Interreg V-A Latvia – Lithuania

Aizvadīta akcija "Atvērtās dienas laukos 2018 - Latvija un Lietuva" - Latvijas rezultātu apkopojums

24.05.2018

Latvijas un Lietuvas lauku tūrisma asociācijas jau gadu apvienojušās kopīgā Eiropas Savienības Interreg V-A Latvijas - Lietuvas programmas pārrobežu projektā “Lauksaimniecības tradīciju mantojums agro-tūrismā Latvijā un Lietuvā” (Agriheritage, LLI-65), lai iesaistītu lauksaimniecības vēsturisko mantojumu agrotūrismā. Par pamatu šim lauku tūrisma piedāvājumam ir lauku saimniecības, kurās tiek uzturētas pārmantotās tradīcijas lauksaimniecībā, zivsaimniecībā, amatniecībā, pārtikas ražošanā un pārstrādē. Šīs aktivitātes ietvaros jau otro gadu Latvijā un Lietuvā norit kopīgi organizēta akcija “Atvērtās dienas laukos”.

!!! Akcijas APKOPOJUMS, STATISTIKA, ATSAUKSMES (PDF, 773 KB)


Šogad īpašs prieks un paldies par lielo uzņēmēju aktivitāti, vēlmi piedalīties akcijā, ko šogad  uzņēmēji uzskatīja kā vienotu lauku tūrisma sezonas atklāšanu. Ar katru gadu akcijas dalībnieku pulks pieaug un šogad akcijā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – 205 lauku tūrisma saimniecības Latvijā un Lietuvā. Latvijā savas durvis apmeklētājiem vēra 130 uzņēmumu, savukārt, Lietuvā 75.

Mums ir izdevies iegūt atsauksmes par akciju no 124 Latvijas saimniecībām. Rezultātus, uzņēmēju atsauksmes, pārdomas un ierosinājumus Jūs varat redzēt apkopojumā.
Aptaujājot akcijas dalībniekus un veicot apkopojumu secinām, ka šogad akcija salīdzinot ar iepriekšējo gadu ir daudz labāk apmeklēta. Kopumā akcijas saimniecībās viesojās 5822 apmeklētāji (2016. gadā 2479, 2017. gadā 3117 apmeklētāji). Vidēji tie ir 45 apmeklētāji vienā saimniecībā (2016. gadā 24, 2017. gadā 26 apmeklētāji saimniecībā).

Arī šogad ir saglabājusies tendence par nevienmērīgu apmeklējumu saimniecībās, no 0 līdz pat 890 apmeklētājiem, taču kopumā šogad apmeklējums ir uzlabojies. Pirms gada 29 saimniecībās neiegriezās neviens apmeklētājs, savukārt šogad tās bija 12 akcijas vietas, kas savus apmeklētājus nesagaidīja, taču vairāki no šiem dalībniekiem atzina, ka paši it nemaz nav reklamējuši akciju ar ko arī izskaidrojams kāpēc nebija apmeklētāji. Nevienmērīgo apmeklējumu nosaka arī saimniecību kapacitāte un spēja uzņemt apmeklētājus. Vairāki saimnieki atzina, ka apmeklētāju interese bijusi lielāka par viņu spēju uzņemt viesus, tāpēc daudziem iespējamajiem apmeklētājiem bijis jāatsaka. Šogad akcija norisinājās 3 dienas – no 4.-6. maijam, lielākā daļa akcijas dalībnieku akcijā piedalījās 2 dienas – 4. un 5. maijā, taču aktīva ceļošana norisinājusies arī 6. maijā. Šogad saglabājusies tendence, ka apmeklētāji ierodas nebrīdinot – kaut arī saimnieki lūguši pieteikties, paldies par saimnieku sapratni un atsaucību uzņemot arī šādus “pēkšņos” viesus.
Pēc jūsu atsauksmēm un mūsu novērojumiem varam secināt, ka apmeklējumu pozitīvi ietekmēja siltie laika apstākļi, brīvdienas un plašais pasākumu piedāvājums, kas ļāva apvienot akcijas apmeklējumu ar citiem pasākumiem, kas notika apkārtnē. Šogad akcijas uzņēmēji novēroja, ka apmeklētāji akcijai ir sagatavojušies labāk kā citus gadus un apmeklē saimniecības pēc iepriekš izstrādāta maršruta un vienā dienā apmeklē vairākas vietas.
Apmeklētāji bijuši no tuvākās apkārtnes, Rīgas un tuvākajām pilsētām.
Pārsvarā akcijas saimniecības apmeklēja ģimenes un draugu kompānijas, kam sekojušas skolnieku grupiņas, darba kolektīvi un individuālie apmeklētāji.
Prieks, ka lauku tūrisma uzņēmēji ir optimisma pilni un vairākums ir gatavi piedalīties šādā vai līdzīgā akcijā arī nākotnē.

Paldies jums, saimnieki, par ieguldīto darbu un vēlmi kopīgi popularizēt Latvijas laukus un laukos ražotos produktus. Paldies par jūsu ierosinājumiem un atsauksmēm – tās visas ņemsim vērā!
Šī akcija ir kā viens no instrumentiem sadarbības un komunikācijas veidošanā starp lauku tūrisma uzņēmējiem, ražotājiem, zemnieku saimniecībām, amatniekiem un sabiedrību. 

Mēs ceram, ka radīsim iespējas, lai arī turpmākos gados organizētu šādu vai līdzīgu akciju. Ja jums ir vēl kādas interesantas idejas, rakstiet vai zvaniet mums (lauku@celotajs.lv, 67617600). 
Mēs priecāsimies par sadarbību arī turpmāk!

Akcija organizēta projekta „Lauksaimniecības tradīciju mantojums agro-tūrismā Latvijā un Lietuvā” ietvaros, ko finansē Eiropas Savienības Interreg Latvijas - Lietuvas programma 2014.–2020. gadam un to atbalsta Zemkopības ministrija.
Šis apkopojums ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par saturu pilnībā atbild “Lauku ceļotājs”, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju    

 

Paldies visiem akcijas atbalstītājiem un sadarbības partneriem par ieguldījumu un kopīgi paveikto darbu!

 


Skatīt citas ziņas ...

Šī publikācija sagatavota ar Eiropas Savienības atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Latvijas Lauku Tūrisma Asociācija "Lauku ceļotājs" un tā nekādos apstākļos nav uzskatāma par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.