Augustplatz

Vai esi kādreiz bijis Kalkūnos? Nē? Tad steidzīgi jābrauc turp!  Tā ir vieta ar vairāk nekā 500 gadu vēsturi, bet pagasta teritorijā esošais Baltkāju pilskalns ir bijis apdzīvots jau agrajā dzelzs laikmetā!  Kalkūni atrodas Latvijas reģionā, kur ir ārkārtīgi daudznacionāls sastāvs, kur cilvēks sevi biežāk identificē nevis pēc tautības, bet pēc reliģijas un vietas piederības.  Šeit dzīvo gan latgaļi un slāvi, gan leiši un poļi, vācieši un ebreji,  pat gagaūzus var sastapt.  Bet apvieno šejieniešus mīlestība pret sīpoliem. Par to vēsta arī pasaka. Reiz senos laikos kāds nabaga vīrs no Baltkāju kalna apkārtnes brauca uz Daugavpils tirgu pārdot vezumu lielu un gardu sīpolu, kādus mācēja izaudzēt tikai viņa sieva. Visu vasaru saime bija stādījusi, laistījusi un ravējusi, un tagad Dinaburgas traktieros esot daudz ciemiņu, kam galdā jāceļ gardi sīpolu klopši, pīrāgi un zupas – sīpoliem laba cena un to daudz vajagot. Rītausmas vēsumā vecā un lēnīgā ķēvīte vēl tīri mundri klidzināja cauri Kalkūnu ciemam, un vīrs domāja jaukas domas par to, ka nopelnīs ... Ja gribat uzzināt pasakas turpinājumu, brauciet uz Kalkūniem, pastāstiet sava iemīļota ēdiena ar sīpoliem recepti, baudiet Kalkūnos radušos sīpolu ēdienus.

kalkuni.jpg
kalkuni.jpg
kalkuni1.jpg
kalkuni_2.jpg
Svetlana Smirnova, 29164268; Augustplatz, Jubilejas iela 2, Kalkūni.
www.facebook.com/Augustplatz-666665977119896

Special offers

04.06.2022 Atvērtās dienas laukos 2022

Skursteņkūkas no Kalkūniem.

Vai Jūs kādreiz ir bijuši Kalkūnos? Šī vieta Sēlijas austrumos, Kalkūnes pagastā pie Daugavpils būs lieliska pieturvieta ceļojumam.

Uz emocionālu un kulināru piedzīvojumu aicina kultūrvieta "Augustplatz”.
Pasākuma dienā no plkst. 12:00-16:00 (viss piedāvājums 2-5 EUR / personai)

  • Vēsturiskās vietas un izstādes apskate. Šeit var izpētīt Etingenu dzimtas, Kalkūnu muižas vēsturi un uzzināt daudz interesantu faktu.
     
  • "Augustplatz" piedāvā baudīt skursteņkūkas (kürtőskalács, trdelnik, chimney cake, baumstriezel), kuras Latvijā ir īsts atklājums. 
    Kā gatavo šīs kūkas? Īpaši pagatavota rauga mīkla tiek izrullēta un apvīta ap koka formu, piespiesta un ievietota krāsnī. Mīkla ātri top gatava un karstu kūku apviļā cukura un kanēļu maisījumā. Saldā cukura un kanēļa smarža liek apstāties ceļojumā un kādu laiku nesteidzīgi baudīt šīs vietas stāstus un garšas.
     
  • Būs iespējams iemācīties senas āra spēles - bočē un gorodki.
     
  • Plkst. 15:00 gida pavadībā būs jautra ekskursija-kvests.
Contact information
Svetlana Smirnova, 29164268; Augustplatz, Jubilejas iela 2, Kalkūni.
www.facebook.com/Augustplatz-666665977119896

11.09.2021 "Mājas kafejnīcu dienas" Jēkabpils novadā un Sēlijā

Mājas kafejnīca "Kalkūni- sīpolu kalni"

Ēdienkarte: 

  • "Soğon çorbasi- Sīpolu zupa ar jēra gaļu".   
  • Bekons ar dārzeniem Etingēna gaumē un ķirbju biezzupa podiņos ar meža sēnēm.
  • "Leišu cepelīni ar sīpolu mērci".
  • "Vecticibnieku draņiki ar sīpolu piedevu".
  • "Pelēkie zirņi ar sīpoliem un speķīti "
  • "Siļķe kažokā.
  • "Rupjmaizes kārtojums".
  • "Skursteņkūkas no Kalkūniem"  no rauga mīklas, ar ābolu pildījumu.

Piedāvājuma cena: 2 - 3,5 EUR

Mājas kafejnīcas darba laiks: 12:00-16:00

Apmeklētāji, kas atvedīs savu mīļāko recepti ēdienam ar sīpoliem, saņems mazu piemiņas velti-īpašas ģimenes sīpolu sēklas!    Fotosesija, Kalkūnos ražoto ķieģeļu izstāde, viesu sacensība- sipolu bizes pīšanas un zupas gatavošanas procesa vērošana. Varēs nopirkt zāļu tējas dāvanai un suvenīrus, vietējo gaļas, zivju, spirta rūpnīcas ražotāju produkciju. 

Contact information
Svetlana Smirnova, 29164268; Augustplatz, Jubilejas iela 2, Kalkūni.
www.facebook.com/Augustplatz-666665977119896

23.-24.07.2021 "Mājas kafejnīcu dienas" Dienvidlatgalē

Mājas kafejnīca “Kalkūni-sīpolu kalni” (Augustplatz)

Ēdienkarte:

  • "Maršala Makdonalda zivju zupa uz ugunskura" - runā, ka tieši tādu zupu vārījuši franču ulani Kalkūnu tīrumos, kad gatavojās uzbrukt Dinaburgas cietoksnim.
  • "Soğon çorbasi - Sīpolu zupa ar jēra gaļu" - zupu gatavo sieva latgaliete un vīrs turks, pievienojot pašu gatavotu kazas sieru.
  • "Leišu cepelīni ar sīpolu mērci"- Kalkūnos dzīvojušo lietuviešu iemīļotais ēdiens.
  • "Vecticībnieku draņiki ar sīpolu piedevu" - Kalkūnu apkaimē vecticībnieki uzcēla pirmo lūgšanas namu Baltijā, prata arī kartupeļus audzēt.
  • "Pelēkie zirņi ar sīpoliem un speķīti" - vietējo latgaļu pamācība, kā pareizi pagatavot šo it kā parasto ēdienu, lai to varētu pasniegt arī restorānā.
  • "Siļķe kažokā" - daudz sīpolu, vietējo ražotāju siļķītes, sena krievu recepte.
  • "Rupjmaizes kārtojums"- nacionālais latviešu deserts, kuru prot pagatavot katra sevis cienoša kalkūniete.
  • "Skursteņkūkas no Kalkūniem" - no rauga mīklas ar dažādām piedevām, ko cepa uz īpašiem koka konusiem jau pirms 300 gadiem gan Čehijā, gan Vācijā. 

Piedāvājuma cena: 2-3,50 EUR

 

Contact information
+371 29164268; MĀJAS KAFJENĪCAS DARBA LAIKS: 15:00-18:00