Šajā sadaļā apkopotas naktsmītnes un saimniecības, kas stiprina Latvijas kulinārā mantojuma identitāti un popularizē Livonijas valsts vēsturisko nozīmi Latvijas virtuvē un garšā šodien. Šie objekti organizē ēdienu degustācijas, gatavošanas meistarklases un klāj galdus pasākumiem, tikai ar iepriekšēju pieteikšanos. Iepriekš piesakoties, būtiski saskaņot ar saimnieku gan apmeklējuma laiku un ilgumu, gan apmeklētāju skaitu, gan maksu. Nereti šajos objektos iespējams, papildus ēdināšanas programmai, iegādāties arī uz vietas laukos gatavotus vai audzētus lauku labumus. Ieteicams ar saimniekiem iepriekš saskaņot ieinteresētību produktu iegādē. Tādas saimniecības, kas piedāvā naktsmītni, nepieciešams iepriekš informēt arī par vēlmi pārlaist nakti.
Pārskats | Detaļas |
---|---|
Latvija
no 70 - 125 EUR / DBL
Skrundas muižaKarpas kroketes ar pašgatavotu rabarberu majonēzi; Liellopa, cūkgaļas desiņa ar dedzinātu sinepju krēmu; Cepta forele ar sparģeliem un sviesta mērci, Cūkgaļas pavēdere ar bērzu lapu sīrupu un seleriju. Īpašais ēdiens: Muižā pagatavoto saldējumu izlase. |
|
Latvija
IMANTASCepta āte un bute; Baraviku zupa ar sieru; Uz oglēm cepti ņēģ; Žograuši; Novembra pirmajā sestdienā nēģu zvejas sezonas atklāšanas svētki. |
|
Latvija
DieniņasKaltētas un kūpinātas vietējās zivis, zivju kulinārijas produkti, kas gatavoti pēc dzimtā mantotām vietējām receptēm. |
|
Latvija
MekeLatvijā un iespējams arī visā Baltijā vienīgais ceļmalas krogs, kurš ierīkots 110 gadus vecā guļbūves kūtī. Daudzveidīga, latviska virtuve ar mūsdienīgu pasniegšanas stilu un garšu. Piedāvājumā bukstiņputra, pelēkie zirņi, maizes zupa. |
|
Latvija
Krimuldas muiža46 km attālumā no Rīgas atrodas klasicisma stilā celtā Krimuldas muiža. Piedāvā svinēt svētkus vai rīkot seminārus telpās ar senatnes elpu un brīnišķīgu skatu uz Gaujas senleju. Vasaras sezonai piedāvā nakšņošanai vasaras mājiņas, kā arī visu gadu istabas muižas kungu mājā. Piedāvājumā trīs ārstnieciskās programmas, kurās tiek izmantoti Latvijā iegūto dūņu produkti. |
|
Latvija
LantusAtjaunota lauku sēta "Lantus" atrodas vienā no gleznainākajām Latvijas vietām netālu no Burtnieku ezera, Bērzaines pagastā. Iekoptā lauku sētas ainava, ēkas, interjers rada noskaņu par latvisku vidi. Viesiem tiek piedāvāts atpūsties mājīgās istabiņās, kurās savienots senatnīgais ar moderno harmoniskā saskaņā. Saimnieki gatavo latviskus lauku ēdienus, maksimāli izmantojot pašu vai apkārtējo uzņēmumu pieejamos produktus. Lauku sēta ir piemērota vieta ķermeņa un gara attīrīšanai un spēcināšanai, baudot dažādas SPA procedūras, pirtnieka pērienu un peldi piemājas dīķī. Aktīvās atpūtas piekritējiem tiek piedāvātas sezonai atbilstošas sportiskās aktivitātes, kā arī izklaides iespējas visai ģimenei. Lauku sēta aicina sarīkot svinības ar gardām maltītēm un lauciniecisku eleganci, kā arī nosvinēt kāzas pēc senlatviešu tradīcijām. |
|
Latvija
Viesnīca Kārļamuiža“Karlamuiza Country Hotel” atrodas Gaujas Nacionālajā parkā, Amatas upes senlejā, senā muižas ēkā. Ēkas pirmajā stāvā iespējams baudīt maltīti, kas pagatavota un pasniegta restorāna līmenī, nezaudējot mājas garšu un atmosfēru. Ēdienu pagatavošanai šeit izmanto, galvenokārt, vietējās izejvielas, no kurām daļa - dārzeņi, garšvielas un zaļumi audzēti viesnīcas dārzā. |
|
Latvija
Lauku mājas RogasBioloģiska saimniecība, kas nodarbojas ar lopkopību, piena pārstrādi un lauku tūrismu. Šeit iespējams iepazīties ar sviesta kulšanas, siera siešanas un biezpiena gatavošanas senajām receptēm. Noslēgumā degustācija. Piedāvājumā svaigpiena sieri no govs piena bez piedevām vai ar garšvielām - dillēm, ķiplokiem, ķimenēm, sierāboliņu, īstais „Jāņu siers”. |
|
Latvija
Kalnmuižas pilsRestorāna ēdienkartes lepnums ir Abavas senlejā augušie zaļumi, augļi un dārzeņi, medījumi un sēnes no Kurzemes mežiem, gaļa, vēži, foreles un kazas siers no novada saimniecībām un virtuves krāsnīs ceptā maize. Ēdienkarte atkarīga no gadalaika. Piedāvājumā sezonai raksturīgi ēdieni. |
|
Latvija
no 40 EUR / DBL
Valguma pasauleĒdienu pagatavošanai tiek izmantotas dabīgas garšvielas un lielākoties Latvijas produkti. Piedāvā gan izsmalcinātus ēdienus stikla zālē, gan uz ugunskura vārītu zupu. Valguma godu zupa ar zandartu, līņa kroketes. |
|
Latvija
RēderiRojas reņģītes Rēderu gaumē, baltā zivs ar baravikām ''Loms murdā'', bukstiņš (putraimu un kartupeļu biezputra). |
|
Latvija
MUINI ŪŠIPiedāvā Lībiešu tradicionālo ēdienu maltītes. Sena kurzemnieku ēdiena sklandrauša meistarklases un degustācijas. |
