesaistītie tūrisma objekti
N/A
Raķešu bāze pretgaisa aizsardzībai izvietota plašā teritorijā dienvidos no Pāvilostas. Pamesta un degradēta dabas teritorija, kur izvietotas brīdinājuma zīmes "Bīstami, apdraud dzīvību".