|
Latvija
Usma SPA hotel & campingUsmas ezera zivis - zutis, līnis un zandarts, apkārtnes mežos nomedīts briedis. Iespēja iegādāties kūpinātus zušus un brekšus, piedalīties Usmas ezera zivju degustācijā. Īpašais ēdiens: cepts Usmas zutis, Usmas zuša zupa, brieža gaļas gabaliņi ar brūkleņu mērci. |
|
Latvija
Meža salasViesu nams ar kamīnzāli semināriem un banketiem, 5 labiekārtoti numuri viesu namā, 7 labiekārtotas sešvietīgas brīvdienu mājas un 20 treileru pieslēgumu vietas ar atsevišķu labierīcību ēku. Lauku pirts līdz 15 personām ar pirtnieka vai masiera pakalpojumiem. Makšķerēšanas iespējas. Dažādi laukumi un iespējas sporta aktivitātēm. Atpūtas iespējas ģimenēm ar bērniem. |
|
Latvija
Viesu māja GarīkasPirmā saimniecība, kas Latvijā uzsāka šitaki sēņu audzēšanu. Piedāvā izzinošu ekskursiju, dalās ar padomiem un cienā ar „Imperatora sēņu” mērci vai zupu. Interesenti var pasūtīt arī citus ēdienus, kuru sastāvā ir šitaki sēnes, kā arī iegādāties tās kaltētā veidā vai sēņu pulveri. Saimnieks gatavo dzērienu „Ponšo”, kas Latvijā degustējams tikai "Garīkās". |
|
Latvija
Zvejnieku sēta "Dieniņas"Kaltētas un kūpinātas vietējās zivis, zivju kulinārijas produkti, kas gatavoti pēc dzimtā mantotām vietējām receptēm. |
|
Latvija
BirzīRažo tradicionālas latviešu bērzu sulas ar novatorisku piegājienu. Svaigu bērza sulu, dzirkstošo dzērienu un bērza sulu sīrupa degustācija. Iespējams baudīt arī pieneņu vīnu. “Birzī” produkcija ir bioloģiski sertificēta. |
|
Latvija
Viesnīca „Kārļamuiža”Atrodas Gaujas Nacionālajā parkā, Amatas upes senlejā, senā muižas ēkā. Ēkas pirmajā stāvā iespējams baudīt maltīti, kas pagatavota un pasniegta restorāna līmenī, nezaudējot mājas garšu un atmosfēru. Ēdienu pagatavošanai šeit izmanto, galvenokārt, vietējās izejvielas, no kurām daļa - dārzeņi, garšvielas un zaļumi audzēti viesnīcas dārzā. |
|
Latvija
"Ārpus laika"Koka apaļo māju vēstniecība. Ar prieku uzņemsim viesus, lai stāstītu par apaļajām mājām pasaulē un, kā tās tapa Ārpus laika. Pasākumu vieta nozīmīgiem svētkiem un laiskai atpūtai. Mūsu mežā priecāsimies uzņemt kāzu ceremoniju, sagaidīt jaunlaulātos kāzu pieturvietā uz fotosesiju vai sarīkot vienas dienas kāzu svinības. Ārpus laika ir 4 hektāri meža, kuros izjust četras sajūtu zonas – katrā no tām izdzīvojot stāstu par dabas un cilvēka mijiedarbību. Pirmā daļa ir kopts mežs ar papardēm, mellenājiem, eglēm, priedēm, maģisko 8 ozolu apli un apaļo apšu audzi. Otrā daļa ir aktīvās atpūtas zona ar vietu svinībām, peldēm, sēdēšanai pie ugunskura un nesteidzīgai dzīves baudīšanai šūpuļtīklos. Trešā daļa ir atstāta zvēriem un putniem, lai tie netraucēti varētu uzturēties sev ierastā vidē. Ceturtā daļa ir daba savā krāšņumā ar minimālu cilvēka iejaukšanos – tur var izbristies zālēs, salasīt maijpuķītes, noēsties mellenes, atrast kādu brūkleni vai kazeni. Meklējot stirnu un mežacūku pēdas, var atrast arī kādu sēni. |
|
Latvija
TuraidasZāļu tējas un medus; Izglītojošas ekskursijas par ārstniecības augiem un biškopību; Degustācijas. |
|
Latvija
Viesu nams „Mauriņi”„Mauriņi” atrodas aptuveni 6 km no Siguldas. Viesu nams būvēts tā, ka no katra loga redzams kāds no sētā augošajiem senajiem ozoliem. Piedāvājumā latvisks mājas ēdiens, kas gatavots no vietējiem produktiem, un pieejami 80 veidu ievārījumi. |
|
Latvija
GogelmogelsSaimniecība, kurā tiek turētas vairak nekā 250 vistas un gatavots mājas saldējums. Piedāvājumā ekskursija saimniecībā, saldējuma degustācija, stāstījums par saldējuma vēsturi. No vietējiem produktiem, pēc klasiskas receptes gatavots deserts - Gogelmogela plombīrs - lauku delikatese. |
|
Latvija
Mājas vīna ražotne "Tēviņi"Vīna darītava "Tēviņi" piedāvā apskatīt dārzu ar ogu un augļu baudīšanu sezonā, vīna pagrabiņa apskati ar stāstu par vīna un pārējo dzērienu darīšanu un produkcijas degustēšanu. Tēviņos tiek gatavoti dažādi vīni, bet īpašie produkti ir "Aveņu dzirkstošais vīns" un ābolu brendijs "Latvadoss". |
|
Latvija
Apiņu kalteViesu māja Madonas novadā, kas atrodas senā akmens - mūra ēkā, var izmitināt līdz 20 personām un telpas svinībām līdz 50 personām, kā arī grupu ēdināšanu. Grupām saimniece piedāvā Madonas novada senos ēdienus, dažādas kulinārijas meistarklases (senie ēdieni, pīrāgu cepšana u.c.) un degustācijas. Sezonas laikā piedāvā zemenes, avenes un citus lauku produktus no savas zemnieku saimniecības. Saimniece piedalījusies raidījumos "Satiec savu meistaru", "Īstās latvju saimnieces 2017" u.c. |
|
Latvija
Lauku māja „Lantus”Saimnieki gatavo latviskus lauku ēdienus, maksimāli izmantojot pašu vai apkārtējo uzņēmumu pieejamos produktus. |
|
Latvija
Rucavas tradīciju nams "Zvanītāji"Kukulīši, riezis, pašcepta maize, Rucavas baltais sviests, medus, rupjmaizes kārtojums, zāļu tēja, skābputra; Kultūrizglītojoša programma “Vakarēšana”, “Rucavas goda mielasts”; Meistarklases tradicionālo ēdienu gatavošanā. |
|
Latvija
BIO Zemnieku saimniecība "Ošenieki"Iespējams nobaudīt saimniecībā svaigi saražoto BIO produkcijas klāstu - dārzeņus, garšaugus, ogas, augļus un vietējos kulinārijas šedevrus. Pārējiem apmeklētājiem, pircējiem piedāvā pašiem salasīt un nogaršot - degustēt produkciju uz vietas saimniecībā, sniedz meistarstundas par apmeklētājiem aktuālāko tēmu. |
|
Latvija
Sklandraušu cepšana "Ūši"Lībiešu tradicionālo ēdienu maltītes. Sena kurzemnieku ēdiena sklandrauša gatavošanas darbnīcas un degustācijas. |
|
Latvija
Turkalnes muižaTurkalnes muiža ir vieta, kur satiekas vēstures stāsti ar mūsdienu tehnoloģijām. Turkalnes muižā, kas izveidota 1604. gadā, un Turkalnes muižas klētī, kas atjaunota 2018. gadā, tiek pašu rokām darināts alus, sidrs un vīns. Muižā iespējams iepazīties ar tās vēsturi, nobaudīt turpat darinātos dzērienus un uzkodas. Tāpat iespējams piedalīties alus darīšanas procesā un uzbrūvēt savu alu. Iepriekš vienojoties, iespējams pasūtīt ēdināšanu. Savukārt muižas klēts otrajā stāvā ir plašas telpas saviesīgu un tematisku pasākumu organizēšanai. |
|
Latvija
SauleskalnsAtpūtas komplekss "Sauleskalns" atrodas Rīgas pievārtē, Ropažu novada Zaķumuižā. Viesu nams piedāvā gan naktsmītni 3 atpūtas mājās un pirtis, gan arī aktīvās atpūtas iespējas lieliem un maziem, kā, piemēram, laivu nomu, sporta laukumus, lāzertagu, 4x4 izbraucienus un kanapolo. Komplekss uzņem arī skolēnu ekskursiju grupas, jo tajā ir izveidota izziņas un pastaigu taka "Saules taka", kurā var iepazīt visas 8 latviskās gadskārtas. Savukārt "Amatu mājā" tiek organizētas tematiskas kulinārās programmas, pasākumi, meistarklases un degustācijas. Pieejamas arī radošās darbnīcas, kurās iespējams izgatavot maskas, sveces, putnu būrīšus u.c. lietas. Viena no tām ir Maizes darbnīca, kurā iespējams apgūt rudzu maizes cepšanas iemaņas. Darbnīcas apmeklētāji saņem arī ieraugu un rudzu maizes recepti. |
|
Latvija
Mārtiņa Vagnera Vīna dārzs un vīnotava VINI CURLANDIASIA Vini Curlandia ir Mārtiņa Vāgnera lolojums, maza vīna darītava, kurā 3 ha audzē Rietumeiropas vīna vīnogas un no tām raudzē baltos, sarkanos un rozā vīnus. Dārzā aug 16 Vitis Vinifera vīnogu šķirnes, starp kurām atradīsiet arī sev tik pazīstamās, kā Riesling, Pinot Noir un Pinot Gris. Pirms 400 gadiem Hercogs Jēkabs Rendā iestādīja savu vīnogu dārzu un šī tradīcija tiek turpināta. Apciemojuma laikā varēsiet iepazīt vīnogu dārzu, tā stāstu, uzzināt vairāk par Hercoga avantūrām Kurzemē, noskaidrot, kā tad top vīns un, protams, to nogaršot. Vīnogu sezonā ir iespēja nogaršot arī ogas. |
|
Latvija
DzirnupesTradicionāla Vidzemes lauku sēta 15 km attālumā no Limbažiem. Viesiem tiek piedāvāta nakšņošana tradicionālā klētī, kas piemērota viesu uzņemšanai. Apskatāmi dažādi senie darba rīki un iespējams uzzināt par to pielietojumu sendienās. Saimnieki izgatavo unikālas celma bungas, stāsta par to izgatavošanu un ļauj viesiem ieribināt sētu. Atbraucot ciemos iespējams arī izkalt savu laimes naglu un iemēģināt roku loka šaušanā. Tiek svinēti tradicionālie latviešu gadskārtas svētki. |
|
Latvija
GarīkasSaimniecība ir pirmā, kas Latvijā sāka nodarboties ar šitaki sēņu audzēšanu un dara to vēl aizvien. Iespēja pasūtīt maltītes, kuru sastāvā ir šitaki sēnes, kā arī iegādāties sēņu produktus. Piedāvājumā kaltētas šitaki sēnes un sēņu pulveris; „Imperatora sēņu” mērce un zupa. Pieejama ekskursija un degustācijas. |
|
Latvija
Tālavas sidrsTālavas sidra ražotnes mājvieta ir Gulbenē - vietā, kas līdz 1224. gadam atradās seno latgaļu zemē Tālavā. Sidrs tiek darināts tikai no vietējām izejvielām - rūpīgi novāktiem, Vidzemē audzētiem āboliem. Ekskursija ražotnē un degustācija. Piedāvājumā rudens, Vasaras un Apiņu sidrs. |
|
Igaunija
Sangaste Rukki MajaRudzu restorānā var nogaršot no Sangaste rudziem un vietējiem Dienvidigaunijas produktiem gatavotus ēdienus no zupām līdz desertiem. Rudzu ēdieni, rudzu produkti |
|
Latvija
Annas HotelANNAS HOTEL atrodas vienā no gleznainākajām Latvijas vietām tikai stundas brauciena attālumā no Rīgas, Amatas novada Zaubes pagasta Annās. Viesnīca renovēta 2010. gadā. Viesiem tiek piedāvāts atpūsties kādā no 9 omulīgajiem viesnīcas numuriņiem, dizainētiem vienā un divos stāvos. |
|
Latvija
Ķoņu dzirnavasPiedāvā nobaudīt bukstiņputru, dzirnavu mazās pankūciņas, dzirnavās ceptu maizi, plātsmaizes, ūdenskliņģeri. |
|
Latvija
no 55 EUR / DBL
UngurmuižaViens no izcilākajiem Latvijas 18. gs. koka barokālās celtniecības paraugiem. Tās kungu māja (1732. g.) ir vienīgā Latvijā saglabājusies 18. gs. sākuma koka pils! Ēkas otrajā stāvā ir unikāli un restaurēti 1750.- 1756. g. G. D. Hinša veidoti sienu gleznojumi. Katru gadu augustā Ungurmuižā notiek koncerts „Šubertiāde”, kura laikā atskaņo F. Šūberta, R. Šūmaņa un Fr. Šopēna skaņdarbus. |
|
Latvija
IevlejasRudzu saldskābmaize; Maizes cepšanas darbnīca ar stāstu par maizes nozīmi latvieša dzīvē. |
|
Latvija
MelderiAtrodas Vidzemes šosejas malā, Vaidavas upes krastā pie Grūbes dzirnavām. Piedāvājumā no blakus esošās foreļu audzētavas iegūtā mazsālīta, viegli dūmota, grilēta Grūbes forele un foreļu zupa. |
|
Latvija
Pie Andra PitragāBrīvdienu namiņš "Pie Andra Pitragā" atrodas Dundagas novada Kolkas pagasta Pitraga ciemā "Krogu" mājās. Gan brīvdienu namiņš, gan kempinga laukums atrodas klusa meža ielokā, netraucētā atmosfērā no pārējās apkārtnes tikai kādus 800 m no jūras piekrastes. Kempinga laukumā var uzņemt ap 50 teltīm un 3 treileriem. Ir arī iespēja aplūkot visdažādākos senatnīgo žogu veidus vienuviet, kā arī pastaigāties pa 1 km garo meža taku. |
|
Igaunija
VasknaAiz Lielā Munameģa Haanja dabas parkā atrodas Vaskna tūrisma saimniecība, kur gatavo savas ģimenes tradicionālos ēdienus. Šeit tiek atzīmētas arī tautas svētku dienas. |
|
Latvija
Dikļu pilsPils restorānā, kas atzīts par vienu no labākajiem Latvijā, tiek piedāvātas mūsdienīgas interpretācijas par Vidzemes lauku labumiem – tuvākajā apkaimē briedušiem ķirbjiem un āboliem, gādīgu saimnieku audzētiem trušiem un pļavu jēriem, turpat pils dīķī vai tuvējā ezerā ķertām zivīm. Ja pils saimnieks bijis medībās, ēdienkartē atradīsiet arī īpaši sagatavotus medījumus perfektās garšu kombinācijās. |
|
Igaunija
Pikla LinnumajaĒdiens tiek gatavots no vietējām izejvielām, iespējams nobaudīt bioloģiski audzētu liellopu gaļu. Bioloģiski audzēta liellopu gaļa |
|
Latvija
no 50 EUR / DBL
ZiedkalniRažo medu un medus produktus un audzē dārzeņu. Saviem viesiem piedāvā degustācijas. Produkciju iespējams iegādāties. |
|
Latvija
Pilsberģu krogsGaumīgā interjerā tiek piedāvāti zivju un kurzemnieku ēdieni, kas aizgūti no senajām latviešu receptēm. Cepta siļķe; Zirņi ar speķi un koču. |
|
Latvija
Mālpils muižaRestorāns 2008.gadā atjaunotajā Mālpils muižas ēkā, kas ir 19.gs. Klasicisma arhitektūras piemineklis. Restorāna ēdienkarte mainās un tiek papildināta atbilstoši gadalaikam. Smalku garšu salikums kombinācijā ar elegantu muižas interjeru. |
|
Igaunija
Vango ImedemaaBijušajā mežsarga mājā iekārtota Vango Brīnumzeme (Vango Imedemaa) – īpaša vieta, kur var sastapt lapsas, zaķus, lūšus un pat rūķus. Runā, ka šeit varot redzēt arī nāras. Viesiem tiek piedāvāta veselīga vietējā pārtika. |
|
Latvija
no 44 EUR / B&B
KupfernamsLivonijas Ordeņa dzīru maltīte “Kupfernams Tasty” maltīte 5 kārtās ar tradicionālām uzkodām un gardumiem, Užavas alus darītavas alu. |
|
Igaunija
no 44 LVL / DBL
PesaViesnīcas Pesa restorānā gatavo ēdienus no vietējām un svaigām izejvielām, kā arī vietējos mežos lasītām ogām un sēnēm. |
|
Igaunija
Pilguse muižaPilguse muižā muižkundzes gatavoto gardumus, kombinējot vietējās tradīcijas ar mūsdienu paņēmieniem. Guļamistabās viesi baudīs spirdzinošu miegu, īpaši sastādītā ēdienkarte sagādās patīkamus garšu baudījumus, bet saunā tos gaidīs spēcinošs gars. Īpašais produkts - aitas gaļa. |
|
Igaunija
Atpūtas un semināru centrs Klaara-ManniVirtuvē tiek turēti godā tradicionālie ēdieni. Bioloģiski audzēti dārzeņi. |
|
Latvija
AparjodsViesnīca Siguldā - skaista koka būve ar lubiņu jumtu un ozolkoka durvīm. Kamīns vestibilā. Mājīgas istabiņas ar mīkstām dūnu segām. Masāžas karstā vanna - zem klajas debess pie pirts. Restorāns, sauna, mūzikas klubs – blakus ēkās. ”Aparjods" piedāvā vairāk kā 30 viesu istabas, restorānu, 2 semināru zāles, Mūzikas kluba telpas svinībām un pirts māju ar saunu un Arctic SPA vannu. |
|
Latvija
LibavaĪpašais ēdiens: Sacepta mencas fileja ar seleriju un āboliem rīsu mīklas maisiņā, pasniegta ar dārzeņu strūdeli un mīdiju mērci. |
|
Igaunija
no 14 LVL / pers.
Tūrisma saimniecība PihlaĢimenes uzņēmums, kurā paši audzē iespējami daudz izejvielu, zvejo un medī. Brīnumjauka vieta, kur atpūsties ar ģimeni. Hījumā salas ēdieni, ievārījumi |
|
Latvija
Liepupes muižaRestorāna koncepcija ir apvienot garšas baudās mūsdienīgu pilsētas kulinārijas izsmalcinātību ar senām lauku ēdienu gatavošanas tradīcijām, ievērojot sezonu un maksimāli izmantojot svaigās vietējo produktu sastāvdaļas. Svaigie produkti tiek iegūti no vietējiem lauksaimniekiem, savukārt, zaļumi un garšaugi sezonā no pašas muižas ekoloģiskā garšaugu dārza. |
|
Igaunija
Atpūtas māja PõnkaĒdiena gatavošanā īpaša uzmanība tiek pievērsta nacionālajiem ēdieniem, kas gatavoti no vietējām izejvielām. |
|
Igaunija
Varbla PuhkekülaAtslēgas vārdi Varbla Puhkeküla apzīmē piekrastes ļaužu ēdienu, zivis un bioloģiski audzētu liellopu gaļu. Īpašais produkts - bioloģiski audzētu liellopu gaļa. |
|
Latvija
ZAĶU KROGSĒdienkartē tiek piedāvāta latviešu un Eiropas virtuve, kā arī zivju un medījumu gaļas ēdieni, kuru pagatavošanā tiek izmantoti dabiski produkti. Pašu vārīti ievārījumi, cepta maize, kūpināta zivs. |
|
Latvija
Rūjienas amatnieku biedrība "Rūzele"Piedāvājumā ir maizes cepšana, ievārījuma vārīšana, siera siešana, rotu taisīšana, ādas izstrādājumu, tamborēšanas, kulinārijas meistarklases. Piedāvā arī ,,Ražots Rūjienā" degustācijas (maize, kūpinājumi, kulinārijas izstrādājumi, ievārījumi, svaigas sulas, ķirbju produkcija, sezonas ogas un augļi, katrā sezonā citi ēdieni) un iepirkšanos. |
|
Latvija
Doles tējasZāļu tēju audzēšana un vākšana. Piedāvājumā kvalitatīva, vietējās izcelsmes produkcija no Doles dabas parkā sastopamajiem un saimniecībā audzētiem augiem - zāļu tējas, ārstniecības augi, žāvēti āboli un garšaugi. Doles tēju degustācija bijušajā Doles muižas saimniecības ēkas pagalmā kopā ar stāstījumu. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Brūveri-Grīvas"Zemnieku saimniecība, kas nodarbojas ar lielogu dzērveņu audzēšanu un pārstrādi. Piedāvā ogas, dzērveņu sulu, sīrupu. Piektdienās Dundagas tirgū no plkst. 7:00 - 11:00 arī iespējams iegādāties produkciju. |
|
Latvija
Brīvdabas picērija "Vīnkalni"Picu darbnīca, kur iespējams arī pašiem apmeklētājiem izcept īstu itāļu picu. |
|
Latvija
LielkalniOgulāju dārzs 2 ha platībā, kurā, bioloģiski sertificēti, aug mazāk pazīstami, bet veselību stiprinoši ogulāji: zelta jāņogas, ēdamie sausserži, citronliānas, aktinīdijas, irbenes, upenes, kizili, smiltsērkšķi, melnie plūškoki uc. Apmeklētāji var apskatīt dārzu, nogaršot sezonas ogas, degustēt un iegādāties produkciju, padzert veselīgu tēju. |
|
Igaunija
JaanihansoJaanihanso ir Roosimaa ģimenes vēsturiskajā saimniecībā uzbūvēta ražotne, kur gatavo sidru un ledus sidru no Igaunijas āboliem. Pudelēs raudzēts un pēc tradicionālajām šampanieša ražošanas metodēm pudelēs raudzēts sidrs |
|
Igaunija
Melnā pirts MooskaViesi varēs izjust dažādu saunu atšķirības, kā arī nobaudīt dūmu saunā kūpināto gaļu un mājās cepto maizi. Īpaši iecienīta - kūpināta gaļa. |
|
Latvija
55 mārītesUzņēmums nodarbojas ar augstākās kvalitātes ārstniecības augu tēju ražošanu un pārstrādi. Augi tiek vākti savvaļā, kas nodrošina augstu vērtīgo vielu konsistences līmeni. Tāpat visi procesi ir roku darba vadīti, kas nodrošina, ka tēja sastāv no pilnām lapām un ziediem, ne sasmalcinātiem augu pulveriem. Produkcijā ir vairāk kā 80 dažādas ārstniecības augu tējas, kas sniedz iespēju mūsu apmeklētājiem nobaudīt tējas, par kurām, iespējams, nekad iepriekš nav dzirdēts, un raisīt interesi par to, kā un kāpēc ārstniecības augus izmantot ikdienā. |
|
Latvija
Usmas garša/BukdangasUsmas ezera zivju ēdienu degustācija - zušu zupa, žāvētas zivis, foreļmaizītes. Iespēja pašam noķert un pagatavot foreli. |
|
Latvija
IndrāniĢimenes saimniecība audzē un pārstrādā ekoloģiskus produktus - dārzeņus, augļus, ievārījumus, sīrupus, sukādes, kaltētus garšaugus, tējas. Vienīgais uzņēmums Latvijā, kas ražo bioloģiski sertificētas želejas konfektes, turklāt ar interesantām garšām - sarkanā āboliņa, kumelīšu, liepziedu, rupjmaizes u.c. |
|
Latvija
Cesvaines Alus darītavaNetālu no Cesvaines pils, muižas kompleksa ēkā, pēc sentēvu metodēm brūvē dabīgu dzīvo alu, vārot to ar malkas krāsni. Šeit atdzīvinātas 150 gadus senas alus darīšanas tradīcijas, kuras 1865. gadā aizsāka pirmais pilsētas alus brūzis. Apmeklētājiem tiek organizētas ekskursijas alus darītavā, ar degustācijām un saistošu stāstījumu par brūvēšanas procesu. |
|
Latvija
Saimniecība "Silkalni"«Silkalnos» apmeklētāji var iepazīties ar visdažādākajiem pļavās, tīrumos un dārzos, mežos un purvos, pagalmos un puķudobēs augošiem ārstniecības augiem, kā arī to lietojumu veselības uzturēšanā. Ekskursiju laikā saimniece iepazīstina ar ārstniecības augiem, to audzēšanas, vākšanas, kaltēšanas un tēju maisījumu, sīrupu, izvilkumu gatavošanas noslēpumiem. Tūristi saimniecībā var degustēt un iegādāties ārstniecības augu tējas. Īpaši piesakot, saimnieks interesentiem parāda un pastāsta par dabas enerģijām - āderēm un akmeņu spēku. |
|
Latvija
Naukšēnu vīna darītavaRažo Latvijas augļu un ogu vīnus, sidrus un dzirkstošos vīnus. Augļi un ogas tiek audzēti vietējā, bioloģiski sertificētā dārzā - Paradīzes ābeļdārzā. Piedāvā ekskursiju ražotnē un degustāciju. |
|
Latvija
BandeniekiBišu produkti, medus maisījumi, mājās cepta maize ar medu, bišu vaska sveču liešana. |
|
Latvija
Embūtes garšaugiMājražotājs, kas nodarbojas ar dārzeņu un garšaugu audzēšanu un žāvētu garšaugu maisījumu ražošanu, pamatā izmantojot produktus tikai no pašu saimniecības. Īpašais produkts - "Leišmalītes garša". Produkts ar irbenēm un vībotni gaļai un zivīm. |
|
Latvija
BitniekiDažādziedu medus, ziedputekšņu, propolisa, bišu maizes, vaska sveču un suvenīru iegāde, kā arī biškopības produktu degustācija un ekskursija. |
|
Latvija
Trušu dārzs un dzīvnieku sēta "Sveķi"Degustācijas programmā piedāvā izbaudīt mājas apstākļos vītinātas pīles krūtiņa garšas nianses. Pēc nogaršošanas iespēja iegādāties ne tikai pīles krūtiņu, bet arī dažādus gaļas galertus (truša, tītara, vistas un iespējams arī aitas). Pieejams piedāvājums "Lauku garšas notikums". Ēdienu kartes var sastāvēt no 2-3 ēdieniem grupai, latviskie ēdieni. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Dorītes" / Daugmales Jāņa bišu medusEkskursija ar iešanu uz dravu, bišu glaudīšanu, medus produktu garšošanu un vaska sveču liešanu. |
|
Latvija
AusmasIr mājražotāji kūpinātai gaļai un vēlasarī izstrādāt saimniecībā konceptu, kur tā būtu darbošanās vieta visiem, kas grib apgūt dažādas praktiskās iemaņas. |
|
Latvija
SIA „Krupis”, Carnikavas nēģiCarnikavā, pie Gaujas ietekas jūrā, jau izsenis aizsākušās nēģu zvejošanas un pārstrādes tradīcijas. Ekskursijā iespējams uzzināt par nēģiem un to pārstrādi, kā arī baudīt tos grilētus uz oglēm, želejā un arī nēģu suši. |
|
Igaunija
Tamme saimniecības garšaugu dārzsTamme saimniecībā audzē garšaugus, ogas, čili piparus un dārzeņus, no kuriem gatavo dažādus produktus. Garšaugu un ārstniecības augu kolekciju, kā arī dārza kafejnīcu un pārdošanas zonu var apmeklēt no maija līdz oktobrim. Zāļu tējas, garšaugu maisījumi, ievārījumi |
|
Latvija
Siera ražotne BirzniekiNodarbojas ar kazkopību. Iegūto pienu pārstrādā sierā. Piedāvā dažādu sieru degustāciju, kā arī iespēju iegādāties sieru. Desmit dažāda veida svaigi un kūpināti kazas sieri. |
|
Latvija
Lauku maizes cepšana, "Ievlejas"Rudzu saldskābmaize; Maizes cepšanas darbnīca ar stāstu par maizes nozīmi latvieša dzīvē. |
|
Latvija
Raunas "Siera ražotne"Vienīgie Zaļā siera ražotāji visā Baltijā. Siera galvenā sastāvdaļa - sierāboliņš - tiek audzēts pašu dārzā. Šobrīd ražotnē top 25 dažādi produkti - 3 veidu beramie sieri, gī sviests, 15 veidu Mājas makaroni (sastāvā - milti, 30% olas, garšaugi), pikantā uzkoda - knapsieriņi. Viesiem piedāvā degustācijas, īpašais produkts - zaļais siers. |
|
Latvija
BurkānciemsKazu saimniecība un sierotava atrodas civilizācijas neskartā dabas nostūrītī starp Krustkalnu un Teiču dabas rezervātiem. Produkcijā ietilpst kazas un govs piena sieri. Piedāvā ekskursiju saimniecībā un sierotavā, degustāciju. Tiek ražoti puscietie sieri, kas nogatavināti vismaz 2 mēnešus, kā arī kamambērs. |
|
Latvija
Cēsu pils komplekssVasarā pils teritorijā darbojas dažādi amatnieki un aktivitāšu centrs. Viduslaiku virtuves dārzā iespējams satikt dārznieku, kurš audzē dārzeņus, garšvielas un ārstniecības augus. Teatralizētas programmas ar īstām viduslaiku dzīrēm. |
|
Latvija
Maizes MājaMaizes mājas lauku sēta pie Cēsīm, kur gūt prieku, spēku un dzīvesprasmes! Piedāvājumā pīrāgu ballītes un maizes cepšanas pasākumi; cepēja, kulināra un pavāra profesiju iepazīšana; dzīves prasmes un dabas piedzīvojumi; tradīciju un gatskārtu ieražu svētki; svinības senā klētiņā. Īpašais piedāvājums - maizes cepšanas rituāli un pīrāgu ballītes. |
|
Latvija
Maizes ceptuve "Jaunkalēji", kafejnīca "Māmuļa"Saimniecībā pēc senām vecmāmiņas receptēm uz kļavu lapām cep smaržīgo Kalēja saldskābo un Kalēja rudzu maizi, kuras kraukšķīgo garozu apstrādā ar linu eļļu. Piedāvā dalību maizes cepšanas procesā, degustāciju un iegādi. Ir kafejnīca - latviskas virtuves ēdieni, grupu ēdināšana, plaša ēdienkarte, galdu klāšana. Āra terase, piknika vieta, grils, ugunskura vieta, telts vietas. Banketu zāles 100 un 60 personām. |
|
Latvija
Absolūts ēdZemnieku saimniecība, bioloģiski sertificēta, piedāvā:
|
|
Latvija
Kazas piena produkcija "Līvi"Vidzemes augstienē, starp Madonu un Ērgļiem, atrodas viens no lielākajiem kazu ganāmpulkiem Latvijā (ap 300 kazu). Saimnieka aizraujošs stāstījums par kazām un piedzīvoto saimniecībā. Saimniecībā ražo 6 veidu mīkstos sierus. Tos piedāvā baudīšanai degustācijā. Tomātu zupa ar kazas siera bumbiņām, kazas piena saldējums. |
|
Igaunija
Avinurmes kokdarbu klētsPieejama arī kafejnīca, kurā tiek piedāvāti Peipusa apkārtnes ēdieni, kas tiek pasniegti uz koka izstrādājumiem, turklāt šeit pieejama arī pašcepta rupjmaize. Peipusa ezera zivis, pašcepta maize |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Arumi"Gatavo asinsdesas gan tradicionālās, gan mūsdienīgākas. Saimniecības piedāvā desu gatavošanu demonstrējumus dažādām interesentu grupām. Zemnieku saimniecības desas ir īpašas ar Riga Food izstādē iegūto balvu - Tautas Garša. Atvērti jebkurā laikā, iepriekš to saskaņojot. |
|
Latvija
Piebalgas medusPiedāvā stāstījumu par biškopību, iepazīstina ar biškopības produktiem, biškopības inventāru. |
|
Latvija
Zivju kūpināšana "Pie Andra Pitragā"Lieliska iespēja degustēt svaigi kūpinātas zivis,dzirdēt stāstus par un ap zivīm. Īpašais produkts - Kūpināta bute |
|
Igaunija
Tori Jõesuu Sidru un Vīnu saimniecībaTori sidra saimniecība ir autentiska zemnieku sēta Soomaa, kur audzē ābeles un vīnkokus un no iegūtās ražas gatavo vīnu un sidru. Saimniecībā iepazīstina ar laba sidra un vīna pagatavošanas noslēpumiem, ziemeļu vīnogu kultivēšanas īpatnībām, kā arī piedāvā ēdināšanu un organizē degustācijas. Īpašais produkts - mājas sidrs. |
|
Latvija
Vides un veselības saimniecība "Upmaļi""Upmaļos" ir plaši ārstniecības augu lauki un kolekciju dārzi, kur var apgūt zināšanas kopā ar zāļu sievu Māru un izgaršot visdažādākās zālītes, ogas un augļus tējās un balzāmos. Te arī daudzveidīgi ārstniecisko un augļu koku dārzi, tostarp ar ļoti senām un retām šķirnēm. Upmaļos gatavo arī produktus skaistumam - "ēdamo" kosmētiku pēc senām receptēm, rožūdeņus un kazas piena ziepes. Lauka pavardā viesi var pagatavot "sirsniņu" pankūkas un kazas sieru. Saimniecībā var iegādāties zāļu tējas, dažādus augu produktus un dabīgo kosmētiku. |
|
Latvija
Veselības laboratorijaCēsu pievārtē, Līvu ciematā prasmīgi meistari gatavo stipros alkoholiskos dzērienus - degvīnus, uzlējumus, brendijus ar izcilām garšas īpašībām un skaistu noformējumu, sākta arī viskija ražošana. Uzlējumiem izmanto tikai Latvijā iegūtus augus un augļus, apvienojot katra gadalaika vitamīnu, aromātu un krāsu kombinācijas. Piedāvājumā ekskursija ražotnē, stāstījums par “Veselības laboratorijas” idejas rašanos un vēsturi, iespēja degustēt dzērienu garšu daudzveidību. |
|
Latvija
Restorāns PļavasNeliela, klusa un mājīga viesnīca ar gardēžu iecienītu restorānu piedāvā omulīgajā atmosfērā baudīt nesteidzīgu un pārdomātu maltīti ikvienai gaumei un sajust dabas tuvumu Ainažos, kur gaiss smaržo pēc priedēm un jūras. |
|
Latvija
Durbes veltesMājas vīni, liķieri, ievārījumi, augļu un ogu konservi; Vīnu, liķieru degustācijas; Stiprā alkohola gatavošanas meistarklases. |
|
Latvija
Mielasts zvejnieku sētā, restorāns "Otra puse"Izzinošas meistarklases ''Ražots Rojā'', ''Nacionālās virtuves īpatnības'', ''Reņģēdāju dzīres'', ''Dižraušu dzīres''. Pasākuma “Mielasts zvejnieku sētā'' organizēšana grupām. Piedāvājumā vietējo pārtikas ražotāju produkcija. |
|
Latvija
"Dabas spēks" sēkliņas jūsu veselībaiSaimniecībā no dažādu augu sēklām ražo maisījumus, kas lieliski papildina cilvēka organismu ar nepieciešamajām vielām. Apmeklētāji var noklausīties stāstījumu, iegādāties produkciju un degustēt kaņepju pankūkas. |
|
Latvija
KangariNašķi, ievārījumi, čatniji, žāvēti augļi; Vīngliemežu degustācija; “Pusdienas lauku sētā”, kur tiek pasniegts mājās gatavoti ēdieni. |
|
Latvija
Dabīgo čipsu ražotne "Latnature"Neliels pārtikas ražotājs Vidzemē, kas nodarbojas ar dārzeņu, auglu un ogu pārstrādi, ražojot veselīgas uzkodas bez cukura un miltiem. Piedāvā ekskursijas ar degustāciju, meistarklases dārzeņu trifeļu un veselīgu kūku gatavošanā, aktīvi iesaistot nodarbībās viesus. Drīzumā būs pusdienu piedāvājums - īpašā kalē kāpostu zupa. |
|
Latvija
Sklandraušu cepēja Elma ZadiņaMājražotāja Elma Zadiņa gatavo sklandraušus, kuriem ir rudzu miltu apakšiņas, kā arī senu latviešu launaga ēdienu - pūteli, izmantojot samaltus kviešu un rudzu miltus. Produkcija tiek ražota nelielos apjomos mājas apstākļos. Iespējama pūteļa un sklandraušu degustācija. |
|
Latvija
Dabas saldumu maģijaDabas saldumu maģijā saimniece ir Ilze Kupča. Ilze gatavo kūkas un tortes, zefīrus, vafeles, pīrādziņus, plātsmaizes, ruletes, konfektes, u.c. Gardumi tiek gatavoti no īstiem lauku produktiem - no Latvijas zemniekiem. Daudz izmantotas ogas - no mājražotājiem, pašu audzētas vai salasītas mežos. Ilze no vecmāmiņas mantojusi viņas kūku recepti ar nosaukumu “Vecmāmiņas mantojums”. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Cukuriņi"Laidzes pagasta zemnieku saimniecība "Cukuriņi" nodarbojas ar smiltsērkšķu audzēšanu. Saimniecībā 6 hektāru platībā aug ap 10 000 smiltsērkšķu. Lauki apstrādāti ar datorizētu laistīšanas sistēmu. Izaudzētās ogas saimnieki gan pārdod, gan pārstrādā paši, iegūstot smiltsērkšķu sulu, eļļu un saldētas ogas. |
|
Latvija
Ķoņu dzirnavasPiedāvā bukstiņputru, dzirnavu mazās pankūciņas, dzirnavās ceptu maizi, plātsmaizes, ūdenskliņģeri. |
|
Latvija
Bioloģiskā ogu z/s "Stūri"Bioloģiskā saimniecība, kurā sezonas laikā iespējams lasīt un nogaršot zemenes tieši no lauka. Ir arī īstas meža zemenes. Audzē arī smiltsērkšķus, var lasīt un nogaršot septembrī. Nelielā apjomā pārstrāde (sulas, sīrupi, saldēta produkcija, ievārījumi). |
|
Latvija
Lauku maizes cepšana "Bērziņi"Bērziņu mājās cep kviešu un rudzu maizi pēc senām dzimtas receptēm. Īpašo garšu un smaržu maizei piedod krāsns, kurai ir vairāk nekā 70 gadi. Piedāvājumā kviešu un rudzu maize; maizes cepšanas darbnīca. |
|
Latvija
Zemnieku saimniecība "Veckūkuri"Strenču novada Jērcēnu pagasta zemnieku saimniecība “Veckūkuri” ir iekļauta Latvijas ražīgāko ganāmpulku topā. "Veckūri" ir piena pārstrāde, kas ražo netradicionālus piena produktus no savā saimniecībā iegūtā piena. Saimniecība ierindota arī to uzņēmumu vidū, kam piešķirti valsts eksporta padomes apbalvojumi “Latvijas Eksportprece 2015”. |
|
Latvija
KrūmiņiMaizes māja ir īpaša vieta pie Cēsīm, kur kopā cept maizi vai pīrādziņus ar brīvības garšu. Lauku sētas saimnieki piedāvā līdzdarboties īstas lauku maizes cepšanas rituālos, pašiem gatavot mīklu un cept pīrāgus, iepazīt graudus, izpētīt graudu produktus, izveidot latviešu spēka zīmes un izzināt ar maizi saistītās, gadsimtiem senās tradīcijas. Senā klētī iespējams nosvinēt gan gadskārtu godus, gan savas īpašās svētku dienas, kā arī izbaudīt paplašinātas dzīves prasmju programmas ar ugunskurā vārītu zupu un dabas norišu vērošanu. |